winnetou:
paaa, ja nisam sigurna da su neki ljudi u mom gradu i culi za jazz.. :?
Svi mi imamo ili nemamo neka svoja interesovanja, tako da ti neki ljudi jednostavno nemaju interesovanja za takvu vrstu muzike, sto ne mora da znaci da za nju nisu ni culi. Sta vise jazz se spominje u knjigama muzickog obrazovanja u osnovnoj skoli, tako da bi se moglo reci da samo nepismeni ljudi nisu culi za jedan takav pravac u muzici. Sa druge strane ako malo bolje pogledas mucicka desavanja sa kraja 19. i pocetka 20. veka videces da se sva, nazovimo je, savremena muzika izvlaci iz samo jednog korena... blues-a. Stim sto neki ljudi beze od toga jer vole nesto drugo i nekim glupim izjavam pokusavaju da kazu da to nije taco. Prvo zvanicno blues izdanje nastalo je pocetkom 20. veka (u pitanju je jedna osoba zenskog pola cije ime sam zaboravio), a posle toga i sve ostalo. Pored klasike i duhovne muzike, a da ne zaboravimo i one tradicionale stvari koje su deo svake zemlje, nije bilo niceg cime bi se medjunarodna muzicka scena mogla baviti. I bas ta duhovna muzika, mislim na gospel, je i izrodila sam blues, kao teznju americkih crnaca da sve patnje koje su dozivljavali pretvore u nesto sto bi im pomoglo da lakse prevazidju trenutnu situaciju. I tako dalje, i tako dalje... Pokusaj da pronadjes knjigu Otisak srca u pesku ili tako nesto (zaboravio sam). To je antologija poezije americkih crnaca i odlican primer kako se njihov nacin muizickog izrazavanja razvojao. Prateci razvoj bluesa, soula, jazza, regea i ostalih pravaca koji su se kasnije izrodili, pratis nastajanje savremene muzike koja je sve siromasnija (idejno siromasnija) . Tako da je apsurdno reci da ljudi nisu culi za tako nesto ako je to osnova svih muzickih pravaca, drugim recima sve se vrti oko toga. Sada, mozda se neko i nece sloziti sa mnom, ali bilo bi i suvise glupo kada bi na ovom forumu postojalo jednoumlje, gde bi svi bili srecni i nasmejani kao hipici sedamdesetih. Ali, ma koliko sve sto je napisano zvucalo tesko i ozbiljno cinjenica je da sto se savremene muzike tice, ne postoji ni jedan pravac koji je nastao sam za sebe.
Polazim od sebe, jer ja sam odrastao na gitarskoj muzici, pored starije sestre, da bi posle toga poceo da se interesujem za metal, tipa: Sepultura, Pantera, Gorefest, Tiamat, Rage Against The Machine, Alice In Chains, Soundgarden, Pro Pain, Biohazard, Deftones, Tool... Da bi polako isao unazad: Led Zeppelin, Depp Purple, Jethro Tull, Allman Brothers Band, Jimi Hendrix... Kada sam stigao dotle jedino sto mi je preostalo bilo je da pocnem da preslusavam onu osnovu iz koje je sve i pocelo, a to su dakle jazz i blues. I misli da je vecina zaljubljenika u ta dva pravca isla (u vecini slucajeva) istim stopama.
Jednostavno receno, ne postoji osoba koja za to nije cula...
Preterao sam... jasam li ?