[jacanje srednje klase u Africi] Ko ima 2,2 USD (dnevno) već je srednja klasa

_nobody_

Veoma poznat
Banovan
Poruka
10.370
Ko ima 2,2 USD već je srednja klasa

Bern -- U Africi 34 odsto populacije pripada srednjoj klasi, a prema predviđanjima stručnjaka do 2060. srednja klasa činiće 42 odsto stanovništva tog kontinenta.

http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2014&mm=10&dd=29&nav_id=917329

Istraživanje Afričke banke za razvoj (BAD) pokazuje da se od ukupno 1,1 milijardi Afrikanaca, njih oko 370 miliona svrstava se u srednju klasu, prema afričkim standardima, što znači da njihov prihod iznosi od 2,2 do 20 dolara dnevno.

Srednja klasa u Africi je stabilna i sve brojnija a to predstavlja snažan podsticaj ekonomskom rastu, navodi se u studiji BAD, koju prenosi švajcarski list 24 sata.

Isti izvor podseća da je Međunarodni monetarni fond predvideo za Afriku ove godine privredni rast od 5,1 odsto, prema 4,7 odsto u 2013, a za narednu godinu povećanje BDP-a od 5,8 odsto, i to najviše zahvaljujući povećanju investicija u prirodne resurse i infrastrukturu, ali i jačanju ekonomskog standarda stanovništva.

Istraživanje BAD-a takođe je pokazalo da zemlje ovog kontinenta koje imaju snažniji privatni sektor poseduju i brojniju i jaču srednju klasu.

Tako je u severnoj Africi 77 odsto populacije svrstano u kategoriju srednje klase, a sledi centralna Afrika sa 36 odsto stanovnika, što je iznenadjujući podatak. Na trećem i četvrtom mestu sa stopom od oko 34 odsto su jug kontinenta (gde se nalazi i država Južnoafrička Republika) i zapadna Afrika. Na poslednjoj poziciji je istočna Afrika, gde jedva četvrtina populacije pripada srednjoj klasi.

Ova studija, koja je pokrila period od 20 godina i obuhvatila 37 afričkih zemalja sa oko 800.000 domaćinstava, potvrdila je da je u većini zemalja došlo do širenja i jačanja srednje klase.

Neke zemlje, pak, zabeležile su suprotni trend, i to zbog prelaska jednog broja pripadnika srednje klase u bogatu klasu, kao što je slučaj sa Egiptom i Madagaskarom.

Zahvaljujem se Premijeru i Predsedniku Srbije. Uveli su Srbe u srednju klasu. Africku, doduse, ali ipak, gotovo 80% Srba je (po africkim standardima) srednja klasa. Do 2060te, to ce, po svemu sudeci, biti i neverovatnih 90%. :whistling:

Gospodo Predsednice i Premijeru, keep up the good job, will ya? Do 2060te ima jos 45 godina, poduzi mandat, Porasce dete, osamostalice se! I da... 2 funte dnevno, nije sala (Premijer je PRAVI, nepatvoreni Vizionar)! I africka realnost potvrdjuje Premijerovu genijalnost :smeker:

_nobody_
 
Poslednja izmena:
А неко ко у Америци нема 1500 ојра месечно се сматра сиромашним.

И онда ће наши генијалци да тврдње о пропасти Америке базирају на тврдњи да у Америци има 40 милиона гладних, а да у Африци расте средња класа, те да ће Ангола завладати универзумом.

Иако "гладни" Амер зарађује 1400 евра месечно, а средњекласни Анголанац 130.
 

Back
Top