JAVNI DUG SRBIJE: U avgustu ostao na 56,7 odsto BDP-a

gost 401905

Elita
Poruka
19.065
https://www.novosti.rs/vesti/ekonomija/923808/javni-dug-srbije-avgustu-ostao-56-7-odsto-bdp

JAVNI DUG SRBIJE: U avgustu ostao na 56,7 odsto BDP-a

07. 10. 2020. u 12:14

JAVNI dug Srbije iznosio je na kraju avgusta 2020. godine 26,608 milijardi evra, pri čemu se njegov udeo u bruto domaćem proizvodu (BDP) zemlje zadržao na istom nivou kao u julu od 56,7 odsto, objavilo je Ministarstvo finansija.
U nominalnom iznosu, javni dug je u avgustu povećan za 28,8 miliona evra u odnosu na jul, kada je iznosio 26,579 milijardi evra.
Na kraju januara 2020, javni dug je iznosio 24,20 milijardi evra, a na kraju decembra prošle 23,94 milijarde evra, što je činilo 52 odsto BDP-a.

Izgleda da nas je korona skupo kostala.
 
Poruka
24.945
Radosavljević: Javni dug Srbije premašio 27 milijardi evra

BetaRadosavljević: Javni dug Srbije premašio 27 milijardi evra
Izvor: N1
Javni dug Srbije je sredinom oktobra 2020. godine premašio 27 milijardi evra, uključujući i negarantovani dug lokalnih samouprava od oko 400 miliona evra, rekao je profesor fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA) u Beogradu Goran Radosavljević.

"U javni dug ulaze sve one obaveze po sredstvima koja je povukla država Srbija, a ono što je potpisano, a nije povučeno, postaće javni dug tek kada se sredstva aktiviraju", rekao je Radosavljević.
Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je da je Srbija povukla 27 milijardi evra, a da duguje ili će dugovati narednih nekoliko godina, 50,4 milijarde evra kada sredstva budu povučena".
Radosavljević je rekao da se "podrazumeva da će neke obaveze u međuvremenu biti otplaćene, te svakako javni dug u budućnosti neće biti jednak prostom zbiru sadašnjeg i svih ugovorenih budućih zaduživanja".
"Stoga tvrdnja da će Srbija u narednim godinama dugovati 50 milijardi evra jer je u ovom trenutku dogovorila toliki nivo novih zaduživanja, teško da može da se potvrdi", rekao je Radosavljević.
Dodao je da je, sudeći da je vlast slabo efikasna u realizaciji javnih investicija, veliko pitanje dinamike povlačenja kredita i da može da se desi kao i do sada da mnogi rokovi budu prolongirani, a sredstva nepovučena.

Stalno povećavanje duga

Ta računica, kako je rekao, po kojoj će Srbija uskoro dugovati 50 milijardi evra slična je računici po kojoj je Srpska napredna stranka (SNS) tvrdila da je dug Grada Beograda 2013. godine bio više od jedne milijarde evra, iako je zvanično Ministarstvo finansija potvrdilo da je dug bio oko 450 miliona evra.
"U ovih milijardu evra SNS je računao i sve buduće kamate i obaveze koje su vezane za otplatu kredita, a koje nisu dospele, što svakako nije u skladu sa zvaničnom metodologijom niti je uporedivo sa stvarnim stanjem javnog duga", rekao je Radosavljević.

Istakao je "da bez obzira na veoma prljavu i nepoštenu kampanju koju SNS već devet godina vodi i koja je puna laži o svemu pa čak i o nečemu što je lako proverljivo, opozicija treba da se bori za istinu" .
Prema njegovim rečima istina je u ovom trenutku da je Srbija jula 2012. kada je SNS preuzeo vlast imala javni dug 15,45 milijardi evra, a da on danas iznosi preko 27 milijardi. Za prethodnih devet godina Srbija je, kako je rekao, zadužena za oko 12 milijardi evra ili oko 2.000 evra dodatnog duga za svakog punoletnog građanina.
"Mislim da je to već dovoljno alarmantno, te nema potrebe da ovoj priči dodajemo i neka buduća zaduženja koja mogu, ali ne moraju da se realizuju", rekao je Radosavljević.

http://rs.n1info.com/Biznis/a662344/Radosavljevic-Javni-dug-Srbije-premasio-27-milijardi-evra.html

Srbija je povecala svoj dug ove godine za 3 milijarde evra.

Do 2025 dug ce biti na visini 100% BDPa
 

Alter_Ego_

Legenda
Poruka
59.118
A ko će nama od Zapada da plati štetu za I Svetski rat, II Svetski rat i ono zajebavanje sa Slobom?
Aj nek puše malo... Ko je Slobi da pare 1996-te za tri plate i penzije pred izbore?
A onda bombarduju? Napuše mi se nicka...

Ах...животни сан сваког србина. Да му паре капљу са запада, а да он не мора ништа да ради.

ваљда ће буде још неких сто евра.

Фали нам за клаџу.
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.