Јануарска „Рација“ 1942.

Srbenda!

Početnik
Poruka
18
Нов сам члан на овом форуму али ми је под форум "Историја" привукао доста пажње.Заправо веома сам заинтересован за истраживање историје (али не оно чисто слепљен за школске уџбенике,него и мало више испод површине).
Од свог познаника из Новог Сада сам чуо о "Јануарској Рацији" који су починили фашисти из Мађарске под вођством Миклоша Хортија.
Прикупио сам истраживања тог мог познаника,и наставио да се бавим том темом и дошао до неких података које бих волео да поделим са вама у нади да ћу сазнати нешто више о овом идаље прекривеном и заборављеном злочину.

Леденог јануара 1942, када се температура спуштала до 30 испод нуле, у јужној Бачкој (Шајкашка: троугао Дунава и Тисе) под изговором да траже партизане хортијевске трупе су починиле стравичне злочине које не памти историја Европе. У правом геноциду искорењено је 30 посто становника Чуруга, истребљена цела главна улица у Жабљу, утамањене бројне српске, русинске и јеврејске породице у Ђурђеву... 21. јануара 1942. у блокираном Новом Саду отпочело је тродневно „чешљање терена“ у којем је погубљено преко 4.000 становника. Осим што су посејали смрт по целом граду, фашисти су искористили купалиште Штранд да на том стратишту затру целе породице бацајући их под лед.

Шајкашко-новосадска рација је према мађарским војним изворима однела најмање 12.763 особе. Размере тог геноцида превазилазе оквире овог чланка. Шокантна су зверстава и мржња испољена тог јануара 1942, комшије које су учествовале у геноциду, храброст појединих који су изгубили животе спасавајући друге и судбина два села која су спасена захваљујући локалним Немцима и једном окупаторском жандару. Ни за овај злочин геноцида који је затро многе наше лозе, нити за остале ратне злочине над немађарским становништвом, Миклош Хорти и његови бројни сарадници нису сели на оптуженичку клупу. Хорти је до те мере изиграо међународно право да се на Нирнбершком процесу појавио у својству сведока.

Исечак из књиге: "Фашиста Хорти" :

ХОРТИЈЕВА ФАШИСТИЧКА
Р А Ц И Ј А

Злочин геноцида назван „Рација“, без преседана је у светској историји, свеобухватан, бруталан, систематичан, учињен с предумишљајем! Већ је сама та чињеница довољна да Хорти Миклоша прогласимо за једног од највећих убица српског и јеврејског народа и честитих људи! „Рација“ - наводно „чешљање терена“ у потрази за партизанима – показује злочиначко наличје њеног покровитеља кроз чињеницу да је побијено најмање 310 деце до 10 година старости, најмање 162 старих преко 70 година и велики број омладине. Смишљени геноцид, немилосрдно заташкаван после рата, толико је страховито злодело да му се мора посветити посебно поглавље.
Посебно упада у очи да је у послератној Југославији учињено много тога да се затре сећање на геноцид „рацију“ тако што је број жртава умањен до бесмисла са очигледном намером да се нарочито заташкају размере страдања два народа – српског и јеврејског! Ништа мањи злочин је тајење тачног броја и идентитета жртава мађарског и немачког порекла у Новосадској рацији и што никада није установљен тачан број ромских жртава. Послератна идеолошка историја је знатно умањила и размере страдања Русина у Ђурђеву, а број и идентитет Словака које су мађарски фашисти покупили јануара 1942. у склопу „рације“ у јужној Бачкој никада се не спомиње. Вишегодишња борба за истину о јануарском геноциду има за циљ да очува сећање на све жртве подједнако и баци светло на врховног команданта тог злодела без преседана у мађарској историји – Миклоша Хортија!
Одлуку о такозваној рацији донео је сам регент на предлог Ференца Сомбатхеља, команданта Петог домобранског корпуса у Сегедину, шефа мађарског краљевског генералштаба. Ту чињеницу је утврдила Покрајинска комисија за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача у Војводини (III група масовних злочина „Рација“ (убиства и покољи – систематски терор; мучења грађанских лица; силовања; пљачке)) - МСРБ број 2115 од 11. октобра 1945, архивски број А Р 1938 (Увод). Речима је претешко сажети патње које је хортијевски систем власти нанео нашем народу у Бачкој.
У Шајкашкој (троугао Тисе и Дунава), Новом Саду, Србобрану и Бечеју је према подацима до којих је дошао Ендре Бајчи Жилински истребљено најмање 12.763 становника.

Нов сам члан на овом форуму али ми је под форум "Историја" привукао доста пажње.Заправо веома сам заинтересован за истраживање историје (али не оно чисто слепљен за школске уџбенике,него и мало више испод површине).
Од свог познаника из Новог Сада сам чуо о "Јануарској Рацији" који су починили фашисти из Мађарске под вођством Миклоша Хортија.
Прикупио сам истраживања тог мог познаника,и наставио да се бавим том темом и дошао до неких података које бих волео да поделим са вама у нади да ћу сазнати нешто више о овом идаље прекривеном и заборављеном злочину.

Леденог јануара 1942, када се температура спуштала до 30 испод нуле, у јужној Бачкој (Шајкашка: троугао Дунава и Тисе) под изговором да траже партизане хортијевске трупе су починиле стравичне злочине које не памти историја Европе. У правом геноциду искорењено је 30 посто становника Чуруга, истребљена цела главна улица у Жабљу, утамањене бројне српске, русинске и јеврејске породице у Ђурђеву... 21. јануара 1942. у блокираном Новом Саду отпочело је тродневно „чешљање терена“ у којем је погубљено преко 4.000 становника. Осим што су посејали смрт по целом граду, фашисти су искористили купалиште Штранд да на том стратишту затру целе породице бацајући их под лед.

Шајкашко-новосадска рација је према мађарским војним изворима однела најмање 12.763 особе. Размере тог геноцида превазилазе оквире овог чланка. Шокантна су зверстава и мржња испољена тог јануара 1942, комшије које су учествовале у геноциду, храброст појединих који су изгубили животе спасавајући друге и судбина два села која су спасена захваљујући локалним Немцима и једном окупаторском жандару. Ни за овај злочин геноцида који је затро многе наше лозе, нити за остале ратне злочине над немађарским становништвом, Миклош Хорти и његови бројни сарадници нису сели на оптуженичку клупу. Хорти је до те мере изиграо међународно право да се на Нирнбершком процесу појавио у својству сведока.

a vi ste im se posle rata oduzili kako zasluzuju.....jeli?????

Извини, али можеш ли ми појаснити твоју поруку? У свом првом посту ја сам написао:

Дакле ја сам за тај злочин сазнао пре неколико месеци и сада покушавам овде да сазнам још нешто пошто сам видео да овде има начитаних људи...

Па неко је морао да оде да би се припадници разних ''бригада'' и ''дивизија'' населили. Ваша је несрећа била што сте живели у плодној равници и што сте имали СС дивизију(и то једну од бољих морам да признам).:mrgreen:

Без увреде, мени би лично драже било да сте ви остали, а да су отерани Шиптари с Косова.

Па неко је морао да оде да би се припадници разних ''бригада'' и ''дивизија'' населили. Ваша је несрећа била што сте живели у плодној равници и што сте имали СС дивизију(и то једну од бољих морам да признам).:mrgreen:

Без увреде, мени би лично драже било да сте ви остали, а да су отерани Шиптари с Косова.

upravo tako...i ne samo SS....moji su rodjaci bili u Rusiji uglavnom,malo ko je bio poslat na ove terene

nego bre....jesi ti iz Bosanske krajine :):):) bruko:) sta bi ti sad reko Nikoletina Bursac da te cuje:)

upravo tako...i ne samo SS....moji su rodjaci bili u Rusiji uglavnom,malo ko je bio poslat na ove terene

nego bre....jesi ti iz Bosanske krajine :):):) bruko:) sta bi ti sad reko Nikoletina Bursac da te cuje:)

Николетина је син Подгрмечја, а ја сам пореклом више према Книну. Ближи сам Ђујићу.:cool:

Мада сам рођени Србијанац, Косовац, као и отац и деда.:cool:

Poslednja izmena:
Овде имаш доста о Мађарској окупацији Бачке, само мотај мало доле јер су историјске околности описане од Кулина бана.

http://www.scribd.com/doc/4566211/Racija-1942

Хвала, ја сам податке узимао из књиге "Фашиста Хорти" где има много тога да се прочита о његовом деловању против немађара у Војводини...Могу и овде да оставим неке податке уколико има заинтересованих да прочитају...

Хвала, ја сам податке узимао из књиге "Фашиста Хорти" где има много тога да се прочита о његовом деловању против немађара у Војводини...Могу и овде да оставим неке податке уколико има заинтересованих да прочитају...

СПЦ одбор за Јасеновац се спрема да изда збирку докумената о зверствима Мађара и Хрвата над Србима и Јеврејима по Србској Војводини...
Превођени су разни документи и западних и источних савезника..

То је велика документација па треба мало више да се спреми!

СПЦ одбор за Јасеновац се спрема да изда збирку докумената о зверствима Мађара и Хрвата над Србима и Јеврејима по Србској Војводини...
Превођени су разни документи и западних и источних савезника..

То је велика документација па треба мало више да се спреми!

Kada se to očekuje ? Koliko smo samo čekali na nešto nalik tome... Bilo je nekoliko pojedinčnih pokušaja prodora u javnost ( kao npr. dr Srboljub Živanović), ali to nije bilo dovoljno prodorno. Ovo može biti "pun pogodak".

Kada se to očekuje ? Koliko smo samo čekali na nešto nalik tome... Bilo je nekoliko pojedinčnih pokušaja prodora u javnost ( kao npr. dr Srboljub Živanović), ali to nije bilo dovoljno prodorno. Ovo može biti "pun pogodak".

Ја сам пре две године преводио неке делове....
Има доста материјала...а мало људи....
Држава као и увек не стоји са ресурсима иза национално битних пројеката...тако да ако Бог да и за 5 година буде нешта..ја ћу бити пресрећан!

Back