• Dragi prijatelji, kreiran je nov forum "Socijalna zastita" na kome ce se pricati o svim pitanjima vezanim za ovu aktuelnu temu u drustvu

Jean-Michel Jarre najavio "Oxymore" za oktobar

Baudrillard

Zaslužan član
Moderator
Poruka
123.072
Jean-Michel Jarre - Oxymore


Jean-Michel Jarre najavio je izlazak novog albuma „Oxymore“ koji će se u prodaji naći 22. oktobra (Sony Music/Menart). Francuski kompozitor koji je nedavno proslavio 74. rođendan, ove jeseni će objaviti svoj dvadeset drugi album u karijeri.

Sada je već poznato da će svaku pesmu na budućem albumu pratiti bar jedan remiks u kreaciji različitih izvođača, među njima su i Brian Eno, Nina Kravitz, Armin Van Buuren, dok će prvi singl, „Brutalism“, pratiti nekoliko remiksa, a prvi je uradio Martin Gore (Depeche Mode). Još od albuma “Electronica” postoji obostrana želja za saradnjom između Jarre-a i Gora, koja se na kraju uspešno ostvarila tek sada.

„Brutalism“, singl koji je najavio budući album, besramni je tehno benger koji se sada već vrti u ikoničnom berlinskom klubu, Berghain, koji se smatra hramom tog muzičkog žanra.

„U pitanju je definitivno teža tehno numera, jer mi je namera bila da stvorim apokaliptičnu atmosferu, kao neku vrstu velikog praska tehna koji mora početi sa eksplozijom“, objašnjava Jarre.

Dvadeset drugi po redu album Jean-Michel Jarre-a je omaž preminulom francuskom kompozitoru i kultnoj figuri u klasičnoj i elektronskoj muzici, Pierre Henri, sa kojim je Jarre nameravao da sarađuje na jednom od svojih prošlih albuma („Electronica“). Tokom studija, kao član pokreta Groupe de Recherche Musicales (GRM), Jarre je isticao baš Henri-a kao svog najvećeg uzora. Nakon Henri-eve smrti (2017) njegova udivica je dala dozvolu da Jarre koristi neke od materijala koji su bili namenjeni saradnji na budućem Jarre-ovom albumu. Na taj način „Oxymore“ je zamišljen kao muzičko putovanje gde zvucu Pierre Henri-ja stupaju u interakciju sa Jarre-ovim svetom, napred-nazad između analognih i digitalnih zvukova.

Još jedna inspiracija albumu „Oxymore“ je francuski umetnički pokret „musique concrete“, koji je kreirao poseban žanr koji koristi snimljene zvukove kao osnovnu sirovinu za stvaranje kompozicije. Ovaj pokret je nastao četrdesetih godina prošlog veka i nastavio je da se razvija i menja način na koji se muzika producira. Jarre ga nanovo osmišljava uz pomoć alata današnjice.

„Oxymore“ je zamišljen kao studiozno muzičko delo koje će biti predstavljeno u višekanalnoj i 3D binauralnoj verziji, što je revolucionarni način na koji se muzika komponuje, miksuje i snima, gde se zvuci i teksture nalaze svuda u prostoru od 360 stepeni, kako bi se kreiralo vizuelno i zvučno iskustvo u virtuelnoj realnosti, koje se može pratiti kroz VR svet, Oxyville, vizuelnom pratiocu muzičkog albuma. „Oxymore“ je u stvari prvo komercijalno izdanje ovog tipa koji podiže budućnost muzičkog audio snimka na potpuno novi nivo u kome se autorska elektronska kompozicija prikazuje u okviru sistema sveobuhvatnog medija (imerzivni medij), odnosno kinematografskog videa u 360 stepeni u sistemu virtuelne realnosti (VR)

„Oxyville je ime virtuelnog muzičkog grada, a ideja mi je da u buduće pozivam druge umetnike da budu njegovi stanovnici, da kreiraju različite događaje i masterklas predavanja. Želim da, kao što je to u svetu gejminga, Oxyville postane sandbox za nova muzička iskustva“, objašnjava Jarre, kome nije strano korišćenje VR i metaversa u svojim muzičkim performansima, kakva je bila „Welcome To The Other Side“, revolucionarni prenos njegovog koncerta uživo iz virtuelnog prostora katedrale Notre Dam u Parizu. Prema podacima kompanije Pollstar, američke publikacije koja se bavi turnejama i živim nastupima, „Welcome To The Other Side“, emitovan na novogodišnje veče 2021. godine privukao je rekordnu publiku od 75 miliona gledalaca širom sveta, uključujući tu televiziju, razne internete platforme i VR.
Rana verzija albuma, još tokom nastajanje, imala je svoju uspešnu probu unutar zidova Maison de la Radio in Paris, gde je grupa odabranih fanova zamoljena da zažmuri i uroni u prostor gde je audio zvuk rasprostranjen u 360 stepeni. Ovaj neobični nastup direktno je prenošen putem društvene VR platforme i pohvaljen od strane VR eksperata kao jedan od najinovativnijih VR muzičkih nastupa ikada.

“Oxymore“ je pokušaj da se ilustruju i istraže novi načini povezivanja tehnologije i muzike. Današnje tehnologije nam omogućavaju da kompoziciju istražujemo u spatial audiju, što otvara potpuno nova iskustva u kreativnom procesu za nas muzičare, a nudi doživljaj prirodnijeg i fizičkijeg načina slušanja zvuka. U stvarnom životu, naše audio polje je 360 stepeni, a novim albumom osećam da je stereo miks sam po sebi dobio na širini. Uveren sam da će se u budućnosti tako komponovati i proizvoditi muzika. Ovoj je ogroman emotivni skok za svakog slušaoca, kao kada smo sa mono zvuka prešli na stereo“, izjavio je Jean-Michel Jarre.

OXYMORE će se, osim na digitalnom formatu (i u binauralnoj verziji), pojaviti na CD i LP formatu.


balkanrock.com
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.