IZVINJENJA -srpska politika !?

@ Dikane
samo izvinjenje nije dovoljno...
katarza, kako je rekao Mesic

Ja bih preporučio gosp. Mesić da doživi katarzu, ako je moralno sposoban za to.

To se i onako radi na ličnom planu.

Što se tiče država one mogu da imaju politiku, pa i onu u kulturi, obrazovanju, medijima ...

Srbija (i njeni građani) ne umišlja da je ikakav div na Balkanu, već je u zadnjih 20 godina non-stop u političkoj krizi. (raspad Jugoslavije, ratovi, ekonomska kriza, sankcije, problem Kosova, tranzicija...).
Dok god traju politički i ekonomski problemi u Srbiji, biće ovako...
A to nećemo rašiti nikakvim moralisanjima, za koje običan čovek u Srbiji ne daje pet para.

Ja bih preporučio gosp. Mesić da doživi katarzu, ako je moralno sposoban za to.

To se i onako radi na ličnom planu.

Što se tiče država one mogu da imaju politiku, pa i onu u kulturi, obrazovanju, medijima ...

Srbija (i njeni građani) ne umišlja da je ikakav div na Balkanu, već je u zadnjih 20 godina non-stop u političkoj krizi. (raspad Jugoslavije, ratovi, ekonomska kriza, sankcije, problem Kosova, tranzicija...).
Dok god traju politički i ekonomski problemi u Srbiji, biće ovako...
A to nećemo rašiti nikakvim moralisanjima, za koje običan čovek u Srbiji ne daje pet para.

nije samo Mesic koji to kaze...ima ih i bitnijih od njega...ali u tome ima istine, i ti to znas..
kriza o kojoj govoris je (mozda u malo manjem obimu od 96-e) je i kod nas kao i u vecini tranzicijskih zemalja...
i ja mislim, da bi, kao sto se Hrvatskoj i cini, trebalo dati "pet para"...
doista nemamo problem kosova, ali nase ponasanje nebi ni dovelo do slicnog problema

Ne bi naravno...''Bljesak'' ili ''Oluja'' bi bili primenljivi i na šiptare.Jedini je problem što ih ima 1,5 miliona na Kosovu.

a vas najmanje pet puta vise...
ako ste za Oluju, onda je vec jednom izvedite, umjesto sto stalno kukate...
rijesite stvar za 3 dana, kao i mi, i za to vrijeme svijet nece ni primjetiti da ste nesto ucinili, a kamoli reagirati...
a meni se cini da ste vi virtualni junacine rade pridrzavate one cetnicke "spremte se, spremte se..." i nikako da se spremite..

@slavonija
Kao što već rekoh:

Ako misliš o zločinima koi su počinjeni na prostoru SFRJ, u Srbiji se govorilo više o tome nego bilo gde.

I o onima učinjenim u naše ime ponajviše...
Prenošena su suđenja najvišim političkim funkcionerima Srbije iz Haga, gde se sudilo njima i njihovoj politici...

Ko je hteo mogao je da čuje sve....Ne shvatam šta želiš da kažeš...
To što ne želimo da prihvatimo stavove zvanične hrvatske politike o događajima na prostoru bivše SFRJ ne znači ništa. Niti ćemo ih ikada prihvatiti, jer ga smatramo jednostranim, pristrasnim itd.

Tacno. U Srbiji se itekako prica o srpskim zlocinima, neki to ne vole da cuju, ali ja mislim da je dobro znati takve stvari. U Hrvatskoj, koliko znam (ispravite me ako gresim), toga nema. Ne zato sto nije bilo zlocina (evo, slavonija malocas priznade da je neovisnost stecena etnickim ciscenjem), vec se o tome ne govori. U svetu nije nepoznata cinjenica da bi Tudjman dobio kartu do Haga da nije umro, kao i za
zlocine koje su cinili Hrvati, i Bosnjaci... Ali CNN nije bio posebno zainteresovan za takve stvari.

M. Jergovic je jednom prilikom rekao da Hrvatskoj nedostaje "Ceda". Licno mislim da je takav smrad dovoljan jedan na svetu, a i previse, ali mislim da je potrebno neko krilo koje ce ukazivati na hrvatske zlocine, malo edukovati ljude kojima su mediji ispirali mozak.

Tacno. U Srbiji se itekako prica o srpskim zlocinima, neki to ne vole da cuju, ali ja mislim da je dobro znati takve stvari. U Hrvatskoj, koliko znam (ispravite me ako gresim), toga nema. Ne zato sto nije bilo zlocina (evo, slavonija malocas priznade da je neovisnost stecena etnickim ciscenjem), vec se o tome ne govori. U svetu nije nepoznata cinjenica da bi Tudjman dobio kartu do Haga da nije umro, kao i za
zlocine koje su cinili Hrvati, i Bosnjaci... Ali CNN nije bio posebno zainteresovan za takve stvari.

M. Jergovic je jednom prilikom rekao da Hrvatskoj nedostaje "Ceda". Licno mislim da je takav smrad dovoljan jedan na svetu, a i previse, ali mislim da je potrebno neko krilo koje ce ukazivati na hrvatske zlocine, malo edukovati ljude kojima su mediji ispirali mozak.

Otkud ti sad to.Ono što vi smatrate etničkim čišćenjem to su bili ekstremi,al to vam očito nije jasno. Kao da bi Amerika i ostale države odobrile "Oluju" i "Bljesak" kao etničko čišćenje. Prije je to bilo četničko čiščenje.O kojim se to srpskim zločinima priča mislim od strane samih Srba? Nije mi to uopće poznato. Ne boj se Hrvati znaju za sve svoje zločine dok vi svoje skrivate pod tepih.

Otkud ti sad to.Ono što vi smatrate etničkim čišćenjem to su bili ekstremi,al to vam očito nije jasno. Kao da bi Amerika i ostale države odobrile "Oluju" i "Bljesak" kao etničko čišćenje. Prije je to bilo četničko čiščenje.O kojim se to srpskim zločinima priča mislim od strane samih Srba? Nije mi to uopće poznato. Ne boj se Hrvati znaju za sve svoje zločine dok vi svoje skrivate pod tepih.
A zašto ne preskočite malo nas,i nastavite da gledate CNN?...doduše,ima i kod vas ljudi koji umeju da misle i razgovaraju,ali to nisu oni koji ceo dan prate latino serije i CNN.:mrgreen:

Izvini, ja "svoje" zlocine nemam, i iskreno, ne verujem da je u ovom poslednjem ratu bilo etnickog ciscenja ni sa jedne strane. Tvrdim da nije bilo planskog genocida ni sa cije strane. Medjutim, ne mozes ti jednu te istu stvar da nazoves "etnickim ciscenjem" ako ga je uradio pripadnik tudjeg naroda, a "individualni zlocin" ako ga je uradio pripadnik tvog naroda.

Sto se tice Amera, on i ciste i ubijaju na Bliskom istoku bez pardona, a slicno su radili i u Vijetnamu, nije njima frka da opravdaju ono sto im odgovara, a da osude ono sto im ne odgovara. Jos se to najmanje odnosi na nas (nas= Balkan).

A sto se tice Srbije, ne znam da li pratis neke nase medije, govori se o srpskim zlocinima itekako, kao sto je neko rekao, bili su prenosi iz Haga, i dan-danas su (sto neki smatraju da je Seselj heroj to je druga stvar), celu B92 i LDP "patrijote" hoce da lincuju bas zato sto se govori i srpskim zlocinima. Srebrenic,a Ovcara, pa Racak... Ne boj se, govori se. Nego ja mislim da se kod vas ne govori i hrvatskim zlocinima (i utoliko ona opaska da Hrvatskoj treba jedan "Ceda").

Licno, ponavljam, ne mislim da je bilo planskog genocida ni sa jedne strane, to je bio gradjanski rat, ali ne moze se jedna te ista stvar nazivati razlicitim imenima u zavisnosti od toga ko ju je uradio.

Feral

Piše: Petar Luković

Mesecima je unazad (hrvatski: unatrag tj. unapred odnosno backwards mislim forward) izgledalo da srpskohrvatski/ hrvatskosrpski polni odnosi ulaze u fazu rutinskog porodičnog snošaja, s tek povremenim elementima suživotnog medijskog orgazma, retkog u svakom balkanskom braku (hrvatski: mraku); Željko Joksimović je nedavno dobrano-erotski uzbudio desetak tisuća cro-tinejdžerica u Sportskom domu, Bajaga je dobio putovnicu i postao novopečeni Hrvat (uzmite ga, vaš je!), sladoledi nekad srpskog a danas hrvatskog Frikoma imali su zajedničke grozomorne reklamne spotove s Franom Lasićem, pisac Vladimir Arsenijević opet je s golemim uspjehom posetio Zagreb, čak se Ivo Sanader usudio stići u Beograd gde se, makar je tako izgledalo pred kamerama, srdačno rukovao sa dr Koštunicom koji je uspeo da ćirilicom promrlja kako su odnosi između dve države “vrlo važni” ili već nešto slično. Ukratko, izgledalo je – razume se, sasvim pogrešno – da su The Serbs bezbolno preboleli “hrvatski sindrom” i da su ovi pojedinačni primeri temelj buduće kolektivno-nacionalne slike koja govori o beskrupuloznoj srpskoj toleranciji i tradicionalnoj miroljubivosti.
Ali, kad je dementnom košarkašu Milanu Guroviću hrvatski MUP zabranio da svoju četničku tetovažu demokratski reklamira po sportskim dvoranama diljem Hrvatske – probudila se ona većinska Srbija koja još uvek, noću, u košmarnim snovima sanja da je Vukovar srpski i da nije nemoguće, kad se steknu Određeni Međunarodni Uslovi (da se obnovi Sovjetski Savez i da se Brežnjev digne iz groba i da Kina malo pomogne nuklearnom pretnjom i da Mao Cedung opet mrtav jaše i da na vrbi rodi grožđe), da pod slikom Draže Mihailovića srpske trupe uđu u srpski Zagreb… i da Gurovića ustoličimo kao gradonačelnika Zagreba, šta bi vam falilo?
Umetničko-četnički happening beogradskih studenata arhitekture koji su na Jelačić-placu poželeli da se slikaju sa Dražinom slikom, i, logično, najlogičnije, uhićeni i osuđeni na samo pet/petnaest dana zatvora, mentalno je poremećeni nastavak priče o kolektivnom gurovićevskom ludilu koje do te mere obuzima Srbiju da se tom prilikom javnosti obratio, a bolje da nije, predsednik Boris Tadić koji je rekao “da se ne slaže sa potezom hrvatskih pravosudnih organa” koji su izrekli kaznu zatvora studentima iz Srbije i Crne Gore, ali i ocenjuje da i u Srbiji i u Hrvatskoj ima ljudi koji bi želeli da sukob između Srba i Hrvata bude večna tema. “Mislim da je tema ustaša, četnika i partizana tema XX veka i van logike, pameti i interesa građana Srbije i Hrvatske da o tome raspravljamo u XXI veku. Ne slažem se sa politizacijom tih slučajeva, niti da je Draža Mihailović bio fašista. Uostalom i predsednik SAD je odlikovao Dražu Mihailovića, šta god mislili i partizani u Srbiji. Vidim da se to politizuje na dramatičan način", rekao je Tadić. Pozdravio ga Aleksandar Tijanić!
Ohrabreni ovakvom podrškom Borisa Tadića/Aleksandra Tijanića, u Kraljevu su se ovih dana okupili predstavnici lokalnog Ravnogorskog pokreta koji su izjavili: “Podržavamo Gurovića, studente i sportiste koji su imali neprilike u Hrvatskoj samo zato što su se ponašali u skladu sa ponašanjem u demokratskoj državi. Oni, međutim, nisu procenili da u Hrvatskoj još uvek vlada crvena aždaja koja se plaši lika i dela našeg slavnog generala Dragoljuba Draže Mihailovića”. Epohalno ravnogorsko otkriće da je Ivo Sanader/HDZ, u stvari, tajna komunistička ćelija – govori o izuzetnom poznavanju hrvatskih političkih prilika po totalitarno-četničkom principu “Sve su to ustaše”. Svaki Hrvat, bez izuzetka!
Uzgred, podršku uhićenim studentima pružile su i njihove kolege na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu koji je ovih dana bio oblepljen fotografijama druga Draže u različitim kama-nož-sutra pozama: kako se Draža bori protiv vašaka, kako odbija da se kupa, kako meditira gurajući nož u nozdrave, kako navija za Gurovića u Jadranskoj ligi, kako sanja da u zgb. “Koldingu” popije kavu sa šlagom… Pretnje da će se obustaviti nastava i da će svi studenti štrajkovati glađu dok im kolege ne izađu iz “ustaškog zatvora” ostale su samo verbalna tabloidna reklama, jer se u međuvremenu, na srpskoj političkoj sceni, ponovo dogodio Hag!
Izveštaj Carle Del Ponte pred Savetom bezbednosti – o nesaradnji Srbije sa Tribunalom, kao uvod u buduće dobrodošle sankcije – svoju je protivtežu imao u premudroj odluci dr Kalašnjikova (hrvatski: dr Koštunice) da u zloglasni New York pošalje ministra za lokalnu samoupravu Zorana Lončara (!) koji će se, ******, koliko zna i koliko može, suprostaviti Carli govorom na tipičnom srpskom jeziku, jer Lončar ne zna engleski, što je bio njegov najveći adut da uopće ode u Ameriku!
Naglašavajući posebnu semantičku formu “nastojaćemo da radimo i sarađujemo sa Hagom”, inače neprevodivu na engleski – ministar Lončar savršeno je zamenio dr Koštunicu koju priču o odnosima sa Hagom dovodi na pijedestal “obostrane saradnje”, bez obzira što logika pojma “suradnja” podrazumeva zajednički rad obeju strana, u seksu recimo; zamislimo da Srbin od Hrvatice traži obostranu saradnju, kad je već saradnja takva da se on/ona topi od miline ili da obostrana saradnja, za razliku od obične “saradnje” ne podrazumeva oralni seks na koji, možda, Koštunica misli, fokusiran na Carlu Del Ponte.
Hrvatskim rečima Draže Mihailovića, Koštunica neće da surađuje sa Hagom; za njega je saradnja kad neke nebitne svedoke oslobodi čuvanja službene tajne (nevoljno) ili kad uputi neka dokumenta u Hag (nevoljnije); premijerova ideja da se svi optuženi dobrovoljno predaju ima smisla koliko da se pokojnom koljaču Draži dozvoli da iz groba, na Jelačić-placu, održi Arhitektonski Blood Performance u čast svojih naslednika, Mladića, Karadžića, Pavkovića, Lukića i Lazarevića, sve đenerali, sve zločinac do zločinca, sve tuženi do tuženog, uz prisustvo nezaobilaznog Gurovića, košarkaškog mentola nesposobnog da pred TV kamerama izgovori rečenicu od četiri reči. Ne zna zašto je stavio Dražu na rame; čitao je ćirilične srpske istorijske knjige i zaključio da je Draža bolji od Michael Jordana, valjda lepše ubacuje četničke trojke s naglaskom na glagol “zaklati”.
A onu Koštuničina rečenicu da je “Vlada Srbije svesna svojih obaveza prema Haškom Tribunalu” trenutno proučuvaju profileri različittih medicinskih diskursa; biti svestan i ne činiti ništa – prva je faza ludila; druga je faza ludila Koštuničino određenje da se sve “ne može uraditi u određeno vreme”, kao da nije prošla čitava godina od obećanja da će Vlada Srbije “potpuno sarađivati”, što, očigledno, u jeziku dr Kalašnjikova ne znači ništa, sem kosovskog oroza. Da ne pominjem treću ili petu fazu bolesti dr Vojislava u kojoj se pominju “nacionalna bezbednost” ili “političke prilike” ili “svest srpskog naroda”… sve uz reinkarnaciju Draže Mihalovića koji udobno sedi na Gurovićevoj ruci.
Važno je, **** it, iz nacionalnog kuta, da nam premijer Vojislav izgleda zdravo, rumenih obraza, happy. Možda jeste duhovno bolestan, možda ga jebu sove, možda masturbacija glede Carle izaziva neviđene DSS efekte, možda su njegovi tikovi samo erotski signali usamljenosti, ali kad su u pitanju Hrvatska, Draža ili Hag – nijedna Vojina sova neće proći! No pasaran for the owls!
Henry Chinaski

Back