Jazz & Blues kutak :)

nikodim:
@klika
Da li si mozda posetio neko "zgodno" muzicko desavanje, svirkicu ili tako nesto?
Pozzz...

E kad me to pita, bas sutra (nedelja) idem posle podne u obliznji park par blokova od moje zgrade da vidim neki jazz trio, koncert je na otvorenom, takodje na istom mestu se odrzava za dve nedelje neki jazz heppening koji naravno necu propustiti.

Bas sam ovih dana listao neki muzicki casopis lokalnog karaktera (za Toronto i okolinu) i ima spisak svih desavanja u narednih mesec dana. A ono sto mi je posebno zaokupilo paznju jeste koncert John Scofield-a, 14.oktobar, i svirace pesme Ray Charles-a. Ako uspem da se dokopam karte a ista ne bude bas u krv skupa to cu pogledati.
U Torontu ima mnogo jazz/blues klubova, imam spisak tako da cu u skorije vreme poceti sa posecivanjem istih.

Takodje ovih dana se nadam da cu posetiti neku od crkava gde se odrzavaju gospel ceremonije, to me jako zanima, nasao sam jednu malu crkvu setajuci gradom pre par dana i video da se svake nedelje odrzavaju takve stvari ali to cu ostaviti za neku drugu priliku jer sam stvarno prezauzet sa mnostvom desavanja i koristim jako lepu suncanu jesen , evo vec tri nedelje vreme je fantasticno tako da sam non-stop u gradu.

Ima dosta zanimljivih kocerata u skorije vreme, Pearl Jam svira uskoro, pa Stones-i, itd....samo treba para za sve to , karte su obicno oko CAD$ 50 pa i vise.

BIcete redovno obavestavani o svim desavanjima koje budem posecivao.

@klika
Gospel... covece... kada bih imao prilike da posetim crkvu kada neki od tih opakih horova "dejstvuje", mislim da bih odmah promenio veru, kako su savrseni i neverovatni.
Imas odlicnu priliku da uzivas, naravno za to ti je i novac potreban, ali iskoristi sve sto mozes i nemoj stedeti reci... ;)

nikodim:
Ne znam ni ja... znam da na nekom novosadskom radiju postoji jazz emisija koja se zove Dzezva, takodje odlicna emisija...

Da li mozda slusas sada Radio Beograd?

Pozdrav... ;)

Čuo sam za Džezvu... Možda baš u toj emisiji... Inače i Radio 202 ima emisiju "Linija za blues i jazz", koja je većim delom posvećena jazzu, a zadnjih sat vremena (posle ponoći) bluesu...

A, da.. Odgovor na pitanje. ;) Ne. Trenutno slušam Marlija sa nekih MP3ica. "Stir me up, little darling... Stir me up..."

iluzionista:
Čuo sam za Džezvu... Možda baš u toj emisiji... Inače i Radio 202 ima emisiju "Linija za blues i jazz", koja je većim delom posvećena jazzu, a zadnjih sat vremena (posle ponoći) bluesu...

A, da.. Odgovor na pitanje. ;) Ne. Trenutno slušam Marlija sa nekih MP3ica. "Stir me up, little darling... Stir me up..."

Mislim da se stanje, generalno (sto se tice jazz-a & blues-a) popravlja u ovoj nasoj zemljici. Sve je vise dobrih emisija na radiju a i na TV-u se sve cesce moze cuti i videti dosta toga. To me posebno raduje ako uzmemo u obzir desavanja u nasoj zemlji za vreme cika Slobe.
Nekako mi se cini da napredujemo...

Trenutno je na RB-u jedan zanimljivi jazz gitarista cije ime nisam cuo jer sam zaokupljenio ovim downloadom...

iluzionista:
@klika: kad već pomenu Raya... Obožavam ga... Imam jedan vrlo lep album od R.C. "Blues", na kome Ray svira blues...

BTW, da li je neko gledao film "Ray"? Utisci?

Da, dobar je filmcic... Ja sam pre par nedelja svakodnevno vrteo Genius Loves Company, odlican album sa mnogo razlicitih vokala, tj. gostiju. Mada mislim da sam pisao vec o tom CD-u...
Inace "cica" bese i ostade opasan... ;)

nikodim:
Mislim da se stanje, generalno (sto se tice jazz-a & blues-a) popravlja u ovoj nasoj zemljici. Sve je vise dobrih emisija na radiju a i na TV-u se sve cesce moze cuti i videti dosta toga. To me posebno raduje ako uzmemo u obzir desavanja u nasoj zemlji za vreme cika Slobe.
Nekako mi se cini da napredujemo...

Trenutno je na RB-u jedan zanimljivi jazz gitarista cije ime nisam cuo jer sam zaokupljenio ovim downloadom...

Mada je uvek bilo emisija o jazzu i poneka o bluesu, samo je trebalo malo više čačkati skale radio aparata... Recimo u Bgu je neko vreme išlo čak 4-5 emisija posvećeno bluesu... Ne znam kakvo je stanje sada... Slabo slušam radio... Inače... Što se tiče bluesa... Tu su bili 202, Radio Politika, Index, Pančevo... No, ne znam stvarno kakvo je stanje u današnje vreme...

iluzionista:
@klika: kad već pomenu Raya... Obožavam ga... Imam jedan vrlo lep album od R.C. "Blues", na kome Ray svira blues...

Na zalost nisam pogledao film ali prvom prilikom cu to uraditi.

Bas nesto ovih dana skidam sa interneta od njega neke albume ali nesto nije u redu sa ovim Torrentovim serverima, znate ono P2P programi, ilegala do maximuma, koristim vezu od 3 Mb/sec tako da se kopmjuter usijao, vec sam za 10-tak dana popunio hard drive pa moram pod hitno da uzmem rezac jer mi je ovaj pokvaren i da sto pre oslobodim mesta za novu muziku.
Toliko sam dobrog jazz i bluesa skinuo da mi treba jedno godinu dana sve to da preslusam.

iluzionista:

"Ray follows the inspiring story of a one-of-a-kind genius".

film je odličan, ko nije gledao trk u bioskop, preporučujem i soundtrack a stvari su
1. Mess Around
2. I Got a Woman
3. Hallelujah I Love Her So (Live)
4. Drown in My Own Tears
5. Night Time is the Right Time
6. Marianne
7. Hard Times
8. What'd I Say (Live)
9. Georgia On My Mind
10. Hit the Road Jack
11. Unchain My Heart
12. I Can't Stop Loving You
13. Born to Lose
14. Bye Bye Love
15. You Don't Know Me (Live)
16. Let the Good Times Roll (Live)
17. Georgia On My Mind

nikodim:
Kliko... pa ti si bas resio da se muzicki obogatis... naravno, na ruku ti ide i odlicna veza...
Da li si mozda skinuo nesto od Herb Ellis-a?

Skinuo sam vise od 20 GB muzike za nekoliko poslednjih nedelja, kada na to dodam jos nekih 60-tak CD-ova u MP3 koje sam poneo sa sobom, pa to ne mogu da preslusam za nekoliko meseci.
Skinuo sam nesto od Ellisa-a ali jos uvek skidam.
Skinuo sam tri sjajna CD-a u Divx formatu , sve stara garda, Ellis, Montgomery, Pass, Burell, Kessell, Jim Hall, .......izvanredno.

Takodje sam nasao jedan sjajan koncert isto u Divx-u, spomenuh ga pre par dana, tip se zove Bireli Lagrene, francuski ciganin, prosto neverovatno kako covek svira gitaru.

Ako neko ima ADSL vezu objasnicu mu sta i kako da skida sa neta, ima toga na tone.....

iluzionista:
Mada je uvek bilo emisija o jazzu i poneka o bluesu, samo je trebalo malo više čačkati skale radio aparata... Recimo u Bgu je neko vreme išlo čak 4-5 emisija posvećeno bluesu... Ne znam kakvo je stanje sada... Slabo slušam radio... Inače... Što se tiče bluesa... Tu su bili 202, Radio Politika, Index, Pančevo... No, ne znam stvarno kakvo je stanje u današnje vreme...
Pre bombardovanja sam pratila sigurno jedno 5-6 emisija o jazz-u po raznimm frekvencijama, a onda su mi se pogubile i danas slussam samo kad "naletim" na neku, ssto bass nije ccesto ...

klika:
Skinuo sam vise od 20 GB muzike za nekoliko poslednjih nedelja, kada na to dodam jos nekih 60-tak CD-ova u MP3 koje sam poneo sa sobom, pa to ne mogu da preslusam za nekoliko meseci.
Skinuo sam nesto od Ellisa-a ali jos uvek skidam.
Skinuo sam tri sjajna CD-a u Divx formatu , sve stara garda, Ellis, Montgomery, Pass, Burell, Kessell, Jim Hall, .......izvanredno.

Takodje sam nasao jedan sjajan koncert isto u Divx-u, spomenuh ga pre par dana, tip se zove Bireli Lagrene, francuski ciganin, prosto neverovatno kako covek svira gitaru.
... wow ... wow ... woooooooooooooooooow ...
klika:
Ako neko ima ADSL vezu objasnicu mu sta i kako da skida sa neta, ima toga na tone.....
Nemam ADSL, ali objasni za sve buduce situacije ...

klika:
Imam nesto od njega ali moram priznati da nisam ljubitelj cool jazza koji je on svirao, ja sam vise okrenut bopu, pa jos hard, mada cika je ok, dobro duva ali nije moj omiljeni trubac, ipak vise volim Sandovala, Freddie Hubbard-a, Lee Morgana,.....
Znacci, TO je cool-jazz?! I meni je drazze da ccujem ovu 3jicu ...

Ajd' da udarim joss jedan post, pa ko se snadje! Izvinjavam se zbog ovolikog broja ...
Zanima me gde svrstavate (opet ta glupa recc, ali me bass zanima, onako odprilike...) Van Morrison-a. Ja ga bass volim, ali znam da ga javnost (pogotovo ona muziccka) lako oznaccava kao nekog ccija muzika nije nessto preterano upeccatljiva (da ne kazzem vredna) ... zato, bass me interesuje ssta mislite o njemu ...

Apachice, radis li ti nesto u toj tvojoj kancelariji ili svako jutro oko 8 pocnes sa zagrevanjem prstiju na tastaturi , pa tek tamo posle dorucka kao nesto radis, ha? Kakva rafalna paljba postova ranom zorom......dobro ja kada ustanem i ukljucim komp kod vas je vec proslo radno vreme.

Samo jedan mali pozdrav a posto si postavila gomilu postova i pitanja, i posto imam dosta da kucam, nemam trenutno vremena ali cu se javiti u toku dana sa odgovorima.

@klika
Pa ti se bas nakupi dobre muzike... Na zalost ja nemam ADSL, tako da sebi ne mogu priustiti takvu razonodu ali, kako je Apach napisala, bilo bi dobro da nam objasnis kako to funkcionise kako bismo znali sta nam je ciniti...
Pozz...

@Apach
Ne mogu ti pomoci jer Morisona i ne slusam, ali nadajmo se da ce se pojaviti neko ko ce moci da odgovori nato. Samo, vretio bih se na jedan od prethodnih postova, ko bi mogao objektivno i precizno da uradi tako nesto, situacija je zaista komplikovana kada je u pitanju klasifikacija izvodjaca ili bendova...

Evo za sve buduce korisnike ADSL malo preciznije da objasnim sta i kako koristim od programa. Nadam se da ce se ADSL vrlo brzo prosiriti , vec uveliko na teritoriji NS-a i BG-a funkcionise a i cene su prilicno pristupacne.

Ima tu dosta varijanti ali cu nabrojati par stvari koje ja koristim i meni odlicno odradjuju posao.
Kao P2P program koristim najvise LimeWirePro 4.8 verziju, ako nekome treba imam krekovanu verziju, poslacu mu, neka se javi. Ovde postoji samo jedan mali problemcic a to je da ovaj program ne moze da radi bez nekog Java programa koji mora da se skine sa neta, malo je veci nekih 15 MB ali sta da se radi.
BearShare sam nedavno instalirao mada sam primetio da ima iste stvari kao i predjasnji program, izgleda da koriste iste servere ali takodje odlicno fercera. I njega imam krekovanu verziju pa ko voli nek` izovli, saljem po pozivu. Cena, gajba piva za oba programa!

E sad, preko Torrentovih sajtova moze da se nadju kompletni albumi sto je jako dobro i svi su odlicnog kvaliteta, strimovani uglavnom na 256 kb , tu sam nasao i one pomenute Divx formate.
Znaci ovako Skinete neki od Torrentovih programa, svejedno je, BitLord, BitComet, Azeureus, itd....svaki radi posao. Ovde je malo drugaciji sistem nego kod onih klasicnih P2P programa, znaci ne trazi se direktno u Search prozoru ono sto vas zanima nego odete na neki od Torrentovih sajtova, npr. ja korsitim www.isohunt.com , ima ih na tone i sasvim je svejedno ali na sajtu u pretrazivac nadjes ono sto ti treba i skines taj fajl koji otvaras u jednom od pomenutih programa i tamo startujes proces downloadovanja.

Nije nista komplikovano , sve ce biti jasnije posle par minuta od trenutka kada se upoznate sa svim ovim stvarima.

Apachici da odgovorim, Chet Baker je svirao taj cool jazz koji meni licno ne prija mada ta muzika se po meni fantasticno uklapa kao neka pozadina, popunjavnej nekog praznog prostora, recimo u nekom klubu, lokalu i tome slicno ili kada si zaokpljen neikim drugim stvarima. Mada, ima tu odlicnih izvodjaca, kao glavne predstavnike ovog pravca mogu ti navesti recimo Gerry Mulligan, Barney Kessel, Dave Brubeck, itd......
Takodje je Baker je svirao i West Coast Jazz, neku varijantu iamedju bopa i swinga ali koji su uglavnom predvodili beli izvodjaci i pravac se razvio jos u Los Angelesu ali nije imao tu ostrinu kao klasicni bop, malo je bio , tako da kazem, razvodnjen. Ok je to ali ja sam ipak pristalica klasicnog bopa i naravno hard bopa.

Morrisona ne slusam pa ne mogu nista da ti kazem , ono sto sam cuo onako u prozalu, pa iskreno nisam neki njegov veliki fan niti me njegova muzika nesto prodrmala, njega su svrstavali i u bluesera , ne znam gde bih ga stavio, on vuce od svega po malo.

Back