Pominjem zato što istoriografija, onaj deo o razmeštaju i dolasku naroda na Balkan, pada u vodu, nije održiva. I ti sam kažeš kako ti je čudno da u južnoslovenkim dijalektima nema skoro nijedne predslovenske reči, ali pređeš preko toga i teraš dalje ko BB-Švaba tralala.
Sve ovo je skuvano pre 1942.
Da bi palo u vodu, to mora prvo neko da obori. Evo od u zadnjih skoro
vek i pol koliko su se nizali takvi autori, od Milojevića do Milanovića, a to je zaista jedna, kada se sve zbroji, nemala skupina pojedinaca,
nikome to nije za rukom pošlo.
Ja sam upravo iz tog razloga i otvorio temu
Bečko-berlinska vs. da se može naći neko, doći na ovaj forum i slobodno argumentovati. Viđeniji autohtonisti su, videli smo, prave pobegulje - što se posebno vidi reicmo na primeru Slobodana Jarčevića, koji je nekada bio učesnik Foruma Krstarice, ali čim mu neko postavi po koje podpitanje on pobegne glavom bez obzira...iz kog razloga? Iz razloga što odgovora on uopšte ni nema.
Ti si navodio mnoge stvari, uglavnom bezuspešno, kao na primer ono u vezi genetičkih istraživanja. Na to sam i mislio kada sam rekao da su tvoje
autohtonističke crtice - ostale sve to, crtice. Kao zabeleške koje autor ostavi posle smrti pa njegovi naslednici slute i rekonstruišu šta je možda on mogao razmatrati...recimo Kristofer Tolkin što radi sa ćaletovom neobjavljenom zaostavštinom.
Jedini argument koji sam ti uvažio jeste taj jezički, a koji se odnosi na nedostatak leksike u južnoslovenskim jezicima, zato što si postavio jedno smisleno pitanje u plejadi
crtica koje si postavio. Na njega nemam odgovor jer ne znam, ali vidim da nemaju odgovor ni drugi učesnici foruma. Ja preko toga ne prelazim, već me izuzetno zanima.
Kao neko potencijalno objašnjenje moglo bi biti da je upravo to ukazatelj da je romanizacija bila vrlo značajna do VI i VII stoleća, odnosno da su starosedeoci bili doživeli sličan scenario kao kroz koji su prošli u Hispaniji ili Galiji. Ako razmatraš u tom svetlu, to može biti i lvrlo logično. Možda bi IgorJ mogao pružiti nekakvo konzistentnije pojašnjenje na ovom planu.
Inače, tu mi uvek odzvanja opservacija Bogumila Hrabaka da je doseljavanje Slovena odigrali ključnu ulogu u etnogenezi Albanaca, koji kao narod uopšte ne bi ni nastali jer je, po njegovim procenama, upravo bila na taj način prekinuta romanizacija tih krajeva, što je i bilo dovelo do pojave proto-Albanaca.
Naravno, ukoliko zamisliš da su se Albanci doselili u nekom 10. ili 11. stoleću, ili čak docnije, onda stvari deluju zaista dosta nelogičnije. Ali to je i problem kod autohtonista, ili ljudi koji su po nekim razmišljanja skloni njima. Oni idu sa premisom da su se preci Albanaca nesumnjivo doselili, pa onda, sami stvarajući tako konfuziju, uz tu premisu razmišljaju o ranom srednjem veku, stvarajući sliku koju nauka uopšte ne stvara i njoj upravo tu - u njihovim glavama stvorenu sliku - prebacuju naučnicima.