Jazz & Blues kutak :)

Apach

Aktivan član
Poruka
1.911
Na sajtu www.hypermusic.ca/jazz/ mozze da se nadje ssto ssta o ccemu sam pisala i pokoje objassnjenje za joss neke pravce u jazz-u. Oni npr. izdvajaju i Latino Jazz, ...

Free Jazz
(1960's)

Free jazz is a term often used to categorize a new direction in jazz in the 1960's. Experimental, provocative, and challenging for many listeners, free jazz was characterized by a high degree of dissonance. Pitch and tone quality were manipulated by players on their instruments to produce squeaks, shrieks, and wails. New sounds from non-western music traditions like those of India, China, the Middle East, or Africa were sometimes used. Collective improvisation, where all players improvise simultaneously and independently without the framework of a chord progression, was also common. All this sometimes lent to the feeling of "organized chaos." Free jazz was praised by some of the prominent musicians of the time, but was not widely accepted by the public.

Two of the major contributors to the evolution of free jazz were alto saxophonist Ornette Coleman and pianist Cecil Taylor. Other free jazz musicians included saxophonist Roscoe Mitchell, pianist Muhal Richard Abrams, and composer, pianist, and bandleader, Carla Bley.

Did you know?

* The Association for the Advancement of Creative Musicians (AACM) is a Chicago-based organization dedicated to supporting and promoting free jazz and other "non-mainstream" jazz. It was started by Muhal Richard Abrams and Fred Anderson in the early 1960's

...

little smile

Primećen član
Poruka
517
A evo i malo da upotpunimo ovu temu slicicama 8), da ne bude samo cist tekst... Ipak je ovo nas mali slatki kutak :D

Index_b.jpg

Za pocetak jedan jazz sastav :wink:

Index.jpg

nikodim

Poznat
Poruka
7.532
Apach:
OK - meni je, skoro iskljuccivo, bitno kako se osecam kada slussam jazz i blues, a ovo mi i nije ... skoro ...

Slazem se, mada ipak mislim da je za kompletniju sliku o samom jazzu i bluesu, bitno znati u kakvim uslovima i u kom vremenu su nastajali, misim da je tada, pored samog osecaja koji muzika izaziva u slusaocu, bas jedno takvo znanje, „kockica“ koja osecaj cini potpunim. :)

introitus

Aktivan član
Poruka
1.432
nikodim:
Apach:
OK - meni je, skoro iskljuccivo, bitno kako se osecam kada slussam jazz i blues, a ovo mi i nije ... skoro ...

Slazem se, mada ipak mislim da je za kompletniju sliku o samom jazzu i bluesu, bitno znati u kakvim uslovima i u kom vremenu su nastajali, misim da je tada, pored samog osecaja koji muzika izaziva u slusaocu, bas jedno takvo znanje, „kockica“ koja osecaj cini potpunim. :)
Osnovne stvari o blues-u i jazz-u se uce iz muzickog obrazovanja mozda cak i u osnovnoj /u gimnaziji sigurno/ skoli...

little smile

Primećen član
Poruka
517
introitus:
Osnovne stvari o blues-u i jazz-u se uce iz muzickog obrazovanja mozda cak i u osnovnoj /u gimnaziji sigurno/ skoli...

Ja sam isla u gimnaziju, dve godine smo imali muzicko obrazovanje, ali na zalost o dzezu i bluzu nije bilo reci, samo smo ucili predstavnike klasicne muzike i njihova dela... Ne znam da li je u pitanju profesor ili program rada moje gimnazije, ali za ova korisna znanja sam na zalost ostala uskracena...

Apach

Aktivan član
Poruka
1.911
nikodim:
introitus:
Inace, ovde u BG-u retko slusam jazz, obicno slusam u Sapcu, na pravim uredjajima gde je dozivljaj neverovatan!

Ja trenutno slusam Joss Stone, to je neki soul, dobar soul, mada sam celog dana slusao Armstronga. Nego, reci mi kako stojis sa gospelom ? :D

Da, i mene zanima gospel i on na nosaccima zvuka. Mislim da Aretha Franklin ima neke dobre gospel stvari, ali ih nemam ... i Ray Charles takodje ...

Znam da ce introitus moci da nas/me uputi :)

nikodim

Poznat
Poruka
7.532
Apach:
Da, i mene zanima gospel i on na nosaccima zvuka. Mislim da Aretha Franklin ima neke dobre gospel stvari, ali ih nemam ... i Ray Charles takodje ...

To sto je radila Aretha Franklin, ne bi se moglo nazvati gospelom u globalu, muzika koju je ona radila je soul i sve sto sam mogao cuti od nje. Sto se Ray tice i to sto je on radio vise je naginjalo na soul. A... imam nekih kompilacija od oba navedena izvodjaca i mogu reci da su odlicni, Rey zbog svoje muzike i Aretha zbog glasa.
Gospel je ipak nesto drugo, to je spiritualna muzika, muzika horova i pojedinaca koji se izdvajaju solistickim deonicama, u svom izvornom smislu. Na zalost nemam ni jedno gospel izdanje ali imao sam priliku da cujem neke stvrai. :?

Apach

Aktivan član
Poruka
1.911
nikodim:
Apach:

To sto je radila Aretha Franklin, ne bi se moglo nazvati gospelom u globalu, muzika koju je ona radila je soul i sve sto sam mogao cuti od nje. Sto se Ray tice i to sto je on radio vise je naginjalo na soul. A... imam nekih kompilacija od oba navedena izvodjaca i mogu reci da su odlicni, Rey zbog svoje muzike i Aretha zbog glasa.
Gospel je ipak nesto drugo, to je spiritualna muzika, muzika horova i pojedinaca koji se izdvajaju solistickim deonicama, u svom izvornom smislu. Na zalost nemam ni jedno gospel izdanje ali imao sam priliku da cujem neke stvrai. :?

da, znam da su oni soul izvodj... nisam se dobro odrazila :) ... Aretha je i izassla (koliko znam) kao solista iz gospel hora. Imam neku njenu staru LPku(nisam je slussala godinama) sa snimcima koje je pravila na poccetku karijere - gospel hor je main.

Samo sam htela reci da bi u tom smeru trebalo "kopati"

introitus

Aktivan član
Poruka
1.432
Apach:
nikodim:
introitus:
Inace, ovde u BG-u retko slusam jazz, obicno slusam u Sapcu, na pravim uredjajima gde je dozivljaj neverovatan!

Ja trenutno slusam Joss Stone, to je neki soul, dobar soul, mada sam celog dana slusao Armstronga. Nego, reci mi kako stojis sa gospelom ? :D

Znam da ce introitus moci da nas/me uputi :)
Koliko znam Gospel je crnacka crkvena muzika. E sad sta tacno spada u Gospel ne znam, moguce je da sam puno toga cuo, a da nisam ni znao. Imao sam priliku da u Novom Sadu preslusam jedan blues album koji sigurno spada u Gospel /znam jer su izvodjaci pevaci u crkvenom horu ili tako nesto.../.

Sto se tice Ray-a imam jedan best of i mozda jos jedan disk /mozda.../, sto se tice Aretha-e imam par diskova, ali mi nista od toga nije u Bg-u.
Ovde imam samo par diskova jazz-a /Jazz Legends, Pure Jazz Moods, Louis Armstrong The Ultimate Collection, jos ponesto sto sam sam snimao.../ i 20-tak bluesa i naravno kolekciju Zeppelina, Purplea, Floyda i ponesto jos od Hard Rocka i Rocka.

Koliko vidim ispade ja ovde neki strucnjak za muziku, i veliki poznavalac jazz i bluesa. Iskreno mnogo bolje poznajem Hard Rock i Rock tacnije muziku 70-ih i 80-ih godina. Ja samo puno volim muziku i poslednje dve tri godine ne posvecujem puno vremena ostalim detaljima vezanim za muziku.
Ranije sam voleo da znam o svakom muzicaru ponesto, o albumima itd. Sto ne znaci da sad to ne volim, vec nemam vise toliko vremena, a ima toliko dobre muzike da se sad samo trudim da nabavim /preslusam/ sto vise iste. :D

Hocu reci da iz ove teme imam i ja puno toga da naucim i da cu svakao da vam pomognem koliko je u mojoj moci.

Pozdrav!

introitus

Aktivan član
Poruka
1.432
Poto smo se malo okrenuli ka bluesu...
Neverovatno je sta ljudi naprave od tri akorda. Ceo blues se zasniva na ta tri akorda, koja vise ne znam koji su jer nisam gitaru uzeo u ruke godinama /a nikad nisam nesto sjano ni svirao tj. znao sam akorde i 50-tak pesama, a posto sam poslednjih par meseci pokusavao da odsviram Stairway To Heaven zaboravio sam i sve ostalo :lol: /...

Ja licno blues /i uopste muziku/ delim na elektrifikovani i naravno neelektrifikovani /unplugged u prevodu :D /.

Jel imao neko prilike da slusa Blues Company?

nikodim

Poznat
Poruka
7.532
Apach:
Aretha je i izassla (koliko znam) kao solista iz gospel hora. Imam neku njenu staru LPku(nisam je slussala godinama) sa snimcima koje je pravila na poccetku karijere - gospel hor je main.

Samo sam htela reci da bi u tom smeru trebalo "kopati"

Taj podatak nisam znao, ali uzimajuci u obzir njene glasovne mogucnosti moguce je, vrlo moguce...Naravno... mogli bismo da se okupimo negde i krenemo, sa spiskovima potrebnih diskova, u jednu pravu muzicku hajku, posto je ocigledno da svakom od nas nedostaje ponesto.

introitus:
Koliko znam Gospel je crnacka crkvena muzika. E sad sta tacno spada u Gospel ne znam, moguce je da sam puno toga cuo, a da nisam ni znao. Imao sam priliku da u Novom Sadu preslusam jedan blues album koji sigurno spada u Gospel /znam jer su izvodjaci pevaci u crkvenom horu ili tako nesto.../.

Posebnost gospela, i uopste baptisticke crkve, u mojim ocima kao pravoslavnog hriscanina, i jeste nacin na koji se oni, u svojim horskim nastupima (gospel horovi, naravno) obracaju Bogu. Krajnje neposredno kroz stihove koje u pratnji hora izgovaraju i sami vernici prisutni u crkvi. Naravno, u pojedinim delovima dominira solista, bas kao i u svim srodnim pravcima bilo instrumentalno ili vokalno, u ovom slucaju vokalno, osoba izuzetnih glasovnih mogucnosti. Jednom prilikom sa na B92 gledao Madonin koncert sa gospel horom, to je bila neka klubska varijanta. I iako ne volim Madonu, ali bas je ne volim, taj hor je od njenih stvari, svojim improvizacijama napravio pravo cudo.

introitus:
Ranije sam voleo da znam o svakom muzicaru ponesto, o albumima itd.

Ja sam ranije gledao Hard metal video magazin na NS+, i braca Polzovici koji su vodili tu emisiju bili su vlasnici neke piratske kuce koja se zvala Explosive Records ili tako nesto, tako da sam dobijajuci njihove kataloge bio odlicno informisan o izdanjima i vremenu kada su se pojavljivala.

introitus:
Koliko vidim ispade ja ovde neki strucnjak za muziku

Zasto da ne, ako ti ne odgovara termin strucnjak, mozemo reci odlican poznavalac.

introitus:
Jel imao neko prilike da slusa Blues Company?

Nisam imao prilike da cujem, a ljubiteljima bluza bih praporuci alibum Riding With A King, Eric Clapton i B.B. King. Odlicno izdanje i izuzetan spoj dve bluz tehnike...

introitus

Aktivan član
Poruka
1.432
nikodim:
Naravno... mogli bismo da se okupimo negde i krenemo, sa spiskovima potrebnih diskova, u jednu pravu muzicku hajku, posto je ocigledno da svakom od nas nedostaje ponesto.
Dobra ideja, mozda ova tema izraste u dobro druzenje... :D

...iako ne volim Madonu, ali bas je nevolim, taj hor je od njenih stvari, svojim improvizacijama napravio pravo cudo.
:lol: Video sam u drugoj temi... :lol:
Ja volim neke pesmice od Madone, mada ona je samo plod masinerije /muzicke industrije/ kao i npr. Britney i sl. Nisam bas ispratio tu temu.
Ja sam ranije gledao Hard metal video magazin na NS+, i braca Polzovici koji su vodili tu emisiju bili su vlasnici neke piratske kuce koja se zvala Explosive Records ili tako nesto, tako da sam dobijajuci njihove kataloge bio odlicno informisan o izdanjima i vremenu kada su se pojavljivala.
Nisam gledao tu emisiju, ali sam redovno gledao crtace na NS+ u osnovnoj skoli :lol:
A mislim da sam par puta imao njihove kataloge u rukama, valjali su pretezno hard rock, metal ?

Zasto da ne, ako ti ne odgovara termin strucnjak, mozemo reci odlican poznavaoc.
To je vec bolje ;-)

Nisam imao prilike da cujem, a ljubiteljima bluza bih praporuci alibum Riding With A King, Eric Clapton i B.B. King. Odlicno izdanje i izuzetan spoj dve bluz tehnike...
Claptona bas i ne volim, ali vredi preslusati taj album.

Osnivac Blues Company je nas covek iz Nemacke gde su oni poznati u Blues vodama /i u Evropi/. Dobri su i imaju puno bass gitare u pesmama pa mislim da bi ti se svidelo...

little smile

Primećen član
Poruka
517
Citam upravo u ’Blic’-u o Dzejmi Foksu, glumcu, koji je glumio Rej Carlsa u mjuzikl-komediji ’Rej’ i na pitanje: „Svirali ste klavir zajedno sa Rejom pre pocetka snimanja. Kako je to bilo?“, Dzejmi Foks kaze: „Bio sam strasno nervozan dok nije stigao. Ali, kada on udje u prostoriju, momentalno pocnete da se osecate kao da ste mu sin. Kad je poceo da svira, rekao je: „Ne brini Dzejmi, ako mozes da sviras bluz, mozes da radis sve.“ ... (neke delove izostavljam) ... „Note su ti pod rukom, samo treba da odvojis vreme da odsviras prave.“ Takav je zivot, ako mozes da odvojis vreme za pravu stvar, ona ce se i dogoditi.“... :D

nikodim

Poznat
Poruka
7.532
introitus:
Dobra ideja, mozda ova tema izraste u dobro druzenje...

Pa ima sve uslove za to, ako vec i nije. Do sada nije bilo „napusavanja“, jer je nasa mala ekipa maksimalno korektna i kulturna, a da budemo iskreni i vise nego edukativn.

introitus:
Video sam u drugoj temi...
Ja volim neke pesmice od Madone, mada ona je samo plod masinerije /muzicke industrije/ kao i npr. Britney i sl. Nisam bas ispratio tu temu.

Ne kazem da nema dobrih stvari, vec da to sto ona radi nema veze sa muzikom u smislu da je svoju karijeru gradila na aferama a da placa studijske muzicare, sto znaci da ni kompozicije nisu njene. Drugim recima kada govorimo o muzickom kvalitetu, kako se na toj temi govorilo, ona je pravi muzicki „mrtvac“ jer ne verujem da je dobar poznavalac bilo kog instrumenta, koji bi je podigao na muzicki tron, i ne moze se reci za nju da je dobar kompozitor ili virtuoz na bilo kom inestrumentu jer to rade drugi za nju. Ona je samo ime iza kog ne stoji nikakav muzicki kvalitet, jer u muzici nisu presudni „ekstremiteti“ vec znanje, kvalitet i sve ono cime gospodja ili gospodjica ne moze da se pohvali.
Izvinjavam se ako sam preterao...

introitus:
A mislim da sam par puta imao njihove kataloge u rukama, valjali su pretezno hard rock, metal ?

Moguce je jer oni su te kataloge slali postom po celoj zemlji, a u glavnom je bio metal u pitanju, to je period kada sam bio „suvi metalac“, i kada sam imao kosu do polovine ledja.

introitus:
Claptona bas i ne volim, ali vredi preslusati taj album.

Ne mislim da je Clapton genije, sta vise ume bas da me umori jer je dosadan, ali to sto su on i B.B. King radili ne lici ni na jednog ni na drugog, to je bas prava kombinacija, dobitna kombinacija. A sto se B.B. Kinga tice imam sve njegove albume, znaci samo izvoli i reci.

introitus:
Osnivac Blues Company je nas covek iz Nemacke gde su oni poznati u Blues vodama /i u Evropi/. Dobri su i imaju puno bass gitare u pesmama pa mislim da bi ti se svidelo...

Uuuu... to bas deluje zanimljivo... volim, ali bas volim da cujem dobrog bas gitaristu. Cak sam i sam, ranije pokusavao da sviram gitaru, i bas tada kada sam poceo da se interesujem za gitaru poceo sam da idem unazad (muzickim redosledom).

nikodim

Poznat
Poruka
7.532
little smile:
„Svirali ste klavir zajedno sa Rejom pre pocetka snimanja. Kako je to bilo?“, Dzejmi Foks kaze: „Bio sam strasno nervozan dok nije stigao. Ali, kada on udje u prostoriju, momentalno pocnete da se osecate kao da ste mu sin. Kad je poceo da svira, rekao je: „Ne brini Dzejmi, ako mozes da sviras bluz, mozes da radis sve.“ ... (neke delove izostavljam) ... „Note su ti pod rukom, samo treba da odvojis vreme da odsviras prave.“ Takav je zivot, ako mozes da odvojis vreme za pravu stvar, ona ce se i dogoditi.“...

Nisam gledao film, na zalost, ali definitivno cu morati da ga odgledam. Dakle otvaramo temu DviX... sailim se...

introitus

Aktivan član
Poruka
1.432
nikodim:
Pa ima sve uslove za to, ako vec i nije. Do sada nije bilo „napusavanja“, jer je nasa mala ekipa maksimalno korektna i kulturna, a da budemo iskreni i vise nego edukativn.
Svakako i mislim da nece ni doci do nekih neprijatnosti u ovoj temi, oni koje ovo ne zanima se ne mesaju /dok je za neke druge pravce sasvim suprotna situacija/.

Ne kazem da nema dobrih stvari, vec da to sto ona radi nema veze sa muzikom u smislu da je svoju karijeru gradila na aferama a da placa studijske muzicare, sto znaci da ni kompozicije nisu njene. Drugim recima kada govorimo o muzickom kvalitetu, kako se na toj temi govorilo, ona je pravi muzicki „mrtvac“ jer ne verujem da je dobar poznavalac bilo kog instrumenta, koji bi je podigao na muzicki tron, i ne moze se reci za nju da je dobar kompozitor ili virtuoz na bilo kom inestrumentu jer to rade drugi za nju. Ona je samo ime iza kog ne stoji nikakav muzicki kvalitet, jer u muzici nisu presudni „ekstremiteti“ vec znanje, kvalitet i sve ono cime gospodja ili gospodjica ne moze da se pohvali.
Izvinjavam se ako sam preterao...
Nisi preterao, sto bi rekli: Razumemo se ;-)

Moguce je jer oni su te kataloge slali postom po celoj zemlji, a u glavnom je bio metal u pitanju, to je period kada sam bio „suvi metalac“, i kada sam imao kosu do polovine ledja.
Kosu nikada nisam potpuno pustio /opet pustam po cetvrti put :D / i nikada nisam bio metalac, uvek okoreli hard rocker!

Ne mislim da je Clapton genije, sta vise ume bas da me umori jer je dosadan, ali to sto su on i B.B. King radili ne lici ni na jednog ni na drugog, to je bas prava kombinacija, dobitna kombinacija. A sto se B.B. Kinga tice imam sve njegove albume, znaci samo izvoli i reci.
Imam i ja dosta od B.B.King-a, ali kao mi nesto bude trebalo, pisacu ;-)
Mnogo vise volim J.J. Cale-a od Claptona. /ovo je pod uticajem mog 'ucitelja'/.

Uuuu... to bas deluje zanimljivo... volim, ali bas volim da cujem dobrog bas gitaristu. Cak sam i sam, ranije pokusavao da sviram gitaru, i bas tada kada sam poceo da se interesujem za gitaru poceo sam da idem unazad (muzickim redosledom).
Imam ih uglavnom po kompilacijama, ali ako ti nalete obavezno preslusaj...

nikodim

Poznat
Poruka
7.532
introitus:
Mnogo vise volim J.J. Cale-a od Claptona. /ovo je pod uticajem mog 'ucitelja'/

Da, da... dobar je J.J Cale, sta vise odlican je. Imam neki „Bestic“ od njega i mogu ti reci da mi se opasno dopadaju njegove stvari, kao na primer Afther Midnight, Cajun Moon, Sensitive Kind, Pack My Jack...
Dopada mi se jer je tatalno lagan za slusanje, nije davez kao Klepton, mada iskreno mislim da je Klepton malo bolji, tehnicki naravno.

sublimacija

Zainteresovan član
Poruka
345
little smile:
Citam upravo u ’Blic’-u o Dzejmi Foksu, glumcu, koji je glumio Rej Carlsa u mjuzikl-komediji ’Rej’ i na pitanje: „Svirali ste klavir zajedno sa Rejom pre pocetka snimanja. Kako je to bilo?“, Dzejmi Foks kaze: „Bio sam strasno nervozan dok nije stigao. Ali, kada on udje u prostoriju, momentalno pocnete da se osecate kao da ste mu sin. Kad je poceo da svira, rekao je: „Ne brini Dzejmi, ako mozes da sviras bluz, mozes da radis sve.“ ... (neke delove izostavljam) ... „Note su ti pod rukom, samo treba da odvojis vreme da odsviras prave.“ Takav je zivot, ako mozes da odvojis vreme za pravu stvar, ona ce se i dogoditi.“... :D
:o Svaka vam cast! Sto rece Introtous fini narod i mnogo dobrih informacija o jezzu i bluzu koji sve vise mami i moju paznju. Malo znam o toj temi, ali cu 'odvojiti vreme' za pravu stvar i cekacu da mi se3 desi prosvetljenje. Moj prvi susret sa bluzom (ako se ne varam) je Gloomy Sunday u izvodjenju Sare Brightman. Shvatila sam zasto se gomila mladih ljudi devedesetih odlucila na samoubistvo posle ove pesme. No, zivot je spoj suprotnosti. Uz jazz, cini mi se, moze da se smeje do suza i rida u suzama. Trenutno sluusam Oskara Petersona, koliko znam poreklom iz Kanade. Ako moze neka zanimljivost u vezi Sare i Petersona, bila bi divno!
Zanimljivo je da u prici o crncima ima toliko Indijanaca (Apas, Winetu), odnosno Indijanki. Stare su price o neslaganju izmedju crnaca-robova i slobodoljubivih Indijanaca, mada ja mislim da je to losa reklama Bledolikih. Sta vi mislite? :?:

nikodim

Poznat
Poruka
7.532
sublimacija:
Uz jazz, cini mi se, moze da se smeje do suza i rida u suzama.

Gresis, ovaj... silno gresis sinko...
Po Bensonu, jazz bi znacilo dizanje iz nekog mrtvila, a obzirom da je jazz nastao iz bluza kao direktnog naslednika do tada stecenih iskustava i standarda, ne bi se moglo reci da je jazz tuzan (na to prvenstveno mislim). Sta vise, u bogatstvu tonova kojima jazz obiluje ne moguce naci bilo sta sto bi te nateralo na suze, mislim na one tuzne suze. To ce ti se pre desiti slusajuci neku blues stvar, sa tekstom u kom je obradjena svakodnevica jednog „zarobljenika“, koji pritom ne uziva osnovna ljudska prava. Pa sad.. ako si osetljiva moguce je da ce i koja suza da isklizne... Sa druge strane, obzirom da zivimo na Balkanu i da je nasa situacija slicna njihovoj sa kraja 19. i pocetkom 20. veka, nije iskljuceno.
Salim se... samo zelim da kazem da jazz po svojoj prirodi nije tuzan ili depresivan vec sasvim suprotno. Ipak i jazz ima svoje balade ali opet ni one nisu dovoljan izvor te negativnosti koja bi proizvela suze.

sublimacija:
Zanimljivo je da u prici o crncima ima toliko Indijanaca (Apas, Winetu), odnosno Indijanki. Stare su price o neslaganju izmedju crnaca-robova i slobodoljubivih Indijanaca, mada ja mislim da je to losa reklama Bledolikih. Sta vi mislite?

Pa, mi, tj. ja a za ostale ne znam, mislim da je to politicka tema jer ne vidim spoj izmedju obicaja starosedalaca tog kontinenta sa onim sto je stiglo sa robovima iz Afrike (mislim na kulturu, tj. onaj deo koji se provlaci kroz navedene pravce).
Da, vezano za nesuglasice izmedju indijanaca i crnaca... Mislim da nisi dovoljno dobro upucena u tematiku, sto ovog foruma sto politicke situacije o kojoj si pisala. Tako da je pametnije takvo svoje "nebulozno" misljenje izneses na nekom drugom mestu.
Zato sam cvrstog uverenja da ces bolji odgovor naci na temi politika, u koliko postoji bilo kakva razumna cinjenica koja bi potkrepila ovakvu izjavu, sto se tice ovog pitanja... a sto se ostalog tice dobrodosla.

sublimacija:
Ako moze neka zanimljivost u vezi Sare i Petersona, bila bi divno!

Na koje zanimljivosti mislis, diskofrafija, biografija, stil.... ima toga dosta, zamolio bih te da budes malo preciznija. :?

sublimacija

Zainteresovan član
Poruka
345
nikodim:
sublimacija:
Uz jazz, cini mi se, moze da se smeje do suza i rida u suzama.

Gresis, ovaj... silno gresis sinko...
Moguce. (jedan od mojih omiljenih crtaca) Samo prenosim deo jednog razgovora o jezzu potpunih amatera na tom polju.

Pa, mi, tj. ja a za ostale ne znam, mislim da je to politicka tema jer ne vidim spoj izmedju obicaja starosedalaca tog kontinenta sa onim sto je stiglo sa robovima iz Afrike (mislim na kulturu, tj. onaj deo koji se provlaci kroz navedene pravce). Zato sam cvrstog uverenja da ces bolji odgovor naci na temi politika, sto se tice ovog pitanja... a sto se ostalog tice dobrodosla.
Hvala!

sublimacija:
Ako moze neka zanimljivost u vezi Sare i Petersona, bila bi divno!

Na koje zanimljivosti mislis, diskofrafija, biografija, stil.... ima toga dosta, zamolio bih te da budes malo preciznija.
:?
Volim price o ljudima. Cesto dosadjujem ljudima sa pitanjem Zasto. Dakle, biografija i kako su nastale neke pesme, sta znace...

nikodim

Poznat
Poruka
7.532
sublimacija:
Volim price o ljudima. Cesto dosadjujem ljudima sa pitanjem Zasto. Dakle, biografija i kako su nastale neke pesme, sta znace...

Kako su nastale neke pesme i sta znace... uuuuuuuuuuuuuuuuu.... mislim da traziz pravise.... a za sve ostalo, naravno pokusaj da se raspitas...

Dakle, Sara Louis Voughan... moramo od necega poceti... rodjena je 27.03.1924. u Nju Dzersiju. Prvo muzicko iskustvo imala je u 7-oj godini u jednom gospel horu koji je pripadao lokalnoj baptistickoj crkvi. Da bi sa 12g. vec postala vokalni solista u istom horu. Potice iz muzicke porodice, majka je svirala klavir u istoj crkvi a i otac je, takodje, bio pijanista. Prvi album je snimila 1954g., radila je sa poznatim muzicarima tog vremena kao sto je Count Basie sa kojim je izdala zajednicki album. Njeni pocetci vezani su za bebop koji je u vreme kada je bila na pocetku solo karijere, cvetao. Umrla je u Kaliforniji 03.04.1990g. ne znam koliko albuma je objavila jer je nisam preterano odusevljen njenim radom kao sto sam odusevljen sa Itom Dzejms.

Oscar Peterson rodjen je u Montrealu 1925g. i pripada, dakle, istoj generaciji muzicara kao i Sara. Njegov ucitelj kalvira bio je njegov otac koji je bio klsican pijanista. I on je pripadajuci vremenu velikih muzicara i virtuoza, imao prilike da radi sa Parkerom, Elingtonom, Elom... i mnogim drugim velikim imenima tog vremena. Njegovi koreni su isto vezani za bebop, ne znam kolkiko je albuma objavio jer ga ne slusam u toj meri. Najbolje resenje bi bilo da se malo vise angazujes i da sve nedostatke upotpunis googlanjem. A mozda se u medjuvremenu javi neko ko je sve to ranije izgooglao. :wink: