" Izvješće SIS-a potvrđuje: Mandalova jedinica smrti u Sisku bila je dio MUP-a "

bakonja

Buduća legenda
Poruka
43.538
" ... Izvješće SIS-a potvrđuje:
Mandalova jedinica smrti u Sisku bila je dio MUP-a

May 17, 2010 at 05:28 PM

Necenzurirano.com je u posjedu strogo povjerljivog izvješća Sigurnosno informativne službe Ministarstva obrane Republike Hrvatske, od 31. ožujka 1993. godine, koje potvrđuje kako je jedinica smrti pod nazivom „Handžar divizija“, kojom je zapovjedao Ekrem Mandal iz Labina, a koja je počinila ratne zločine protiv civila na podrčju Siska 1991. i 1992. godine, sve do početka 1993. godine bila regularna jedinica pričuvnog sastava Policije, u sastavu policijskih jedinica pod kontrolom Ministarstva unutarnjih poslova.

Izvješće SIS-a od 31.3.1993. godine još jedan dokaz zapovjedne odgovornosti političkih institucija i dužnosnika HDZ-ove ratne Vlade za zločine u Sisku

Drugim riječima, dokument koji posjedujemo dokazuje kako se radilo o regularnoj policijskoj postrojbi, te je i ovaj dokument jedan od ključnih tragova u dokazivanju zapovjedne odgovornosti političke hijerarhije u Vladi Republike Hrvatske, Ministarstvu unutarnjih poslova i Ministarstvu obrane, za ratne zločine nad civilima tijekom 1991. i 1992. godine.

Iako su djelatnici SIS-a i Službenom bilješkom od 31. ožujka 1993. godine tražili daljnje postupanje MUP-a prema pripadnicima Mandalove jedinice smrti, MUP je i nakon toga nastavio prikrivati kriminalne aktivnosti i ratne zločine za koje je odgovorna ova jedinica pričuvnog sastava specijalne policije.

Strogo povjerljiva službena bilješka SIS-a broj 512-04-04-1/1-93-46 od 31.3.1993. godine

Službena bilješka operativca broj 512-04-04-1/1-93-46 od 31.3.1993. godine, pod naslovom „Aktivnosti pripadnika Handžar divizije“, odnosi se, prije svega, na incident kojeg su, prema navodima autora službene bilješke, dana 24. ožujka 1993. godine u selu Mošćenica izazvali Ekrem Mandal i njegovi ljudi, ranije pripadnici njegove sisačke jedinice smrti.

„... Zaprimio sam bilješke koje govore o događaju koji se je zbio na Bajram (24.3.1993.) u gostionici u Mošćenici.

Grupa od 13 muslimana, neutvrđenog identiteta, tom prilikom je u pijanom stanju nastupala s pozicija muslimanskog ekstremizma, vrijeđajući Republiku Hrvatsku i Predsjednika, te govoreći kako su se u Bosni borili protiv Hrvata.

Po tvrdnji očevidaca spomenuti pripadaju tzv. „Handžar diviziji“ pod zapovjedništvom Mandal Ekrema.

Provjerom u PU Sisak utvrdio sam da je navedena postrojba pričuvnog sastava Policije raspuštena početkom ove godine, te da se sada radi o grupi civila, većinom stranih državljana koja je zadržala vojni ustroj te djeluje van kontrole“, stoji u izvješću SIS-a od 31. ožujka 1993. godine.

Zašto MUP i Policija nisu protiv Ekrema Mandala i pripadnika njegove je
dinice smrti poduzeli zakonom predviđene mjere?

Međutim, kako je moguće da su i MUP, Policija i Ministarstvo obrane, dopustili da mandalova jedinica i nakon njezinog formalnog raspuštanja, nastave s paravojnim djelovanjem, odnosno postavlja se logičnim pitanje, ako su Mandal i njegova jedinica smrti nakon početka 1993. godine djelovali „van kontrole“, kako se to navodi u citiranom izvješću, zbog čega niti MUP, ni Policija nisu poduzeli zakonom predviđene mjere protiv Mandala i ostalih, pogotovo nakon što je Sigurnosno informativna služba izričito predložila da daljnju obradu nad Ekremom Mandalom i njegovim ljudima preuzme MUP, odnosno Policija.

„Pošto se radi o civilnim osobama, predlažem da daljnju obradu spomenutog događaja preuzmu kolege iz MUP-a“, zaključuje u svojem izvješću od 31. ožujka 1993. godine operativac SIS-a Ministarstva obrane.

Iz dokumenta je, također, razvidno kako je ovom izvješću prethodilo i službeno izvješće o Mandalovoj jedinici smrti od 26. ožujka 1993. godine, ali za sada nije poznata sudbina tog, kao i drugih operativnih, obavještajnih, strogo povjerljivih izvješća koja se odnose na dvije policijske jedinice smrti u Sisku; „Handžar diviziju“ Ekrema Mandala i „Vukove“ Žarka Peše.

Strogo povjerljivo izvješće broj 512-04-04-1/1-93-46 od 31.3.1993. godine dokaz je zapovjedne odgovornosti MUP-a za zločine Mandalove „Handžar divizije“

Međutim, čak i ovako šturi dokument strogo povjerljivog izvješća SIS-a Ministarstva obrane 512-04-04-1/1-93-46 od 31.3.1993. godine dokaz je zapovjedne odgovornosti MUP-a za zločine Mandalove „Handžar divizije“, odnosno dokaz je kako hijerarhija zapovjedne i političke odgovornosti za ratne zločine u Sisku 1991. i 1992. godine vodi izravno prema vrhu HDZ-ove ratne Vlade.

Drugo, iz dokumenta je potpuno razvidno kako je jedinica bez ikakve sumnje bila pod izravnom zapovjednom odgovornosti i nadležnosti Policijske uprave u Sisku, sve do početka 1993. godine, iako je dio jedinice već u drugoj polovici 1992. godine izmješten na borbene zadatke na teritorij susjedne BiH, na temelju tajnog Sporazuma Povjereništva Oružanih snaga BiH sa Ministarstvom obrane Hrvatske, sklopljenog oko 6. kolovoza 1992. godine u Zagrebu.

Dokaz zapovjedne odgovornosti Đure Brodarca i Vlade Milankovića za ratne zločine u Sisku

Točnije, ovaj strogo povjerljivi dokument SIS-a još je jedan dokaz izravne zapovjedne odgovornosti Đure Brodarca, ratnog načelnika Policijske uprave Sisak, i njegovog zamjenika Vlade Milankovića, za ratne zločine koje je na području njihove odgovornosti počinila policijska jedinica smrti pod zapovjedanjem Ekrema Mandala.

Iako se radi o izvješću vojne kontraobavještajne službe Ministarstva obrane Republike Hrvatske, od svega nekoliko rečenica, ovaj strogo povjerljivi dokument mogao bi predstavljati jedan od ključnih dokaza ratne hijerarhije odgovornosti za ratne zločine u Sisku 1991. i 1992. godine, na temelju kojih se može utvrditi kaznena odgovornost zapovjedno odgovornih osoba, kao što su Brodarac i Milanković.

Brodarac i Milanković dio su policijskog sistema koji prikriva ratne zločine u Sisku uz prešutnu suglasnost Županijskog državnog odvjetništva

Osim toga, upravo je Milanković kao Brodarčev zamjenik bio nadređen jedinicama specijalne policije, odnosno zloglasnim jedinicama smrti „Vukovima“ i „Handžar diviziji“, što je izvan svake sumnje jasan trag njegove osobne i zapovjedne odgovornosti za kriminalne aktivnosti i ratne zločine, koje su počinile jedinice pod njegovim zapovjedanjem.

Dokument od 31. ožujka 1993. godine, uz sve navedeno, predstavlja još jedan u nizu dokaza kako su u MUP-u i Policiji bili upozoreni na aktivnosti Mandalove jedinice, ali niti u jednom trenutku nisu poduzeli zakonom predviđene mjere kako bi odgovorne za kriminal i ratne zločine pod svojim zapovjedanjem kazneno procesuirali i sankcionirali.

Upravo suprotno, i Đuro Brodarac i Vlado Milanković, bili su dio policijskog sistema koji je tijekom 1990.-ih prikrivao ratne zločine u Sisku, a što policija, u većoj ili manjoj mjeri vrlo aktivno čini do danas, uz prešutnu suglasnost Županijskog državnog odvjetništva u Sisku.

DM/Necenzurirano.com " .


"Vredan neki i ovaj " :

 
Nacizam je bio 150 godina ideja vodilja hrvatskog drzavotvorstva!
Prvi nacisticki pogromi u Evropi jos pocetkom 20. stoljeca djelo su hrvatskih nacista!
Prva i druga hrvatska nacisticka drzava, Paveliceva i Tudjmanova,
zasnovane su na nacistickom nacelu genocida, koji je izvrsen nad Srbima!

One koji taj genocid izvrsen od strane hrvatskih nacista nije sprecio da priznanjem
tako nastale drzave, ustvari verifikuju genocid kao dozvoljeno sredstvo u
medjunarodnim odnosima, nece pomjeriti iznesene cinjenice vise od pojedinacnih osuda i relativizacije toga zlocina!

Na primjeru priznanja nacisticke drzave Hrvatske, UN. jasno su se definisale kao konglomerat svjetskog zla!!!!
 
Poslednja izmena:

Back
Top