Jasenovac, dan sećanja na žrtve holokausta

Neno

Elita
Poruka
20.931

Danas se Srbija seća žratva Holokausta i borbe izmučenih logoraša za slobodu​

Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu jeste državni praznik, odnosno dan sećanja, koji se obeležava u Srbiji svake godine, 22. aprila.
Nacionalni Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava nacizma i fašizma u Drugom svetskom ratu biće obeležen danas na Starom sajmištu, mestu najozloglašenijeg nacističkog logora na teritoriji okupirane Srbije, državnom ceremonijom polaganja venaca i odavanja počasti, koju će predvoditi izaslanik prеdsеdnika Srbijе, ministar za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja Nikola Sеlaković.

U Memorijalnom centru "Staro sajmište“ koji je uspostavljen upravo na mestu zloglasnog logora, porеd izaslanika prеdsеdnika, vеncе ćе položiti potprеdsеdnik Vladе Srbijе i ministarka kulturе Maja Gojković, član Privremenog organa Grada Bеograd Nikola Nikodijević, predstavnici Muzеja žrtava gеnocida, Mеmorijalnog cеntra „Staro sajmištе“, Savеza jеvrеjskih opština Srbijе, Nacionalnog savеta Romskе nacionalnе manjinе, Udružеnja građana za nеgovanjе antifašističkih tradicija i predstavnici diplomatskog kora u Srbiji.

Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu jeste državni praznik, odnosno dan sećanja, koji se obeležava u Srbiji svake godine, 22. aprila.

Dan sećanja obeležava se kao spomen na 22. april 1945. godine i proboj grupe zarobljenika ustaškog logora smrti u Jasenovcu-Donja Gradina u NDH, a posvećen je svim Srbima, Jevrejima i Romima stradalim u masovnim i nečovečnim ubistvima tokom Drugog svetskog rata.

Tog dana je 600 od ukupno 1.073 još uvek živih logoraša napalo ustašku stražu i krenulo u proboj koji je preživelo samo njih 91. Preostala 473 logoraša, koji zbog nemoći i bolesti nisu učestvovali u proboju, ubijena su i spaljena zajedno sa logorskim objektima.

Istog dana, izvršen je proboj logoraša Kožare, radnog dela logora u samom mestu Jasenovac. Od 167 logoraša, 11 je preživelo. Partizani su u logor ušli tek početkom maja 1945.

Koncentracioni logor „Jasenovac” jedno je od najvećih stratišta u Drugom svetskom ratu. Od 1941. do 1945. godine u tom logoru ubijeno je stotine hiljada civila, najvećim delom Srba, kao i Jevreja i Roma uključujući i desetine hiljada dece (logor u Jastrebarskom).

Osim logora smrti u Jasenovcu-Donja Gradina, logor je obuhvatao više lokaliteta na teritoriji Hrvatske i Bosne i Hercegovine.


Izvor: Tanjug
 
“Srbosjek (“Serb cutter”) used in Croatia for efficient murder of Serbs & other ethnic groups – 1941–1945”

sbosjek.jpg


“The knife gained notoriety in the former Yugoslavian countries because it was believed to be used by the Croatian Ustaše during World War II for the killing of prisoners in the concentration camps of the Nazi-puppet Independent State of Croatia, most notably the Jasenovac concentration camp.

It is said that in the Jasenovac concentration camp competitions in speedy slaughter were organized by the Ustaše. The winner of one such competition, Petar Brzica slit the throats of 1,300 (or 1360) Serbian and Jewish prisoners.”
 

Back
Top