Jazz & Blues kutak :)

nikodim:
Apach:
Dok Anino sviranje sasvim drugaccije zvucci od kad je u Holandiji, opustenije je(inacce se slazzem sa introitusom). Mada, volela sam Hush - kada sam ih ccula prvi put (u Vrsscu, 1996.) odussevila me je pojava jednog TAKVOG benda(sa blues repertoarom -kako autorskim pesmama, kako sa obradama) u TO vreme.

Ne mogu da verujem, da li je taj koncert bio u Konkordiji ? Ako je to to, a ja mislim da jesete, onda smo bili zajedno na tom koncertu.
:D
nikodim:
Ispred bine je stajao ogroman zuti coper... :D
Ne znam kako se zvao klub (morala bih da pitam drugaricu koja mi je bila "domacin"), ali je izgledao bass onako opussteno (kako volim). Ono ccega se secam je da me je podsecao na pecinu neku, mozzda se ccak malo i pri ulasku silazilo niz stepenice, nisam sigurna. I ccini mi se (secam se kao kroz maglu) da se iznutra videlo da je izgradjen od cigle i da je umesto stola bilo bure. I bubnjar je ccesto pozdravljao grad kao svoj. Uglavnom sam igrala, pa mi detalji nisu ostali zabelezzeni u memoriji :wink:
nikodim:
A sto se Vasila tice... on ima svega par stvari, mozda 4 po mom ukusu, sve ostalo je samo i... :?
Pokussala sam jedno da poslussam materijal, ali sam bila odustala

Apach:
Ne znam kako se zvao klub (morala bih da pitam drugaricu koja mi je bila "domacin"), ali je izgledao bass onako opussteno (kako volim).

Onda to nije to, koncert na kom sam ja bio je bio na otvorenom u basti pomenutog kluba.

Apach:
I bubnjar je ccesto pozdravljao grad kao svoj.

Bubnjar se zove Bojan Ivkovic i on jeste iz Vrsca, sada svira sa Vasilom i ponekad grupom Zapis.

Apach:
Pokussala sam jedno da poslussam materijal, ali sam bila odustala

Materijal... ? To mi zvuci kao da radis na nekom radiju ili tako nesto. Da li sam upravu ?

Primecujem da je nastala opsta pomama za Bjelim Dugmetom iz meni nepoznatih razloga... U stvari rekao bih da je u pitanju dobra reklama iz koje stoji i Coca-Cola... sve jedno ovo je bas smesno, svi samo pricaju o tome kao da su ti ljudi napravili neznam sta. :(

nikodim:
sve jedno ovo je bas smesno, svi samo pricaju o tome kao da su ti ljudi napravili ne znam sta. :(
3.gif

31.gif
30.gif

Upravo slusam Smak, ali stari smak, album R.M iz 1976.g. a kompozicija koja se trenutno cuje je Arija Dijamond... Neverovatan bend, slusajuci ih prosto se pitam da li cemo ikada imati tako sjajne bendove kao sto su Smak i nekad nas (za mene uvek nas) Seb I Sol. Za Tocka bih mogao reci, slusajuci njegovu muziku, da zaista ima ogromno srce sto se iz samih kompozicija moze cuti. Ljudi, slusajte Smak, zahvaljujuci tom bendu muzicke usi sveta bile su okrenute nasoj zemlji tih veselih sedamdesetih. Starije generacije, u koju ja nikako nespadam, secaju se 1978.g. (mislim da je ta) i koncerta Deep Purple-a na kojem je Smak bio predgrupa... secaju se kako je Deep Purple bio izzvizdan kada je izasao na scenu posle Smaka.
Naravno, sve to je samo stvar ukusa, ali meni u ovim trebucima mnogo, mnogo prija ova ekipa. Hteo bih da kazem da je ovo trennutak kada muzika napravi to sto napravi... gomile fantasticnih osecanja. Da, preporucio bih vam da cujete kompoziciju Tegoba sa albuma Crna Dama iz 1977.g. koju je Vasili Hadzimanov iskoristio za kompoziciju sa njegovog prvog albuma 11 razloza za... koja se zove Briga o zivotu (druga po redu).

I tako... :?

nikodim:
Upravo slusam Smak
I ja cesto slusam Smak jer je zaista odlicna grupa (upravo prikazuju na Pinku koncert 'Bijelog dugmeta' i nakon svih ovih godina i slusanja svega i svacega mogu da zakljucim da su toliko propali da je to strasno... skoro da i ne pevaju, ma nemam pojma, ne dopadaju mi se vise uopste (iako sam ih do pre deset godina slusala dosta))...

nikodim:
prosto se pitam da li cemo ikada imati tako sjajne bendove kao sto su Smak
Mislim da je u danasnje vreme sve komercijalizovano i svedeno na elektronski zvuk, da covek moze da poludi. Svima je bitan samo novac i uopste ne mare vise za prave vrednosti. Nisam kompetentna da komentarisem, ali pisem onako kako mislim u ovom trenutku.

nikodim:
Za Tocka bih mogao reci, slusajuci njegovu muziku, da zaista ima ogromno srce sto se iz samih kompozicija moze cuti.
Posto imam u svom racunaru slike koje mi je prijatelj iz Kragujevca poslao, postavicu ih na grupu, jer njegova grupa (muzicka :D) je bila 06.05. predgrupa grupi Smak u Kragujevcu, a sam Tocak je dan pre bio na njihovoj generalnoj probi i kaze da su mu se odsekle noge (mom prijatelju, ne Tocku :D). Inace, moj prijatelj i njegova grupa sviraju muziku grupe Pink Floyd!

nikodim:
Hteo bih da kazem da je ovo trenutak kada muzika napravi to sto napravi... gomile fantasticnih osecanja.
25.gif

Ne znam kako se zvao klub (morala bih da pitam drugaricu koja mi je bila "domacin"), ali je izgledao bass onako opussteno (kako volim). Ono ccega se secam je da me je podsecao na pecinu neku, mozzda se ccak malo i pri ulasku silazilo niz stepenice, nisam sigurna. I ccini mi se (secam se kao kroz maglu) da se iznutra videlo da je izgradjen od cigle i da je umesto stola bilo bure. I bubnjar je ccesto pozdravljao grad kao svoj. Uglavnom sam igrala, pa mi detalji nisu ostali zabelezzeni u memoriji Wink

U Bgu ili NSu? Mrzi me da kopam po temi.

A za BD: Ne bih se slozio da nisu napravili nista. Period do kraja 70tih je bio ok. Jesu oni miksali etno u to, ali tek 80tih su pojeli sami sebe.

A za smak: Do sredine osamdesetih Smak je furao kao zmaj. :) A onda su izbacili Borisa. :( Neko ce se pitati odakle mi to. Boris je sam to pricao za neke novine, pre par godina kad je spremao neki solo album.

iluzionista:
U Bgu ili NSu? Mrzi me da kopam po temi.

Vrsac je u pitanju.

iluzionista:
A onda su izbacili Borisa.

Za mene Boris nikako nije Smak, zna se ko u tom bendu vodi glavnu rec. Sto se vokala tice ne mozemo zaobici ni Topica, koji je odlican vokal.

iluzionista:
Do sredine osamdesetih Smak je furao kao zmaj.

Slazem se, kao zmajcina, ali samo zbog cinjenice da su do tada napravili najbolje kompozicije, barem kada je moj ukus u pitanju. Naravno, to ne znaci da ne slusam i ono sto su radili posle tih godina.

iluzionista:
A za BD: Ne bih se slozio da nisu napravili nista. Period do kraja 70tih je bio ok. Jesu oni miksali etno u to, ali tek 80tih su pojeli sami sebe.

Za mene (ponavljam - za mene) je Bijelo Dugme uvek bio gitarsko-narodnjacko-kafanski bend i nista vise osim toga. Ako se vec pozivamo na etnos (kao sto si napisao) voleo bih da cujem makar i jednu njihovu stvar koja se moze uzeti kao etnos ovoga podrucija (mislim na staru Jugoslaviju). Pre bih rekao da su od kafanskih tema pravili rok ili jos gore pokusaje bluesa. Ni u jednoj njihovoj „pesmicici“ nisam cuo ni jedan jedini ton koji me je asocirao na etnos. Mada, pre bih rekao da si mislio na tekst nego na muziku, a mozda i gresim.
Znas kako, ja njih zaista ne volim (osim uspavanke za Radmilu M.) i nikda ih nisam voleo jer nikada nisam ni cuo nista sto bi mi privuklo pazju, tako da mislim da i nisam bas pogodna osoba za upustanje u raspravu o nima... izvini.
Pre par godina citao sam tekst jednog naseg muzickog kriticara koji je pokusao da napravi paralelu u muzickom kvalitetu Dugmica i Smaka (posto pripadaju istoj generaciji muzicara), i koji je opasno kompromitovao njihovu „popularnost“ u korist Smaka za koje je rekao da su nepravedno gurnutii u drugi plan. Ja bih samo mogao da dodam da se vecina nikada nije interesovala za nesto kvalitetniji zvuk, sto je i danas slucaj sa Grandovcima i tako tim ljutim umetnicima. Drugim recima, taj kriticar je bas po mom ukusu.
Mozda i nisam dovoljno objektivan, ali iz mene govori onaj deo koji uziva slusajuci Smak, nas veliki Smak.

Pozdrav...

little smile:
(upravo prikazuju na Pinku koncert 'Bijelog dugmeta' i nakon svih ovih godina i slusanja svega i svacega mogu da zakljucim da su toliko propali da je to strasno... skoro da i ne pevaju, ma nemam pojma, ne dopadaju mi se vise uopste (iako sam ih do pre deset godina slusala dosta))...

Vidim da se i na ostalim temama ljudi zale da je koncert bio i vise nego los. Sta da se kaze...

introitus:
nikodim:
to sto sam cuo na prvo slusaje ne zvuci lose...
Meni je nekako standardno, cak koliko se secam vuce prilicno na pop...
Eto, "odgovaram" na nessto ssto nisam stigla:
Zzao mi je ssto ne znam ccime bih mogla da vam secnem i okaccim neku njenu stvar sa albuma "Ballad Of An Outlaw Women" sa kog imam par dobrih pesama. "Roll" (sa kog su one dve koje sam "okaccila" na grupi) bass i nije pravi naslednik prethodnih. I sa "Amazing Ordinary Things" imam par dobrih

Apach:
Eto, "odgovaram" na nessto ssto nisam stigla:
Zzao mi je ssto ne znam ccime bih mogla da vam secnem i okaccim neku njenu stvar sa albuma "Ballad Of An Outlaw Women" sa kog imam par dobrih pesama. "Roll" (sa kog su one dve koje sam "okaccila" na grupi) bass i nije pravi naslednik prethodnih. I sa "Amazing Ordinary Things" imam par dobrih

Ja sam to radio u Nero Wave Editor-u koje se dobija uz Nero paket za snimanje diskova, dizajniranje omotnica i bla, bla...

Za mene Boris nikako nije Smak, zna se ko u tom bendu vodi glavnu rec. Sto se vokala tice ne mozemo zaobici ni Topica, koji je odlican vokal.

Ma naravno. Ali su najbolje pesme nastale u tom periodu. A Topic je odradio samo jedan album. Inace Topica obozavam. ;)

Naravno, to ne znaci da ne slusam i ono sto su radili posle tih godina.

Takodje.

O Dugmetu. Pazi... Ja gotivim njihove pesme nastale do kraja 70tih koje nemaju etno elemente (iliti folk elemente). Tek poneka retka pesma sa ovim elementima (ali u nekom manjem nivou) moze da mi se svidi.

A, o kvalitetu. Ne slazem se sa onima koji tvrde da je Bregovic odlican gitarista. Bio je samo izvikan i to su vikali (i dalje vicu) ljudi koji nemaju veze sa muzikom. Da se razumemo, Bregovic je lopovcina i prevarant. To je moje misljenje o njemu.

Ali to me ne sprecava da slusam poneku pesmu koja mi se svidja. Recimo da bi se mnogi zacudili mojem izboru po tom pitanju. Tu se nalazi svega desetak do petnaest pesama iz njihovog ranog perioda. Cak i poneki singl. Ono kasnije ni ne racunam.

Kad se prica o njima, ne treba misliti samo na yebene 80te (ne volim uopste zvuk 80tih).

iluzionista:
A, o kvalitetu. Ne slazem se sa onima koji tvrde da je Bregovic odlican gitarista. Bio je samo izvikan i to su vikali (i dalje vicu) ljudi koji nemaju veze sa muzikom. Da se razumemo, Bregovic je lopovcina i prevarant. To je moje misljenje o njemu.
Mogla bih da kazem da je to i moje misljenje o njemu. Dok nisam pocela da slusam neki kvalitetniji zvuk, slusala sam Yu rock, medjutim, sada osim Smaka i jos nekih grupa (ili bolje receno nekih pesama) takvu vrstu muzike i ne slusam. Juce, dok sam na Pinku pratila prenos koncerta, zaista mi je bilo mucno da gledam BD kako se folira. Oni zaista ne znaju da pevaju, tacno se vidi kako se muce da izvuku neke tonove (ako uopste u njihovim pesmama ima visih tonova), a sviranje je katastrofa, recimo na nekom osnovnom nivou. Nema nikakvog kvaliteta i zaista sada ne znam zbog cega su ljudi toliko odusevljeni njima, jer ne vrede! Drago mi je sto sam konacno pocela da razlikujem dobro od loseg u muzici, a tome mogu samo da zahvalim nekim osobama koje su mi pokazale pravi put :wink:

nikodim:
Ovo je vec treci mesec za redom kako uspevam da dodjem do svog primerka casopisa Musica Jazz, ono sto je zanimljivo i sto mi se posebno dopada ju kvalitet diskova jer do sada nisam imao problem ni sa jednim od njih. Uz poslednji broj prilozeni disk bila je kompilacije Han Bennink koji me i nije odusevio previse, mada ne bih mogao reci da nije bobar, vec sve to vise lici na neki fusion ciji ja ljubitelj nisam, maa moram priznati da postoje odredjene kompozicije koja rado slusam a koje pripadaju fusion struju. Naravno, za casopis sam saznao zahvaljujuci bas ovoj temi, mada se sada ne mogu setiti ko ga je prvi spomenuo (mislim da je to bio introitus). Zao mi je sto ne znam italijanski jer, koliko mogu primetiti, casopis je zaista obiluje informacijama o samim muzicarima, koncertima i uopste desavanjima u jazz svetu. Pokusavao sam da se raspitam kako bih saznao postoji li neki domaci muzicki casopis koji obradjuje tu temu ali nisam uspeo da saznam. Nisam mislio na casopis nalik Musica Jazz, vec bilo koji casopis koji bi posvetio makad dve strane ovoj tematici. Na zalost nisam uspeo da saznam da li postoji tako nesto, i sto se mojih saznanja tice to je jako tuzna situacija.
A da naucis Italijanski?! :roll:

winnetou:
Apach:
winnetou:
izvini sto ti nisam orila, ali ja toga bas i nemam na kompu, nego ima moja drugarica na cd-u, samo sto ne moze bas da ga nadje, a nema rezac.. ali ne brini, nacicemo nekako cd!!! pa onda ti odmah saljem!!!!

e, ljudi, idem u cetvrtak u bugarsku.. ide nas dosta iz osnovne skole iz razreda.. bas super!!! jedva cekam :D
a idem i u segedin na the cure..
jupiiii

uglavnom, cujemo se za dve nedelje!!
veeeeeliki pozdrav za sve!!
:-))))) :-****

Pozdrav i tebi! Provedi se sto bolje mozes i vidi sto vise mozes - iskreno ti zelim. :D

little smile:
iluzionista:
Mogla bih da kazem da je to i moje misljenje o njemu. Dok nisam pocela da slusam neki kvalitetniji zvuk, slusala sam Yu rock, medjutim, sada osim Smaka i jos nekih grupa (ili bolje receno nekih pesama) takvu vrstu muzike i ne slusam. Juce, dok sam na Pinku pratila prenos koncerta, zaista mi je bilo mucno da gledam BD kako se folira. Oni zaista ne znaju da pevaju, tacno se vidi kako se muce da izvuku neke tonove (ako uopste u njihovim pesmama ima visih tonova), a sviranje je katastrofa, recimo na nekom osnovnom nivou. Nema nikakvog kvaliteta i zaista sada ne znam zbog cega su ljudi toliko odusevljeni njima, jer ne vrede! Drago mi je sto sam konacno pocela da razlikujem dobro od loseg u muzici, a tome mogu samo da zahvalim nekim osobama koje su mi pokazale pravi put :wink:

Ja jos nisam na tom nivou, a i dosta se vezujem za reci pesama (Uspavanka za R.M., Pun Mesec iznad Bosne, Ruzica, Lijepa nasa i jos par od Dugmica), no, Coca-Cola aranzman stvarno nije u skladu!!! Koncert sam slusala izdaleka od 10h i nisam odusevljena. Pesmice tipa Milicija trenira strogocu, su mi bile interesantne u ranom postnatalnom periodu, dok Lipe cvatu volim zbog struke... Sve to ipak nema veze sa vasim muzickim kritizerstvom u par poslednjih postova, koji izuzetno postujem! Vidi se da je nastalo posle dugogodisnjeg bavljenja muzikom (pod bavljenjem podrazumevam i pazljivo slusanje) :idea:

iluzionista:
Ali su najbolje pesme nastale u tom periodu. A Topic je odradio samo jedan album. Inace Topica obozavam.

Naravno...

iluzionista:

Uh... Bregovic je posebna prica i o njegovim muzickim kvalitetima ne bih imao nista da kezem, nista pozitivno, osim da je i moje misljenje da je preverant i lopovcina... ne volim ga.

iluzionista:
Ali to me ne sprecava da slusam poneku pesmu koja mi se svidja.

Razume se...

little smile:
Juce, dok sam na Pinku pratila prenos koncerta, zaista mi je bilo mucno da gledam BD kako se folira. Oni zaista ne znaju da pevaju...

Mislim da je jako veliki broj ljudi razocaran koncertom... sta ja znam... nisam ni ocekivao da ce to biti ne znam sta, verovatno zato sto i nisam poklonik njihove muzike i toga sto su radili. Nisam ni bio na koncertu ali oni koji jesu kazu da je lose.

Back