Japan , zemlja kolektivizma , odgovornosti i zelje za radom

Umri_muski

Legenda
Poruka
70.739
A povod za temu je sto su uveli obaveznu dremku na poslu....
To je kad praksa postaje inteligentna, tj kad se izjednaci za zakljuccima inteligentnih....mi znamo da
-2h spavanja kod dece povecava umni kapacitet i daje razvoj mozga
-najproduktivniji su blokovi 4+2 i 5+2 gde je prva cifra vreme intezivnog umnog rada a druga vreme spavanja, to koriste i studenti kad spremaju ogroman ispit za kratko vreme i takav sistem postaje odrziv. znaci mogu da rade i 2 meseca i vise tako...

Da ne pricam da je u Japanu nekulturno oduzimati nekome zivotno vreme, tj sta ce covek posle sa vremenom , njegova je stvar, nek sheta, a ne kao Srbi , em ti oduzme sat pre sastanka, em te ostavi na cekanju 2h, em sve to traje ukupno celo prepodne, srecan si ako zavrsis posao , em shetnju nisi ni video godinama, neki , a vreme postane groznicavo nepotrebno i teret, tj kad ga nadju slobodnog, onda ga utrose cekajuci u nekom redu za neki sitnez od benefita...

Kao zakljucak, Srbi se potsmevaju Japancima kad strpljivo i dugotrajno prave nesto sto je lako lomljivo i nije preterano funkcionalno ....namestaj od papira, ukrase, umetnicke stvari koje su cudne, konstrukcije zgrada od drveta bez ijednog eksera i slicno...

A sto dremka na poslu? Lakse je da spavaju dva sata duze i rade dva sata manje?
Zato sto rade po ceo dan. Tamo je pozeljno da radis dok ne padnes (bukvalno) na pod i ne zaspes. Da radis dok se ne onesvestis.
Japan koliko god nama bio egzotican, interesantan i lep, je ipak jedno jako bolesno drustvo. Izrazena je izolacija, rasizam i to narocito prema drugim azijatima, ali i prema belcima. Ne vole strance jer se tesko uklapaju u njihove psihoticne obicaje.

Bio sam dva meseca u Osaki dobro znam o cemu govorim.

A ja procitao samo pocetak :P
Na pocetku si i spoznaje pravog japanskog drustva. Ono je vrlo korporativno i maltene feudalno. Socijalizacija im je usko povezana sa teskim alkoholisanjem. Hrana im je prilicno nezdrava jer se bazira na belom pirincu i belim nudlama. Jako je masna i puna holesterola. Istovremeno su dugovecni ali mislim zbog genetike. Ako bi Srbin tamo ziveo ceo zivot ne bi bio dugovecan.

Sve u svemu osim kada setas nocu ulicama Shibuje gde zaista izgleda spektakularno, Japan nudi i prilicno mracno iskustvo.

Vise cenim Kineze od Japanaca.

Back