Jadranka Joksimović: Verujem da Srbija može da postane punopravni član EU 2026. godine.

Srboskizborim

Veoma poznat
Poruka
10.581
Jadranka Joksimović: Verujem da Srbija može da postane punopravni član EU 2026. godine.

sreda, 01. jul 2020.
Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović veruje da Srbija može da postane punopravni član Evropske unije (EU) 2026. godine, ocenivši da je to ''izvodljivo i dostižno''.
Jadranka%20J.jpg

Ipak, napomenula je da je datum pristupanja Uniji ne zavisi od prihvatanja nove metodologije proširenja što nas, kako kaže, neće vratiti na početak niti preko noći odvesti do članstva.
Joksimović smatra da je u periodu od 2025. do 2027.godine moguće da Srbija postane članica EU i dodaje da se ponekad zaboravlja da je u kredibilnoj strategiji proširenja EU iz februara 2018.godine jasno nagovešteno da je, ukoliko EU bude spremna i Srbija sprovede svoje obaveze, 2025.godina mogući termin za članstvo.
"Srbija ima svoj deo posla"
Naglašava da proces pristupanja EU danas nije isti kao pre 10 godina i da je neuporedivo teži čega su, kaže, svi svesni.
- Ali, to nikada nisam videla kao opravdanje za žalopojke i večito optuživanje nekog drugog. Srbija ima svoj deo posla, kao i EU koja treba da se konsoliduje, oporavi i bude jedinstvenija i da govori više jednim glasom o samoj politici proširenja i drugim politikama - kaže Joksimović za Tanjug.
Na opaske da je Crna Gora prihvatila novu metodologiju i otvorila novo poglavlje, Joksimović odgovara da je ta zemlja prihvatila novi model u trenutku kada ima otvorenih 34 od 35 poglavlja, a da je poslednje poglavlje otvorila po staroj metodologiji, iako je već prihvatila novu.
Izveštaj "neutemeljen na činjenicama"
Takođe, smatra da ''non pejper'', odnosno neformalni izveštaj Evropske komisije koji je, kako primećuje, ''ad hoc'' pripremljen u junu, a na osnovu kojeg je doneta odluka da Srbija ne otvori nijedno poglavlje tokom predsedavanja Hrvatske EU, nije do kraja utemeljen na činjenicama.
- Taj izveštaj, koji prati šest meseci, pokazao je da smo usvojili Medijsku strategiju, koji je bio jedan od najvažnijih delova za sve države kada je reč o Poglavlju 23, da smo uspostavili brojne zakonodavne okvire u borbi protiv korupcije, dok je Poglavlje 24, koje se odnosi na bezbednost, migracije i borbu protiv organizovanog kriminala gotovo svugde pozitivno ocenjeno - navela je Joksimović.
Ocenila je da reč o političkoj odluci pojedinih članica EU i političkoj poruci koju je Srbija razumela, a za koju smatra da nije bila potrebna.
Izrazila je očekivanje da će nova Vlada Srbije dati novi zamajac evropskim integracijama i da će biti intenziviran proces reformi koji je, naglašava ministar, važan pre svega za građane.
Komentarišući kritike zbog neotvaranja novih poglavlja, Joksimović kaže da je svako je pozvan da kritikuje i ponovila da Evropska komisija nije donela tu odluku zato što Srbija nije ništa uradila, već je to bila politička odluka.
- Svi koji kritikuju trebalo bi da znaju zbog čega se to desilo, kakvi su trenutno odnosi u regionu i EU i kakva su očekivanja od Srbije. Kritika je uvek dobrodošla, ali ako je utemeljena na činjenicama - kaže ona.
Nemačko predsedavanje
Joksimović je navela da očekuje da će naredni šestomesečni period, tokom koga će Unijom predsedavati Nemačka, rezultirati napretkom Srbije na evropskom putu. Kaže i da iako je politika proširenja sada manje vidljiva, ona nije nestala.
Kaže i da je Nemačka inicijalno proklamovala da će proširenje i Zapadni Balkan biti jedan od prioriteta i da će biti na Agendi.
Joksimović podseća i da je na jesen najavljen i ekonomsko podsticajni paket za Zapadni Balkan koji bi definisao i načine dodatnih finansijskih instrumenata za prevazilaženje ekonomskih posledica izazvanih krizom pandemije virusa korona.
Smatra da će pravi Izveštaj koji će biti predstavljen na jesen, tokom nemačkog predsedavanja, svakako dati i nove elemente i presek svega onoga što je Srbija uradila.
Navodeći da su velika očekivanja od Nemačke, Joksimović kaže da su veliki i kapaciteti Nemačke i to i ekonomski i politički što je, smatra i za nas veoma važno.
- Nemačka je jedan značajan partner Srbiji i moram da vam kažem sa aspekta evropskih integracija, znam da mnogi gradjani misle da je Nemačka ta koja nas koči, ali Nemačka je otvoren partner, vrlo cenim njihovo postavljanje jer tačno znam šta je to što može da se očekuje i znam da kada se dogovorite nešto da će biti i realizovano - pojašnjava Joksimović.
Kada su u pitanju očekivanja od nemačkog predsedavanja u vezi Kosova i Metohije, Joksimović kaže da postoje očekivanja da se dijalog Beograda i Prištine nastavi i da se na neki način ubrza postizanje nekog rešenja.
- Ne postoje rokovi, ali u interesu je i našem i čini mi se i EU da se stabilizuje ovaj prostor dodatno, a jedno od pitanja izazovnih za bezbednost jeste pokušaj nalaženja održivog rešenja za KiM - navodi ona.
Podseća da u Briselskom sporazumu jasno piše da je Zajednica srpskih opština nesumnjiva obaveza Prištine, koju oni nisu sproveli.
Kako je navela nisu samo oči kandidata, već pre svega članica EU uprte u nemačko predsedavanje jer, kako kaže, EU će u narednih šest meseci rešavati suštinska pitanja, prenosi Tanjug.

http://www.nspm.rs/hronika/jadranka...-2026.-godine.html?alphabet=l#yvComment234520


Moj komentar na ovo.

Trebalo bi da bude tako Jadranka ako ćemo po našim željama, svi se mi nadamo ulasku Republike Srbije u Evropsku uniju.
 
Zašto nije dopustila?
Politička odluka pojedinih država članica da ne daju saglasnost Srbiji da otvori nova poglavlja – iako ih imamo pet spremnih za otvaranje, je poruka koju smo razumeli, ali istovremeno smatram da nije bila previše potrebna, navodi ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović za Insajder. U petak je objavljeno da se sve članice Evropske unije nisu saglasile sa tim da Srbija otvori Poglavlje 2 o slobodi kretanja radnika. To je prvi put od početka pregovora o članstvu da Srbija ne otvori nijedno pregovaračko poglavlje tokom šestomesečnog predsedavanja.


Priča o tome da nema dovoljno napretka u poglavljima 23 i 24 kao uslovu za otvaranje novih poglavlja nije do kraja utemeljena u činjenicama jer tzv. non-pejper o napretku u vladavini prava notira značajne aktivnosti, posebno usvajanje medijske strategije koje je veoma značajan deo Poglavlja 23“, ističe ministarka.

Navodi i da je u Poglavlju 24 koje se tiče azila, borbe protiv organizovanog kriminala, bezbednosti, migracija preovladavala pozitivna ocena.

„Hrvatsko predsedavanje je završeno bez otvaranja novih poglavlja sa Srbijom, ali pravi Izveštaj o napretku, koji je odložen zbog pandemije koronavirusa, biće objavljen već na jesen tokom nemačkog predsedavanja, što će biti prilika da države članice na sveobuhvatniji način sagledaju napredak u reformama i da otvorimo i nova poglavlja. Naravno, zahvaljujemo se brojnim državama koje su dale podršku za otvaranje i nekoliko poglavlja, ali ovog puta saglasnosti svih država nije bilo. Srbija će nastaviti posvećen posao na evropskom putu, i kao što je predsednik Vučić baš tog dana i rekao, očekujem da će nova Vlada zauzeti još snažniji evropski kurs“, zaključuje Joksimović.


Holandija, Belgija, Danska, Švedska, Finska, Nemačka i Bugarska nisu dale zeleno svetlo za otvaranje Poglavlja 2, pozivajući se na nedostatke i kašnjenja u reformama vladavine prava i nedavni izveštaj o Evropske komisije o ovoj oblasti.

U dosadašnjem toku pregovora koji su započeli u januaru 2014. godine, Srbija je otvorila 18 poglavlja od ukupno 35.

Prošle godine su otvorena dva poglavlja,
poslednji put u decembru 2019. godine poglavlje 4 o slobodnom kretanju kapitala.

Iako je ostvarila napredak u mnogim oblastima, Srbija mora ubrzati reforme kada su u pitanju nezavisnost pravosuđa, borba protiv korupcije, sloboda medija, bavljenje ratnim zločinima i borba protiv organizovanog kriminala – zaključci su Evropske komisije u poslednjem šestomesečnom radnom dokumentu o stanju u poglavljima 23 i 24, takozvanom non-pejperu, objavljenom 11. juna, preneo je ranije portal Juropijan Vestern Balkans.

Koordinatorka Radne grupe za Poglavlje 23 Nacionalnog konventa o EU Jovana Spremo izjavila je za taj portal da je ovaj izveštaj, kao i prethodni, skrenuo pažnju na veoma bitna kašnjenja u reformama koje se sprovode u okviru pregovaračkog poglavlja 23 i na zabrinjavajuće pritiske.

“Važno je što se ističu nedozvoljeni politički uticaji i medijske kampanje protiv predstavnika pravosuđa, nekažnjivost napada na novinare, pritisci na advokate koji su zastupnici u organizacijama civilnog društva i dalje dozvoljavanje poricanja genocida i govora mržnje u samoj Narodnoj skupštini”, navela je Spremo.

Bez obzira na kašnjenja, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je ranije da Srbija očekuje da do kraja juna ove godine dobije saglasnost za otvaranje bar nekog od pet poglavlja za koje je spremna.

https://insajder.net/sr/sajt/vazno/...ija-ne-otvori-novo-poglavlje-je-politička.htm
 
Jel Dinkic i ekipa rekose krajnji rok 2006te. Koji ce mi sad klinac EU , unistili su nam malodost i zivote u Srbiji i sire ,
sad treba da ih molimo da budemo zajedno.
Je li postoji neki sindrom zrtve i nasilnika u psihologiji?

Pusti ženu neka se okoristi malo o prodavanje magle , vidiš kako se redizajnirala , ne liči na onu krapmaču od pre
 
otvaranje i zatvaranje poglavlja je političko pitanje. Crna gora i pored grubog narušavanja verskih prava kao i prava Srba uopšte otvara zadnje poglavlje. Srbija nikad neće moći da otvori sva poglavlja jer ne postoji stvarna želja zemalja EU da nas integrišu u EU. A i bolje je tako.
A da li si pomislio da je nase ministarstvo mozda nesposobno?
Ili u Srbiji ljudi odmah krive druge.
 
otvaranje i zatvaranje poglavlja je političko pitanje. Crna gora i pored grubog narušavanja verskih prava kao i prava Srba uopšte otvara zadnje poglavlje. Srbija nikad neće moći da otvori sva poglavlja jer ne postoji stvarna želja zemalja EU da nas integrišu u EU. A i bolje je tako.

Crna Gora je članica NATO pakta, zato ide lakše i brže i sa Evropskom unijom.
 

Back
Top