Ја сам, ти си .... који је то глагол?

Glagol je "biti"; a "jesam" je nesvršeni oblik tog glagola u prvom licu i sadašnjem vremenu.
Није :)
Глагол се баш зове "јесам"
Бити се мења "будем, будеш...." у презенту
Сећам се да нам је професор српског објаснио глагол "јесам" , тако да је ипак тај у питању.

Baš htedoh da napišem da to mogu da "zamene" oni koji su preskočili neke časove, kad ono međutim...sizif me demantovao :malav:
Лако се збунимо око ових ствари.
Ставио сам тему као граматички куриозитет.
Имали смо одличног наставника српског у ОШ који нам је објаснио глагол "јесам". Сећам се да је то био шок за мене, глагол без завршетка на "ти" и још звучи као прво лице једнине?

Сећам се да нам је професор српског објаснио глагол "јесам" , тако да је ипак тај у питању.
Ima tih alternativnih gramatičara, ali to je sve penis na biciklu, to je kao da kažeš da je Zemlja ravna jer ima četvorica u Srbiji koji to tvrde.

Nijedan normalan lingvista ne podržava tu teoriju za koju se iz aviona vidi da je pogrešna. (šta bi bio infinitiv glagola "jesam" - "jesti" možda?)

Tako da.... mani se budala - ovo je isto u mnogim jezicima, da forma za prvo lice glagola biti u prezentu bude drugačija. (To be - I am, recimo u engleskom ili sein - ich bin u nemačkom, itd. Niko normalan tamo ne tvrdi da su "am" i "bin" glagoli za sebe)

Ima tih alternativnih gramatičara, ali to je sve penis na biciklu, to je kao da kažeš da je Zemlja ravna jer ima četvorica u Srbiji koji to tvrde.

Nijedan normalan lingvista ne podržava tu teoriju za koju se iz aviona vidi da je pogrešna. (šta bi bio infinitiv glagola "jesam" - "jesti" možda?)

Tako da.... mani se budala - ovo je isto u mnogim jezicima, da forma za prvo lice glagola biti u prezentu bude drugačija. (To be - I am, recimo u engleskom ili sein - ich bin u nemačkom, itd. Niko normalan tamo ne tvrdi da su "am" i "bin" glagoli za sebe)
Полако
Линк који сам навео је један извор, други је онај који сам учио у школи.
Не бих рекао да су алтернативни граматичари
Оно што нама звучи логично, не значи да је и тачно.

Dobro, pitaj nastavnika ako je još dostupan koji je infinitiv glagola "jesam".
Глагол се тако зове, и има само презент.
Погледај у литератури на нету, доступна је. Дал се "јесам" назива и инфинитивом обзиром да има исти облик у првом лицу, не знам. Могуће.

Да
Ево решења, каже овде аутор "нема инфинитив" и има само презент. Помоћни глагол.
Znači "jesam" nema infinitiv, a "biti" nema prvo lice jednine u prezentu. Isto značenje. Kakva slučajnost. :mrgreen:

Kad se ova dva sastave, dobija se taman jedan kršten glagol kome ne fali ništa.

Znači "jesam" nema infinitiv, a "biti" nema prvo lice jednine u prezentu. Isto značenje. Kakva slučajnost. :mrgreen:

Kad se ova dva sastave, dobija se taman jedan kršten glagol kome ne fali ništa.
Бити има прво лице у презенту
"Будем"
Ради се о помоћним глаголима.

Glup sam, ne razumem. Daj mi molim te primer rečenice u kojoj je "budem" prvo lice u prezentu.
Nisi ti glup
Nego provociraš
Ako misliš da su navedeni materijali u vezi gramatike pogrešni....dobro. Tvoje pravo. Nisam ih ja pisao a naveo sam da sam tako učen u školi.

Biti je pomoćni glagol.
Pitaj nastavnike srpskog kako glasi rečenica sa budem u službi prvog lica prezenta pa nam javi
;)

Nisi ti glup
Nego provociraš
Ako misliš da su navedeni materijali u vezi gramatike pogrešni....dobro. Tvoje pravo. Nisam ih ja pisao a naveo sam da sam tako učen u školi.

Biti je pomoćni glagol.
Pitaj nastavnike srpskog kako glasi rečenica sa budem u službi prvog lica prezenta pa nam javi
;)
Ne mislim da su materijali pogrešni, niti provociram, već te ozbiljno pitam jer sam ne umem da smislim.

Svašta smo i mi učili u školi što se kasnije pokazalo upitnim. Gramatika je, na kraju krajeva, stvar dogovora.

Imaš li ikakvu ideju za ovu rečenicu?

Ne mislim da su materijali pogrešni, niti provociram, već te ozbiljno pitam jer sam ne umem da smislim.

Svašta smo i mi učili u školi što se kasnije pokazalo upitnim. Gramatika je, na kraju krajeva, stvar dogovora.

Imaš li ikakvu ideju za ovu rečenicu?
Imam ideju da je reč o pomoćnom glagolu koji ima funkciju u građenju drugih vremena a nema formalno upotrebu u prezentu sam za sebe
Ima takvih slučajeva po drugim jezicima

Ako je gramatika stvar dogovora da li se taj dogovor promenio od kad smo učili škole i od kad su ljudi pisali ova uputstva što smo postavili?

Mislim da ti govoriš o logici i onome što ti se cini da bi bilo prirodno ali pitaj ljude koji su "srbisti" i daće ti sigurno adekvatan odgovor

Imam ideju da je reč o pomoćnom glagolu koji ima funkciju u građenju drugih vremena a nema formalno upotrebu u prezentu sam za sebe
Ima takvih slučajeva po drugim jezicima

Ako je gramatika stvar dogovora da li se taj dogovor promenio od kad smo učili škole i od kad su ljudi pisali ova uputstva što smo postavili?

Mislim da ti govoriš o logici i onome što ti se cini da bi bilo prirodno ali pitaj ljude koji su "srbisti" i daće ti sigurno adekvatan odgovor
U gramatici sve moze da se dovede u pitanje.
Kao sto je onomad Vuk uradio -na primer.

Mnogo toga je nelogicno a problem je kad u SANU i po fakultetuma sede ljudi koji nemaju petlje ni kreativnosti da menjaju stvari.
Evo danas ne mogu da smisle zenska zanimanja -nece da siluju srpski.

Screenshot_20211009-130819_Viber.jpg

Screenshot_20211009-130824_Viber.jpg

Glagol je jesam,zato što jesti znači nešto drugo. :)

Back