Januarski talas poskupljenja

Poruka
4.285
Beograd -- Tokom januara građane Srbije očekuje talas poskupljenja, više cene od 5 do 20 odsto će dobiti južno voće, slatkiši, kafa, lična i kućna hemija, brašno...

Za gubljenje novogodišnjeg optimizma dovoljan je ulazak u lokalnu prodavnicu, gde januarska poskupljenja od pet do 20 odsto već počinju da nagrizaju kućni budžet.

Ekonomski problemi Srbije nisu magično nestali ulaskom u 2011. Novogodišnji praznici i dalje traju, ali je većina prodavnica otvorila svoja vrata za kupce. Iza tih vrata trgovci ukrašavaju robu novim cenama.

Iako izmene Zakona o PDV-u još nisu stupile na snagu, južno voće "bez političke zaštite" je već dobilo višu cenu u prodavnicama, pa limun koji je pre nove godine koštao 80, sada je 88 dinara.

Cene oko 5 odsto dižu i proizvođači slatkiša, ali i kafe koja bi do kraja kvartala mogla da bude skuplja čak i do 10 odsto.

Kućna hemija ovih dana očekuje da joj nalepe novu od 5 do 8 odsto višu cenu. Očekuje se i poskupljenje brašna za 10 do 12 odsto, što će se vrlo brzo odraziti i na cenu hleba i testenina.

Duvandžije još čekaju sa najavljenim poskupljenjme cigareta, iako je državnom akciznom politikom paklica od 1. januara već skuplja za oko 9 dinara.

Takođe, zahvaljujući akcizi, benzin koji kupujemo u januaru biće bar za 6 dinara skuplji od onog koji je kupovan pre Nove godine. Vozače očekuje i zamena dokumenata i registracija vozila po novoj ceni od ukupno 4.400 dinara.

Zvaničnici Vlade priznaju da će 2011. biti teška ali i obećavaju da će inflaciju, a samim tim i cene vratiti na izvesniji tempo rasta.

Građani koji izlaze iz prodavnica ne dele optimizam Vlade i Narodne banke.

Ipak, prvi januar je doneo i neka sniženja. Jeftinije će usluge mobilno telefonije pošto je posle godinu i po ukinut antikrizni porez od 10 odsto na tu uslugu. Snižene su i carine na uvoz iz Evropske unije, pa bi, između ostalog, uvozni automobili zavisno od kategorije trebalo da budu jeftiniji oko 2 odsto ukoliko srpski prodavci ne odluče da tu razliku zadrže u svom džepu.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=01&dd=03&nav_category=9&nav_id=483476

O ovome niko ne diskutuje.

I gde su te patrijote dss,srs da pomognu narodu.z:shock:
 
Poslednja izmena:
Пре неколико месеци је поскупела вода у НС за 30%. Градска еуропска власт најављује ново поскупљење од 30% почетком године.

Што се тиче поскупљења, тек ће да уследе кад се прода Телеком и кад на ред дође ЕПС.
 
Ja ne glasam.
LDP bar ima neku viziju za razliku od koalicije DS-SPS.
Mislite da bi DSS i SRS nesto promenili?
U pravu ste,promenili bi kolicinu svog novca u bankama.z;)

LDP ima istu viziju kao i DS

opljackati drzavu opljackati narod, zaduziti nas do maksimuma a onda dizati narodu cene da se vracaju uzeti krediti

ekonomski program LDP-a je identican ekonomskom programu DS-a. pa to je i bila jedna ista stranka
 
Пре неколико месеци је поскупела вода у НС за 30%. Градска еуропска власт најављује ново поскупљење од 30% почетком године.

Што се тиче поскупљења, тек ће да уследе кад се прода Телеком и кад на ред дође ЕПС.
U vodovodu ima viska preko 100 ljudi koji rade u administraciji i treba to neko da plati
 
rezultat 1998 godine je bila NAJVECA INDUSTRIJSKA PROIZVODNJA od 1992 do dana danasnjeg

to je rezultat

szrskr6.jpg


... а затим су наступили 5-то октобарски термити!
 
Пре неколико месеци је поскупела вода у НС за 30%. Градска еуропска власт најављује ново поскупљење од 30% почетком године.

Што се тиче поскупљења, тек ће да уследе кад се прода Телеком и кад на ред дође ЕПС.

Kad pomenu vodu molim te podatke za 95, do 99 godinu da vide ovi zuti razliku a voda je osnovno u zivotu.
 
Pa pogledaj bolje, od 2000. do 2007. je postojao kakav-takav rast, ne?!
Очито си ИЗВАН материје.
Године 2003. ДОСманлије мењају начин статистичког обрачуна индустријске производње уводећи следећу превару:
Ако као "произвођач" у Кини купиш бицикл, а у Бугарској му скинеш један точак, то постаје репроматеријал.
Када му у Пироту монтираш поново онај точак, евидентира се као производња.
Јединствена и непоновљива статистика квазиексперата и демоКрадских термита?
 
Čija je koverta "najdeblja"
Vest objavljena:

03.01.2011 | 12:47
Izvor:
S media

Najviše prosečne plate u Srbiji u prošloj godini imali su finansijski posrednici, a najmanje plaćeni bili su zaposleni u proizvodnji radio, TV i komunikacione opreme.

Prosečna neto plata, bez poreza i doprinosa, u sektoru finansijskog posredovanja u novembru je iznosila 74.732 dinara, u delatnostima organizacija na bazi učlanjenja 68.521 dinara, a u duvanskoj industriji 68.516 dinara, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Dobro su plaćeni bili i u sektoru vazdušnog saobraćaja - 67.254 dinara, kao i vadjenju sirove nafte i gasa, gde je prosečna plata iznosila 66.739 dinara.

Najmanje su bili plaćeni zaposleni u proizvodnji radio, TV i komunikacione opreme, sa prosekom od 13. 438. dinara, preradi i proizvodnji od drveta i plute 15.154 dinara i u tekstilnoj industriji 16.656 dinara.
NPR....
EI NIŠ, ,NITEKS,JUGODRVO.....
Nešto više plate u novembru primli su zaposleni u proizvodnji kože i obuće, u proseku 20.135 dinara.
NPR...INDUSTRIJA OBUĆE BEOGRAD
Statističari ističu da su po visini zarada prednjačili zaposleni u prestonici i na severu zemlje, dok su najmanje plaćeni bili radnici sa juga.
Najviše neto prosečne plate, bez poreza i doprinosa, u novembru su bile isplaćene zaposlenima u beogradskim opštinama Surčin 57.663 dinara, Novi Beograd 51.194 dinara i Stari grad 45.432 dinara
U Lazarevcu je prosečna zarada iznosila 44.767 dinara, a na Paliluli i Vračaru oko 43.000 dinara.
Prosečno oko 43.000 dinara bilo je i u koverti zaposlenih u Lajkovcu i Vršcu, a nešto manje u Pećinicima - 40.164 dinara.
Najmanja prosečna plata u novembru bila je u Vladičinom Hanu, svega16.885 dinara, Kuršumliji 16.912 dinara, Gadžinom Hanu 18.264 dinara, Beloj Palanci 18.386 dinara, dok su u Bosilegradu primili 20.462 dinara.
.
:dash:
http://www.smedia.rs/vesti/detalji.php?id=53685
 
E, al najbolje je ..ide danas na tv ova vest o poskupljenjima u januaru, a odmah zatim izjava ministra trgovine(cini mi se Milosavljevic),gledam coveka kako se lepo znoji dok mora da laze kako ce inflacija iduce godine biti manja nego ove.

Em je urednik vesti neopsivo glup pa je spojio jednu vest za drugom, em se ovaj jos nije ispraksao pa nevesto laze..Smejurija!
 

Back
Top