Jedan obrazac za scenario velike seobe Rumuna u Dakiju

Румуни су мешавина свега и свачега. Румуни нису прави Власи(Романи), него нека мешавина Срба(Словена), Келта, римских робова (углавном са блиског истока) које су Римљани доводили у Дакију и Тракију као радну снагу, Грка, Хуна, Бугара, Кумана, Печенега, Татара, правих Влаха(Цинцара)... Та мешавина је називала себе Власима и причала мешавином српског и латинског све до средине 19-ог века, а онда су румунски краљ Карол I (Немац пореклом) и влашки интелектуалци унијати из Трансилваније извршили скоро потпуну латинизацију влашког језика. Прави Власи(Романи) који су одувек причали верзијом латинског језика и који немају или скоро да немају српских и азијских примеса и уплива(за разлику од Румуна) живе у Македонији, Албанији и северној Грачкој. Ово су прави Власи

Poslednja izmena:
Seobe su realnost. Kako je naseljena Australija, kako Amerika? Ti misliš da je Bog posejao narode po Zemljinom šaru i odredio im perimetar Brownovog kretanja?

Ako je tako, neću da smetam.

Наравно да је реалност али услови, мотиви и могућности колонизатора Америка и Аустралија су толико различити од услова, мотива и могућности Римљана и Варвара да је то немогуће поредити, а да се не зађе у област која је далеко од реалности (Гутенбергова преса, Француска револуција, индустријска револуција, евроцентрична научна револуција, масовно просветитељство ...........).

По ББ школи данас би Енглези говорили варијанту романског да не беше неписмених Англа и Саса обучених у кожу и гвожђе?

Еј, као да није постојао Ел Андалуз са најпрогресивнијом, а писменом арапском културом тога доба, па се арапски није примио ич.

Па турски, моћних Османлија, се не залепи за Бошњаке, Помаке и Горанце, упркос њиховим сопственим жељама, а румунофоне избеглице (одрпани дотепанци) су наводно наметнули језик некоме преко Дунава?

Poslednja izmena:
Наравно да је реалност али услови, мотиви и могућности колонизатора Америка и Аустралија су толико различити од услова, мотива и могућности Римљана и Варвара да је то немогуће поредити, а да се не зађе у област која је далеко од реалности (Гутенбергова преса, Француска револуција, индустријска револуција, евроцентрична научна револуција, просветитељство ...........).

По ББ школи данас би Енглези говорили варијанту романског да не беше неписмених Англа и Саса обучених у кожу и гвожђе?

Еј, као да није постојао Ел Андалуз са најпрогресивнијом, а писменом арапском културом тога доба, па се арапски није примио ич.

Па турски, моћних Османлија, се не залепи за Бошњаке, Помаке и Горанце, упркос њиховим сопственим жељама, а румунофоне избеглице (одрпани дотепанци) су наводно наметнули језик некоме преко Дунава?

Mislim da si precenio taj argument. On jeste prihvatljiv ako se tvrdi da je milion ljudi za jednu sezonu prešlo put od 2000 kilometara - to nije moguće. Ali višedecenijske nomadske seobe sasvim su realne.

Ne moramo govoriti o postkolumbovskim migracijama nego o onima koje su sagradile civilizaciju Inka, Maja, Asteka. To su bili svojevrsni Eskimi koji su se doselili i potpuno naselili dva kontinenta.

Turski jezik nije bio službeni jezik turskog dvora. Službeni su bili arapski, srpski, grčki i persijski. NE bih dalje o toj temi na ovoj temi.

Poslednja izmena:

Па лепо се види румунофони траг који за собом остављају Готи, Хуни, Авари, Склави, Бугари, Кумани, .....

Инвазије су описане од савременика.

Чини ми се да је последње готско упориште на Балкану било у Истри (Ћићи).
Исправите ако грешим

Poslednja izmena:
Ali višedecenijske nomadske seobe sasvim su realne.

Наравно да су реалне али да номади наметну некоме језик без мотива, без чврсте државе у континуитету, без циљане језичке политике, без институција које би то спровеле, без администрације, без великих градских центара, без писма, без религијске организације на свом језику, без бројчане већине је н е м о г у ћ е.

Једини могући логички закључак је да су Румуни у Дакији пре Римљана.

С тим да се ограђујем да Дачани, као владајућа елита, не морају да буди и Румуни.
Дакијом је можда управљала германска или туранска елита.

Poslednja izmena:
По генетици Румуна се види да је код њих било уплива са разних страна и да су велика генетска каша. Ниједна хаплогрупа код Румуна није изразито доминантна. Генетика Румуна: I2a 26% , R1a 17,5% , E-V13 15% , J2 13,5% , R1b 12% , G 5% , I1 4,5% , I2b 2,5% , J1 1,5% , T 0,5% , Q 0,5% , N 0,5%. Као што може да се види из приложеног Румуни имају чак 5 хаплогрупа са двоцифреним процентима. У очи упада висок проценат хаплогрупе Ј2 од чак 13,5%. Висок с обзиром где се Румунија географски налази.

Poslednja izmena:
Pominjem zato što istoriografija, onaj deo o razmeštaju i dolasku naroda na Balkan, pada u vodu, nije održiva. I ti sam kažeš kako ti je čudno da u južnoslovenkim dijalektima nema skoro nijedne predslovenske reči, ali pređeš preko toga i teraš dalje ko BB-Švaba tralala.

Sve ovo je skuvano pre 1942.

Da bi palo u vodu, to mora prvo neko da obori. Evo od u zadnjih skoro vek i pol koliko su se nizali takvi autori, od Milojevića do Milanovića, a to je zaista jedna, kada se sve zbroji, nemala skupina pojedinaca, nikome to nije za rukom pošlo.

Ja sam upravo iz tog razloga i otvorio temu Bečko-berlinska vs. da se može naći neko, doći na ovaj forum i slobodno argumentovati. Viđeniji autohtonisti su, videli smo, prave pobegulje - što se posebno vidi reicmo na primeru Slobodana Jarčevića, koji je nekada bio učesnik Foruma Krstarice, ali čim mu neko postavi po koje podpitanje on pobegne glavom bez obzira...iz kog razloga? Iz razloga što odgovora on uopšte ni nema.

Ti si navodio mnoge stvari, uglavnom bezuspešno, kao na primer ono u vezi genetičkih istraživanja. Na to sam i mislio kada sam rekao da su tvoje autohtonističke crtice - ostale sve to, crtice. Kao zabeleške koje autor ostavi posle smrti pa njegovi naslednici slute i rekonstruišu šta je možda on mogao razmatrati...recimo Kristofer Tolkin što radi sa ćaletovom neobjavljenom zaostavštinom.

Jedini argument koji sam ti uvažio jeste taj jezički, a koji se odnosi na nedostatak leksike u južnoslovenskim jezicima, zato što si postavio jedno smisleno pitanje u plejadi crtica koje si postavio. Na njega nemam odgovor jer ne znam, ali vidim da nemaju odgovor ni drugi učesnici foruma. Ja preko toga ne prelazim, već me izuzetno zanima.
Kao neko potencijalno objašnjenje moglo bi biti da je upravo to ukazatelj da je romanizacija bila vrlo značajna do VI i VII stoleća, odnosno da su starosedeoci bili doživeli sličan scenario kao kroz koji su prošli u Hispaniji ili Galiji. Ako razmatraš u tom svetlu, to može biti i lvrlo logično. Možda bi IgorJ mogao pružiti nekakvo konzistentnije pojašnjenje na ovom planu.

Inače, tu mi uvek odzvanja opservacija Bogumila Hrabaka da je doseljavanje Slovena odigrali ključnu ulogu u etnogenezi Albanaca, koji kao narod uopšte ne bi ni nastali jer je, po njegovim procenama, upravo bila na taj način prekinuta romanizacija tih krajeva, što je i bilo dovelo do pojave proto-Albanaca.
Naravno, ukoliko zamisliš da su se Albanci doselili u nekom 10. ili 11. stoleću, ili čak docnije, onda stvari deluju zaista dosta nelogičnije. Ali to je i problem kod autohtonista, ili ljudi koji su po nekim razmišljanja skloni njima. Oni idu sa premisom da su se preci Albanaca nesumnjivo doselili, pa onda, sami stvarajući tako konfuziju, uz tu premisu razmišljaju o ranom srednjem veku, stvarajući sliku koju nauka uopšte ne stvara i njoj upravo tu - u njihovim glavama stvorenu sliku - prebacuju naučnicima.

Poslednja izmena:
По генетици Румуна се види да је код њих било уплива са разних страна и да су велика генетска каша. Ниједна хаплогрупа код Румуна није изразито доминантна. Генетика Румуна: I2a 26% , R1a 17,5% , E-V13 15% , J2 13,5% , R1b 12% , G 5% , I1 4,5% , I2b 2,5% , J1 1,5% , T 0,5% , Q 0,5% , N 0,5%. Као што може да се види из приложеног Румуни имају чак 5 хаплогрупа са двоцифреним процентима. У очи упада висок проценат хаплогрупе Ј2 од чак 13,5%. Висок с обзиром где се Румунија географски налази.

Ја овде видим следеће хаплогрупе који су могући носиоци ИЕ језика (дакле и румунског): И2, И1 и Ј2, а ако морам да сузим онда Ј2.
Све остале хаплогрупе које си навео су асимиловане.

A što se tiče 1942. godine, Mrkalju, ja sam govorio o pozitivističkoj nauci.

Multidisciplinarni pristup nešto je što se razvija u svim naukama, a to uključuje svakako i istoriju.

Možeš pogledati kod Tibora Živkovića, koga si nekoć kovao u zvezde, upravo neku od primena takvog pristupa.

Eto inače ne znam zašto je od svih ljudi autohtonističkih interpretacija samo jedan Ahil71 zapazio Živkovićev komentar da se većina pisanih izvora tiče istočnih Južnih Slovena, što nam kao takvo stvara poveći problem prilikom rekonstrukcije puteva i doseljava njihove zapadne sabraće.

Наравно да је реалност али услови, мотиви и могућности колонизатора Америка и Аустралија су толико различити од услова, мотива и могућности Римљана и Варвара да је то немогуће поредити, а да се не зађе у област која је далеко од реалности (Гутенбергова преса, Француска револуција, индустријска револуција, евроцентрична научна револуција, масовно просветитељство ...........).

Како се није арапски примио? Говорио се на 4/5 Иберијског полуострва, док није потиснут од стране северних хришћана. Опстао је до 16/17 века у Андалузији.
На северу Африке је до 14. века било оаза говорника латинског, а у Британији (тачније њеној југоисточној половини) је латински био говорни језик до англо-саксонско-јистке сеобе. Уосталом Гилда, који је написао "О пропасти и освајању Британије" је своју књигу саставио на латинском да му служи да њоме шири условно речено пропаганду међу саплеменицима, а не да остави историјски исказ.

Kao neko potencijalno objašnjenje moglo bi biti da je upravo to ukazatelj da je romanizacija bila vrlo značajna do VI i VII stoleća, odnosno da su starosedeoci bili doživeli sličan scenario kao kroz koji su prošli u Hispaniji ili Galiji. Ako razmatraš u tom svetlu, to može biti i lvrlo logično. Možda bi IgorJ mogao pružiti nekakvo konzistentnije pojašnjenje na ovom planu.

Galija ti je odlican primjer. Godine 1972. je objavljen rad na medjunarodnom kongresu za latinsku epigrafiku u bratskom Minhenu, u kojem se pruza uvid, kako su Rimljani imali jako malo kolonija i municipija tamo, ali je opet romanizovana do daske. Probacu da ga nabavim, ako je referenca tacna.

Igor ce ti vjerovatno dati ostale reference, ali da Sloveni nisu ni mogli sresti fetive Ilire i Tracane pri dolasku na Balkan (moze se govoriti o njihovim potomcima drugacijeg identiteta), o tome ima rad Golab u makedonskom nekom casopisu iz 1958. godine. Ako se dobro sjecam, napisao je da Sloveni nisu imali neposredan dodir s Ilirima i Tracanima. Tesko je povjerovati da su iz Nisa i Sardike bjezali u Solun bas ti ljudi, iz starijih rimskih spisa. Ono sto imamo su glose iz antickih spisa, bas nedavno sam procitao noviji rad jednog Poljaka o sacuvanim dardanskim glosama za biljke (sto dodatno obogacuje odvec pozamasan korpus, mislio sam ih postaviti na temi o porijeklu Albanaca), znaci nema ni tu vajde, sto bi islo u prilog autohtonistima.

Poslednja izmena:
Ја овде видим следеће хаплогрупе који су могући носиоци ИЕ језика (дакле и румунског): И2, И1 и Ј2, а ако морам да сузим онда Ј2.
Све остале хаплогрупе које си навео су асимиловане.

I1, I2a и J2 нису индо-европски маркери. Индо-европски маркери су R1a и R1b. R1b који исто није безначајан код Румуна и J2 би могли да буду веза Румуна са Цинцарима. Код Цинцара доминирају управо те две хаплогрупе.

Poslednja izmena:
Како се није арапски примио? Говорио се на 4/5 Иберијског полуострва, док није потиснут од стране северних хришћана. Опстао је до 16/17 века у Андалузији.

Који је данас век и колико говорнока арапског, а који нису Арапи рођењем (модерни дотепанци), има у Шпанији и Португалу?

Румуни су мешавина свега и свачега. Румуни нису прави Власи(Романи), него нека мешавина Срба(Словена), Келта, римских робова (углавном са блиског истока) које су Римљани доводили у Дакију и Тракију као радну снагу, Грка, Хуна, Бугара, Кумана, Печенега, Татара, правих Влаха(Цинцара)...
Хајде да те још једном подсетим да је генетика свих Балканаца -- укључујући Србе -- шаролика али слична једна другој. Румуни нису шароликији од Срба. Зато кад год напишеш да су Румуни мешавина свега и свачега, пишеш и да су Срби мешавина свега и сваћега. Па добро, ако се не осећаш Куманом, онда мора да си Турчин.

На северу Африке је до 14. века било оаза говорника латинског, а у Британији (тачније њеној југоисточној половини) је латински био говорни језик до англо-саксонско-јистке сеобе. Уосталом Гилда, који је написао "О пропасти и освајању Британије" је своју књигу саставио на латинском да му служи да њоме шири условно речено пропаганду међу саплеменицима, а не да остави историјски исказ.

Ајде ми ово мало прошири.
Те Влахе из 14. столећа у Африци и не знам ко је Гилда.
Да не гуглам.

Хајде да те још једном подсетим да је генетика свих Балканаца -- укључујући Србе -- шаролика али слична једна другој. Румуни нису шароликији од Срба. Зато кад год напишеш да су Румуни мешавина свега и свачега, пишеш и да су Срби мешавина свега и сваћега. Па добро, ако се не осећаш Куманом, онда мора да си Турчин.

Браво Прави Влаше добро си то закључио да је генетика свих Балканаца шаролика, али ја бих додао не само Балканаца него и већине Европљана па и шире. Колико год да је шаролика генетика Балканаца није иста. Генетика Срба је слична генетици Бошњака, Хрвата, Црногораца и Македонаца. Генетика Албанаца је слична генетици Грка и Цинцара. Док је генетика Румуна најсличнија генетици Бугара. Ту рачунам и аутосомалну ДНК не само хаплогрупе. Ти кажеш да је генетика свих Балканаца слична као јаје јајету, а да ли је слична на пример генетика Словенца и генетика Грка, по твом мишљењу?? По мом мишљењу Словенци су ближи генетски Аустријанцима,Чесима и Словацима него Грцима.

Браво Прави Влаше добро си то закључио да је генетика свих Балканаца шаролика, али ја бих додао не само Балканаца него и већине Европљана па и шире. Колико год да је шаролика генетика Балканаца није иста. Генетика Срба је слична генетици Бошњака, Хрвата, Црногораца и Македонаца. Генетика Албанаца је слична генетици Грка и Цинцара. Док је генетика Румуна најсличнија генетици Бугара. Ту рачунам и аутосомалну ДНК не само хаплогрупе. Ти кажеш да је генетика свих Балканаца слична као јаје јајету, а да ли је слична на пример генетика Словенца и генетика Грка, по твом мишљењу?? По мом мишљењу Словенци су ближи генетски Аустријанцима,Чесима и Словацима него Грцима.

Генетика Балканаца је најшароликија у Европи, Турчине.

Генетика Балканаца је најшароликија у Европи, Турчине.
Погрешно као обично Прави Влаше, најшароликија генетика у Европи је генетика Италијана. Јужни и северни Италијани су генетски удањенији једни од других него било која два народа на Балкану. А то се види и из њихових физиономија, Италијани су народ који има највећи диверзитет у физичком изгледу од свих европских народа. На југу Италије има људи који би могли проћи у северној Африци или на Блиском Истоку(утицај Арапа, Феничана и Бербера), док на северу Италије има доста плавушана са германским физиономијама(утицај германских народа Гота, Лангобарда и Франака). Хвала мом турско-татарском чукун-чукундеди што ми је оставио у наслеђе хаплогрупу I2-CTS10228(I2a Din-north).

Овај човек очито је и азијске генетике. На Балкану тај компонент генетике је толико учестао да га Балканци обично не примећују.

9at1Lv6.jpg

Овај човек очито је и азијске генетике. На Балкану тај компонент генетике је толико учестао да га Балканци обично не примећују.

9at1Lv6.jpg

Отац тог господина на слици је Албанац по националности.

Погрешно као обично Прави Влаше, најшароликија генетика у Европи је генетика Италијана. Јужни и северни Италијани су генетски удањенији једни од других него било која два народа на Балкану. А то се види и из њихових физиономија, Италијани су народ који има највећи диверзитет у физичком изгледу од свих европских народа. На југу Италије има људи који би могли проћи у северној Африци или на Блиском Истоку(утицај Арапа, Феничана и Бербера), док на северу Италије има доста плавушана са германским физиономијама(утицај германских народа Гота, Лангобарда и Франака). Хвала мом турско-татарском чукун-чукундеди што ми је оставио у наслеђе хаплогрупу I2-CTS10228(I2a Din-north).

Не, то је друга ствар. Разлика између генетике Сицилијанаца и Ломбардијаца је једно, а шароликост типичног Балканца је друго. Неки типични Сицилијанац није у себи толико шаролик колико је типични Балканац.

Не, то је друга ствар. Разлика између генетике Сицилијанаца и Ломбардијаца је једно, а шароликост типичног Балканца је друго. Неки типични Сицилијанац није у себи толико шаролик колико је типични Балканац.

Не може да се пореди Сицилија која је величине Војводине, са Балканом који има преко 500 000 квадратних километара и преко 40 милиона становника. Прави Влаше Сицилијанци и Ломбардијци припадају истој нацији и једни и други су Италијани. Да ли се Румуни из Олтеније разликују од Румуна из Мармамуреша по изгледу више од јужних и северних Италијана? Да ли се Срби из Војводине разликују од Срба са југа Србије по изгледу више од јужних и северних Италијана? Да ли се јужни Албанци(Тоске) ралукују по изгледу од северних Албанаца(Гега) више него јужни и северни Италијани? Мој одговор је да не постоји унутар једног народа на Балкану толико диверзитета у физиономији као што је то случај са Италијанима. Унутар италијанског народа је могуће да појединци не припадају чак ни истој раси, што нигде на Балкану није случај. Ниси ми јасан, прво кажеш да сви балканци међусобно личе као јаје јајету а онда кажеш да су Балканци најшароликији људи на свету. Ако су толико шаролики, како онда личе међусобно, и шта је онда типични балкански изглед??

Poslednja izmena:
Који је данас век и колико говорнока арапског, а који нису Арапи рођењем (модерни дотепанци), има у Шпанији и Португалу?

Кастиљанци су све говорнике арапског протерали кроз векове.

Што се Гилде тиче, у питању је опат из Британије који је живео у прелазу са 5. на 6. век и који је описао потпадање своје земље под дођоше.
Сврха дела је да се обрати сународницима, а опет - писано је на латинском а не на келтском/велшком/бретонском.

Нема шта много да се проширује око латинофоног становништва у северној Африци - опстало је 1000 година после пропасти римске државе. Идриси у 12. веку говори о говорницима латинског у Тунису нпр.

Кажеш Арапи нисту оставили говорног трага у Шпанији, а заборављаш да су поарабили цео Египат (90% становништва данас говори арапски, 10% коптски, наследник староегипатског), целу Маварску обалу и простор од Леванта до Персије.

Back