DB, cija je to bila DB...antisrpska...videli smo tu DB, kakva je ikako je stitila drzavu i gradjane...vrh tog DB-a, streljati a nekom trgu, a ostatak u Zabelu
Tacno , sve se na balkanu radi bez cross kontrole, zato i moze dodje novi predsednik Vucic i pocne da prica nebuloze, ja cu da lupim o sto i sudovi ima da dosude sta ja hocu i ja gledam narod klikce na to raduje se...
Ne verujem ocima, pocinjem da razgovaram sa tim ljudima i vidim da su iskreno zeljni da se zakon ne postuje, nisu zadovoljni sprovodjenjem zakona pa hoce da ga iskljuce skroz , bez svesti da je tako gore....i idem redom i vidim mnogo ih je...
Ja licno sam od kako je Vucic dosao na vlast, sprovodio ankete kroz razgovore sa ljudima iz naroda, i kazem vam, jesu mnogi nakupljeni raznih vestina, znaju ovo ono, kako da se snadju , da cak naprave i kucu , ali dupe su totalno , znaci mali idioti sto se tice prava i drzave i drustva i svega sto je organizacija zivota....teska seljanija..
Kako da ocekujem od takvih idiota, mislim da koristim pravu rec , grcku , da shvate da je minimum potrebe drzanje dvostruke, a optimalno je trostruka ili cetvorostruka kontrola vlasti...svake funkcije.Mora da bude preklapanje vlasti i nadleznosti , bar 2x, a kazem normalno je 3x, pa i 4x...
Oni to vide kao birokratiju....bespotrebno...sta ce dupe da vidi kad je sa sela nego smetnju svom autokratskom vaspitanju...
I to se stalno ponavlja..
Zato da ja skratim, DB je imala odlicne metode, ali uvek ima i toliko pripadnika koji su tradicionalno vaspitani i zeljni da uspostave autokratiju , prvo misleci da je tako bolje, zatim jednostavnije, zatim zato sto misle da je to sto moraju da traze saglasnost nekog treceg i cetvretog, samo birokratija, a nije...nego mora nekom da polazu racune, i tu puca sve, jer ne znaju da se drze sustine i pravila sluzbe, zakonskog delovanja na svom delu da bi to lako proslo kod onog ko im je cross kontrola..
Ja sam vodio veliku , a to se u ekonomiji zove srednja firma.. Velika je po kompleksnosti odelenja, a po broju zaposlenih je srednja..
Za razliku od stanja koje sam zatekao , ja sam uveo cross kontrolu , 2x, plus jednu spoljnu , plus jednu fiktivnu...zakonski imperativ...da ta je fiktivna i cesto se krsila, ali radi i ona posao , samo sto nisam imao HR moc, tj politicki je uticaj na firmu ogroman, pa je to bio maksimum sto moze..
Ali 2x cross kontrola moze...I to je dovelo do zahteva da svako pazljivije cita sta mu je obaveza ili pita i zna sta mu je obaveza, sta mora da proprati kao svoju obavezu , sveska koja je nista, nula ali se zove dnevnik dezurstava radi posao, dnevnik rada radi posao...a nula je u smislu kontrole, ali kad je cross kontrola radi posao..
Tako i DB, uporedimo Nisku , Aleksinacku Suboticku , i BG DB...
Niska , veliki grad, , bez cross kontrole DB, sto dovodi odmah , znaci u pola godine dovodi do prijema plavusica, koje su suvisne i nisu za DB , ali imaju dobre sise i dupe i sluze nekome da prazni svoju spermu u njih...Odmah , znaci u roku od pola godine...jedna plavusa jedna crnka, pored ostalih zena koje rade u DB
Sta imam, imam pravljenje porodicnog okruzenja, a ne kontrolu rada tog DB jer nema cross kontrole...i zagrejali atmosferu, ali ne tako sto donose cvece od kuce nego dovode cvecke sa asfalta...
Naravno kao ozbiljni sefovi , kao DB , jesu DB , ali mora pola vremena da pokrivaju greske plavuse i crnke...dok imaju greske koje se normalno javljaju , u radu i dobrih DB sluzbenika..
Da vidimo Subotica, blizina sverc tura, blizina lakog novca, blizina dvo nacionalne ili tronacionalne strukture...pravljenje struja u DB, lako pretvaranje DB u komercijalni poduhvat...i naravno , odmah cista komercijalizacija i monetarizacija DB , javljaju se tipovi ,koji u ime DB bezbednosti , traze kajmak koliko misle da moze da prodje....sto je vise kriminalniji poduhvat to se isplati dati im veci procenat.. idu i na 50% naravno da ti se isplati ako pravis firmu koja ce da svercuje ko zna sta preko grane....i navikne se u tu bahatost, to je sad kriminalni DB i sad je ostao isti...ali to je DB samo razlicito odelenje...jer je mesto na razlicitom mestu i razlicitog potencijala za kontrolu DB tj u ovom slucaju za vlast DB nad kriminalom...
Da uzmem sad Aleksinac, malo mesto , nigde prilike za monetarizaciju osim ako ne pravis neku bas tesku kriminalizaciju , dakle tu DB ima mirnu vodu , obican narod, miran narod, malo ambiciozan, nista se dinamicno ne menja, mogu da razviju pregled vrlo brzo , znaju sve, znaju kriminal, znaju sta nije kriminal nego glupost narod...napiju se, razvale trafiku , znaju sve...
Tu dolazim do toga kakva je takva DB sluzba, Postane efikasna, znaju tacno kad neko dolazi busem iz BG, otud ova prica, drugar sa faksa, izbegavao vojnu obavezu i resi da ode busem kuci , iz Aleksinca je...i ja ne znam kome je rekao da ide , ali ga sacekaju DB i lokalni vojni odsek i cap na bus stanici...
Nista trzavice nista cak ni optuzbe ni zatvor, nego samo tu smo mi tu si ti hajde da obavimo to kao ljudi....pravi DB nacin...
I na kraju BG veliki grad, zverinjak, mnogo kriminalaca visokog kalibra, koji pocinju kao seljoberi iz Sjenice iz Bojnika, nepismeni , blentavi , ali vremenom uce od krimosa BG pa ili sluze da se njima razbijaju futeri i stokovi , tj ramovi od vrata zajedno sa vratima ili pocnu da bivaju vidre u kriminalu..
Tu DB radi pod uticajem najvecih jajara u politickoj sferi...To je ono sto si nazvao vrh DB...Sto je najgore tu moze biti cak 9 struja, samo zato sto postoje i vise mupova, U SFRJ je postojao republicki mup , savezni mup , inostranih poslova, Bela kuca mup , totalno razlicit od ovih drugih, pa BG mup , pa BG udruzeni kriminal odelenje mup...
I tu dolazimo do raznih cross struktura, ali nisu kontrole nego spahiluci i dahiluci, tj ovo je moj reon, ako smo dobri , ja tebi ti meni ....iako je moj cin jaci , ti mi trebas, ja cu tebi trebati ovde...
Sve to potice iz kazem seljanije koja svaku kontrolu i protokol vidi kao administraciju koja je nepotrebna a zele samovoljnost, umesto da imaju instrument kontrole i definisane mirne i jednostavne radne obaveze koje ih drze da ne zalutaju i zgrese..
Sta kod obicnog radnika moze biti greska...prvo sto ce da se opuste je nemaju radnu disciplinu , pa ce jedni poceti da piju u 9h i budu vec u 13h polupijani , znaci ne rade, vec su za otkaz i tu vrlo brzo dolazi do krsenja koja su za otkaz...uvodjenje protokola ih polako vrati na to da pocinju da piju oko 13h, sto vec udaljava mnogo od otkaza, jer ce raditi bar do 13h, a mnogo puta kad treba i frka je i do 15h, a ostali broj dana ce biti od 13h do 15h prijani kao dupe kad idu kuci..
Sve je to praksa Srbije...ne pisem napamet..
Drugi ce da se opuste pa ce npr da naprave djubriste od svog radnog mesta, kipi od djubreta...pa im moras i tu uvesti disciplinu i onda sve funkcionise jer se pojavi cvece i niko vise nikog ne zamara, nego cak sami uvedu predaju duznosti , ne teras ih , nego obaveste jedan drugog, ili jedna drugu , sta je novo u radnom rezimu i koje napomene su ...same uvele predaju duznosti , neformalno...ali osetile potrebu...
Dakle nije problem struktura nego je problem kako ovakvom narodu koji nema shvatanje sta vredi sta treba i sta je olaksavajuce i sta je drzanje reda i mira i rada , uvesti kao strukturu rada i zivota...