Javni dug Srbije na kraju marta bio 23,39 milijardi evra

JankoTheGreat

Buduća legenda
Poruka
27.326
BEOGRAD, Javni dug Srbije na kraju marta iznosio je 23,39 milijardi evra, što je 50,9 odsto planiranog ovogodišnjeg bruto domaćeg proizvoda /BDP/, objavilo je danas Ministarstvo finansija Srbije.

EVRO.jpg

Na kraju februara javni dug bio je 23,15 milijardi evra, odnosno 50,4 odsto BDP-a.

Javni dug Srbije je na kraju 2018. godine iznosio 23,01 milijardu evra, što je iznosilo 53,8 odsto BDP-a.

Najniži iznos javnog duga bio je 2008. godine – 8,78 milijardi evra ili 28,3 odsto BDP-a, dok je krajem 2000. godine iznosio 14,17 milijardi evra, što je bilo 201,2 odsto tadašnjeg BDP-a.

Zakonom o budžetskom sistemu Srbije učešće javnog duga u BDP-u ograničeno je na 45 odsto. Srna

https://www.capital.ba/javni-dug-srbije-na-kraju-marta-bio-2339-milijardi-evra/

2008 : 8.78 milijardi evra duga
2019 : 23.39 milijardi evra duga

+15 milijardi u roku od +1 10 godina. Ko je na vlasti u tom periodu?

Par stvari kako to funkcionise a mislim da sam nesto naucio, Ako hoces da te ne diraju,tj ne ruse moraju da imaju neku korist od tebe,zato je dobro da kupujes nesto od vaznih zemalja.moras da imas neki dug, drugo ako hoces da se razvijes moras da ulozis ,trece znamo sada da je gdp Srbije oko 45milijardi evra sto znaci da je porastao za par milijardi ,sto je ok.
Pre par dana stigli su turski gradjevinci da rade Beograd na vodi,bili su kod mojih na lekarskom znaci i njih ukljucuju u taj posao.

Par stvari kako to funkcionise a mislim da sam nesto naucio, Ako hoces da te ne diraju,tj ne ruse moraju da imaju neku korist od tebe,zato je dobro da kupujes nesto od vaznih zemalja.moras da imas neki dug, drugo ako hoces da se razvijes moras da ulozis ,trece znamo sada da je gdp Srbije oko 45milijardi evra sto znaci da je porastao za par milijardi ,sto je ok.
Pre par dana stigli su turski gradjevinci da rade Beograd na vodi,bili su kod mojih na lekarskom znaci i njih ukljucuju u taj posao.
Merhaba askeri utanacio dolazak Osmanlija.

I naravno ok je uzeti kredit da se izgradi aerodrom, autoput itd.
Pitanje je u sta je upucano ovih 15 milijardi extra duga? Bojim se da je upucano samo da se poravna budzet
Jedan deo u pocetku su pozajmili od Arapa da bi vratili stare kredite posle su se konsolidovali,uzeli malo od penzija ,malo od javnog sektora skinuli plate ,povecali duplo poreze i sada je ok stanje u plusu, Nema nista besplatno,sve se placa. Dug je potreba jos neko vreme a treba reci da je deo potrosen i za otvaranje radnih mesta ,mislim da je otvoreno vise od 100 000 radnih mesta direktno novcem za podsticaj od strane vlade koje druge drzave ne daju osim Makedonije i Srbije u tom iznosu,

Jedan deo u pocetku su pozajmili od Arapa da bi vratili stare kredite posle su se konsolidovali,uzeli malo od penzija ,malo od javnog sektora skinuli plate ,povecali duplo poreze i sada je ok stanje u plusu, Nema nista besplatno,sve se placa. Dug je potreba jos neko vreme a treba reci da je deo potrosen i za otvaranje radnih mesta ,mislim da je otvoreno vise od 100 000 radnih mesta direktno novcem za podsticaj od strane vlade koje druge drzave ne daju osim Makedonije i Srbije u tom iznosu,
Drzava koja planira suficit je osudjena na propast.

Koliki je bio 2012, pre zbacivanja žute kleptokratije, a koliki je sada? :think: To je ključno pitanje. ;)

Kolika je bila prosečna plata 2012, a kolika je sada? Kolika je bila nezaposlenost 2012, a kolika je sada?

Koliki je bio izvoz pre 2012, a koliki je sada?

Kako je Srbija bila rangirana na Ease of Doing Business i Global Competitiveness Report rang listama pre 2012, a kako је sada rangirana?

Kolika su bila ulaganja u infrastrukturu 2012. (u puteve, pruge i sl), a kolika su sada?

Kolika je bila referentna stopa NBS i inflacija i koliko je do 2012. dinar bio stabilan, a kakva je situacija sada?

Kolika je bila prodaja novih i polovnih automobila pre 2012, a kolika je sada?

Koliki je bio 2012, pre zbacivanja žute kleptokratije, a koliki je sada? :think: To je ključno pitanje. ;)

Kolika je bila prosečna plata 2012, a kolika je sada? Kolika je bila nezaposlenost 2012, a kolika je sada?

Kolika je bila referentna stopa NBS i inflacija i koliko je do 2012. dinar bio stabilan, a kakva je situacija sada?

Sada je znatno lošije.

Also lndao @ nazivanje nekoga kleptokratom a podržavaš današnji SSSR.

pl9018-2.png

Evo recimo prosečne plate, u realnom iznosu to stagnira, nema nekih promena

Uzgred ovo ti je zvaničan izvor

184438827272090.jpg

a ovo ti je rast BDP-a na godišnjem nivou

Opisaću jedan od trikova koje koristi vladajući SRS.

Uzme iznos u dinarima, na primer 10.000, pa ako ga posle 7 godina pretvori u 10.001 to naziva povećanjem plate.

Ali 7 godina inflacije u stvari znači da je današnjih 11.400 isto kao nekadašnjih 10.000.

To znači da današnje plate reprezentuju

ECD00325-F1-DA-4729-8-B63-A430-FE77-FDE8.jpg

životnog standarda od 20.05.2012. do danas, krivicom isključivo rusosmradikala bez bedža.

Kako je Srbija bila rangirana na Ease of Doing Business i Global Competitiveness Report rang listama pre 2012, a kako је sada rangirana?

Kolika su bila ulaganja u infrastrukturu 2012. (u puteve, pruge i sl), a kolika su sada?

Zesce si ljigav, ali ocekivano od ruskog bota.

SNS se zaduzio oko 10 milijardi, vise nego DS.

Svet je tada bio u krizi, a nasa ekonomija je zavisna od promena u svetskoj ekonomiji.
Pre svetske kriza nasa ekonmija se razvijala veoma brzo i jos nismo presli nivo iz 2008.
Ni posle 7 godina vucokratije.

Zesce si ljigav, ali ocekivano od ruskog bota.

SNS se zaduzio oko 10 milijardi, vise nego DS.

Svet je tada bio u krizi, a nasa ekonomija je zavisna od promena u svetskoj ekonomiji.

Pre svetske kriza nasa ekonmija se razvijala veoma brzo i jos nismo presli nivo iz 2008.

Ni posle 7 godina vucokratije.

Uopšte posmatrano, period od 2012. (kada je zbačena žuta kleptokratija) do 2016. je bio period oporavka ekonomije, konsolidacije javnih finansija i sprečavanja potpunog bankrotstva države. Recimo, budžetski deficit je pre 2012. i par godina nakon 2012, dakle u vreme žute kleptokratije, redovno bio 5% GDP-ja. Sada imamo budžetski suficit.

Period od 2017. do danas i od danas pa nadalje je period istinskog rasta i razvoja ekonomije: prošle godine smo imali rast 3,5%, a ove godine ćemo imati rast 4% i Svetska banka i MMF prognoziraju da ćemo sve do 2023. imati rast od 4%.

Prosečna plata u 2012. je bila 360 evra, a sada je 460 evra. Do kraja 2020. će gotovo sigurno narasti na 500 i više evra.

Stopa nezaposlenosti je bila 24-25%, sad je 12-13%.

Javni dug je 2012. bio 56% GDP-ja, sada je 50% GDP-ja. I sada se zadužujemo da bismo gradili autoputeve i pruge, a ne da bismo veštački pumpali plate u javnom sektoru. U tome je velika razlika.

Izvoz je u 2012. godini bio 11.4 milijardi $, a u 2018. je narastao na 20 millijardi $. Pokrivenost uvoza izvozom je 2012. bila 60%, a sada je blizu 75%. Do 2023. izvoz će narasti na preko 30 milijardi $.

Na Ease of Doing Business rang listi Svetske banke smo 2012. godine bili na 87. mestu, sada smo na 48. mestu.

Strane investicije su u 2012. bile 1,2 milijardi evra, a u 2018. su narasle na 2 milijardi evra.

Broj turista je u periodu 2012. do 2018. praktično udvostručen: u 2012. godini Srbiju je posetilo 800.000 stranih turista, a 2018. 1,5 miliona.

Dakle, strani investitori i strani turisti više vole Vučićistan, nego Tadićistan. :)

U 2012. godini je prodato 90.000 polovnih automobila, a u 2018. 180.000.

itd, itd.

Poslednja izmena:
Uopšte posmatrano, period od 2012. (kada je zbačen žuti partokratski režim) do 2016. je bio period oporavka ekonomije, konsolidacije javnih finansija i sprečavanja potpunog bankrotstva države. Recimo, budžetski deficit je pre 2012. i par godina nakon 2012, dakle u vreme žute kleptokratije, redovno bio 5% GDP-ja. Sada imamo budžetski suficit.

Period od 2017. do danas i od danas pa nadalje je period istinskog rasta i razvoja ekonomije: prošle godine smo imali rast 3,5%, a ove godine ćemo imati rast 4% i Svetska banka i MMF prognoziraju da ćemo sve do 2023. imati rast od 4%.

Prosečna plata u 2012. je bila 360 evra, a sada je 460 evra. Do kraja 2020. će gotovo sigurno narasti na 500 i više evra.

Stopa nezaposlenosti je bila 24-25%, sad je 12-13%.

Javni dug je 2012. bio 56% GDP-ja, sada je 50% GDP-ja. I sada se zadužujemo da bismo gradili autoputeve i pruge, a ne da bismo veštački pumpali plate u javnom sektoru. U tome je velika razlika.

Izvoz je u 2012. godini bio 11.4 milijardi $, a u 2018. je narastao na 20 millijardi $. Pokrivenost uvoza izvozom je 2012. bila 60%, a sada je blizu 75%. Do 2023. izvoz će narasti na preko 30 milijardi $.

Na Ease of Doing Business rang listi Svetske banke smo 2012. godine bili na 87. mestu, sada smo na 48. mestu.

Strane investicije su u 2012. bile 1,2 milijardi evra, a u 2018. su narasle na 3,2 milijardi evra.

Broj turista je u periodu 2012. do 2018. praktično udvostručen: u 2012. godini Srbiju je posetilo 800.000 stranih turista, a 2018. 1,5 miliona.

Dakle, strani investitori i strani turisti više vole Vučićistan, nego Tadićistan. :)

U 2012. godini je prodato 90.000 polovnih automobila, a u 2018. 180.000.

itd, itd.
Tralala - tralala - tralala itd

serbia-unemployment-rate.png

Nas je udarila svetska kriza i uzrokovala rast nezaposlenosti.
Vucic je smanjio penzije i zaduzio se jos 10 milijardi evra.
Nije ponovio rast za vreme zutih, niti je dostigao BDP iz vremena zutih, iako je svetska kriza odavno prosla.

A na to sto kredite racunaju kao investicije, ne znam sta da kazem.

Strani investitori neće da dođu u NATO prćije poput Albanije ili Makedonije ili Bugarske, već radije odabiraju neutralnu Srbiju.
Više su stranci investirali u Srbiju, nego što su investirali u Albaniju, Bugarsku i Makedoniju zajedno. :zcepanje:

https://www.kurir.rs/vesti/biznis/3...-milijarde-evra-direktnih-stranih-investicija
KOVAČEVIĆ: Srbija završava godinu da 3 milijarde evra direktnih stranih investicija

Nivo stranih direktnih investicija u Srbiji će u 2018. dostići tri milijarde evra, izjavio je danas direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević koji kao dva najveća ekonomska uspeha u 2018. smatra dolazak kineskog Ziđina u RTB Bor i francuskog Vansija, koncesionara za aerodrom "Nikola Tesla".

U periodu od 2008. do 2012. je trajala svetska ekonoska kriza,koja je ozbiljno pogodila i Srbiju. AV je došao na vlast na krilima te krize.Elem,pre nje,u Srbiji se živelo bolje nego danas.Srbija ni dan danas ne može da postigne BDP iz 2009.AV i svi njegovi se hvale rastom,koji je ošta pojava u celoj Evropi.Tek kad AV padne,shvatićemo koliko je nesposoban bio,jer nije bolje iskoristio izuzetno povoljne trendove koje su su baš svi iskoristili bolje od nas.Ti trendovi nisu uspeh AV nego nešto što se dešava u celoj Evropi nakon krize,samo kod nas najmanje

546937

546938

Prilozi govore umesto mene

serbia-foreign-direct-investment.png

Strane investicije.

Nemoj sam sebe da lažeš.

I nađi neki jasniji grafikon, npr. ovaj:

net-inflow-fdi-5.jpg

Tu se jasno vidi da je priliv stranih investicija u 2012. bio oko 1 mlrd evra i do 2018. je narastao na oko 3 mlrd evra.

U 2011. je bio preko 3 mlrd evra, ali to je npr. zbog akvizicije Maxi i Tempo supermarketa od strane belgijskog Deleza. Ta akvizicija je vredela 1 mlrd evra. Verovatno je u toj godini bilo još takvih akvizicija.

Ovo nije Vučićeva propaganda, ovo su procene Svetske banke:
https://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2019&mm=04&dd=08&nav_id=1527414
SB: Srpska privreda nastaviće rast - glavni pokretači investicije i izvoz

Vašington -- Srpska privreda će nastaviti da beleži solidnu stopu rasta od oko 3,0 do 4,0 odsto na srednji rok, a glavni pokretači biće investicije i izvoz.

Back