Владан
Buduća legenda
- Poruka
- 37.700
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Знамо ми да је Броз знао за Јасеновац као што знамо да није хтео да га ослободи.
Знамо ми да је Броз знао за Јасеновац као што знамо да није хтео да га ослободи.
Наводно издајство Дреновића ставили на 2/3 стране, то је ваљда битније.
Павле Јакшић у својим мемоарима о Јасеновцу
"И док је Андрија Хебранг био толико узнемирен деловањем мале партизанске, наводно »гестаповске« »четничке« групе српских »велеиздајника«, да их је уз помоћ »државног тужиоца«, »народног тужиоца« и »Вишег војног суда« послао у грозну смрт, он као најодговорнији човек у партизанској Хрватској, који је лично видео (ако је видео?!) страхоте логора у Градишком и Јасеновцу - објектима пажње партијско-политичког руководства СК КПХ и ЗАВНОХ-а никада није за мог »начелниковања« ни начелно постављао Главном штабу Хрватске питање могућности ликвидације тих логора. Мислим да би ова операција - диверзантска или права војна - као напад на релативно мале снаге обезбеђења за нашу тадашњу војску била права шала! Она, са становишта изоловања и оперативног обезбеђења од Загреба, Сиска и Брода - што би представљало главни проблем, не би било много тежа од славонско-банијских операција »Велики транспорт«, у којој смо преко главне евро-балканске магистрале и реке Саве пребацивали хиљаде запрежних кола натоварених славонским житом, намењених гладним борцима Лике и Горског котара, којима је Хебранг ускраћивао храну из Покупља.
У међувремену сам сазнао преко аутентичних сведока да су напад на Јасеновац били запланирали, средином 1942, Крајишници Мажар - Шоша, М. Пекић и браћа Шиљеговићи, а средином 1943. славонски војнополитички руководиоци - Драпшин, Демоња, Маринковић, Станивуковић... Да је те акције ауторитативно спречио тадашњи политички комесар Главног штаба Хрватске, Владимир Бакарић, док су готово сви акционери овог више политичког него војног подухвата током времена завршили живот на мистериозан начин, или доживели необичне политичке и моралне ломове."
Логори су ослобађани по Европи онда када су савезници и дошли до њих.
Samardzic pricao o nekoliko cetnickih armija i napada naSarajevo, kako mogli su da oslobode, a Jasnovac nista.Логори су ослобађани по Европи онда када су савезници и дошли до њих.
Јасеновац није ослобођен поред толико партизанских јединица око њега ни 1945 године, у томе је разлика.
Лажни изговори, "углавном" чланови партизанских фамилија нису тамо завршавали, а ја не знам да ли је ико из фамилије Броз, Бакарић, Крајачић тако био.О злочинима Хрвата над Србима у НДХ било је више извештаја влади у Лондону.
https://srpskaistorija.rs/2021/01/19/највећа-фабрика-српске-смрти-јасенов/
Те операције су вођене од Дрине према Сарајеву и на крају прекинуте јер су партизани напали четнике са леђа па Сарајево није заузето, далеко је то од Јасеновца.Samardzic pricao o nekoliko cetnickih armija i napada naSarajevo, kako mogli su da oslobode, a Jasnovac nista.
Partizani su oslobodili ustaski logr Jastebarsko, to uvek zaboravis.
Те операције су вођене од Дрине према Сарајеву и на крају прекинуте јер су партизани напали четнике са леђа па Сарајево није заузето, далеко је то од Јасеновца.
Како то да заборавим када је тај логор ослободио локални командант који се пребацивао у Жумберак па налетео случајно на један од три логора за децу у Јастребарском и ослободио ту децу, да је чекао команду надређених никада то не би урадио.Ниси научио још како се звао тај логор.
Место Јасеновац а не логор.