Japanski izum - nož za pršut

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
66.016

Novi japanski izum: Nož za pršut (VIDEO)​

Novi japanski izum: Nož za pršut (VIDEO)
Foto: Youtube / Printscreen | Novi japanski izum: Nož za pršut (VIDEO)
izvor Nezavisne novine
Kada vam neko spomene pršut, velike su šanse da će vam misli odmah poletjeti prema onom finom španskom Pata Negra ili slavni italijanski San Daniele, ali koje su šanse da se na pomen tog specijaliteta sjetite dalekog Japana?

Upravo od tamo dolazi Bura, univerzalan nož za pršut. Bura je kovana u japanskom mjestu Seki i predstavlja pravu inovaciju u svijetu noževa. Osim što impresionira svojim izgledom koji podsjeća na pravu japansku katanu, ovaj dugačak i tanak nož predstavlja alat koji je usavršen za rezanje tog gurmanskog proizvoda, nezaobilaznog na proslavama i porodičnim druženjima svih vrsta.
A da je za tu namjenu nož visokog kvaliteta neophodan, potvrdiće vam svaki "cortador", odnosno profesionalni rezač pršuta. Ne samo da će osjećaj klizanja ovog noža kroz mirisno meso predstavljati poseban užitak, rezanje te popularne delikatese biće poput predstave koje se vaši gosti neće moći zasititi.

Bura je nož koji će svi ljubitelji pršuta, šefovi i kućni kuvari koji drže do sebe poželjeti imati u svojoj kolekciji, a jednom kad ga uzmete u ruku, više nikada nećete poželjeti upaliti mašinski rezač - možete ga odmah proslijediti dalje!
Bura nastaje u japanskoj kovačnici "Suncraft", poznatoj po izradi noževa. Riječ je o porodičnoj kompaniji s dugom tradicijom, ali i o jednom od prvih proizvođača noževa koji su se orijentisali na izvoz japanskih oštrica na zapadna tržišta. Smješteni u gradu Seki u prefekturi Gifu, nalaze se na mjestu gdje se kovački zanat usavršava već više od 800 godina, u centru moderne japanske industrije noževa. U "Suncraftu" su se uhvatili u koštac s novim izazovom: kako stvoriti savršen nož za rezanje pršuta!

Kako bi dorastao zadatku, nož za ovu vrstu namirnice treba biti dovoljno fleksibilan da osoba koja reže pršut može postaviti ruku pod pravim uglom, mora imati blago konkavnu oštricu koja će glatko kliziti kroz meso i širu pozadinu kako bi se spriječilo lijepljenje oštrice za meso. Pritom 300 mm dugačka oštrica omogućuje rezanje fete u što manje poteza, čime se izbjegavaju tragovi piljenja na površini hrane.
Kako bi sve to postigli, Bura se sastoji od tvrde, a savitljive oštrice izrađene od ZDP-189 čelika, što znači da, osim primarne funkcije rezanja pršuta, može poslužiti i za rezanje većih suhomesnatih proizvoda, ali i većih komada mesa i ribe. Izgled Bure rezultat je dugogodišnjeg istraživanja i traženja optimalnog oblika, dužine, geometrije i materijala za izradu noža za pršut, a rezultat je takozvani "slicer" odnosno nož kojim se barata s lakoćom.
Zavisno o vašim potrebama i preferencijama, možete pronaći tri različite verzije Bure na internetu, a nezavisno o tome koji nož odaberete, gurman u vama biće srećan, prenosi "Jutanji".
 

Back
Top