Jazz & Blues kutak :)

Anarhist:
Jazz je carska muzika. Od nje ja nastao SKA, samim time i regge a i samim time punk.
Blues je super ali Rithym and blues ne.

Hmm.....vrlo interesantan pogled na istoriju muzike....

Ska je nastao kazes od jazz-a, ne vidim nikakvu vezu izmedju ta dva zanra, ni direktnu a ni indirektnu......pa ni vezu sa regge-om , a pogotovu ne sa punkom......

Vidi anarhisto ;), rece ti vec ovaj cika... Ska jeste neki muzicki izrod, ne bih rekao da je bas jazz u pitanju ali... slusao sam ranije neke bendice koji "rostiljaju" ska, ebiga... meni je taj ska mnogo jednolican i poprilicno dosadan. Mada, da kazem da je "veseo", neka to bude nesto sto je zanimljivo.

A sta to fali R&B-u? Toliko genijalnih izvodjaca... pokaj se i bice ti oprosteno. ;)

@Apach

Oda... tek sada sam skinuo one "muzike" koje si mi poslala, The Trhill Is Gone sam slusao u izvodjenju BB Kinga, SRVa i Hukera... nemam pojma cija je ta stvar u originalu, ali BB je sto se mene tice najbolje odsvitao tu numerstinu, idem sad da nadjem njegov mp3 i da ga pustim, dobro si me podsetila na tom. ;)
Uh... ja bas volim debelog "dvoprstog" BB-ija... cova je zmaj...

nikodim:
@Apach

Oda... tek sada sam skinuo one "muzike" koje si mi poslala, The Trhill Is Gone sam slusao u izvodjenju BB Kinga, SRVa i Hukera... nemam pojma cija je ta stvar u originalu, ali BB je sto se mene tice najbolje odsvitao tu numerstinu, idem sad da nadjem njegov mp3 i da ga pustim, dobro si me podsetila na tom. ;)
Uh... ja bas volim debelog "dvoprstog" BB-ija... cova je zmaj...

Trebalo bi da je original Kingov.......

sublimacija:
Sve moze, samo da sto vise radim na terenu <big smile>
I ja sam raspolozena za teren! Zato bi i da "prebegnem" u pevaljke ;)

Kad sam kod "pevaljki", da vam malo pripovedam o tome kako sam sinoc uzzivala uz soul&gunky&latinoJazz. Bilo je odliccno ...
Kao ssto sam i "zapretila", bila sam sinoc na koncertu JOVANA MALJOKOVIĆA I BALKAN SALSA BAND-a. Prvo sam imala priliku da upoznam g-dina Jovana i da popriccam malo sa njim. Izuzetno prijatan ccovek, priccljiv ... Nazzalost, nisam ovog puta ja ta koja je intervjuisala, ali sam saznala visse od onih koji jesu ;) Sad koliko bi vam bilo zanimljivo da ccitate kako g-din Jovan gleda na sadassnje stanje na jazz-sceni ne znam, pa cu vam samo reci da je popriliccno svestan svega, da je potrebna ipak malo veca borba, da zbog toga gleda da pored toga ssto radi i ono ssto najvisse voli ubaci i malo komercijale (sa ccim se potpuno slazzem). Na konto toga je moj sagovornik najavio za ovo leto 2 nova izdanja: s' poccetka leta jedno komercijalnije, leprssavije (latino) i za neki septembar planiraju jedan album sa tirazzom od svega 100 komada. To je, kazze Jovan, za radio-stanice i istinske ljubitelje, jer se radi o nekomercijalnom jazz-u (nisam imala vremena da ga ispitam i ssta ce se naci na tom izdanju, ostaje nam da "vidimo"). Preko leta bi trebalo da uccestvuju na festivalima u Holandiji i Belgiji, kazze da se ova messavina Balkana i Latina&Soula&Funka jako dobro kotira u zapadnoj Evropi, dobijaju odliccne kritike(ssto se, uostalom mozze naci i na netu) samo ssto se malccice u celu priccu o muzici uplela i politika. verovali ili ne, ja sam vas pomenula :D:D:D kada se povela pricca o "borbi" za vecu prisutnost dobre muzike u etru.

Potom je poccela svirka. Koncert je bio, kao ssto vec rekoh, odliccan! Ono ssto bih posebno istakla je, svakako, novina u bendu, a to su dva odliccna zzenska vokala!!!!!!!

Prvo je u bloku soul-a mikrofon okupirala izuzetno zanimljiva Ivana Kotov. Gledala sam ranije neke njene snimke, prvi put sam je sada slussala uzzivo. Ljudiiiiiiiii, to je stvarno trebalo ccuti, a bogami i v i d e t i ... Ivana je zavrssila Berkli akademiju, sskolovana po gospel rezzimu mozzete samo zamisliti ssta je radila. Ima odliccan raspon, vlada glasom odliccno (uostalom, sskolovala se za to!), visinama i dubinama muzicckog neba i mora ... jedino je ssteta ssto nema "onu" boju, pri ccemu ne mislim na crnaccku, kako bi to nikodim rekao, "debelu" boju, vec uopsste nema neku karakteristiccnu boju. A mislim da je to bass pozzeljno za jednog solistu. naravno, uz svu onu steccenu praksu na scenama Njujorka i ostalih jazz-metropola "s' one strane bare", mozzete samo pretpostaviti kakav je ugodjaj bio slussati je.
U latino-bloku vokalna deonica je pripala mladoj Andjelki Simic(ne znam da li ima bilo kakve veze sa ccuvenim Simicima iz sveta jazz-a). Ovo joj je bio prvi nastup u NSu i uopsste, jedan od prvih nastupa na sceni. Odliccna boja, perfektan sluh(kojim se ,naravno, i Ivana mozze pohvaliti), kada se bude malo oslobodila na sceni imacemo, verujem, jednu mnogo dobru damu u svetu jazz-songa! Posle par latino "klasika" imala sam prvi put priliku da uzzivamo u srpskom jeziku u latino-ritmu, izuzetno zanimljivo i lepo zvucci!
Dame su odradile i par pesama u duetu, a pred sam karj koncerte, Ivana je uspessno otpevala par stvari "a-la" AliciaKeys, koja je na occigled ideal ...

Ovog puta necu propustiti priliku da ovo ne kazzem (kamo sreca da me cuje bar pola nacije) : njih dve ne samo da rasturaju sto se zvuccnih ugodjaja ticce, vec su i za videti izuzetno zanimljive. Atraktivnije su sigurno od svih onih Vikica, Mikica, Sekica, Leleeeeekica i sliccnih ... a kao joss jedna (sitnija;)) razlika se mozze istaci da one umeju i da pevaju :D:D:D

Toliko od mene u ovom izvesstavanju ;)

Pa nisu vokali novina kod cika Maljokovica, na proslim albumima ima zenskih vokala, a slusajuci neki razgovor sa njim na radiu, cova rece da uvek kada nastupa u inostranstvu trudi se da pozove sto vise muzicara... A sa kojim Maljokovicem si pricala, sa bubnjarom ili saksofonistom (Braca, bwe...) ;)

Ako ti treba neki njegov album, znas kome se mozes obratiti. ;) Inace Maljokovic je u Ptici svakog vikenda... mogli bi jedared da odemo.... aaaaa' Ja cu uskoro zavrsiti ovu famu oko ispita pa mozemo malo na pivo.

nikodim:
Evo je... ako hoces mogu da ti je posaljem, odlicna je... ma BB je car, imam dve verzije, jedan live iz 1989.g. i studijsku verziju iz 1970-te... mozes da biras, a i ne moras... :)

Nisam neki veliki ljubitelj BB Kinga, covek ima dobrih pesama ali u globalu gusi........nije to blues od kojih me zmarci podilaze........

klika:
Nisam neki veliki ljubitelj BB Kinga, covek ima dobrih pesama ali u globalu gusi........nije to blues od kojih me zmarci podilaze........

Stvar ukusa, naravno... meni se vise dopadaju njegovi stariji albumi nego ovo skorasnje...
A poslao sam ti ponesto, nemam ojma da li si skinuo. Da, koncertnu verziju nisam mogao da posaljem, The Thrill IS Gone, stalno sam dobijao generisan mail sa porukom da je veci od onog koji mogu da posaljem na te ardese, ali to mi je prijavljivao posto bi poslao isti... nemam pojma sta mu je.

nikodim:
Stvar ukusa, naravno... meni se vise dopadaju njegovi stariji albumi nego ovo skorasnje...
A poslao sam ti ponesto, nemam ojma da li si skinuo. Da, koncertnu verziju nisam mogao da posaljem, The Thrill IS Gone, stalno sam dobijao generisan mail sa porukom da je veci od onog koji mogu da posaljem na te ardese, ali to mi je prijavljivao posto bi poslao isti... nemam pojma sta mu je.

Dobio sam email, znam za te pesme vrlo dobro........zato sam i napisao ovaj post...Thrill Is Gone jeste jedna od njegovih boljih numera, nema sta.......i jeste njegov rani period , `50-60 bio mnogo bolji od ovoga sada, zato sam i rekao da u poslednje vreme cica gusi jer po meni on odavne nema sta da kaze ........
Kada uporedis koncerte iz ranih dana i ovo sada, to nema neke velike veze jedno sa drugim, ovo je sada cista komercijala i sto bi reklii u Srbiji pre 25+ godina, minuli rad......`vata cica na ime vise nego na neki kvalitet u poslednje vreme. Ima on odlican prateci bend sa mocnim duvacima i sve je to super, ali on je vec mator da bi pokazao neku caroliju na gitari ili nesto slicno, ok, glas ga i dalje sluzi ali nije to to .......koncerti su mu nekako usiljeni, isprogramirani.......pricali smo o tome ranije, ne volim kada komercijala umesa prste u jazz/blues, gubi se onaj izvorni momenat u muzici, razumes sta hocu da kazem........

klika:

Pa ove "komercijalne" stvarčice naravno... Ali stare stvari... Recimo 3 'o clock blues... Mada, moram da priznam jeres: svidelo mi se par stvarčica sa albuma koji je uradio sa Claptonom: Riding with the king... Tu su odlične recimo Key to the Highway i baš 3 'o clock blues.

klika:
Moram da se ubacim, profesionalna deformacija....:-).........ok, ne ulaizm u to da li je Tele ruzniji od Strata.......mozda i jeste mada bih ga vise voleo u rukama u ovom momentu od Strata, licni izbor, .........ali ovo za ES 135........on bas i nema velike veze sa ES 335/345/355 koja je drugacija gitara po mnogo cemu, prvenstveno po obliku u dubini tela ...i jos koje cemu........ne znam da li znas da recimo Lucille nema F hole na prednjoj ploci za razliku od klasicnih modela ES 335.........mada, nekako je ES 175- ca klasican predstavnik jazz gitare......

Tak načuh... Ali iskustvo ima prednost nad glasinama. ;)

klika:
Ako pricamo o akusticnim gitarama, Yamaha jeste nesto bolja od Fendera, nego spominjes elektorniku pa mi sada nije jasno da li misis na akusticne ili el. gitare?

A sto se tice Gibsona u delu akusticnih gitara, da razbijemo malo iluzije, ima 10-tak proizvodjaca koje bih u ovom momentu pre izabrao nego Gibson, nisu tako sjajani kao sto se prica i njihove akustare ne zaluzuju ime koje nose, bar u vecini slucajeva. Samo pre II rata su pravili odlicne gitare ali posle toga , sve losije i losije. Svirao sam dosta Gibsona iz `60-tih i mogu ti reci da su ocajni, 2 od 10 gitara mogu da prodju, ostalo nikako......

A ako pricamo o e. gitarama, ova prica dobija potpuno drugu dimenziju.......

Imao sam prilike da sviram na jednom Martinu... Prosto sam se zaljubio. Moraću da posedujem jednog... Mada je više folk gitara, ali odlično zvuči.

iluzionista:
Imao sam prilike da sviram na jednom Martinu... Prosto sam se zaljubio. Moraću da posedujem jednog... Mada je više folk gitara, ali odlično zvuči.

Verovatno si svirao na nekom dreadnought Martinu, ovo dreadnought ustavri oznacava velicinu gitare, to su one pomalo kockasto kvadratnnog oblika gitare, koje jesu folk gitare ali samo iz razloga sto je krajem `20-tih, kada je prvi put napravljena takva vrsta gitare, ona i napravljena bas za tu vrstu muzike ali se kasnije ispostavilo da su je koristili ne samo folkeri u USA vec i svi ostali jer je stekla takvu popularnost koja je i do dan danas neprevazidjena ako pozmatramo akusticne gitare. 99% folk/country muzicara koristi upravo ovu vrstu gitare, ali sluzi i za druge svrhe , naravno.

Medjutim, ako pogledas nazad u istoruji bluesa i slike iz perioda pocetka 20 veka, primetices da su blueseri koristili manje gitare, zato mozes uvek cuti na snimcima iz tog perioda onako tanak zvuk gitare koja prosto cvili, a da ne pricamo kada se na to doda slide. Recimo Robert Johnson je snimio onih 28 cuda od pesama na Gibsonu L-1, prilicno mala gitara koju danas malo ko koristi. Da se vratim malo na dreadnouth, vecina je preferira bas zbog velikog tela i jacine zvuka koju postize, mada ona ima jednu manu sto je daje previse bas ton koji nekada moze i da smeta, ali je odlicna za tzv flat picking, tj. udri trzalicom preko svih zica.......
E sad, ja imam neku akustaru , to je OM ili triple OOO koji je nesto manji od dreadnought oblika ali je vise gitara za sviranje prstima jer ima malo bolji balans izmedju bas i visih tonova. Recimo, primer za tu vrstu gitare, a to si sigurno video na TV, jeste onaj unpluuged koncert Claptona, e to je stravican Martin OM , i nije bas za svaciji dzep, mnogo je skup :-( !!!
Posto je Martin postavio te neke standarde u velicini akusticnih gitara, danas svi koriste upravo ove oznake, pa recimo imas , manje od OOO, je logicno OO, pa O koja je priclino sicusna, a imas i tzv. parlor gitare, one su jos manje od ovih O, tanusne i majusne.....njih si mogao recimo da vidis na koncertima Stinga, on bas i svira na jednom parlor Martinu, pa onda kod Joan Beaz........

Da li mozda znas oznaku tog Martina kojeg si svirao, recimo moze da bidne, pored mnogobrojnih ali pretpostavljam da je nesto od D-16, D-18, D-28 , itd.....ustvari ne verujem da je bas 28 jer je to u krv skupa gitara, a ko je ima u Srbiji onda je prilicno solventan :-).....i da li je telo od ruzinog drveta ili managonija , ako je ruzino drvo onda je onako poprilicno tamno braon boja.

Uhhh....umorih se od kucanja.......

klika:
Dobio sam email, znam za te pesme vrlo dobro........zato sam i napisao ovaj post...Thrill Is Gone jeste jedna od njegovih boljih numera, nema sta.......i jeste njegov rani period , `50-60 bio mnogo bolji od ovoga sada, zato sam i rekao da u poslednje vreme cica gusi jer po meni on odavne nema sta da kaze ........
Kada uporedis koncerte iz ranih dana i ovo sada, to nema neke velike veze jedno sa drugim, ovo je sada cista komercijala i sto bi reklii u Srbiji pre 25+ godina, minuli rad......`vata cica na ime vise nego na neki kvalitet u poslednje vreme. Ima on odlican prateci bend sa mocnim duvacima i sve je to super, ali on je vec mator da bi pokazao neku caroliju na gitari ili nesto slicno, ok, glas ga i dalje sluzi ali nije to to .......koncerti su mu nekako usiljeni, isprogramirani.......pricali smo o tome ranije, ne volim kada komercijala umesa prste u jazz/blues, gubi se onaj izvorni momenat u muzici, razumes sta hocu da kazem........

Ma da... naravno, jasno kao dan... A i pored toliko godina sta bi jos mogao da ponudi, osim mozda malo "erotike". ;) Salim se, ali se zaista slazem sa ovim sto si napisao... ono sto mu vredi je to sto je bilo na pocetku, ovo ostalo je bledunjavo nacisto. Osim jednog izuzetka, tj. dva za moj ukus a to je Riding With A King i album koji je radio sa Dianom... ostalo... nista...

nikodim:
Ma da... naravno, jasno kao dan... A i pored toliko godina sta bi jos mogao da ponudi, osim mozda malo "erotike". ;) Salim se, ali se zaista slazem sa ovim sto si napisao... ono sto mu vredi je to sto je bilo na pocetku, ovo ostalo je bledunjavo nacisto. Osim jednog izuzetka, tj. dva za moj ukus a to je Riding With A King i album koji je radio sa Dianom... ostalo... nista...
Kojom Dijanom?
svidja mi se ono Klikino: kvadratno kockasta Martin gitara ;-) <+ big smile>

klika:
Verovatno si svirao na nekom dreadnought Martinu, ovo dreadnought ustavri oznacava velicinu gitare, to su one pomalo kockasto kvadratnnog oblika gitare, koje jesu folk gitare ali samo iz razloga sto je krajem `20-tih, kada je prvi put napravljena takva vrsta gitare, ona i napravljena bas za tu vrstu muzike ali se kasnije ispostavilo da su je koristili ne samo folkeri u USA vec i svi ostali jer je stekla takvu popularnost koja je i do dan danas neprevazidjena ako pozmatramo akusticne gitare. 99% folk/country muzicara koristi upravo ovu vrstu gitare, ali sluzi i za druge svrhe , naravno.

Medjutim, ako pogledas nazad u istoruji bluesa i slike iz perioda pocetka 20 veka, primetices da su blueseri koristili manje gitare, zato mozes uvek cuti na snimcima iz tog perioda onako tanak zvuk gitare koja prosto cvili, a da ne pricamo kada se na to doda slide. Recimo Robert Johnson je snimio onih 28 cuda od pesama na Gibsonu L-1, prilicno mala gitara koju danas malo ko koristi. Da se vratim malo na dreadnouth, vecina je preferira bas zbog velikog tela i jacine zvuka koju postize, mada ona ima jednu manu sto je daje previse bas ton koji nekada moze i da smeta, ali je odlicna za tzv flat picking, tj. udri trzalicom preko svih zica.......
E sad, ja imam neku akustaru , to je OM ili triple OOO koji je nesto manji od dreadnought oblika ali je vise gitara za sviranje prstima jer ima malo bolji balans izmedju bas i visih tonova. Recimo, primer za tu vrstu gitare, a to si sigurno video na TV, jeste onaj unpluuged koncert Claptona, e to je stravican Martin OM , i nije bas za svaciji dzep, mnogo je skup :-( !!!
Posto je Martin postavio te neke standarde u velicini akusticnih gitara, danas svi koriste upravo ove oznake, pa recimo imas , manje od OOO, je logicno OO, pa O koja je priclino sicusna, a imas i tzv. parlor gitare, one su jos manje od ovih O, tanusne i majusne.....njih si mogao recimo da vidis na koncertima Stinga, on bas i svira na jednom parlor Martinu, pa onda kod Joan Beaz........

Da li mozda znas oznaku tog Martina kojeg si svirao, recimo moze da bidne, pored mnogobrojnih ali pretpostavljam da je nesto od D-16, D-18, D-28 , itd.....ustvari ne verujem da je bas 28 jer je to u krv skupa gitara, a ko je ima u Srbiji onda je prilicno solventan :-).....i da li je telo od ruzinog drveta ili managonija , ako je ruzino drvo onda je onako poprilicno tamno braon boja.

Uhhh....umorih se od kucanja.......

Možeš da podigneš price limit jer to nije bilo u Srbiji. ;) Ne bih ti tačno mogao reći. Morao bih da pogledam u neki katalog koji sam kupio pre 6 godina u S.A.D. Gitara je inače pripadala jednom ex Mariachiju iz Mexica. :) I u pravu si: malo je glomaznija. Za boju više nisam siguran (6 godina)... :?

Back