Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 103.515
Pulkavina (Ceska) hronika
Sisicev prevod:
"Sloveni potjecu kao i drugi narodi iz ravnice Senarske (u Aziji). Prosavsi Kaldejom, dodjose u zemlju gdje sada obitavaju Grci, pa presavsi preko jednoga morskoga tjesnaca u Carigradu, naselise ove zemlje: Bugarsku, Rasku, Srbiju, Dalmaciju, Hrvatsku, Bosnu, Korusku, Istru i Kranjsku, te ih jos danas drze. Konacno, nasao se u Hrvatskoj neki covjek pod imenom Ceh, koji ubivsi nekoga hrvatskoga velikasa, ostavi s bracom i druzinom domovinu (t. j. Hrvatsku) i podje da potrazi novu postojbinu u kojoj bi mogao sigurno zivjeti. Ceh predje Dunav, dodje u Cesku i smjesti se ispod planine Rzip. Njegov brat imenom Leh, koji bijase s njime posao, predje Snijezne Alpe, sto luce Cesku od Poljske, ugledavsi prostranu ravnicu sve do Baltickog mora, naseli se u njoj i napuci je svojim narodom. "
https://forum.krstarica.com/showthread.php/443559-Tribali?p=33360139&viewfull=1#post33360139
Ja sam se osvrnuo samo na objavu STOJAN JAKOVIĆ-a koju nije prvi put postavio na ovaj forum...nije mi namera bila da širim diskusiju previše udaljavajući je od teme, ali ti sad krećeš o češkim hronikama na temi na kojoj si i ti sam otvarač...koja je posvećena poreklu Rumuna?