Da li je Isus nameravao da njegova religija bude svetska ili je trebalo da bude ograničena samo na Izrael?
Zašto je rekao sledeće
nego da ne vadim iz konteksta cela priča ide ovako
da li su u ovoj priči Jevreji deca, a ostali ljudi psi? Ili je Isus možda hteo da testira ženu Hananejku da vidi da li će se radi izlečenja poniziti i pristati na ponižavajuću ulogu psa? Zašto nije tako testirao Jevreje?
Zašto je rekao sledeće
Matej 15,24 | A on odgovarajući reče: ja sam poslan samo k izgubljenijem ovcama doma Izrailjeva. |
nego da ne vadim iz konteksta cela priča ide ovako
Matej 15,22 I gle, žena Hananejka izađe iz onijeh krajeva, i povika k njemu govoreći: pomiluj me Gospode sine Davidov! moju kćer vrlo muči đavo. Matej 15,23 A on joj ne odgovori ni riječi. I pristupivši učenici njegovi moljahu ga govoreći: otpusti je, kako viče za nama.
Matej 15,24 A on odgovarajući reče: ja sam poslan samo k izgubljenijem ovcama doma Izrailjeva.
Matej 15,25 A ona pristupivši pokloni mu se govoreći: Gospode pomozi mi! Matej 15,26 A on odgovarajući reče: nije dobro uzeti od djece hljeb i baciti psima. Matej 15,27 A ona reče: da, Gospode, ali i psi jedu od mrva što padaju s trpeze njihovijeh gospodara. Matej 15,28 Tada odgovori Isus, i reče joj: o ženo! velika je vjera tvoja; neka ti bude kako hoćeš. I ozdravi kći njezina od onoga časa.
da li su u ovoj priči Jevreji deca, a ostali ljudi psi? Ili je Isus možda hteo da testira ženu Hananejku da vidi da li će se radi izlečenja poniziti i pristati na ponižavajuću ulogu psa? Zašto nije tako testirao Jevreje?
Poslednja izmena: