Javni dug Srbije premašio 27 milijardi evra

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Poruka
24.986
Javni dug Srbije premašio 27 milijardi evra


25. 10. 2020. / 9:02BEOGRAD – U 2020. godinu Srbija je ušla sa javnim dugom od 24,3 milijarde evra (oko 53 odsto BDP), dok je zaduženost zemlje trenutno premašila 27 milijardi evra, što je nešto više od 58 odsto bruto domaćeg proizvoda, izjavio je za biznis.rs specijalni savjetnik Fiskalnog savjeta Srbije Slobodan Minić.

Javni dug

FOTO: Grad Beograd


On je istakao da se očekuje da će se do kraja godine javni dug Srbije približiti nivou od oko 60 odsto BDP, a ostaje da se vidi da li će Vlada izlaziti s nekim novim mjerama čije bi sprovođenje zahtijevalo dodatno zaduživanje države.

Minić ističe da je porastu javnog duga u 2020. doprinijelo je i opšte pogoršanje privrednih kretanja, ali to je ipak prvenstveno bila cijena mjera koje je Vlada preduzela kako bi ublažila negativne posljedice novonastale krize.

Mnogi danas navode kako nivo javnog duga koji ne bi trebalo da pređe 60 odsto BDP, koji je predviđen ugovorom iz Mastrihta za zemlje EU. Minić ističe kaže da se nivo javnog duga od 60 odsto BDP često koristi kao pokazatelj dugoročne fiskalne održivosti.

Logika je jednostavna: ako zemlja ima javni dug značajno ispod tog nivoa, u slučaju nužde obično može pojačano da se zadužuje uz ograničen rizik da će upasti u krizu javnih finansija”, kaže Minić.

On ističe da međunarodna iskustva ukazuju na to da je za zemlju poput Srbije odgovarajuća gornja granica javnog duga oko 50 odsto BDP, što je u osnovi i prepoznato u važećim nacionalnim fiskalnim pravilima (45 odsto BDP plus dug po osnovu restitucije).

Minić kaže da je zadržavanje javnog duga ispod 60 odsto BDP u ovoj godini važno prije svega zato da se ne bismo previše udaljili od cilja kom bismo morali da težimo u srednjem roku, a to je njegovo obaranje na ispod 50 procenata BDP.

Još važnije je da Vlada u budžetu za sljedeću godinu predvidi dovoljno mali fiskalni deficit (od oko dva odsto BDP), koji bi obezbijedio da se se javni dug Srbije ponovo čvrsto postavi na opadajuću putanju”, zaključuje Slobodan Minić. Agencije

https://www.capital.ba/javni-dug-srbije-premasio-27-milijardi-evra/

Srbija srlja u ropstvo
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.