Jazz & Blues kutak :)

little smile

Primećen član
Poruka
517
introitus:
Nemoj vise, pocecu da se :oops:

Nema razloga da crvenis, posto i sam mozes da primetis da na ovoj temi glavnu rec vodite nikodim i ti, jer bez vaseg prisustva i postova ova tema pada veoma brzo. Uopste ne shvatam kako ljude makar malo ne zaintrigira o cemu se ovde pise, jer morala sam pre neki dan da svojim postom 'podignem' temu ponovo na vrh, jer su je zapostavili ostali, a teme se na podforumu 'Muzika' samo otvaraju i zatvaraju :shock:, a ja ne bih volela da ova tema ode u zaborav :cry:

Zato, samo vas dvojica pisite, a svako je i vise nego dobrodosao :wink:
 

nikodim

Poznat
Poruka
7.532
Jos zanimljivih stihova iz navedene "knjizice"... :D

Narodna poezija Americkih crnaca 19. i 20. vek

Noc

Ti si stvorio reku da tece i cvece da cveta,
Ti si stvorio jake i slabe celoga sveta,
Al` noc si, Gospode, stvorio suvise dugu.

I crvendaca ti si stvorio da peva pesmu leta,
A i meni si dao ovu pesmu i ovu tugu-
Zasto si i stvori ovu noc dugu, predugu.

Imam ovu kolibu, i srce u nenoj seni;
Vrata su otvorena sirom od veceri do jutra,
Ali sta ce mi srce, i sta ce koliba meni
Kad nikog nema unutra.

Stvorio si visoke planine, citavu zemlju i nebo,
Pa ko sam ja da bih te zbog neceg korio-
Al` noc si, Gospode, suvise dugu stvorio.
 

nikodim

Poznat
Poruka
7.532
introitus:
E nemam ni ja to u mojoj skromnoj kolekciji od oko 2k diskova /nije licno moja, u sustini vecina su tatini diskovi ali kod nas nema razlike sta je cije.../.

Ti bas imas odlicnog ucitelja pored sebe, nekog ko je mogao da ti pomogne i odlicne uslove pod kojima se tvoj muzicki ukus razvijao, sto kod mene nije slucaj. :x

introitus:
Sad sam se setio necega, jesi li slusao Abdulah Ibrahim-a i delo African Suite? Savrsen spoj klasike i jazz-a sa elementima africkih ritmova, vraca te pravo u crnacke korene, imas osecaj kao da si i ti deo Afrike... Delo koje treba imati u kolekciji.

To me pomalo podseca na ambijentalni zvuk, ipak nisam imao prilike da cujem tako nesto i nemam odgovarajuci komentar.

introitus:
Pralela naseg jazz-a bi bilo Balkan Blues - A jazz suite by Dusko Goykovich...

Gojkovica sam imao prilike da slusam ali nista nemam od njega, mogu da kazem da je covek zaista dobar. Ono sto sam imao prilike da cujem podseca me na neki bibap... nesto u tom smeru, prilicno je brzo, mada covek ima "dusu" i to se oseca u njegovim kompozicijama. Da se primetiti da je bas podrska kontrabas... :D
Koliko znam, Gojkovic je vecinu albuma objavio u inostranstvu i, da se zakljuciti, da je izuzetno postovan na evropskoj jazz sceni, koja je jaka i kvalitetna. Tako da cu uskoro morati da nabavim nesto od njega...

Kako ti se dopada Big Band RTS-a, obzirom da su u njemu zastupljeni "opaki" domaci muzicari. :wink:

Da, trenutno slusam Jazz Fusion, Steffen And Althaus Quartet (sa jedne fusion kompilacije)... Pokusavao sam da nadjem nesto od njih, bilo koje izdanje, ali nisam uspeo u tome (nisam odustao :wink: ).
 

little smile

Primećen član
Poruka
517
nikodim:
Pa... "koleginice", mozda bismo mogli i tebi da pomognemo u izboru muzike, onoliko koliko je to u nasoj moci. :D Posto je ocigledno da imas interesovanja za kvalitetne stvari. :P

Pomazete mi tako sto me svojim postovima usmeravate na prave stvari, mada pored vas imam i svog decka koji je isto tako zaljubljenik u jazz, blues i sl., tako da imam odlicne ucitelje muzike :wink:
I nemojte 'kolega' da mi se plazite :P

Poz! :wink:
 

little smile

Primećen član
Poruka
517
Posto si pre par dana pisao o pocecima jazz muzike, malo sam pretrazivala i dosla do sledeceg izvestaja, pa me interesuje tvoje misljenje i da li postoje neke novine koje ni ti nisi znao? (P.S. Nemoj da se uobrazis :P )

Rođenje džeza se smešta u period između 1885. i 1910. godine, kada je nekoliko crnih muzičara iz Luizijane objedinilo niz muzičkih tradicija, stvarajući na taj način nov stil koji je istovremeno i sačuvao i prevazišao sopstvene korene. Mračni klubovi, duvanski dim, potoci jeftinog viskija i pretežno crnački auditorijum koji je sve polemike i rasprave mahom završavao opštim tučama ispred istih tih klubova jeste slika koja bi trebalo da vam dočara atmosferu u kojoj su se održavale prve džez svirke. Njihovom domovinom se smatraju Luizijana i Nju Orleans, odakle je džez počeo da se širi u druge gradove i oblasti Amerike. Uskoro su počeli da se izdvajaju razni stilovi u okviru džeza, kao što su Ragtime, Mainstream, Bebop, Swing, ili takozvani Cool, Hard ili Free Style, koji su iskazali karakter džeza i promovisali ga kao istinsku formu umetnosti.

Džez je uskoro preplavio i evropski kontinent, kao i ostatak sveta gde je počeo da se meša i razvija uporedo s ostalim muzičkim pravcima. Ne treba generalizovati, ali recimo da je na džez tokom pedesetih godina prošlog veka najveći uticaj imala kubanska muzika, dok je brazilska muzika doprinela razvoju džeza u šezdesetim i sedamdesetim godinama. S druge strane, Evropljani su prvi kontakt sa džezom ostvarili još pre Drugog svetskog rata, a konačno su ga „usvojili” u burnom periodu posle rata. Od osamdesetih godina počinje period tzv. slobodnih stilova, improvizacije i upliva modernih muzičkih tendencija u džez.

Kroz istoriju džeza prošlo je mnogo velikana, no neki od njih su iza sebe ostavili zaveštanje koje će uvek živeti u svim džezerima: Luj „Sačmo” Armstrong (www.satchmo.net), Dizi Gilespi (www.geocities.com/ BourbonStreet/ 8446/), Čarli Parker (www.cmgww.com/ music/ parker/), Džon Koltrejn (www.johncoltrane.com/ automat/ swf/ main.htm), Majls Dejvis (www.milesdavis.com/ home.htm)...

Festivali su sigurno najbolja mesta gde možete čuti i videti šta nam u ovom trenutku džez scena nudi. Poznati džez festivali u svetu se održavaju u Montrou, Nju Orleansu, San Francisku, u Francuskoj i Nemačkoj, a od festivala kod nas i u neposrednom susedstvu tokom novembra se održavaju Jazzfest Sarajevo 2004 i festival u Novom Sadu. S obzirom na to da je domaća džez scena veoma siromašna, a hvale vredni koncerti se održavaju retko ili slučajno, domaće Internet stranice gotovo nimalo ne prate takva dešavanja.
Džez muzika je daleko došla, mnogo postigla i svojom svestranošću našla mesta u brojnim kulturnim dešavanjima na svetu. Takođe je uspela da sačuva svoje početke i tradiciju, a nadamo se da će i dalje opstajati.
 

little smile

Primećen član
Poruka
517
Evo jedne male jazz ankete, pa me interesuju vasi odgovori i naravno objasnjenje zasto bas taj jazz pravac najvise cenite, slusate i sl.?

Hot Jazz
Dixieland
Swing
Be-Bop
Hard-Bop
Cool Jazz
Free Jazz
Acid jazz
Jazz fusion

Naravno, svaki komentar je i vise nego pozeljan :wink:

P.S. Da ne bude zabune, i sami znate da nisam neki poznavalac jazz muzike, tako da sam ovu malu anketu nasla na jednom sajtu, pa me interesuju vasa misljenja i da li ste culi za sve ove pravce i sta ih izdvaja od drugih... Jednostavno, zelela bih da saznam nesto vise, pa pretpostavljam da mi vi mozete pomoci, jer ni moj decko nije upoznat sa svim ovim.

Hvala :wink:
 

little smile

Primećen član
Poruka
517
I opet ja 8)
Nasla sam na jednom sajtu veoma interesantnu pricu o tome "Kuda ide jazz?", pa bih je podelila sa vama. Meni je bila veoma zanimljiva, a nadam se da je i tacna. Dakle ovako:

Evo kako je o tome 1978. godine pisao J. L. Colier

U knjigama ove vrste obično se na ovom mestu postavlja pitanje kuda džez ide. Ja to neću učiniti, jer je predskazivanje ma koje vrste krajnje rizično kad je o džez muzici reč. Godine 1927. činilo se očiglenim da će se Oliverova i Mortonova njuorlienska muzika bogato oploditi i potom krenuti da osvoji svet. Samo dve godine kasnije, 1929, njuorlienski stil je bio na umoru, a džezom su zagospodarili veliki orkestri, koji su gotovo neprimetno rasli već pet-šest godina. Na sličan način, 1945. godine je izgledalo da se budućnost džez muzike krije u „simfonijskoj“ kompoziciji koja će štedro zahvatati iz evropske koncertne tradicije. A samo dve godine posle toga, 1947. big bend muzika je sasvim zamrla, a bi-bap je mrvio sve pred sobom. Deset godina kasnije, bap je još bio u usponu i pretpostavljalo se da će budući džez biti neka varijanta te muzike. Već 1960. fri džez je odgurkivao bi-bap u stranu, a 1965. činilo se da budućnost pripada Koltriejnu, Kolmenu, Šepu, Tejloru i drugima. I ponovo, pri kraju te decenije, fri džez je i sam sahranjen pod lavinom elktronske muzike, koja je džezu dugovala isto koliko i roku. U ovom trenutku, budućnost džez muzike nalazi se u rukama petnaestogodišnjaka koje privlači ovo ili ono lice te muzike. Šta će oni od nje napraviti u narednih deset godina, zavisi od toga šta u nju donose iz drugih izvora - to jest, od toga koje i kakve su ploče slušali u uzrastu od deset, dvanaest i četrnaest godina i šta će slušati tokom narednih pet ili šest godina. Odbacuje li ta mladež rok kao staromodnu muziku svojih očeva, na isti način kao što su i pripadnici rok-generacije odbacili džez kao staromodnu muziku svojih roditelja? Slušaju li, možda, neku malu, nepoznatu grupu muzičara koji rade u nekom muzičkom budžaku, kao što su rani bi-bap muzičari slušali, svojevremeno, nepoznatog Parkera i nepoznatog Gilespija? Je li skorašnja poplava biografija delovala na njihovu, adolescenciji svojstvenu romantičnost i nagnala ih da bace pogled unazad, ka Parkeru, Smitovoj ili čak jednom Biksu Bajderbeku? To sve nije moguće znati, ali će svakako biti uzbudljivo posmatrati šta se zbiva. Ako već ne možemo da predvidimo kuda džez ide, možemo ipak naslutiti izvesne tendencije. Meni se čini da se mogu uočiti tri važna toka. Najupadljiviji je okretanje onome što je poznato kao džez-rok, rok-džez, ili pak pod nazivom neke od više takozvanih „fjužn-muzika“. Prosto rečeno, muzika o kojoj je reč nastala je kombinovanjem rok ritma sa džez harmonijama, ka džezu orijentisanim soliranjem i sa nekom smešom fri džeza i evropske koncertne muzike. Najpoznatiji protagonisti takve muzike su klaviristi Herbi Henkok i Čik Koria, gitaristi Lari Korijel i Džon Meklaflin iz Mahavishnu orkestra, zatim savremeni Majls Dejvis i razne grupe kao Blood, Sweat and Tears, Breckers, Weather Report, Urbanijakova grupa i tako dalje. Henkok i Korija dolaze iz džez-muzike, Meklaflin i Korijel imaju za sobom pomešano džez i rok-iskustvo, a članovi grupe Blood, Sweat and Tears potiču iz rok-muzike. Tipičan slučaj predstavljaju braća Rendi i Majk Breker. Njihov otac bio je džez-klavirist amater, donekle sklon bi-bapu, tako da su i oni odrastali uz tu muziku. Kao tinejdžere, obojicu je zahvatio rok-pokret iz šezdesetih godina. Studiraii su na Univerzitetu u Indijani, gde se vodilo računa o big bend muzici bap-orijentacije, tako da su, najzad, u svet profesionalne muzike dospeli raspolažući širokim i bogatim iskustvom i kad je u pitanju džez i kad je u pitanju rok. Takodje, znali su dosta o ritam i bluz muzici i o fanku, koji svoje obličje duguje i džezu i roku. Bilo je neizbežno da potraže neki način kako bi povezali suprotne polove svog iskustva i kažu da su prvi put pokušali tako nešto s grupom koja se zvala Dreams, a u kojoj je svirao i Bili Kobem. Kao što smo videli, u istom pravcu i otprilike u isto vreme kretao se i Majls Dejvis, a još ranije postojala je jedna engleska grupa, The Soft Machine, koja je u mešavinu dodala još i mnogo elemenata evropske koncertne muzike. Do polovine sedamdesetih godina „fjužn-muzika“ privukla je znatnu publiku, ne tako široku kakvom je još vladao rok, ali brojniju od one tvrdokorne publike džeza. Korija i Henkok nezavisno su nizali krupne komercijalne uspehe i time privlačili mnoge druge, naročito mladje muzičare. Medjutim, otvoreno je pitanje da li se muzička fuzija o kojoj je reč može shvatiti kao džez: najveći broj onih predanih džez-muzičara smatra da ne može. Drugi savremeni tok u džezu je nešto što se mora nazvati neo-bap pokretom. Protagonisti su, delom stariji muzičari, koji su bi-bapu privrženi celog života, tokom dobrih i rdjavih vremena - baš kao što su se diksilend muzičari držali svog stila za vreme ere svinga. To su ljudi poput Gilespija, Konica, Heiga, Blejkija, ljudi poput članova orkestra Tada Džonsa i Mele Luisa i mnogi drugi. Njima treba pridodati brojne mlade muzičare, koji tek počinju da gaze stazama džeza. Ti mladi muzičari su odrasli uz rok, a bapu su se okrenuli u potrazi za nadahnućem. Na njih su poseban uticaj ostvarili Majls Dejvis i Džon Koltrejn, ali im nije stran ni rani bap, naročito ne muzika Čarlija Parkera i Bada Pauela. Njima su Parkerove linije bliske i redovno sviraju teme poput Donna Lee ili Ornithology, kao i omiljene bap-standarde, All the Things You Are, Green Dolphin Street i druge. Nije reč o sasvim ’čistom’ obnavljanju bi-bapa: muzičari koji ovu muziku danas sviraju - kako oni stariji, tako i oni mlađi - po prirodi stvari moraju biti pod manjim ili većim uticajem svega što se zbilo od mintonskih dana na ovamo, ali je svakako reč o muzici koja je, u osnovi, bi-bap. Treći tok današnjeg džeza jeste nastavak fri načina, naročito pod Koltrejnovim uticajem. Muzičari kao što su Tejlor, Sanders, Elvin Džons i drugi, a svi oni su saradjivali sa Koltrejnom, nastavljaju da rade sa tonovima vandijatonskih visina i uz različite instrumentalne krike i jauke i ta je muzika i dalje od uticaja na mlade džez-muzičare. Oni muzičari, opet, koji imaju veze i s neo-bapom i sa „fjužn-muzikom“, često prave iskorake u fri džez; verovatno je bezbedno reći da je većina mladih džez-instrumentalista oprobala snage s fri džezom. Naposletku, iz džez-muzike nije iščezla ni grupa muzičara koji sviraju u kontekstu još starijih formi. Sving-muzičari, kao Erl Voren, Roj Eldridž, Beni Karter ili Beni Gudmen često rade, a neki od onih mladih, koji imaju vlastite sledbenike, kao Zut Sims dobro zaradjuju i još snimaju. Uporedo s njima ima i nekoliko veterana, medju kojima su najaktivniji Maks Kaminski i „Divlji“ Bil Dejvison, koji redovno rade, uglavnom u društvu muzičara znatno mladjih od sebe, koji su u svet džeza prispeli za vreme renesanse diksilenda iz četrdesetih godina. Naravno, ima i neprofesionalnih muzičara, od kojih neki sviraju na Oliverov način, ili čak sviraju regtajm; oni ne mogu da se izdržavaju od svoje muzike ali to ne znači i da nemaju slušaloce. Dešava se, čak, da neko poput Boba Grina, specijaliste za muziku Dželi Rol Mortona, uspe da jednom godišnje napuni Carnegie Hall, priredjujući koncert Mortonove muzike. Uzgred, Grin je sada profesionalni izvodjač te muzike, dok je nekad to moglo samo da mu bude hobi. Nije moguće reći koji će od ovih tokova prerasti u glavni tok buduće džez-muzike. Možda će naići neki novi genije, koji će preuzeti nešto odavde, nešto odande i stvoriti nešto sasvim novo i neočekivano, kao što su to svojevremeno učinili Armstrong i Parker. A može biti i da se istorija džez-muzike praktično već okončala. Poznavalac džeza Džon Fel kaže: „Džez se toliko okrenuo ka mešanju sa drugim formama da ima malo izgleda da će opstati kao samostalan obIik.“ Možda je u pravu, ali meni se, ipak, čini da je i takvo predvidjanje rizično. Ne mogu, dakle, da kažem gde će se džez zaustaviti, ali zato mogu da pobrojim neke puteve kojima bih poželeo da se ova muzika uputi. Prvi je u pravcu šireg razumevanja i odgovarajuće tolerantnosti prema raznovrsnosti formi koje postoje u granicama muzike o kojoj je reč. Kao što smo videli, za džez je karakteristično da njegovi protagonisti veoma malo znaju o prošlosti vlastite umetnosti. Videli smo kako su fank-muzičari pogrešno razumeli prirodu gospel-muzike koju su nastojali da obuhvate svojim radom, uprkos činjenici da je veliki broj ranijih autora, a medju njima i jedan Vintrop Sardžent, do detalja raspravljao o pitanju blu tonova. Stanje se nije izmenilo najbolje: većina mladih ljudi koji pristižu, i u svojstvu muzičara i u svojstvu slušalaca, veruje da se sve što je prethodilo ovome sada iscrpljuje bi-bapom. Malo je verovatno da je makar i svaki deseti medju njima ikada čuo neki snimak Erla Hajnsa, Roja Eldridža ili Kolmana Hokinsa, a još manje je verovatno da su ti mladi ljudi slušali 0livera, Mortona ili Bajderbeka. Ne treba, razume se, ni govoriti da nema slikara kome bi Ticijan ili El Greko bili nepoznati ili pesnika koji nije čitao Šekspira i Miltona, da nema studenta kompozicije koji nije itekako učio Hajdnove simfonije i Bahove oratorije. Sa druge strane, malo je starijih ljubitelja džeza koji su iole ozbiljno pokušali da shvate rad Sesila Tejlora ili Džona Koltrejna, uprkos njihovoj očiglednoj važnosti za noviju istoriju džeza. Kao što sam i ranije isticao, nije razumno očekivati da će svaki stariji slušalac požuriti da na nedra privije baš svaki nov muzički obrt, ali isto tako nije razumno ni kada se neko žali na neznanje mladih o starijim stvarima, ako sam ne želi da zna šta je novo. Bez obzira na uzrast, ni jedan jedini ljubitelj džeza ne voli podjednako sve muzičare, niti u podjednakoj meri poštuje sve stilove. Ali, bar se meni tako čini, svako kome je stalo do ove muzike treba da se potrudi da o njoj, kao o umetnosti, nauči ponešto što će se odnositi na celinu. Muzičar ili slušalac koji, recimo, ne zna kako je bi-bap iznikao iz muzike koja mu je prethodila, ne može znati šta Čarli Parker stvarno radi i kakvu poruku upućuje. Svako ko hoće da se potrudi, opet, može da stekne neko razumevanje Koltrejna ili Mortona, Tejlora ili Armstronga, za svega nekoliko sati usredsređenog slušanja. Neće na taj način postati stručnjak za Koltrejnovu ili Mortonovu muziku, ali će svakako steći neku predstavu o čemu je, zapravo, reč. Uveren sam da će mlad čovek, koji se tek približava džezu, biti bogato nagradjen ako posveti malo vremena proučavanju te muzike u njenoj sveukupnosti. Može se čak desiti i da uživa u nekoj od starijih formi. Još važnije, može se desiti da razvije osećanje tolerantnosti za muzičke oblike koji se nalaze van granica njegovih neposrednih interesovanja. Da budem odredjeniji: moramo se otresti pomisli da se čitava istorija džez-muzike iscrpljuje usponom ka nečemu sve boljem i boljem. Ni u jednoj umetnosti tako nešto se nikada nije desilo: sve forme imaju svoje uspone i padove. U svom napredovanju, džez je često zajedno s onim nepotrebnim, odbacivao i ono što je od vrednosti. U starijim formama džeza ima materijala koji vredi istražiti. Kao što je čitaocu svakako već jasno, džez je uvek bio opsednut novim, a posledica te ospednutosti je u tome da se retko zastajalo kako bi se otkrića iskoristila do kraja, pre ustremljenja ka nečem još novijem. U tom pogledu bi-bap pruža karakterističan primer. Pošto su Parker i Gilespi razradili nove harmonije i nov način fraziranja, svi drugi muzičari su to preuzeli kao manir i ništa dalje nisu preduzimali. Nije, recimo, bilo pokušaja oprobavanja s novim instrumentima. Oskar Petiford je, na primer, pokazao da se na čelu može svirati prvoklasan džez, ali taj putokaz niko nije sledio, čak ni on sam. Nikada se ništa ozbiljno nije uradilo s francuskom hornom, a duvački instrumenti s dva jezička sasvim su prenebregnuti. U stvari, bi-bap muzičari su suzili džez-instrumentarijum: upotreba trombona i klarineta znatno se umanjila, a violine, tube i bas-saksofoni, koji su u džezu ranije barem povremeno korišćeni, sasvim su iščezli. Dalje, bi-bap muzičari, uprkos primeru koji je dao Djuk Elington, nisu uložili neki poseban napor da pronadju put i način kako bi se nov materijal mogao koristiti i u kontekstu velikog orkestra; bi-bap big bend bio je, naprosto, sving big bend, uz korišćenje modernih harmonija i uz bap-soliranje. Nije bilo koraka ni u pravcu pronalaženja sistema za kolektivno improvizovanje ili polifoniju uopšte. Zbog čega prednja linija diksilend-formata ne bi mogla da se koristi za sviranje bi-bapa? Zbog čega dva bi-bap muzičara ne bi mogla istovremeno da improvizuju, kao što su to radili Džimi Nun i Džo Poston, odnosno Armstrong i Hajns, ili brojni drugi stariji muzičari? A nisu samo bi-bap muzičari propustili da potpunije iskoriste vlastitu muzičku formu: upravo usled stalnog zaleta ka novom, nijedna forma džeza nije do kraja istražena. U jednom sasvim praktičnom smislu, znači, znanje o onome što je prethodilo može biti od koristi u pronalaženju rešenja savremenih problema. Najpoznatije delo Džona Luisa plod je divljenja prema jednom starijem muzičaru, Džangu Renartu. Raznovrsnost i šarolikost u delu Čarlija Mingasa bez ikakve sumnje je rezultat odličnog poznavanja svega što se u džez-muzici ikada dogodilo. Ornet Kolmen zidao je na temeljima bluza. Mislim, stoga, da džez ima budućnost ali ma, kako to paradoksalno zvučalo, mislim takodje da ta budućnost leži u prošlosti. Džezu je, u ovom trenutku, potreban odmor od eksperimenata. Potrebno mu je da učvrsti ono što je već stekao, da malo zastane, vrati se i preispita čime sve raspolaže. Ima dovoljno nedovršenog posla da se ispune mnogi životi. Ali čak i ako se niko ne prihvati takvog izazova, čak i ako je pisano da se svi tokovi džez-muzike uliju u široko jezero drugih muzičkih formi, ti tokovi ne bi bili uzaludni. Jer, muzika ostaje. A ja ni malo ne sumnjam da će i kroz stotinu godina, i kroz dve stotine godina, zvuk Armstrongove, Parkerove, Renartove i Elingtonove muzike i dalje lediti ljudima krv u žilama.

Koliko je bio u pravu procenite sami.
 

nikodim

Poznat
Poruka
7.532
little smile:
Posto si pre par dana pisao o pocecima jazz muzike, malo sam pretrazivala i dosla do sledeceg izvestaja, pa me interesuje tvoje misljenje i da li postoje neke novine koje ni ti nisi znao? (P.S. Nemoj da se uobrazis )

Nisam ovde da bih bilo sta uobrazavao, ne brini... A post je vise nego edukativan, sto se samih datuma tice (precizno utvrdjenog termina nastanka jazz-a), meni je to bilo nepoznato, tako da mogu reci da sam nesto naucio, i zato: VELIKO hvala.

little smile:
Rođenje džeza se smešta u period između 1885. i 1910. godine, kada je nekoliko crnih muzičara

Naravno, samo saznanja do kojih sam ja dosao (kada su datumi u pitanju) vezana su za nastanak bluza, onaj zvanicni deo sa objavljivanjem prvih zvucnih zapisa. U jednom od postova sam pisao o tome...

little smile:
objedinilo niz muzičkih tradicija, stvarajući na taj način nov stil koji je istovremeno i sačuvao i prevazišao sopstvene korene

O tome je isto pisano, samo sto je kao polazna tacka uzet blues, naravno da je uticaja imala i duhovna muzika (baptisticka crkva), u konkretnom slucaju to je bio gospel... od meni poznatih „pravaca“...

little smile:
Mračni klubovi, duvanski dim, potoci jeftinog viskija i pretežno crnački auditorijum koji je sve polemike i rasprave mahom završavao opštim tučama ispred istih tih klubova jeste slika koja bi trebalo da vam dočara atmosferu u kojoj su se održavale prve džez svirke.

Uzimajuci u obzir tadasnju "politiku", tj. polozaj crnaca u Americi (mislim na 19. i pocetak 20. veka), prvi pokusaji javnih nastupa na ugovorenim "tezgama" neretko se zavrsavao tako sto su muzicari ostajali na ulici, bas zbog te "politike". A medjusobni obracuni... pusti masti na volju sta bi moglo da se desi u glavama ljudi koji su ziveli takvim zivotima, + alkohol naravno.

little smile:
Uskoro su počeli da se izdvajaju razni stilovi u okviru džeza, kao što su Ragtime, Mainstream, Bebop, Swing, ili takozvani Cool, Hard ili Free Style, koji su iskazali karakter džeza i promovisali ga kao istinsku formu umetnosti.

I ne samo u okviru jazz-a, vec kasnije i neki drugi pravci... soul, rege... i sve ostalo sto se danas moze cuti...

little smile:
najveći uticaj imala kubanska muzika, dok je brazilska muzika doprinela razvoju džeza u šezdesetim i sedamdesetim godinama

Naravno, salsa... latino....

little smile:
Luj „Sačmo” Armstrong... Džon Koltrejn...

Toplo ih preporucujem, imam nekoliko albuma svakog od navedenih izvodjaca.... Mada Sacmo i Koltrejn su bas po mom ukusu. Narocito (Sacmo) Summertime sa Elom Ficdzerald, I Get Ideas, A Kiss To Bulid A Dream On, Nobody Knows The Troble I’ve Seen, Hello Dolly... Covek je zaista neverovatan. Sto se Koltrejna tice tu bih izdvojio album Ole Coltrane i Coltrane Plays The Blues... Po mom misljenju ove stvari i albume bi zaista atrebalo cuti.

little smile:
Festivali su sigurno najbolja mesta gde možete čuti i videti šta nam u ovom trenutku džez scena nudi.

Naravno, ali pogledaj brojac koji govori o posecenosti, jasno govori kolika je nezainteresovanost za nesto nalik ovim pravcima. Kao sto si i napisala u jednom od prethodnih postova, teme se lako otvaraju i zatvaraju, raspravlja se o martinkama u temi muzika... Nije ni bitno svi mi imamo svoje potrebe i shvatanja ali cinjenica je da je posecenost ove teme mala, ne samo ove teme, ovo je realno receno vise interna stvar (mislim prvenstveno na broj ucesnika u ovoj temi), tako da bi ova... „temica“ i njena posecenost bili samo logicna refleksija kompletne slike dzeza i bluza kod nas.
 

nikodim

Poznat
Poruka
7.532
little smile:
Evo jedne male jazz ankete
Hot Jazz
Dixieland
Swing
Be-Bop
Hard-Bop
Cool Jazz
Free Jazz
Acid jazz
Jazz fussion

Mogao bih da pokusam, po sopstvenoj viziji,da nagadjam koji izvodjaci pripadaju kom pravcu kao i zbog cega ti pravci nose takve nazive. Ono sto je sigurno da su meni poznati Be-Bop, gde bih po slobodnoj proceni stavio Armstronga i zvodjace slicnog ili istog zvuka. Zatim Acid Jazz kao novija varijanta jezz-a sa prizvukom savremene elektronske muzike, i Jazz Fussion kao, kako i samo ime govori (dzez fuzije), mladji pravac o kome sam pisao u jednom od ranijih postova.

little smile:
A ja ni malo ne sumnjam da će i kroz stotinu godina, i kroz dve stotine godina, zvuk Armstrongove, Parkerove, Renartove i Elingtonove muzike i dalje lediti ljudima krv u žilama.

:D :D :D :D :D 8)
 

Apach

Aktivan član
Poruka
1.911
nikodim:
Naravno, dobrodosla... Nadam se da cemo prosiriti druzinu, a samim tim i izvore informacija, ukusa i razmisljanja vezanih za ove kako si i sam rekla, a moram priznati da je tvoja izjava vise nego tacna i dobrodosla:"jer definitivno crna muzika predstavlja osnov."

Sigurna sam da ce se drusstvance prossiriti!
A definitivno ostajem "ovde". Possto mi je muziccki dijapazon popriliccno ssirok (ne i previsse, ako se razumemo:wink: ) nazzalost ne stizzem da se posvetim pojedinostima.
I iz tih razloga bih rado da vas slussam(ccitam). Stvarno znate puno o dobrom zvuku i ccast je biti u takvom drusstvu!

nikodim:
Ako slusal Pearl Jam i ako ti se zaista dopadaju pokusaj da nabavis (ako nemas) Temple Of The Dog, jer to je bend koji je objavio jedan album(koliko je meni poznati), i to je bila kombinacija Pearl Jam-a i Soundgarden-a, i fenomenalno zvuci tako da mislim da ce ti se dopasti.

Zvucci veoma zanimljivo! Probacu. Hvala!

nikodim:
Na zalost ja nemam nista od njih ali mozda ima "introitus", covek ocigledno ima odlicnu kolekciju tako da ce mozda on moci da ti pomogne. Ovih dana ga nije bilo ali videcemo kada se bude pojavio.

Ne znam zassto ih nema! Pitala sam okorele muziccare, gledala po mnogim CDtekama po NSu, po netu(mada sam se nadala nekom boljem kvalitetu), ...
A stvarno,stvarno mislim da su dobri.

nikodim:
Odlicno... :D Tako i treba, raduje me cinjenica da se ljudi interesuju za jazz & blues i da posecuju temu.

Pozz... do sledeceg tipkanja.. 8)

Do tipkanja ...
 

little smile

Primećen član
Poruka
517
nikodim:
Ne, bas kao i ti imam samo poslednja dva albuma...

Onda cu pokusati da nadjem taj album, pa ukoliko uspem obavesticu te (naravno, ako te interesuje)...

nikodim:

Hvala tebi sto si otvorio ovu temu :wink:

nikodim:
videces da se sva, nazovimo je, savremena muzika izvlaci iz samo jednog korena... blues-a.

A evo sta sam pronasla, jednu isto tako zanimljivu pricu o blues muzici...

guitar.gif


Po svoj prilici, priča o razvoju bluza nikada neće biti ispričana do kraja i valjano. Najraniji gramofonski snimci bluza načinjeni su tek s početka dvadesetih godina, u vreme kada je ova muzička forma već bila sasvim čvrsta i ne zna se gde je, kada je i kako je sazrevala. Koliko je poznato, na izraz „bluz“ ne može se naići ni u jednom tekstu o crnačkoj muzici napisanom u prošlom veku, niti u tim tekstovima ima opisa koji bi na bluz odista upućivali. Još jednom smo, dakle, primorani da spekulišemo. Sam izraz mogao je poteći od izraza „potištenost“ (the blue devils), koja je bila u upotrebi još u elizabetinskom dobu. Obično se uzima da se bluz razvio iz spirituala, jer je u oba slučaja reč o „tužnoj“ muzici. U stvari, spirituali su često bili puni radosti a bluz, ako i nije u celini vesela muzika, sadrži često komične elemente i, ponekad, seksualne nagoveštaje. Očigledno, bluz se nije razvio iz spirituala, već iz muzičke svakodnevice, koja je obuhvatala radne pesme, zatvorske pesme, ulična izvikivanja i, izmedju ostalog, spiritual.
Od svih izvora bluza najvažnija je pesma o radu. Simptomatično je da je pesma o radu često počivala na obrascu „poziva i odgovora“: glavni pevač bi dobacio kakav stih, a ostali bi na to odgovorili kratkom frazom, katkada ne dužom od jednog sloga - taman koliko je potrebno da se veslo izvuče iz vode, recimo, ili da se čekić spusti. Pesma o radu se, dalje, obično oslanjala na krajnje spor osnovni tempo: radnik zamahuje sekirom, udara teškim čekićem po železničkom klinu, pokreće veslo ili poteže brodsko uže tek jednom na svake dve-tri sekunde, ako ne i mnogo sporije. U pesmi kojom se pratila seča drva, Looky, Looky Yonder, u Ledbelijevom izvodjenju simulirani udarci sekirom padaju u razmacima od otprilike četiri sekunde. Glavni pevač bi, s druge strane, melodiju pevao mnogo brže, smeštajući ceo stih izmedju dva spora „radna“ udarca. Tekstovi ovakvih pesama bili su improvizovani i glavni pevač bi smišljao stih za stihom; najčešće se zahvatalo iz uobičajenog motivskog fonda: nepravde i nedaće na poslu, ćudljivost voljene, mrzovolja nadzornika „kapetana“, neuspesi pojedinaca u radu, zla sreća onih koji su prinudjeni da se seljakaju, i tako dalje. U ovome i leži jedan od jakih razloga za verovanje da bluz vuče korene iz pesme o radu: sadržaj bluza je, naime, u mnogo tešnjem srodstvu sa sadržajem takve pesme nego sa sadržajem spirituala. Vokalne obrasce pesama o radu nametale su „kadence“ odgovarajućih poslova; tempo zamahivanja sekirom ili spuštanja teškog čekića odredjivao je dužinu svakog otpevanog stiha. Ovakva pesma, dakle, nije imala čvrstu formu već se sastojala od niza medju sobom manje ili više povezanih stihova. Ponekad bi stihovi bili u parovima, pri čemu bi drugi stih zaokrugljivao misao izraženu ili nagoveštenu prvim, kao u ovoj zatvorskoj pesmi:
GLAVNI PEVAČ: Pitam se šta je posredi.
RADNICI: Oh-o, Gospode!
GLAVNI PEVAČ: Pitam se šta je posredi i zašto sam tako dugo ovde.

Stihovi su mogli biti i grupisani oko kakvog zajedničkog motiva i obrazovati celinu, kao u ovoj pesmi koja se pevala uz prikivanje železničkih šina:
Elem, Gospod reče Noji:
»Idi, postaraj se za brvna,
i reč božju zagovaraj!«
Noju obuze briga:
»Šta će ti brvna, Gospode,
hoćeš li da mi načiniš barku?«

Naposletku, tekstovi mnogih pesama o radu su se neposredno odnosili na konkretan posao, kao u ovoj pesmi, koja se pevala prilikom istovara delova šina:
Otidji do kola, ispravi se,
glavu digni gore.
Zabaci!
Tako, tako;
sad se vrati nazad i potegli opet.

U ovakvim pesmama bilo je dosta recitativa - sekvenci tokom kojih bi pevanje prešlo u govor - uzvikivanja ili falseta, a tonski raspon protezao se na svega dva ili tri tona. Razvijenije melodije su bile zasnivane na lestvicama u kojima bi bilo tonova neodjredene intonativne visine, karakterističnih za crnačku folklornu praksu. Ljudi koji su stvarali pesme o radu živeli su uglavnom u „terpentinskim naseljima“ (TURPENTINE CAMPS - privremena boravišta smolarskih radnika, najčešće od brvnara ili šatora, u kojima se obavljala i destilacija četinarske smole u terpentinsko ulje) ili u logorima duž pruge u izgradnji, gde u časovima odmora razonoda nije mogla biti naročito rznovrsna. Po prirodi stvari, u predvečerje bi se pevale pesme. Setićemo se da su mnoge crnačke pesme imale višestruku svrhu i da su se jedne te iste pesme pevale na pamučnim poljima i u crkvama, u vojničkim logorima i na dokovima. U trenucima odmora, pesma o radu bila bi u svakom pogledu bliska i rado bi se pevala. Iz ovakve muzike, namenjene razbibrizi, negde i nekako je počela da se pomalja nova forma, čvršća nego kod pesme o radu; njena funkcija je bila da progovori o tome šta radnik oseća i misli o svojoj svakodnevnoci. Ne moze se pouzdano utvrditi kada je do ovoga došlo. Neki misle da bluz seže daleko u devetnaesti vek ali je teško uveriti se u to. Kao što je napomenuto, u tekstovima iz prošlog veka nema opisa koji bi nesumnjivo ukazivali na bluz. Sam izraz bluz ne javlja se uz notne zapise sve do 1912. godine, kada su objavljeni Memphis Blues i Dalas Blues. S druge strane, Ma Rejni, tako reči najstarija velika pevačica bluza o kojoj išta znamo, rodena je 1886. godine i mora da je u detinjstvu slušala neku vrstu nerazvijenog bluza. Sve u svemu, najbliže što se može reći jeste da je bluz kao zasebna muzička forma verovatno počeo da se razvija — iz drugih crnačkih folklornih oblika, a naročito iz pesme o radu - u toku poslednje dve decenije prošlog, a da je svoju formalnu zrelost stekao pri kraju prve decenije ovoga veka. Na sreću, dugo pošto je bluz poprimio svoj definitivan oblik, bilo je starijih pevača koji su još pevali na primitivan način, a medju kojima su mnogi, tokom dvadesetih i tridesetih godina, snimali za gramofonske ploče. Muzika kakvu su oni izvodili biće nazvana seoskim bluzom (country blues); na osnovu činjenice da je takav bluz u formalnom pogledu mnogo labaviji od strogih oblika modernog bluza, možemo zaključivati da seoski bluz predstavlja neku ranu razvojnu fazu ili, zapravo, prelazni oblik izmedu pesme o radu i klasičnog bluza, koji se javio nešto pre 1920. godine. Kao i moderni bluz, rani bluz se sastoji od tri jednaka dela, odnosno stiha. Obično, ali ne i uvek, drugi stih je istovetan s prvim, dok treći zaokružuje misao, baš kao i u pesmi o radu:
Vidiš li me da dolazim, širom otvori prozor,
Vidiš li me da dolazim, širom otvori prozor,
Vidiš li me da odlazim, pogni glavu i plači.

Posle svakog pojedinačnog stiha sledi kratak instrumentalni odgovor ili popuna (fill). Instrument može biti pevačev vlastiti bendžo ili gitara, pratiočev klavir ili duvački instrument ili, u modernom bluzu (Bejsijevom, recimo) — čitav orkestar. U razvijenim i formalno zgusnutijim oblicima bluza, za svaku od ovih malih sekvenci rezervisano je po četiri takta, pri čemu na vokalni deo (stih) odlazi dva ili dva i po takta, a na popunu ostatak. Pevač ranog bluza, medjutim, osećao se slobodnim da stih izduži po volji; najčešće se dešavalo da se na kraju prvog para stih-popuna doda još jedan takt, kako bi se obezbedio dodatni prostor za instrumentalni odgovor. Redje se ceo takt ili deo takta dodavao na kraju čitave sekvence, odnosno trostiha. Naposletku, nije bio redak slučaj da se samo poslednji par stih-popuna proširi za polovinu takta ili više. Ponekad je uz ovakve rane bluz-izvedbe vrlo teško taktirati na uobičajen način. Čini se da je 4/4 takt samo prividno prirodan takt, premda se nesumnjivo nalazi u osnovi; pravi prirodan takt je, izgleda, dvostruko »sporiji«, što ukazuje na ostatke pesama o radu, laganijeg tempa, ili pak na osećanje za ukrštanje ritmova. U ovom pogledu naročito je zanimljiv bluz-standard Velikog Bila Brunzija, Joe Turner N°2, za koji kaže da je negde iz 1890. godine. Pesma, okružena i prošarana rečitativom, proteže se na 16 taktova jer Brunzi proširuje svoje instrumentalne odgovore. Još važnije je što on svoje gitarske popune smešta redovno po dve dobe »pre vremena«, tako da čitava metrika pesme biva iščašena. Nije potrebno isticati da je ovo u potpunoj suprotnosti s evropskom muzičkom praksom i da je, istovremeno, u fundamentu afričke muzike. U svakom slučaju, sasvim je jasno da rani bluz o kakvome je reč još nije poprimio čvrst metar i tačnu taktnu shemu, a to nagoveštava da se nalazi na putu od još labavije forme, poput pesme o radu. Glavno svojstvo bluza ipak treba tražiti u njegovoj melodiji. Melodija bluza je, od početka, zasnovana na lestvicama kakve su inače karakteristične za crnačku folklornu muziku. Kardinalna stvar kod tih lestvica su oni intonativno izmešteni tonovi, nasleđeni iz afričke muzičke prakse, koji će biti nazvani blu tonovima. Oko blu tonova bilo je mnogo zbrke i zabune. Često se pomišljalo da je reč o tonovima molske prirode, odnosno da su posredi obična mala terca i mala septima, na kakve se nailazi u evropskoj muzici (dakle, es i b u C-skalama). Sam Vilijam Kristofer Hendi mislio je tako, a tokom pedesetih godina čitav takozvani fank (funk) pokret, koji su preduzeli crnački džez-muzičari, polazio je od iste pretpostavke. Zapravo, blu tonovi su oni intonativno pomereni tonovi o kojima je pisao Kribil i koji potiču neposredno iz Afrike. Mora biti sasvim jasno da oni nisu ni durske (recimo e), ni molske prirode (es), nego negde između. Tonovi o kakvima je reč ne mogu se pronaći na klaviru, jer im je mesto u prostoru »između« dirki. Teorijski, ne mogu se svirati ni na drugim instrumentima utvrđenog štima, poput trube ili klarineta, niti na žičanim instrumentima s vertikalnom podelom, poput bendžoa ili gitare, jer se za sve takve instrumente pretpostavlja sasvim tačno određena intonativna visina pojedihih tonova. Međutim, u praksi se blu tonovi mogu dobiti na svim instrumentima izuzev one s klavijaturom odnosno ksilofonskog tipa. Nije svaki ton lestvice „obojen“ (blued), odnosno blu ton. U džez-praksi uvek je, doduše, dozvoljeno da se ton napadne nešto sniženo i da se potom klizne naviše do prave visine; moguće je, takođe - premda je to mnogo ređe - da se na kraju tona dozvoli izvestan intonativni pad. Pravi blu ton, međutim, nije rezultat jednostavnog snižavanja ili povišavanja tona dijatonske lestvice, nego zasebna intonativna visina koja na lestvici ima vlastitu poziciju. Blu tonovi, konkretno, zamenjuju treći i sedmi stupanj obične dijatonske lestvice (npr. e i h u C-dur lestvici). Na ovom mestu može se nedvosmisleno utvrditi: rani bluz-pevači nisu koristili »snižene« tonove po volji i napamet, već su postupali u skladu sa čvrsto utvrdenim pravilima, koja su iziskivala upotrebu blu terci i septima umesto uobičajenih dijatonskih terci i septima. Ovo ne znači da uobičajene male i velike terce i septime nikada nisu bile u upotrebi, ali su korišćene samo povremeno. Uopšte uzevši, dakle, blu tonovi su zamenili dijatonski III i VII stupanj. U literaturi o džez-muzici ima dosta spekulisanja u vezi s postojanjem trećeg blu tona - blu kvinte (blue fifth). Neki su prihvatili realnost ovog tona, dok su drugi odricali njegovo postojanje. U stvari, ovaj ton postoji, ali ne baš u istom smislu kao druga dva blu tona. Blu kvinta se često koristi umesto čiste kvinte kada se nađe u svojstvu prolaznog ili prohodnog tona. Kada je pak poslednji ili razrešnjući ton fraze, taj ton je uvek čist, kao u dijatonskoj lestvici. To znači da V lestvični stupanj, kada se nađe u sredini fraze i u relativno nevažnoj ulozi, može biti intonativno izmešten (blued); kada je u svojstvu završnog tona, ka kojemu drugi tonovi teže, uvek će biti reči o standardnoj, perfektnoj ili čistoj kvinti. Blu kvinta nema nikakve veze s takozvanom sniženom kvintom (flatted fifth) bi-bap pokreta; snižena kvinta je bila standardni hromatski ton, koji se može naći na klaviru - ges u C-lestvici - i u džez je uvedena kao deo hromatizma svojstvenog bi-bap prevratu. Intonativna visina blu tonova, treba naglasiti, nije tako tačno utvrđena kao u tonova dijatonske lestvice; blu tonovi pokazuju sklonost ka pomeranju, koje je ponekad mikrotonalno skliznuće naniže, a ponekad mikrotonalni pomak naviše. Vintrop Sardžent u jednom od svojih najbo Ijih ranih kritičkih ogleda o džezu, Džez - vreo i hibridan (Jazz: Hot and Hybrid), piše da je blu "septima nešto čvršća i određenija od blu terce". Od posebnog interesa je konkretna primena blu tonova u melodiji bluza. Tipičan slučaj je da prva od tri fraze bluza počne dugom, naglašenom i izrazitom blu septimom, a da se zatim spusti ili do kvinte ili pak do tonike, uz pomoć blu kvinte, blu terce ili oba ova blu tona. Drugi čest obrazac sličan je prvom, s tim što je početni ton, obično, gornja tonika. U trećem slučaju fraza takođe može da počne blu septimom ali je češće da se, raznolikosti radi, odabere neki drugi ton; i ovakva fraza se najčešče završava tonikom. Ovakva shema je u širokoj upotrebi, ali nije i jedina. Prema drugoj učestaloj shemi, početni ton je perfektna kvinta pa se fraza, preko blu kvinte i blu terce, spušta do tonike - ovoj shemi pribegavala je Besi Smit. Najzad, po takođe čestom obrascu, kakvom je pribegavala Bili Holidej, počinje se blu tercom pa se klizi naniže da se fraza, preko blu septime razreši u blu kvintu u nižoj oktavi. Moramo se, naravno, čuvati uopštavanja. Ovde nije reč o pravilima, već samo o primerima izvesnih karakterističnih načina izgrađivanja melodije bluza. Neka uopštavanja su, ipak, na mestu. Pre svega, melodija bluza se obično kreće naniže; potom, veoma često počinje kakvim blu tonom. Kao rezultat i jednog i drugog, fraze počinju izrazito i snažno, a njihova izražajnost se gubi i iščezava pri kraju. Shema je sasvim suprotna evropskoj praksi, u kojoj melodijska linija ima i uzlazan i silazan tok, ne poseduje »nedijatonske« blu tonove i, uopšte uzevši, dospeva do klimaksa pre pri kraju nego na početku fraze. S tačke gledišta evropske rnuzike, bluz je u harmonskom pogledu beznačajan. Evropska muzika, od Bahovog vremena, izgrađuje se na osnovu dva tonska roda, durskog i molskog; glavna razlika između jednog i drugog jeste u terci - je li ona velika ili mala. Kod bluza, medutim, nije reč ni o maloj, ni o velikoj, već o blu terci i bluz prema tome ne pripada ni durskom ni molskom tonskom rodu već obitava u vlastitom, blu rodu. Pevač bluza može da koristi i najčešće to i čini - ceo raspon dijatonske lestvice, pa s vremena na vreme koristi i dijatonske terce, odnosno septime, umesto odgovarajućih blu tonova. Ali, sasvim dobar bluz može da se sazda samo od tonike, blu terce i blu kvinte, čiste kvinte i blu septime i mišljenje je da odgovarajuća grupa tonova i čini osnovu bluz-lestvice. Na kraju, treba naglasiti, da se rani bluz obično završava malom septimom, bilo kao delom klavirskog ili gitarskog akcenta, bilo kao završnim tonom malog zaključnog dodatka. I ovo je, ponovo, sasvim suprotno evropskoj muzičkoj praksi.
Među ljudima koji su pevali ovakav primitivni seoski bluz dvojica se posebno ističu: Slepi Lemon Džeferson i Hadi Ledbeter, kasnije poznat kao Ledbeli. Džeferson je rođen slep, godine 1887., na jednoj farmi blizu Vortema u Teksasu, kojih stotinu i pedeset kilometara južno od Dalasa. Poput mnogih drugih slepih crnaca toga vremena, i Džeferson je muzikom počeo da se bavi kako bi sebi obezbedio koru hleba. U ranoj mladosti radio je na zabavama i plesovima po imanjima u najbližoj okolini, a u dvadesetoj godini obreo se u Dalasu, gde je pevao i svirao u burdeIjima, barovima i na privatnim sedeljkama i igrankama. S vremenom je, kao i drugi crni muzičari, počeo da krstari po celom Jugu. Naposletku je pao u oči Ijudima iz Paramount Record Company i, izmedu 1926. i 1929. godine načinio je oko osamdeset gramofonskih snimaka, koji su stekli znatnu popularnost među crncima. Džeferson je, navodno, bio priglup čovek, pijanica i razvratnik, ali Pit Velding, odličan poznavalac bluza, dovodi ovu ocenu u pitanje, navodeći da su nekoliki muzičari koji su poznavali Džefersona smatrali da je to prijatan i srdačan čovek. Umro je mlad, negde 1930. godine, pod nejasnim okolnostima. Zvuči paradoksalno, ali je Ledbeli, Džefersonov najznačajniji štićenik, bio stariji od Džefersona. Rođen je ranih osamdesetih godina prošlog veka i počeo je da se profesionalno bavi muzikom još kada mu je bilo petnaest godina, za nagradu od pola dolara za veče, plus piće. Sa šesnaest godina već je bio oženjen i imao dete, a oko 1910. godine nalazio se u Dalasu i radio kao glavni Džefersonov pomoćnik. Izgleda da je Ledbeli bio naprasit čovek, a i živeo je u sredini brutalnoj i punoj nasilja; tri puta je bio zatvaran: dva puta zbog ubistva i jednom zbog napada na neku ženu. Lomaksovi, koji su ga dobro poznavali, pomišljaju da je barem u nekim slučajevima bila reč o samoodbrani ali svejedno, Ledbeli je u zatvoru proveo dobar deo svoga života. Na slobodu je konačno pušten tek kada ga je »pronašao« Džon Lomaks. Lomaks je bio toliko impresioniran Ledbelijevim pevanjem da ga je, 1934. godine, izveo da peva pred guvernerom Luizijane O. K. Alenom i guvernerom Teksasa Patom Nefom i ova dvojica su Ledbelija pomilovali. Tako barem glasi priča Lomaksovih. Frederik Rejmsi mlađi kaže da je Ledbeli naprosto pušten iz zatvora pošto je odslužio kaznu. Lomaksovi su potom Ledbelija odveli u Njujork, zaposlili ga kao svoga vozača i počeli da ga snimaju za ploče. Ledbeli je bio ličnost kao poručena za novine: ubica koji je uz to i izvrstan narodni pevač. Počeo je da priređuje koncerte i nastupa u noćnim lokalima i najzad se, 1949, pojavio i pred pariskom publikom. Kada ga je, u decembru te godine, zatekla smrt, Ledbeli je bio slavan čovek. Džeferson i Ledbeli su samo najpoznatiji medu pevačima seoskog bluza; takvih pevača je bilo neobično mnogo i desetine njih možemo i danas da slušamo zahvaljujući gramofonskim snimcima načinjenim dvadesetih i tridesetih godina.
Pokazalo se da je bluz koji su oni stvorili jedan od najtrajnijih i najprivlačnijih muzičkih oblika nastalih u ovome veku. Poput soneta, bluz je mala i savršeno zaokrugljena forma i svaki put kada nam ukaže svoju melodijsku stazu, povede nas kroz kratkotrajno, ali jako emotivno iskustvo. Harmonska osnova bluza, ona konačno razvijena - majušno sazvežđe tonike, subdominante i dominante - vekovima se prepoznaje kao središte evropske harmonije, kao zvučni trijumvirat na kojem je izgrađeno beskrajno mnogo muzike. Trodelna forma asocira na tri čina standardne drame, odnosno na početak, sredinu i kraj u aristotelovskom dramskom obrascu. Njegova smešana evropsko-afrička melodija donela je bluzu onaj "ne izlazi mi iz glave" kvalitet, koji su rani pisci tako često smatrali krikom izmučenog crnačkog duha. Bluz je malo savršenstvo i stoga nije čudno što mu se džez-muzičari uvek i nanovo vraćaju. Gotovo stotinu godina bluz drži džez-muzičara vezanog uza se i ovaj mu se, iznova i iznova, obraća kao nepresušnom izvoru nadahnuća.

nikodim:
Mada Sacmo i Koltrejn su bas po mom ukusu.

He, he, sada cu bas da se raspisem ... ali u sledecem postu 8) :wink:
 

introitus

Aktivan član
Poruka
1.432
nikodim:
Ti bas imas odlicnog ucitelja pored sebe, nekog ko je mogao da ti pomogne i odlicne uslove pod kojima se tvoj muzicki ukus razvijao, sto kod mene nije slucaj. :x
Dug je put do istancanog i potpuno razvijenog ukusa i osecaja za lepo u muzici...
Poceo sam sa domacim rokom i reggae-om jos u 2-3 razredu osnovne skole, vec u 5-6 sam postao zavisnik od gitarskog zvuka Blackmoure-a, Coverdale-a i naravno, za mene najveceg, PAGE-a. Nisu oni jedini, ali su najbitniji. Hard rock jos uvek slusam i ne verujem da cu ikada potpuno prestati da ga slusam.
Zeppelini su defnitivno neizostavan deo moje muzicke trpeze :D
Imao sam kracu ekskurziju u metal /za koji sam smatra(m)o da je vecim delom sranje (izvninjavam se na nepristojnosti)/ i razne podvrste istog /Blind Guardian, Kreator, Manowar, Halloween, Tiamat.../ Sad mogu ponekad da cujem Dream Theater i Judas Priest...

Sa svojim 'uciteljem' sam se godinama raspravljao u vezi muzike, a za jazz sam tvrdio da je najgluplji pravac u muzici i da mnogo smara jer ga nisam razumeo.
Jazz sam poceo da slusam relativno skoro /oko 2 god./ .

To me pomalo podseca na ambijentalni zvuk, ipak nisam imao prilike da cujem tako nesto i nemam odgovarajuci komentar.
Pa ne bas, ali vredi cuti... Inace to delo je nastajalo 20-ak godina.

...covek ima "dusu" i to se oseca u njegovim kompozicijama. Da se primetiti da je bas podrska kontrabas... :D
U Balakan Blues-u se bas oseca slovenska dusa...
Koliko znam, Gojkovic je vecinu albuma objavio u inostranstvu i, da se zakljuciti, da je izuzetno postovan na evropskoj jazz sceni, koja je jaka i kvalitetna. Tako da cu uskoro morati da nabavim nesto od njega...
Koliko ja znam njegov poslednji album Samba del Mar je proglasen za najbolji jazz album prosle ili pretprosle godine...? Iz naziva se moze zakljuciti kakvi su ritmovi, a definitvno zasluzuje dobre kritike, muzike je veoma prijatna...
Kako ti se dopada Big Band RTS-a, obzirom da su u njemu zastupljeni "opaki" domaci muzicari. :wink:
Nisam imao prilike da ih cujem, nikako da odem u Kolarac kad sviraju, ali definitivno moram ici...
big Band-ove volim da slusam zbog duvaca. Bill Holman band mi je sjajan, imam album na kom sviraju pesme Monk-a, bolje instrumentalno izvodjenje 'round midnight nisam cuo!

Toliko od mene za sada, Pozdrav :D
 

introitus

Aktivan član
Poruka
1.432
little smile:
nikodim:
Pa... "koleginice", mozda bismo mogli i tebi da pomognemo u izboru muzike, onoliko koliko je to u nasoj moci. :D Posto je ocigledno da imas interesovanja za kvalitetne stvari. :P

Pomazete mi tako sto me svojim postovima usmeravate na prave stvari, mada pored vas imam i svog decka koji je isto tako zaljubljenik u jazz, blues i sl., tako da imam odlicne ucitelje muzike :wink:
I nemojte 'kolega' da mi se plazite :P

Poz! :wink:
Najbolje usmerenje su tvoje usi!
Kod jazz-a je dosta bitno kako se predstavi, postoje neki pravci i muzicari koji sviraju prilicno tezak jazz koji je stvarno veoma tekso razumeti i prihvatiti, za 'pocetnike' su definitvno najbloji jazz standardi i balade...
 

nikodim

Poznat
Poruka
7.532
Apach:
Ne znam zassto ih nema! Pitala sam okorele muziccare, gledala po mnogim CDtekama po NSu, po netu(mada sam se nadala nekom boljem kvalitetu), ...
A stvarno,stvarno mislim da su dobri.

Ranije, dok nije pocela akcija iskorenjivanja pirata, u jednoj radnji u Novom Sadu, mislim da se zvala Kod Pantelije ili tako nesto, moglo se nabaviti mnogo toga, ja sam neka od izdanja iz svoje kolekcije nasao bas tamo. Ne znam da li jod uvek postoji ali pokusaj da je nadjes, mislim da se ulica zove Jevrejska ili tako nesto, u pitanju je uzi cenrat greda...introitus:
a za jazz sam tvrdio da je najgluplji pravac u muzici i da mnogo smara jer ga nisam razumeo.
Jazz sam poceo da slusam relativno skoro /oko 2 god./ .

Da, da... potpuno ista situacija i kod mene, ali vremenom, vracajuci se unazad dosao sam do jazz-a...


introitus:
postoje neki pravci i muzicari koji sviraju prilicno tezak jazz koji je stvarno veoma tekso razumeti i prihvatiti, za 'pocetnike' su definitvno najbloji jazz standardi i balade...

Znanja i shvatanja dzeza je potrebno potkrepiti i „tekstom“ radi boljeg razumevanja, naravno ni ja se ne mogu pohvaliti cinjenicom da razumem ili bolje receno, da mogu da ispratim jednu tezu i zahtevniju kompoziciju koja za moje usi i nije toliko melodicna i prihvatljiva zbog svoje tezine.

Danas sam uspro da pronadjem jedan sajt koji obiluje informacijama o muzicarima i pravcima u jazz-u (primecujem da su neki od tekstova preuzeti sa njega, mislim na tekstova koje je postirala little smile), tako da bih ga prepotucio jer je zaista dobro opskrbljen.
Pogledajte na http://home.drenik.net/jnikolic/ covek je zaista ulozio dosta truda i obilje informacija. :idea: :D
 

little smile

Primećen član
Poruka
517
nikodim:
Danas sam uspro da pronadjem jedan sajt koji obiluje informacijama o muzicarima i pravcima u jazz-u (primecujem da su neki od tekstova preuzeti sa njega, mislim na tekstova koje je postirala little smile), tako da bih ga prepotucio jer je zaista dobro opskrbljen.
Pogledajte na http://home.drenik.net/jnikolic/ covek je zaista ulozio dosta truda i obilje informacija. :idea: :D

Jeste, sa tog sajta dosta toga sam 'prekopirala' ne bih li vam predocila pocetke džeza, bluza i sl. Posto cete svi biti u prilici da posetite taj sajt, ja samo zelim da vam izlozim ono sto je pisano o Luj Armstrongu, a o ostalima cete vec procitati... (da ne bih zauzimala mnogo mesta svojim postovima na ovoj temi)

LOUIS ARMSTRONG - SATCHMO

Louis_Armstrong.jpg


Luj Armstrong se rodio u siromaštvu, životu se učio uz argatovanje i odrastao je u neukosti. Srećom za njega i za poštovaoce džeza on je, uz to, bio genije. Armstrongov melodijski talenat je naprosto zaprepašćujući i nema objašnjenja otkuda on potiče i kako njegova magičnost funkcioniše. Imajmo na umu da Armstrong nije počeo da svira kornet sve do 14. godine što je relativno kasno za muzičara. U toku nekoliko meseci, uprkos činjenici da nije znao da čita note, postao je vodja orkestra svoje škole. Četiri godine kasnije, bio je kornetist vodeće džez grupe u Nju Orliensu. U toku četiri naredne godine, ne navršivši još 23-ću stekao je medju kolegama reputaciju najvećeg živog džez muzičara. A do svoje 28 godine načinio je niz gramofonskih snimaka koji ne samo da su izmenili puteve razvoja džeza, a samim tim i razvoja zapadne muzike u celini, već i danas čuvaju svoje mesto medju najvišim dometima ovog muzičkog područja. Dobro, džez jeste umetnost mladih ljudi. Bajderbek je umro u 29. godini, a Čarli Parker u 34. godini. Lester Jang je stvorio svoja najbolja dela pre tridesete, a Bili Holidej svoja pre 25. godine. Prema tome, za džez muzičara nije neobično da se visoko vine još u mladosti. Ipak, kada se mlad čovek, još u svojim ranim dvadesetim godinama, toliko visoko izdigne iznad svojih kolega kao što se bio izdigao Armstrong, znači da je obdaren sposobnostima drugačijeg reda nego što je to običan talenat.
Luj Armstrong je - kao da je sudbina zbijala jednu od svojih šala - rodjen u Nju Orliensu 4. jula 1900. godine. Roditelji Armstrongovih roditelja bili su robovi. Armstrongov otac, Vili Armstrong, bio je nadničar i veći deo radnog veka proveo je u jednoj od »terpentinskih fabrika« u kojoj je, s vremenom, postao nekakav nadzornik. Armstrongova majka, Meri En ili Mejen, kako su je zvali, uglavnom je radila kao služavka kod belih poslodavaca i moguće je - premda nije sigurno - da je nešto novca zaradjivala baveći se, uzgred, prostitucijom. (Treba lmati u vidu da se u podkulturi Storivila, gde je Armstrong živeo, na prostituciju gledalo gotovo kao na normalan ,način zaradjivanja za život; Armstrongova prva žena bila je prostitutka.) Mejen zauzima značajno mesto u Armstrongovom emotivnom životu. Ma koliko ga je s vremena na vreme zanemarivala, izgleda da ga je zaista volela, a on je tu ljubav uzvraćao. "Kada su u Čikagu sahranjivali Mejen«, seća se Armstrong, »plakao sam - verovatno jedini put u životu - kad su joj pokrivali lice." Vili i Mejen Armstrong su se razišli ubrzo pošto se Luj rodio i podigla ga je baba po ocu, Džozefina Armstrong. Nije počeo da živi stalno s majkom sve dok nije pošao u školu, a taj život bio je tipičan za geto - surov prema svačijim merilima. Kad razmišljamo o Armstrongovoj prirodi, moramo imati na umu da on nije bio jednostavno "siromašan"; mnogo više od toga, bio je i u fizičkom i u emocionalnom pogledu lišen svega, i to do mere u koju je teško poverovati. Mejen je redovno menjala svoje "mladiće", tako da je reč o neprekidnom protoku, dolasku i odlasku ljudi koje Armstrong naziva "očusima", a od kojih su neki, u pijanom stanju, i tukli njegovu majku. Išao je odeven u njihove odbačene pantalone i cela njegova garderoba sastojala se najčešće od para takvih pantalona i jedne ili dve košulje; često je išao bos. Ishrana se uglavnom oslanjala na crveni pasulj, pirinač, okru i otpatke od mesa. Njegov dom, uglavnom, nalazio, se u srcu Storivila i Armstrong je svakodnevno bio svedok prostiucije, odvratnih pijanstava, uzimanja droge, tuča, a povremeno i ubistava. Jedina stvar koje nikada nije bilo dovoljno bio je novac. Armstrong je odmalena radio sve vrste izmećarskih poslova, prodavao je novine i nosio ugalj. Školovao se neuredno. Dane je provodio bez obuće, odeven u dve-tri krpe, živeo često od otpadaka sa tudjih trpeza igrao se u prašini i blatu na ulici kad ne bi radio, čeprkao duž železničkih šina u potrazi za lekovitim travama od kojih bi pravio lekove kad se razboli i nije, dakle, čudno to što je postao bogat i slavan, već što se uopšte održao u životu.
Ono što ga je spaslo bila je pre svega ljubav njegove staramajke koja je, po svemu sudeći, umela nekako da stvori izvesnu sigurnost u njegovom najranijem detinjstvu, a potom i ljubav Mejen. Armstrongov odnos prema majci bio je pomalo čudan. Izgleda da je Mejen u Armstrongu videla pre mladjeg brata nego sina - on je bio prijatelj, saveznik i pomagač u nevolji. U domaćinstvu bi se povremeno pojavljivali i drugi ljudi, polusestra Beatris i neki drugi rodjaci. Deca su naučila da se sama staraju o sebi, jer bi Meje s vremena na vreme nestajala, prepuštajući ih brizi i ljubaznosti drugih. Ali ako je Mejen i bila neodgovorna, ona se o Armstrongu ipak brinula na svoj način i svakako više nego njegov otac. Armstrong je, kasnije, s gorčinom pisao:
"Otac nije imao kad da me bilo čemu nauči: bio je suviše zauzet jurenjem sukanja."
Očigledno je, medjutim, da je majčina briga bila dovoljna i Armstrong je izrastao u zdravog, vedrog momka, i uz to vrlo motivisanog da čini ono što se od njega očekuje: to jest, da bude dopadljiv. Poput ostalih pionira džeza, Armstrong je rastao okružen muzikom sa svih strana: regtajmom, hot muzikom, marševima, muzikom svake vrste. Nije mogao naravno, da nabavi pravi muzički instrument, ali je zato bio član jednog kvarteta uličnih derana koji su pevali po uglovima za novčić, na način kakav je u to vreme bio uobičajen. Kako su se dečaci menjali, a samim tim i sastav glasova grupe, članovi su bili prisiljeni da se upoznaju sa sva četiri glasa vokalnog kvarteta. Ovakvo spontano "četvoroglasje" bilo je, van svake sumnje, od značaja u kasnijem Armstrongovom muzičkom razvoju. Do prekretnice u Armstrongovom životu i jednog od najvažnijih dogadjaja u istoriji džez muzike, došlo je uoči nove 1913. godine. Nju Orliens je po tradiciji proslavljao praznik bučno i uz vatromet. Armstrong je došao u posed revolvera kalibra 38, koji je pripadao aktuelnom "očuhu" i ispalio je jedan metak na ulici. Ugledao ga je policajac, uhapsio ga i uputio u dom za obojene besprizorne. To možda liči na surov postupak i suviše strogu kaznu za tako trivijalan prekršaj, naročito kada ga počini dečak koji je jedva izrastao iz kratkih pantalona, ali je sudija, s druge strane, mogao misliti da čini korisnu stvar udaljujući Armstronga iz sredine koja je morala izgledati očajnički. Armstrong je u početku tugovao za kućom, ali se kasnije privikao i zavoleo dom. Dom je imao limeni orkestar i vokalnu grupu, verovatno hor. Armstrong se pridružio horu, a ubrzo potom ga je dirigent, Piter Dejvis, pitao da li bi prešao u orkestar. Počeo je svirajući tamburinu i njegov osećaj za vreme impresionirao je Dejvisa, koji ga je prebacio na bubnjeve. Ubrzo je presao na alt hornu, orkestarski instrument srodan kornetu ali nešto nižeg tona. Armstrong se odmah snašao sa ovim instrumentom; kasnije je pisao:
"Već sam imao za sobom vokalno iskustvo od nekoliko godina i instinktivno sam uvideo da alt u orkestru ima istu ulugu kao bariton ili tenor u kvartetu. Svoje deonice svirao sam vrlo dobro."

Louis_Armstrong_B.jpg

Louis_Armstrong_C.jpgNije sasvim jasno kakvu je muziku orkestar izvodio, niti jesu li njegovi članovi po pravilu morali da znaju note. Znamo da Arlnstrong nije umeo da ih čita. Kad kaže da je "svoje deonice svirao vrlo dobro", time misli da je po sluhu pogadjao harmonije u toku samog sviranja. Važan sastojak Armstrongovog genija bilo je i njegovo oštro i brzo shvatanje harmonija u vreme kada mnogi džez muzičari nisu mogli da se pohvale pravim razumevanjem muzičke teorije. Svakom školovanom muzičaru pošlo bi za rukom da uradi ono što je Armstrong radio u orkestru doma za besprizorne, ali je to Armstrong činio apsolutno bez ikakvog školovanja, u uzrastu od četrnaest godina.
Njegovu obdarenost su, dakle, uočili na samom početku. Piter Dejvis, kao i mnogi drugi ljudi u Armstrongovom životu, zavoleo je dečaka. Od njega je načinio zvaničnog trubača institucije kada se to mesto upraznilo, zatim ga je podučavao sviranju korneta i, najzad, unapredio ga u vodju orkestra. Prema Armstrongovom svedočenju, Dejvis mu je ukazao na važnost stvaranja tona i takve lekcije su ostale upamćene. Sve u svemu, boravak u domu za besprizorne bio je dobro iskustvo za Armstronga i on se odlično osećao.
"To je mesto više ličilo na neko oporavilište ili pravu školu, nego na zatvor za dečake", pisao je kasnije.
Dom je napustio posle tri godine, na intervenciju svoga oca; ovaj nije intervenisao iz očinske ljubavi već stoga što mu je bio potreban neko da čuva decu iz drugog braka, dok on i njegova druga žena rade. Armstrongu se ova kombinacija nije svidjala i, kad se stvar okončala, bio je zadovoljan što može ponovo da živi s Mejen. Sada je imao oko šesnaest godina i sebe je smatrao odraslim. Počeo je da zaradjuje noseći ugalj za 75 centi dnevno i svirajući kornet po barovima Storivila za dolar i četvrt po večeri, ne računajući napojnice. Postao je glavni izdržavalac domaćinstva, što će i ostati do kraja života.
Kao kornetist razvijao se veoma brzo. S još nekoliko mladića obrazovao je malu grupu s kojom je svirao po lokalima i na sedeljkama. Istovremeno, počeo je da se vrzma oko kabarea u kojem je nastupao orkestar Kida Orija. U tom orkestru kornet je svirao Džoe Oliver. Ovaj je, poput mnogih drugih starijih ljudi, našao da je Armstrong simpatičan i naučio ga je nekim za zanat veoma važnim trikovima. Mnogo se pisalo o uticaju raznih njuorlienskih kornetista na Armstronga, a najčešće se spominju Badi Bolden, Bank Džonson i King Oliver. Armstrong je govorio da je slušao Boldena, ali je bio suviše mlad kada je ovaj prestao da svira da bi moglo biti reči o nekom naročitom uticaju. Takodje, Armstrong poriče Džonsonovu tvrdnju da je ovaj najviše delovao na njega. Istina je, u stvari, da je Armstrong sam sebi bio učitelj. Oliver je mogao mladome čoveku pokazati neke stvari koje se tiču rada prstiju, ambažure, kontrole disanja i tako dalje i možda ga je upoznao s repertoarom koji se svirao u Nju Orliensu, ali je sigurno da Armstrong svoju koncepciju nije preuzeo od Olivera. Njihovi stilovi su tako reći dijametralno oprečni: kontrolisano i usko usredsredjeno Oliverovo sviranje u izrazitom je kontrastu prema Armstrongovom kitnjastom liricizmu. Stvarni značaj ove veze jeste u tome što je Oliver povremeno slao Armstronga da ga zameni u Orijevom orkestru i kada je, 1918. godine, 0liver otišao u Čikago, Ori je stalno angažovao Armstronga. Orijev orkestar bio je jedan od najboljih u Nju Orliensu, što je značilo da je Armstrong, u osamnaestoj godini, bio vodeći kornetist u getu. Narednih pet godina Armstrong je radio u Nju Orliensu i okolini, stalno se usavršavajući. Jedno od važnijih mesta za oprobavanje veštine bili su rečni parobrodi. Ovi staromodni brodovi s velikim točkom, koji su kao saobraćajno sredstvo već počeli da padaju u zaborav, služili su kao mesto za provod i razonodu (showboats). Neki su pravili dnevne ili večernje izlete i vraćali se u luku posle nekoliko časova plovidbe; drugi su pak plovili uz reku, zaustavljajući se preko noći u različitim gradovima na svojem putu, pri čemu bi se zabave organizovale ili dok je brod ukotvljen ili tokom čitavog krstarenja. Na ovim brodovima preovladjivalo je karnevalsko raspoloženje, a muzika je bila vitalan deo priredbe. U Sent Luisu je pijanist Fejt Marabl organizovao i vodio orkestre na brodovima koji su pripadali braći Strekfas. To su bile disciplinovane grupe, koje su svirale "prema satu" (clockwork music): čak se i tempo često udešavao prema štoperici. Ali su te grupe povremeno izvodile i džez i u tu svrhu vodje su u pripravnosti držale izvestan broj "vrućih" solista. Marabl je 1918. godine unajmio Armstronga za jednu ekskurziju i ovaj je tokom sledeće dve ili tri godine sporadično nastupao na brodovima. Na takvim putovanjima jedan melofonist, Dejvid Džons, podučio je Armstronga elementarnom čitanju nota; na Armstrongovu tadašnju reputaciju ukazuje i činjenica da je Marabl, eto, angažovao muzičara koji ne zna note, a bilo ih je mnogo koji su znali. Ipak, Armstrong je najviše radio u samom Nju Orliensu, a tamo se, i oženio; nevesta je bila nešto starija od njega, zvala se Dejzi, a mladenci su izgleda, veći deo vremena provodili u svadji i tuči. Najzad je, 1922. godine, Oliver "poslao" po Armstronga da dode u Čikago. Armstrong je poziv prihvatio, došao je i naprosto sve "oduvao" iz grada. S Oliverom je radio u lokalu Lincoln Gardens i ubrzo po njegovom dolasku grupa je načinila i prve gramofonske snimke. Armstronga su prijatelji i neki muzičari od početka nagovarali da se izdvoji i počne samostalno da radi a ovaj se opirao: osećao je da Oliveru duguje zahvalnost i nije želeo da povredi njegova osećanja. Uostalom, nije bilo u skladu s njegovom prirodom da drugima pričinjava neprijatnosti.
Medjutim, u proleće 1924. godine Armstrong se ponovo oženio, ovoga puta Oliverovom pijanistkinjom Lilijan Hardin. Hardinova je za sobom imala klasičnu muzičku školu i ako i nije nikada bila veliki džez muzičar, svakako je bila sasvim pouzdana i sposobna. Bila je i ambiciozna naročito kad je u pitanju bio njen muž. Radila je sa Armstrongom i učila ga brzom čitanju nota na prvi pogled, a u leto iste godine nagovorila ga je da napusti Oliverov ansambl i preuzme jedan posao u lokalu DreamIand Cafe. Iste jeseni, Flečer Henderson je Armstrongu ponudio mesto u svojem njujorškom orkestru. U to vreme, 1924. Hendersonov orkestar nije bio pravi džez orkestar; bio je to komercijalni sastav koji je svirao muziku za igru i zabavu i koji je na gramofonskim pločama pratio pevače i pevačice. Henderson, koji je bez ikakve sumnje imao najosetljivi nos u čitavoj istoriji džeza kada je u pitanju pronalaženje talenata, osetio je potrebu za džez solistom u svom orkestru, solistom koji bi mogao da predstavlja udarnu snagu i odgovori zahtevima tadašnje publike. Armstrong je ponudu prihvatio i ostao je s Hendersonom gotovo godinu dana, snimivši i veći broj solo deonica, od kojih je najpoznatija ona na snimku Sugar Foot Stomp, varijanti Oliverovog Dipperrnouth BIues. Tokom boravka u Njujorku, Armstrong je načinio i neke snimke u svojstvu slobodnog umetnika, prateći pevačice bluza i gostujući u raznim grupama Klerensa Vilijamsa, uključujući i grupu Red Onion Jazz Babies sa Sidnijem Bešeom. Posle godinu dana, Armstrong se umorio od rada u Hendersonovom orkestru.
Itako se, u jesen 1925. godine, Armstrong vratio u čikaški lokal Dreamland da radi, za 75 dolara nedeljno, s grupom koju je organizovala njegova žena Lil. Svota od 75 dolara nedeljno bila je u to vreme nečuveno visoka za jednog crnačkog džez-muzičara. Ubrzo je Armstrong počeo i da "duplira", to jest da pored redovnog posla nastupa i s Vendome Theatre Orchestra Erskina Tejta, u svojstvu specijalnog "hot" soliste. A onda je, 12. novembra 1925. godine, Luj Armstrong kročio u studio gramofonske firme Okeh, da načini prve od ukupno šezdesetak snimaka koji će postati poznati kao Hot Five i Hot Seven snimci, odigrati ulogu krupnih putokaza u istoriji džez muzike, izazvati uzbudenje medu džez muzičarima i slušaocima i u Sjedinjenim Državama i u Evropi i, najzad, temeljno izmeniti tokove razvoja džeza. Tokom sledeće četiri godine Armstrong je nastavio da radi kao specijalni solist kod Tejta, zatim s grupom Kerola Dikersona i s vlastitim grupama. Hot Five i Hot Seven snimci, nastali izmedu 1925. i kraja 1928. godine, snimani su s neformalnim pik-ap grupama grupe koje se sastaju samo radi snimanja. U to vreme, Armstrong je počeo da postepeno prelazi s korneta na trubu. Razlika izmedu ova dva lnstrumenta je neznatna i ima veze s procentualnim odnosom koničnog dela cevi prema pravome delu. Kornet ima nešto mekši i manje blistav ton od trube. Rani džez muzičari su gotovo isključivo svirali kornet, jer je takav običaj bio u limenim orkestrima iz kojih su rane džez grupe potekle. Truba je pak bila instrument za "klasične" soliste i simfoničare i neki medju ranim džez muzičarima su se naprosto plašili da se na tom instrumentu oprobaju. Armstrong je počeo da svira trubu u dvoranama, upravo zbog blistavog tona kojim se mogao popuniti veći prostor, a možda i prosto zato što je ovaj instrument veći i sjajniji. S vremenom, sasvim je napustio kornet i posle je taj instrument počeo da iščezava iz džeza; ostali su mu prlvrženi, uglavnom, muzičari odani načelima njuorlienske muzike.
Godine 1929. Armstrong se iz Čikaga preselio u Njujork, i narednih sedamnaest godina sviraće kao specijalni solist ispred velikih orkestara. Nije više bio jednostavno džez muzičar iz Nju Orliensa već, u malome internacionalna figura, koju su ljudi od zanata prepoznavali kao vodeću ličnost jedne nove umetnosti. 0tada, Armstrongov život će se sastojati gotovo isključivo od sviranja trube i neverovatno napornih putovanja, kakva predstavljaju svakodnevnicu zaposlenog muzičara. Tridesetih godina, u vreme kada su, za trajanja krize, mnogi džez muzičari imali teškoća da nadju ma kakav posao - Sidni Beše je, kao što znamo, neko vreme radio u jednoj krojačkoj radnji - Armstrong je mogao biti, a često je i bio angažovan 365 večeri u godini.
Armstrongov život, medjutim, nije bio sasvim bezbrižan. Brak s Lil Hardin počeo je da se raspada gotovo odmah po prelasku u Njujork; posle jednog kratkotrajnog braka s početka tridesetih godina, oženio se - četvrti put - Lusilom Vilson, igračicom, i ona je, najzad, uspela da obezbedi izvesnu emotivnu stabilnost do kraja Armstrongovog života. Njegovi poslovni odnosi bili su, takodje, nesredjeni. Ne smemo zaboraviti da je Armstrong bio slabo obrazovan čovek, iz geta, i bez ikakvog "svetskog" iskustva. Do 1931. godine, razume se, naučio je ponešto od šou-biznisa, ali je i dalje pravio greške. Često se vezivao za menadžere koji su bili ili nesposobni ili podmitljivi, ili pak i jedno i drugo i, najzad je, 1933. umoran i obeshrabren, otišao u Evropu.
I odmor i laskanja kojima je bio okružen koristili su Armstrongu, kao što se može videti iz snimaka koje je načinio posle pauze, 1935. godine. Otprilike u to vreme prepustio je svoje poslove Džou Glejzeru, isprva malom impresariju i vlasniku noćnog lokala, za koga je jedno vreme radio u Čikagu. Izbor je bio dobar. Glejzer je napustio sve druge poslove, uspostavio čvrstu kontrolu nad Armstrongovom karijerom i počeo da donosi krupne odluke - a i mnoge male - za kakve je Armstrong bio srećan što može da ih prepusti drugome i tako je omogućio Armstrongu da se sasvim posveti muzici. Od 1935. godine do rata, Armstrong je plodno snimao, pojavio se u desetak filmova i, na tih način, uspeo da se obogati.
Big bend era trajala je do 1946., kada je sving muzika doživela nagli kolaps. Armstrong se vratio sastavima malog, diksilend formata, a njegovo pevanje počelo je da se probija sve više u prvi plan. Sada je on bio manje džez muzičar nego popularan pevač, ali to i nije bilo važno. Posle 1950. godine, on stvarno više nije imao šta da saopšti na trubi, jer je do tada već rekao sve. Nastavio je da se pojavljuje pred publikom, tako reći sve do smrti, koja ga je zadesila 6. jula 1971. godine. Kada je umro, mnogi ljudi koji su ga voleli zbog pesama poput Hello, Dollz ili Mack the Knife, bili su iznenadjeni kada su iz novinskih članaka saznali da je reč o jednom od najvećih džez muzičara koji su ikada živeli.

Eto... :wink:
 

Apach

Aktivan član
Poruka
1.911
nikodim:
little smile:
Evo jedne male jazz ankete
Hot Jazz
Dixieland
Swing
Be-Bop
Hard-Bop
Cool Jazz
Free Jazz
Acid jazz
Jazz fussion

Mogao bih da pokusam, po sopstvenoj viziji,da nagadjam koji izvodjaci pripadaju kom pravcu kao i zbog cega ti pravci nose takve nazive. Ono sto je sigurno da su meni poznati Be-Bop, gde bih po slobodnoj proceni stavio Armstronga i zvodjace slicnog ili istog zvuka. Zatim Acid Jazz kao novija varijanta jezz-a sa prizvukom savremene elektronske muzike, i Jazz Fussion kao, kako i samo ime govori (dzez fuzije), mladji pravac o kome sam pisao u jednom od ranijih postova.

little smile:
A ja ni malo ne sumnjam da će i kroz stotinu godina, i kroz dve stotine godina, zvuk Armstrongove, Parkerove, Renartove i Elingtonove muzike i dalje lediti ljudima krv u žilama.

:D :D :D :D :D 8)

Mogla bih citirati nikodima i "po sopstvenoj viziji" dati prilog kojom reccju o ovim "pravcima", ako ti je bitno.
Recimo Dixieland je pravac nastao iz Ragtime i Blues-a negde za vreme Prvog sv.rata u (naravno)New Orleans-u. Predstavnici su recimo Louis Armstrong i Jelly Roll Morton. Kada se zvuk Dixie-a prossirio na ostale drzzave, u NewYork-u je njegova prestonica bila u Harlem-u u Cotton Club-u (gde se kasnije pretoccio u Swing). Taj film smo uglavnom svi gledali, pa se nadam da je sad malo jasnije.
 

Apach

Aktivan član
Poruka
1.911
nikodim:
Apach:
"po sopstvenoj viziji" dati prilog kojom reccju o ovim "pravcima", ako ti je bitno.

Naravno da je bitno, barem meni, zato i jesam "ovde" bas kao i ostali... :wink:

OK - meni je, skoro iskljuccivo, bitno kako se osecam kada slussam jazz i blues, a ovo mi i nije ... skoro ...

A da pokussam da objasnim:
Bebop - "pravac" nastao uocci Drugog sv.rata. Izvodi ga manja grupa muziccara. I kako sam naziv kazuje, sve je podredjeno ritmu, svi instrumenti (pogotovo duvaccki, kao ssto je u jazzu uobiccajeno) predstavljaju jednu veliku ritam sekciju. Ritam je "iseckan", takt razliccite duzzine. Poznati predstavnik ovog "pravca" je ccuveni saxofonista Charlie Parker.
 

Top