Jaka bol u ramenima, biceps nakon prvog dana teretane

Daka

Zainteresovan član
Poruka
342
Pozdrav, isao sam prvi put u teretanu pre 2 dana i momci i drug su mi pokazali sta da radim za ruke, tu sam ja isprobavao i pokusavao dosta vezbi nekih sat vremena i sve je tu bilo ok samo mala bol u levoj ruci, bol je postajala sve gora kako su sati prolazili. Sledeci dan budim se i leva ruka boli skroz kad pomeram (rame i biceps). Danas je bol ista u obe ruke ali ne mogu da ispravim ruku(bez jakih bolova slicnih upali). Da li je ovo sve normalno?

Pozdrav, isao sam prvi put u teretanu pre 2 dana i momci i drug su mi pokazali sta da radim za ruke, tu sam ja isprobavao i pokusavao dosta vezbi nekih sat vremena i sve je tu bilo ok samo mala bol u levoj ruci, bol je postajala sve gora kako su sati prolazili. Sledeci dan budim se i leva ruka boli skroz kad pomeram (rame i biceps). Danas je bol ista u obe ruke ali ne mogu da ispravim ruku(bez jakih bolova slicnih upali). Da li je ovo sve normalno?
Претерао си и добио прејаку упалу која неће проћи без најмање 3 дана паузе али одмори обавезно док не прође бол јер упала ти је вероватно толико јака да лако може да замаскира неку повреду мишића ако си је задобио.

И следећи пут боље дозирај тренинг - јака упала није добар знак и она се лечи малтене као да је повреда. Нека блага упала је ок и знак да си правилно дозирао тренинг.

Никоме не одговара исти тренинг. Ако будеш радио напамет и копирао људе по нету надрљао си. Треба да нађеш оно што теби одговара, а то је тренинг по типу мишићних влакана. Не можеш да имаш напредак од великих тежина ако имаш доминантно спора влакна....примера ради. И обратно - ако имаш претежно брза мишићна влакна тренинг са великим бројем понављања ти неће дати неки резултат..... С тим што може да се деси да су ти у ногама доминантнија брза влакна док су у мишићима руку доминантнија спора. Нађи тренера који уме то да ти одреди, плати човека месец дана и после наставиш сам. То ти је најбољи савет који ћеш добити.

Jeste al ti treba pauza od nekoliko dana od teretane. Nakon mog prvog dana u teretani dan posle nisam mogao da ispravim ruke od upale

Meni ovo ne izgleda kao da ce proci za 3 dana, vec je drugi dan a bol izgleda kao da je sve jaca...
3 дана је неки минимум код таквих упала. Такве врсте упала су најјаче два дана после тренинга. Ако си рецимо радио у петак онда је у недељу најјача упала па у наредним данима врло постепено јењава. Разлог за то је тај што након тавих екстремних напора организму треба више времена да схвати да се завршио тренинг јер толико си се префорсирао да си "хаковао" организам и он не пали одмах дугме за опоравак већ се то обично дешава тек након друге преспаване ноћи. А опоравак након таквих погрешних тренинга је спор и никад није потпун.
Одмори.

Pa jel upala ili nije? Ako je upala onda neke vezbice cisto se kiselina izbaci iz misica
То је одавно избачено као нетачно, да не детаљишем сад али углавно рађене су обимне студије које су потврдиле да је ткзв "тренинг опоравка" само мит чак има контра ефекат.

Само одмор, сан и исхрана су једини научно потврђени начини опоравка. Једини легални заправо.

Poslednja izmena:
3 дана је неки минимум код таквих упала. Такве врсте упала су најјаче два дана после тренинга. Ако си рецимо радио у петак онда је у недељу најјача упала па у наредним данима врло постепено јењава. Разлог за то је тај што након тавих екстремних напора организму треба више времена да схвати да се завршио тренинг јер толико си се префорсирао да си "хаковао" организам и он не пали одмах дугме за опоравак већ се то обично дешава тек након друге преспаване ноћи. А опоравак након таквих погрешних тренинга је спор и никад није потпун.
Одмори.

То је одавно избачено као нетачно, да не детаљишем сад али углавно рађене су обимне студије које су потврдиле да је ткзв "тренинг опоравка" само мит чак има контра ефекат.

Само одмор, сан и исхрана су једини научно потврђени начини опоравка. Једини легални заправо.
Hvala, ocel mi se ovo opet desavati opet inace posle drugog treninga? Da li cu morati da prolazim kroz ovo za svaki misic da polomim tu barijeru upale?

Hvala, ocel mi se ovo opet desavati opet inace posle drugog treninga? Da li cu morati da prolazim kroz ovo za svaki misic da polomim tu barijeru upale?

Хоће ако опет будеш погрешно радио. Смањи оптерећење, тренирај лагано па постепено повећавај наредних недеља, месеци... То форсирање које си започео не води нигде осим у неку повреду. Можеш да се упропастиш трајно. Нађи тренера макар месец дана да те научи основе. Тешко да неко овако онлајн може да ти да савет како правилно да тренираш.

Могу ти дати пар савета али за нешто више треба ти лични тренер или неко ко има више искуства у теретани

- ако си почетник строго избегавај изолационе вежбе.
- ради само са малим тежинама и никако до отказа већ до пријатности
- за почетак једино ове вежбе ради - чучањ, бенч прес, згибове и прегиб. Можеш и мртво дизање али ту требаш баш да будеш добро сконцентрисан на правилан покрет и да не претераш са килажом.
- све вежбе ради што правилније и што контролисаније можеш, немој да те је срамота да радиш споро и са малим килажама.
- увек се добро загреј пре свих вежби и не истежи се на почетку тренинга

Poslednja izmena:
Хоће ако опет будеш погрешно радио. Смањи оптерећење, тренирај лагано па постепено повећавај наредних недеља, месеци... То форсирање које си започео не води нигде осим у неку повреду. Можеш да се упропастиш трајно. Нађи тренера макар месец дана да те научи основе. Тешко да неко овако онлајн може да ти да савет како правилно да тренираш.

Могу ти дати пар савета али за нешто више треба ти лични тренер или неко ко има више искуства у теретани

- за почетак једино ове вежбе ради - чучањ, бенч прес, згибове и прегиб. Можеш и мртво дизање али ту требаш баш да будеш добро сконцентрисан на правилан покрет и да не претераш са килажом.
- све вежбе ради што правилније и што контролисаније можеш, немој да те је срамота да радиш споро и са малим килажама.
Ali radio sam male kilaze posto sve gore mi je teze, ali radio sam ih dok mi ruke nisu jednostavno stale pa je to vrv problem, ali hvala svakako

Ti si se za*ebao na više nivoa.
Ako nisi inače bio preterano fizički aktivan, tvoji prvi treninzi ne treba da budu po sat vremena. Prvo treba da podsetiš neuvežbane mišiće da uopšte postoje. Po jedna serija sa manjim težinama, svaki drugi dan, zagrevanje i istezanje mišića pre I POSLE vežbanja.
Ti si krenuo odmah sa drugarima koji možda već neko vreme treniraju da meriš čiji je... znaš već. Ne ide to tako, mogao si i ozbiljnije da se povrediš.
Odmaraj par dana dok te to ne prođe, pa onda polako. I kao i u svemu drugom, nemoj se porediti sa drugima, prati svoje napredovanje.

Ali radio sam male kilaze posto sve gore mi je teze, ali radio sam ih dok mi ruke nisu jednostavno stale pa je to vrv problem, ali hvala svakako
Па о томе ти причам - радио си до ОТКАЗИВАЊА мишића....а то се не ради. Једноставно се не ради. Не раде ни професионалци камо ли почетници.
На пример ако можеш бенч 15 понављања са 15-20 кила, ти онда треба да урадиш 11-12 понављања, а не свих 15. Па кад уђеш у форму онда можеш да подижеш ниво тренинга а до тада тренирај лагано, немој себе да осакатиш. Прави веће паузе између серија и никад до отказа. Никад.

Bol u ramenima i bicepsu nakon prvog dana u teretani često je posledica preteranog napora ili nepravilnog izvođenja vežbi. Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti kako biste ublažili bol i sprečili buduće povrede:

1. Odmor i oporavak: Prvo, dajte svom telu dovoljno vremena da se oporavi. Izbegavajte ponovne treninge istih mišića pre nego što se potpuno oporave. To može potrajati nekoliko dana.
  2. Primena leda: Ako imate otok ili upalu, primena leda na bolno mesto može pomoći da se smanji otok i ublaži bol. Stavite led u platnenu ili plastičnu kesu i prislonite je na bolno mesto 15-20 minuta nekoliko puta tokom dana.
  3. Protivupalni lekovi: Uzimanje protivupalnih lekova kao što su ibuprofen ili naproksen može pomoći u smanjenju bola i upale. Pratite uputstva na pakovanju i ne preterujte s dozom.
  4. Istezanje: Blago istezanje ramena i bicepsa može pomoći da se opuste mišići i smanji napetost. Ne pokušavajte da se preterano istežete, već samo do tačke blagog napora.
  5. Topli oblozi: Topli oblozi ili topla kupka mogu opustiti mišiće i ublažiti bol. Ovo možete primeniti nakon što prođe akutna faza povrede.
  6. Pravilan trening: U budućnosti, radite na pravilnom izvođenju vežbi i koristite odgovarajuće težine. Obratite pažnju na tehniku izvođenja vežbi kako biste smanjili rizik od povreda.
  7. Postepeni napredak: Ne forsirajte previše u početku. Povećavajte intenzitet i težinu treninga postepeno kako biste dali svom telu vremena da se prilagodi.
  8. Hidratacija i ishrana: Pijte dovoljno vode i obratite pažnju na ishranu koja podržava oporavak mišića, uključujući dovoljno proteina.
  9. Konsultacija sa stručnjakom: Ako bol ne prestaje ili se pogoršava tokom vremena, trebali biste posetiti lekara ili fizioterapeuta radi procene povrede i dobijanja individualizovanih saveta za oporavak.
  10. Preventivne mere: U budućnosti, redovno se zagrevajte pre treninga, koristite ispravnu tehniku i radite vežbe za jačanje mišića oko ramena i bicepsa kako biste smanjili rizik od povrede.
Zapamtite da je bol nakon prvog dana u teretani često normalan deo procesa adaptacije tela na nove fizičke aktivnosti. Međutim, ukoliko je bol intenzivan, traje duže od nekoliko dana ili dolazi uz otok ili narušenu funkciju, obavezno se obratite stručnjaku za dalju procenu i tretman.

Radio sam vezbu (ima kao 2 kanapa i vucem ka sebi tezinu) koja se verovatno zove cable machine ili cable station, vezba izgleda kao najbolja od ostalih i ona mi ovo i jeste napravila, da li mogu nju da radim ali da smanjim intezitet? I zar nije bench press malo previse za pocetnika? Ne snalazim se dobro cak ni sa tegovima

Ti si se za*ebao na više nivoa.
Ako nisi inače bio preterano fizički aktivan, tvoji prvi treninzi ne treba da budu po sat vremena. Prvo treba da podsetiš neuvežbane mišiće da uopšte postoje. Po jedna serija sa manjim težinama, svaki drugi dan, zagrevanje i istezanje mišića pre I POSLE vežbanja.
Ti si krenuo odmah sa drugarima koji možda već neko vreme treniraju da meriš čiji je... znaš već. Ne ide to tako, mogao si i ozbiljnije da se povrediš.
Odmaraj par dana dok te to ne prođe, pa onda polako. I kao i u svemu drugom, nemoj se porediti sa drugima, prati svoje napredovanje.
Da li je street workout pre teretane dobar kao ugrejavanje misica?

Radio sam vezbu (ima kao 2 kanapa i vucem ka sebi tezinu) koja se verovatno zove cable machine ili cable station, vezba izgleda kao najbolja od ostalih i ona mi ovo i jeste napravila, da li mogu nju da radim ali da smanjim intezitet? I zar nije bench press malo previse za pocetnika? Ne snalazim se dobro cak ni sa tegovima
Џабе ти ми пишемо овде. Нађи тренера макар на 3 тренинга, научи основе па настави сам.

Benč pres je jedna od osnovnih vežbi. Nije poenta u tome koju vežbu radiš, već sa kojim intenzitetom i da li radiš pravilno. Ne možeš samo da uđeš u teretanu i kažeš "hoću da dižem 100kg benčpres". Ako imaš neke fizičke aktivnosti, probaš sa nekom manjom težinom, ako si iz gejmerske stolice otišao u teretanu, za početak je i samo šipka dovoljna. Isto važi i za ostale vežbe. Ne možeš ti da radiš čučnjeve sa istom težinom kao neki tvoj drugar koji trenira recimo već godinu dana. Nekome su čučnjevi teški i bez tegova ako nikad nije trenirao ili vozio bicikl.
Da li je street workout pre teretane dobar kao ugrejavanje misica?
Trčanje desetak minuta, par vežbi kao na času fizičkog, istezanje mišića - pre i posle treninga - samo što je pre treninga to zagrevanje, a posle treninga hlađenje mišića.
Koji je tvoj cilj u teretani? Da malo doteraš telo ili da se baš nabilduješ? Za ovo drugo trebaće ti ozbiljan trener, drugari nisu treneri. A mogu ti reći da ti i nisu neki drugari ako ti nisu objasnili da ne treba da se povrediš na prvom treningu.

Benč pres je jedna od osnovnih vežbi. Nije poenta u tome koju vežbu radiš, već sa kojim intenzitetom i da li radiš pravilno. Ne možeš samo da uđeš u teretanu i kažeš "hoću da dižem 100kg benčpres". Ako imaš neke fizičke aktivnosti, probaš sa nekom manjom težinom, ako si iz gejmerske stolice otišao u teretanu, za početak je i samo šipka dovoljna. Isto važi i za ostale vežbe. Ne možeš ti da radiš čučnjeve sa istom težinom kao neki tvoj drugar koji trenira recimo već godinu dana. Nekome su čučnjevi teški i bez tegova ako nikad nije trenirao ili vozio bicikl.

Trčanje desetak minuta, par vežbi kao na času fizičkog, istezanje mišića - pre i posle treninga - samo što je pre treninga to zagrevanje, a posle treninga hlađenje mišića.
Koji je tvoj cilj u teretani? Da malo doteraš telo ili da se baš nabilduješ? Za ovo drugo trebaće ti ozbiljan trener, drugari nisu treneri. A mogu ti reći da ti i nisu neki drugari ako ti nisu objasnili da ne treba da se povrediš na prvom treningu.
Problem je sto jednostavno ne postoji trener u mome "gradu" pa moram sam da ucim sta koja masina radi. A cilj mi je da ojacam i da se doteram i nabildujem malo bez steroida.

nie normalno
vezbaj prvo kutji par meseci
pa onda vezbaj na sipkama pola godine
pa tek onda idi u teretanu

Back