- Poruka
- 369.140
Jajoi Kusama, rođena 1929., je japanska savremena umetnica koja se bavi prvenstveno skulpturom i instalacijom , a takođe je aktivna u slikarstvu , performansu , video umetnosti , modi , poeziji , fantastici i drugim umetnostima. Njen rad je zasnovan na konceptualnoj umetnosti i pokazuje neke atribute feminizma , minimalizma , nadrealizma , art bruta , pop arta i apstraktnog ekspresionizma , i prožet je autobiografskim, psihološkim i seksualnim sadržajem. Priznata je kao jedna od najvažnijih živih umetnica koja je izašla iz Japana , najprodavanija svetska umetnica, i najuspešnija živa umetnica na svetu. Njen rad je uticao na rad njenih savremenika, uključujući Endija Vorhola i Klasa Oldenburga .
Kusama je odrasla u Macumotou , a godinu dana se školovala na Univerzitetu umetnosti grada Kjota u tradicionalnom japanskom slikarskom stilu zvanom nihonga . Bila je inspirisana američkim apstraktnim impresionizmom . Preselila se u Njujork 1958. godine i bila je deo njujorške avangardne scene tokom 1960-ih, posebno u pokretu pop-arta . Prihvatajući uspon hipi kontrakulture kasnih 1960-ih , privukla je pažnju javnosti kada je organizovala seriju hepeninga u kojima su goli učesnici bili obojeni jarkim obojenim tačkama . Doživela je period 70-ih godina tokom kojeg je njen rad u velikoj meri zaboravljen, ali oživljavanje interesovanja 1980-ih vratilo je njenu umetnost u javnost. Kusama je nastavila da stvara umetnost u raznim muzejima širom sveta, od 1950-ih do 2020-ih.
Kusama je otvoreno govorila o svom mentalnom zdravlju i boravila je od 1970-ih u ustanovi za mentalno zdravlje koju svakodnevno napušta da bi prošetala do svog obližnjeg studija na posao. Kaže da je umetnost postala njen način da izrazi svoje mentalne probleme.
„Svakodnevno se borim protiv bola, anksioznosti i straha, a jedini metod koji sam pronašla da mi je olakšao bolest je da nastavim da stvaram umetnost“, rekla je intervjueru 2012. „Pratila sam nit umetnosti i nekako otkrila put koji bi mi omogućio da živim“.