Izvoli-hvala-molim izvini

Lule

Poznat
Poruka
8.291
Možda se malo preteruje sa ovom učtivošću, kao da se malo forsira izvoli-hvala-molim.
U smislu reči. Nije problem u finim delima ili manirima.
Istopićemo se ako nam neko ne kaže hvala za svaku glupost.

Koliko ste kulturni u tom smislu?

Da li vam smeta ako neko nije učtiv?
Ili ako je previše učtiv.

Da li na pijaci treba zadržati "nivo komunikacije". Pri čemu je 'pijaca' paradigma za situacije i ljude koji su iz opuštenije kulturološke sredine.

Dakle, nisu tema bahati i bezobrazni, nego drugi kraj spektra- oni previše fini.

Možda se malo preteruje sa ovom učtivošću, kao da se malo forsira izvoli-hvala-molim.

Da li na pijaci treba zadržati "nivo komunikacije". Pri čemu je 'pijaca' paradigma za situacije i ljude koji su iz opuštenije kulturološke sredine.

Dakle, nisu tema bahati i bezobrazni, nego drugi kraj spektra- oni previše fini.
Izvoli-hvala-molim-izvini, deo je osnovnog ljudskog vaspitanja. Držim do toga i važno mi je da se deca i unuci tako ponašaju. Ne zanima me odgovor drugih, to je njihovo naučeno, ja se ponašam po svom naučenom. Ne pravim razliku pijace, škole, banke....često se na pijaci iznenadim....biti suviše fin, nisam sigurna da sam razumela?

Imam utisak da su u Srbiji ljudi nekako nabusiti i da nas naša siva svakodnevica udaljava od ovih zaista normalnih manira. A moguće i da je to neka balkanska stvar - pre neko veče žali mi se Grkinja koja studira u Americi da ju je ovde, u Beogradu, neko u marketu slučajno udario u rame i nije ni zastao da kaže izvini. Ona je konstatovala u šali da je to podseća na kuću.
Da, preterano izvinjavanje nije svojstveno evropskim kulturama (Amerikanci su izrazito učtivi i izvinjavaju se stalno, da ne pominjem Kanađane), niti je preterana skromnost, koja je kod nas na ceni, recimo poželjna u Nemačkoj. Tamo je previše skromna osoba na granici dobrog ukusa - gde je ta granica moraću sama da otkrijem ali mi je "vakela" održana. :D

Volim kada je neko ljubazan.
Kad mi se desi da je neko za kasom neprijatan i deluje kao da će izvući utoku ako ga/je pitaš nešto- te radnje posle preskačem.
Takođe.

Što se pijace, iz uvodnog posta, tiče, još nisam naišla na bahatost i primitivizam.
Oslovljavanje i komunikacija je uz obostrano poštovanje.

Kad mi se desi da je neko za kasom neprijatan i deluje kao da će izvući utoku ako ga/je pitaš nešto- te radnje posle preskačem.
Napisala sam- nisu tema bahati, bezobrazni, ok, dodajem i neljubazni.
Postoji i neutralan pristup, npr. kad na kasi ne kaže Dobar dan ili izvolite kad vraća karticu.
Meni je to recimo ok.
Ili pitaš dete da ti donese vodu, ono - izvoli, ti- hvala, ono-molim. Isforsirana učtivost neprimerena običnoj situaciji. Očekuju se pohvale za nebitnu stvar, koja se skoro podrazumeva, gubi se spontanost i prava težina reči -hvala.

Nešto sa ljudima debelo nije u redu kad im je problem što je neko "previše učtiv i fin".

Meni može da bude previše samo bahatih i bezobraznih, to gledam svaki dan.

To da ti neko kaže hvala, molim, izvini uzme nekome celih jednu sekundu života i ako je neko uradio nešto što je zaslužilo hvala i izvini, to se i uradi.

Čak i za izvoli, ako nekome dodaješ nešto šta ti je teško da kažeš izvoli? Ne znam, mene su pre toliko godina vaspitali da treba tako, tako da ne bih to menjao zato što je nekome previše.

Ima stara izreka, ako ti je neko previše, ti nađi sebi ravno.

Licno se zahvaljujem i za najmanje sitnice jer smatram da je najmanje sto mogu da uradim da kazem "hvala" ili "izvinite", i iskreno nije mi bitno da li sam "kulturan" vec je vise neki odraz postovanja prema toj osobi i da zaista cenim to sto radi, pa neka mi da i obicnu casu vode.

Postoje momenti kada mi smeta preterano zahvaljivanje i tad zamolim tu osobu da mi se ne zahvaljuje jer nema potrebe za tim i da se ne opterecuje, jer ne zelim da postavljam nekog u situaciju preteranog "duznika" ali taman posla da mi ide na zivac osim ako ne vidim da zloupotrebljava tako nesto.

Misliš da si i dalje učtiv kad si ovo napisao :lol:

Naravno da mislim, zato što zaista ne mogu da se načudim dovoljno koliko živimo u nenormalnosti kad je sad i učtivosti mnogo.

Ako ti neko donese čašu vode, npr, zato što tebe mrzi da ustaneš, dakle učinio ti je uslugu i rekao ti izvoli, najmanje što možeš je da kažeš hvala jer ta osoba uopšte nije bila u obavezi to da uradi. Ili ti misliš da imaš tu ljudsku visinu da si ti toliko iznad svih i da se očekuje da se tebi donosi i prinosi.

Nije to stvar preteranosti i usiljenosti, osoba koja ide i zahvaljuje se ljudima ko god prođe pored nje, ta osoba će sigurno biti sklonjena sa ulice bar privremeno, ovde pričamo o tome kad ti zaista neko učini nešto što nije morao.

Licno se zahvaljujem i za najmanje sitnice jer smatram da je najmanje sto mogu da uradim da kazem "hvala" ili "izvinite", i iskreno nije mi bitno da li sam "kulturan" vec je vise neki odraz postovanja prema toj osobi i da zaista cenim to sto radi, pa neka mi da i obicnu casu vode.

Postoje momenti kada mi smeta preterano zahvaljivanje i tad zamolim tu osobu da mi se ne zahvaljuje jer nema potrebe za tim i da se ne opterecuje, jer ne zelim da postavljam nekog u situaciju preteranog "duznika" ali taman posla da mi ide na zivac osim ako ne vidim da zloupotrebljava tako nesto.
Možda i drugima smeta tvoje zahvaljivanje za najmanju sitnicu, ali ti ne kažu.

Naravno da mislim, zato što zaista ne mogu da se načudim dovoljno koliko živimo u nenormalnosti kad je sad i učtivosti mnogo.

Ako ti neko donese čašu vode, npr, zato što tebe mrzi da ustaneš, dakle učinio ti je uslugu i rekao ti izvoli, najmanje što možeš je da kažeš hvala jer ta osoba uopšte nije bila u obavezi to da uradi. Ili ti misliš da imaš tu ljudsku visinu da si ti toliko iznad svih i da se očekuje da se tebi donosi i prinosi.

Nije to stvar preteranosti i usiljenosti, osoba koja ide i zahvaljuje se ljudima ko god prođe pored nje, ta osoba će sigurno biti sklonjena sa ulice bar privremeno, ovde pričamo o tome kad ti zaista neko učini nešto što nije morao.
Hvala :lol: (na lepom postu)

Ima trenutaka kad nas neko iznervira preteranom ljubaznoscu, problem je ako ti je tako svaki dan.

Back