Izvoli-hvala-molim izvini

Možda se malo preteruje sa ovom učtivošću, kao da se malo forsira izvoli-hvala-molim.
U smislu reči. Nije problem u finim delima ili manirima.
Istopićemo se ako nam neko ne kaže hvala za svaku glupost.

Koliko ste kulturni u tom smislu?

Da li vam smeta ako neko nije učtiv?
Ili ako je previše učtiv.

Da li na pijaci treba zadržati "nivo komunikacije". Pri čemu je 'pijaca' paradigma za situacije i ljude koji su iz opuštenije kulturološke sredine.

Dakle, nisu tema bahati i bezobrazni, nego drugi kraj spektra- oni previše fini.
ja kažem čak i "ljubim ruke"

Култура и љубазност не могу постати излизане, колико год да ми је неко близак.
Неке ствари не могу постати излизане, није то пар ципела.
Ако дозволимо да такав наратив постане мејнстрим, ускоро ће и Добар дан некога нервирати, шта ћемо онда, да климамо главом у знак поздрава, док и то не постане сувишно?

Možda se malo preteruje sa ovom učtivošću, kao da se malo forsira izvoli-hvala-molim.

Da li na pijaci treba zadržati "nivo komunikacije". Pri čemu je 'pijaca' paradigma za situacije i ljude koji su iz opuštenije kulturološke sredine.

Dakle, nisu tema bahati i bezobrazni, nego drugi kraj spektra- oni previše fini.
kultura mi je utkana u svakodnevnu komunikaciju
bukvalno van kontrole volje u datom momentu
ponekad imam problem da se moja kultura tumaci kao slabost
ne razumem ljude kojima je elementarna kultura strana i nepoznata stvar
a ima ih mnogo.
ja uglavnom ne gajim odnose sa ljudima koji su nekulturni, napadni i nametljivi i glupi i ograniceni i ogovaraju i spletkare i svadljivi su i tako to.
ali ali ali nuzno pokad dolazim u sukob sa idiotima koji se potvrdjuju sami sebi kroz vandalizam ili bahatost
pa ja tako sedim i piem pitje i utjivam u svojim ahtivnostima na keju
ali odvojim vreme da shikaniram grupu roditelja cija deca bacaju kamenje na labudeve

micim da je moralna obaveza cvakog normalnog coveka da reaguje u odredjenim situlacijama

mene izrazito nervira kad neko ne prihvata izvinjenje, bilo u običnim, banalnim situacijama ili nekim malo ozbiljnijim
npr jednom sam u prodavnici okrznula nekog čoveka ramenom, okrenula se i rekla izvinite
on prevrće očima
ja ponovo, izvinite, nisam namerno,
on još jače prevrće očima
e reko, nemojte da izvinete, i opet ga okrznem
e na to više nije imao komentar
naravno da postoje situacije kad izvini nie dovoljno, ali za ovakve gluposti...

izvoli-hvala- molim-i drugi put...........verovatno se nastavlja "dijalog" al nema tolko vremena.

mene izrazito nervira kad neko ne prihvata izvinjenje, bilo u običnim, banalnim situacijama ili nekim malo ozbiljnijim
npr jednom sam u prodavnici okrznula nekog čoveka ramenom, okrenula se i rekla izvinite
on prevrće očima
ja ponovo, izvinite, nisam namerno,
on još jače prevrće očima
e reko, nemojte da izvinete, i opet ga okrznem
e na to više nije imao komentar
naravno da postoje situacije kad izvini nie dovoljno, ali za ovakve gluposti...
U situacijama kad nekog slučajno gurneš, zgaziš, šutneš po meni je bolje reći Pardon ali ne zato što je francusko 'pardon' bolje nego srpsko 'izvini' nego naprotiv, zato što 'izvini' ima veću težinu. 'Izvini' očekuje oproštaj koji je u tim situacijama nepotreban, što je tvoje iskustvo potvrdilo, dok je 'pardon' (bar kako se kod nas koristi) izraz saopštavanja da smo nekog povredili ali da to nismo hteli, da nam je žao i kraj.

U situacijama kad nekog slučajno gurneš, zgaziš, šutneš po meni je bolje reći Pardon ali ne zato što je francusko 'pardon' bolje nego srpsko 'izvini' nego naprotiv, zato što 'izvini' ima veću težinu. 'Izvini' očekuje oproštaj koji je u tim situacijama nepotreban, što je tvoje iskustvo potvrdilo, dok je 'pardon' (bar kako se kod nas koristi) izraz saopštavanja da smo nekog povredili ali da to nismo hteli, da nam je žao i kraj.
За тражење опроста имамо израз Опрости.
Извини је исто што и пардон, и не видим разлог да се користи.

Izvini je za male stvari a oprosti za malo jače.

За тражење опроста имамо израз Опрости.
Извини је исто што и пардон, и не видим разлог да се користи.
Da, tačno. Ali i izvini može da se upotrebi za lakše povrede, gde se očekuje ako ne oproštaj, onda bar razumevanje, objašnjenje. Pardon mi je baš za te brze situacije, tipa odmah idemo dalje.

E sad ga pretera. Tebe samo nervira reč izvini.
-Pardon.
-Samo izvolite

:D

Smeta mi ako neko nije učtiv i vaspitan , jer sam ja tako vaspitana sa dobar dan, dovidjenja, hvala, itd

Stvarno, posle se pitamo otkud se došli ti političari. I otkud toliko bahatih ljudi. Pa nisu pali sa neba. Mi smo ih vaspitali.

To jeste, narod dobija vlast kakvu zasluzuje.
Ja dugo, predugo to nisam shvatala.

Sada sam prestala pred mladjima od sebe da krijem, mene su vaspitavali na vilama i vitezovima pa sam se slupala.
Ne kudim, ne hvalim vise druge, ali tu gresku ne pravim.
Covek treba da poznaje sta od koga moze da ocekuje.

Ali bih i prema njima bila ljubazna.
Niti mi godi drugacije, niti se svet moze promeniti jednakim ponasanjem.

To hriscanstvo najbolje pokazuje. Ono je preoblikovalo svet jer su se hriscani ponasali potpuno drugacije od tadasnjih vrednosti.
Bilo je potrebno mnogo krstaca, mnogo arena...i na kraju je pitomiji pobedio.

Back