Quantcast

Japan, kultura & tradicija

DJM

Poznat
Poruka
8.296
Japan je zemlja koja broji oko 130 miliona stanovnika, nalazi se na dalekom istoku i sastoji se od niza manjih i većih ostrva. Izolovan dosta dugo od ostatka sveta (posebno Evrope, tj. "starog sveta"), uspeo je da razvije specifičnu kulturu i tradiciju.
Danas je vodeća zemlja po modernoj tehnologiji.

Najpoznatiji je upravo po tehnologiji, anime/manga ostvarenjima, bogatoj istoriji a i po lepim ženama :rumenko:

Ovde bi mogli da pričamo o Japanskoj kulturi, istoriji, dešavanjima kod njih... jednostavno da ih malo boje upoznamo.

Postoji zanimljiva serija klipova na YouTube-u, o Japanskoj tradiciji, ispričana na šaljiv i zanimljiv način.

Za početak, jedan klip kako se koriste štapići u Japanu. :D

 

gost 11071

Veoma poznat
Poruka
10.661
imam jedno pitanje...
cula sam za jednu navodno japansku legendu...
drvo japanske tresnje daje krvavo crvene plodove, koje dobija iz tela koje je tu zakopano..
e sad.. ako je neko cuo...
meni lici na japansku anime legendu (X

inace.. tema je super..i dok slusate japansku tradicionalnu muziku... evo i japanske tresnje


 

Vril

Zainteresovan član
Poruka
495
Legenda kaze malo drugacije. Cvet tresnje je bio beli, ali kada su Japanci vrsiili harakiri iliti sepukku ispod tresnje u zemlju bi curela krv. drvo bi je upilo i cvetovi bi promenili boju [probaj uberi belu radu i oboji vodu sa vodenim bojama i videces... ili pij plavu vodu i piskices plavo.]

uzgled od 7.okt otvoren je sajam japanske kulture u bg... ne znam tacno gde pomozite... :(
 

Warden_Assasin

Ističe se
Poruka
2.360
A, sakura flowers i tako lepi anime likovi koji lebde u sred te "mecave"... :)

Meni u mejlu pishe da se odrzava u nekom magacinu u Kraljevica Marka, a 11. 10. je cosplay, a ja radim i necu moci da dodjem, jer radim :sad2::sad2::sad2::sad2::sad2:

Moj dechko je zaludjen Japanom i njihovom kulturom(najvishe samurajima), ima par nekih knjiga... pa nekih par stvari kojih se secam:
- kada Japanci pishu pismo, obichaj je da bude dugachko, a ako napishu samo npr. dve strane A4, da ubace josh jedan takav papir uz ovaj i tako poshalju
- kada prichaju, uglavnom se ne gledaju u ochi, shto nije znak neposhtovanja, nego eto... (ne secam se zashto tachno :P mislim da su samo takvi)
- kada razgovaraju telefonom, ne prekidaju sagovornika, ali mu chesto govore:"Da, da, chujem te." shto nije kao kod nas(radimo neshto trece i chekamo kraj razgovora), nego da pokazu sagovorniku da ga slushaju
- mislim da svog kralja zovu po imenu njegovog oca, a tek kad umre mogu ga nazvati njegovim pravim imenom... tako neshto...
-Imaju gomilu praznika od kojih je jedan i rodjendan kralja

Seticu se valjda josh nechega... zaplenicu mu knjige :)

Ali ono shto stvaaaarno zelim da probam je RAMEN :)
Gledala sam neki clip i kazu da ramen ima vishe kalorija od hamburgera, Coca-Cole i pomfrita zajedno :) Ovaj sa slike mi izgleda najukusniji, a na Wikipedia sajtu imaju sve vrste, zavisno iz kog dela Japana potichu :D

I kod nas ima neki japanski restoran, imaju ramen, ali sa soja mesom, tako neshto... pa nisam bash raspolozena da ga probam, hocu pravu shniclu! :D
 

turbo_ajvar

Ističe se
Poruka
2.626
zar je moguće da niko nije spomenuo gejše :D
žene na koje pomislimo kada govorimo o Japanu (bar ja pomislim :P )
Gejša je osoba koja vešto svira peva i pleše te zabavlja goste na tradicionalnim japanskim zabavama. One takođe znaju da razgovaraju o bilo kojoj temi i vrlo su pažljive prema sagovorniku. Bile su odevene u prekrsan i skup kimono i veliku pažnju su pridavali šminki i izgledu. Zabave sa gejšama – Geisha-asobi – smatraju se najotmjenijim zabavama istoka.

Reč gejša znači - vešta u umetnosti, a prvi put se pojavljuje u 18. veku. Njihove prethodnice saburuko (ona koja služi) i shiraby-shi (naziv su dobile po istoimenom plesu) takođe su učestvovale u zabavama, ali vrhunac lepog ponašanja i odnosa prema gostu dostigle su tek gejše. Dok su se saburuko i shiraby-shi zabvljačice pojavile zato što su se žene morale nekako prehraniti, gejše se u potpunosti posvećuju umetmosti i otmenosti.
Oko 1600. godine, u doba vladavine Tokugawe, vlast je nastojala da pod svoju kontrolu stavi mjesta za zabavu pa su tako nastajale gradske četvrti posvećene zabavi i opuštanju. Ti delovi grada su bili poznati kao „četvrti zadovoljstva“ ili „svet cveća i vrba“.
Zanimljivo je da su prve gejše bile zapravo muškarci, jako našminkani, a žene se u toj ulozi pojavljuju oko 1750. godine. Tada se sve više žena posvećuje zabavljanju ljudi i postupno preotimaju ulogu muškarcima. Godine 1800. sve su gejše bile žene.
Godine 1779. biti gejša se smatralo profesijom te je osnovan ured – kenban – koji im je propisivao pravila rada i ponašanja. Gejša je morala imati tačno određene boje na vom kimonu, a bio je propisan i broj perli u kosi. Spavanje s gostima je zabranjeno, i ako bi to ucinila gejša bi mogla doživotno izgubiti dozvolu za rad. Tokom godina donesena su mnoga pravila koja su sve detaljnije određivala, šta gejša sme, a šta ne sme raditi i šta se podrazumeva „zabavu“.
Gejša je pre svega, umetnica. Umetnost – gei – određuje to zanimanje i mesto gejši u japanskom društvu. Njen osnovni zadatak je da zabavlja i udovoljava muškarcu, ali to ne uključuje seksualne usluge!!!! Pravoj gejši je to odbojna ideja – seks ne spada pod „zabavu“.
Činjenica da gejša služi muškarcu za zabavu zapravo je ironična, jer su one najslobodnije žene Japana. Njen šef je uvek druga žena i ona je u toj ulozi najmanje podložna muškarcu od svih drugih ženskih uloga u tradicionalnom društvu; ona nije sluga ili konkubina.
Gejša će se šaliti, bockati i flertovati, elem uvek će to ćiniti uz dozu umjetničke finese. Ona od celog svog života pokušava napraviti umetnost sve dok ne zasija u punom sjaju.
Potrebno je mnogo, mnogo discipline da bi žena postala gejša. Svaki dan treba raditi na usavršavanju veština i disciplina se provlači kroz cijeli život. Gejšin pokret i glas, način hoda, sedenja i konverzacije – sve je to vezano za umetnost. Gejša je gejša u svako doba dana, ne samo u vrijeme večernjeg izlaska.
Najcjenjenija gejšina osobina je poverljivost. Sve što njen gost kaže ili učini ostaje između njih dvoje. Slično kao i sveštenikove, gejšine usne skrivaju mnoge tajne o riječima i djelima, a poslovica kaže da je „njeno oslikano lice nežni čuvar tradicija Japana“. Ako gejša priča o nekome, uvek će koristiti nadimak i pravo ime neće nikada biti otkriveno.
 

Viral

Zainteresovan član
Poruka
361
Poslednja izmena:
Top