Ja volim što sam učiteljica

1695143205097.png

Mislila sam da počnem da pišem od 1.9. al nisam uspela. Morala sam da upišem 16x27 učenika za pedagoške sveske :mrgreen:
Zato krećem sa unosom od danas, sviđa mi se nešto ovaj utorak.Dakle, dolazim u školu i utvrdim da nemam internet. To znači, nema planova, nema priprema a nema ni prezentacija. Zovem jednog kolegu, on kaže zovi drugog, drugi kaže, sad ništa ne mogu da ti pomognem već sam kući, radio prepodne, aj sutra ćemo. Znači, danas sam na improvizaciji nastave,kao u stara, dobra vremena. Piskaram u svesci, više vremena posmatram učenike, milina. Koristimo tablu mnogo više, počinju da ih bole ruke od zapisivanja, kenjkaju a kreću i glavobolje :mrgreen: Mene još uvek ne boli gava, ali me grlo malo pecka ;) Prvi odmor, kanc, 3.svetski rat. Roditelji su izglasali dnevnice za rekretivnu nastavu i nastaje pravi haos. Izglasali su da dobijamo po 1000 dinara po detetu, ali da bi smanjili cenu, odričemo se 7. dana. Zanimljivo kako se agencije ne odriču ničega, možda im nije bitno ako se niko ne prijavi da pošalje dete po njihovim finim cenama. Dakle, poslednjeg dana volontiramo :mrgreen: pakujemo ih, zabavljamo dok ne stigne autobus, pazimo da svi pola sata pre polaska popiju tablete protiv mučnine, da idu u wc pre nego što krenemo a kada krenemo, držim kese u krilu jer su već počeli da jedu i piju pa počinje i povraćanje. Prvo stajanje,neka benzinska pumpa, vozila jure kao luda, drži ih sve ako možeš, nemam kad da odem do wc, kafu prosipam po sebi i to je to,ko mi je kriv što volim svoj posao i volim kada ih vodim negde a oni oduševljeni jer prvi put idu sa društvom negde, bez tate i mame. Prošle godine sam se odrekla 3 dnevnice da bih umanjila cenu za decu koja su slabijeg finansijskog stanja, i ne hvalim se jer ću to uraditi i ove god, verovatno.
Nisam napomenula da nam ove godine dolazi eksterna komisija. To su one čike i tete koje nikada nisu ušle u odeljenje i obožavaju kada pišemo milion izveštaja, da li smo tako i radili, njima i nije mnogo važno. Važno je samo da je uredno sve zapisano na tri različita mesta. Divni neki ljudi.
Posle drugog časa sam odlučila da izađemo napolje i da se igramo. Zamislite, naučila sam ih jelečkinje- barjačkinje, mnogo im se svidela igra, jedva sam ih uvela u učionicu. I dalje mi vibrira telefon, obe školske grupe veoma aktivne : počinje obuka za platformu Čuvaj me, počinje akcija Od smeća do cveća, prezentacija za roditeljski sastanak, obavezno je imati projektor i internet( nemam ni jedno, za sada) Još informacija, roditelji, platite đački dinar, osiguranje, crveni krst, matematički list ...polako se pakujemo, danas smo uspeli da prospemo samo jednu flašicu sa vodom i pola kesice smokija, nije loše ;)
 
Prolazi i današnji dan koji je započeo pištanjem telefona i mnogobrojnim mailovima. Umesto 'dobro jutro lepotice', dobijam tabele, obrasce, obaveštenje o krosu, e kad nisam Ruška Jakić, ko mi kriv :mrgreen: . Ko nije radio u odeljenju ne može da shvati koliko mi je lepše samo raditi sa decom, nego izgubiti pola časa na administraciju, a ti koji nisu radili u odeljenju su eto, odlučili da je kuckanje svega i svačega osnov obrazovanja. Dositej i ostali se prevrću grobu, mi se prevrćemo po internetu pokušavajući da nađemo idealne unose za razne izveštaje i tabele :mrgreen:
A jeste li čuli za igru Jadžent? E, to mi je bila nastavna jedinica iz fizičkog danas. Prvo sam ja po svom dvorištu pokušavala da pohvatam pravila igre, sama sa sobom. Komšiluk se više i ne krsti, navikli su da pevam, preskačem vijače a bogami razvučem i harmoniku ponekad ;) Tako spremna, počela sam čas i gle čuda, deca su mnogo brže shvatila i prihvatila pravila, ma bravo mali genijalci. Od uplašenih prvačiča, koji su bežali od lopte, dobijam male sportiste, naravno da sam ponosna.
Naša pedagoško-psihološka služba je spremila prezentaciju i zakazali smo roditeljski. Odziv roditelja 35% i to onih roditelja koji u svakom slučaju prate rad svoje dece, sarađuju sa nama i sve probleme rešavamo u hodu. Opravdano odsutnih roditelja je bilo oko 25% , znači, ostaje 40% roditelja i to dece koja često imaju problem. Istrpeću napade da okrivljujem roditelje, ali ovo su podaci koji dokazuju da postoji problem. No da se ja vratim na svoje đaćiće. Danas smo smišljali što više lepih reči, na slovo, na slovo. Ako se neko pita koji je to predmet, ja to radim na času građanskog vaspitanja. Pomalo razočarana, deca nam imaju problem sa fondom reči. Zato sam odlučila da sledeću nedelju provedemo u biblioteci. Proveriću ima li uspeha ta moja ideja, mada mi deluju zainteresovano.
I uspela sam da pomirim Filipa i Viktora, za sada. Obojica su prznice, impulsivno reaguju ali današnja igra ih je spojila a pobeda zajedničkog tima učinila da shvate da je lepo i kada se boriš za druga ...
 
ta cokolada proizvodjaca FREY je nesto najlepse sto sam imao prilike da jedem
od svih cokolada koje sam u zivotu jeo
naravno akcenat je na "cestitkama" i da znas da mi je krenula suza radosnica
jer se vidi koliko te deca vole...

toliko srca su jasan znak , jer nemaju fond reci da ti ispisu
koliko te vole i koliko im znacis.

Predivna slika :heart: ulepsala mi je dan

Hvala uciteljice
 
ta cokolada proizvodjaca FREY je nesto najlepse sto sam imao prilike da jedem
od svih cokolada koje sam u zivotu jeo
naravno akcenat je na "cestitkama" i da znas da mi je krenula suza radosnica
jer se vidi koliko te deca vole...

toliko srca su jasan znak , jer nemaju fond reci da ti ispisu
koliko te vole i koliko im znacis.

Predivna slika :heart: ulepsala mi je dan

Hvala uciteljice
Upravo to sam i htela da naglasim, da je meni najbitnije ono što sami naparave jer mi time pokazuju da sam ostavili neki trag u njihovim mislima. I da pokažem onim nevernima da naši pokloni nisu avioni, kamioni, ovo su pokloni koji nam ulepšaju dan, mesece i godine rada sa decom :heart:
 
Poslednja izmena:
Na kraju godine uciteljica je delila "drugarske paketice" u rucno radjenim paketicima
od sadrzaja tu se naslo :

- coko bananica
- diploma za naj druga/drugaricu
- olovka
- kartoncic sa nekim od onih najlepsih izreka tipa
"drugarstvo je zlatna zica, prekinut se daje lako, sastaviti se opet dade, ali cvor ostaje" !


eto ideja za neku novu "tvoju decu" :D
 
Svetski dan učitelja - 5.oktobar - „Ako učitelj voli svoj posao, on je dobar učitelj. Ako učitelj voli učenika kao otac ili majka, on je bolji učitelj od onog učitelja koji je pročitao sve knjige ali ne voli svoj posao, ni đake. Kada učitelj sjedini ljubav prema poslu i prema učenicima – on je savršen učitelj.“ L. N. Tolstoj
 
davno cuo a i skoro procitao nesto lepo nalik :

" covek koji voli svoj posao ni jedan dan nece raditi,on ce se zabavljati ceo radni vek" tako nesto :D


Ko voli svoj posao novac mu nista ne znaci a rezultati govore.

Malo zavidim na onim cestitkama. Samo mrvu.
Dobio sam nesto slicno od najdrazih "ucenika" to nema love koja moze da plati.
A suze radosnice su slatke kao cokolada... i osecaj ponosa da sam nesto makar dobro uradio za zivota
:heart:
 
Давно је било али још се сећам прве реченице на пракси коју сам исписао кредом на табли.
Ја имам неуредан и ружан рукопис.
Тако је гласила...клинци се покидали од смеха, па и моја менторка..
После ми каже "колега, сјајно пробијање леда"...
Мислим се, жено Божја, виде ли ти онај "швракопис"?
:cool:.
 
Poslednja izmena:

Back
Top