Izvezli 900.000 tona kukuruza za 90 dana

gost 23146

Buduća legenda
Poruka
46.396
NOVI SAD - Srbija je u poslednja tri meseca izvezla čak 900.000 tona kukuruza u zemlje Evropske unije, a mogla bi i daleko veće količine, jer su ogromni zahtevi svetskog tržišta za tom žitaricom, izjavio je za „Blic” direktor „Žita Srbije” Vukosav Saković.

Iz apatinske i novosadske luke na svetske pijace kukuruz šalje nekoliko velikih izvoznika, među kojima su kompanije „MK-komerc”, „Viktorija grupa”, „Delta agrar” i novosadski „Agrotrejding”, objašnjava Saković i podseća da je ovogodišnja proizvodnja procenjena na 7,2 miliona tona.
- Ukoliko ovakav trend bude nastavljen, realno je očekivati da će izvoz te žitarice u ovoj ekonomskoj godini dostići nivo od dva miliona tona, što je dobro i za proizvođače, ali i za Srbiju, jer će se ostvariti solidan devizni priliv koji će dostići najmanje 150 miliona evra - kaže Saković i napominje da ekonomska godina za kukuruz važi od 1. oktobra do 30. septembra.Izvoz je od žetve naovamo krenuo ubrzanim tempom i, gledano kvartalno, dostigao je apsolutni rekord svih vremena.Prošle godine kukuruz je stalno imao izvanrednu cenu, često oko 20 dinara za kilogram, što je otvorilo mogućnost za neograničen izvoz i Srbiju svrstalo među 10 najvećih izvoznika kukuruza u svetu.Govoreći o prethodnoj ekonomskoj godini okončanoj 30. septembra 2010. godine, Saković kaže da je zabeležen izvoz kukuruza od 1,5 miliona tona, ali i da je u avgustu i septembru stao, jer je domaća cena bila znatno iznad svetskih cena.- Apsolutni rekord svih vremena u izvozu kukuruza zabeležen u pretprošloj ekonomskoj godini - 1,6 miliona tona u kalendarskoj godini (2009). U prethodnoj ekonomskoj godini izvezli smo oko 1,35 miliona tona, što je drugi najbolji rezultat - kaže Saković.Pored svih nevolja koje su srpski agrar zadesile u prvoj polovini prošle godine, jesen je donela stabilizaciju. Izvoz kukuruza u poslednja tri meseca zabeležio je apsolutni domaći rekord, a cena se kretala između 110 i 160 evra po toni. Velika potražnja za kukuruzom, kao i njegova visoka cena u zemljama Unije i državama u okruženju podigla je i domaću cenu. Zahvaljujući tome agrar je opstao.- Bez ovakvog skoka cena za koju neupućeni kažu da je neopravdan, pri čemu zaboravljaju da smo približno takve cene imali 2007. godine - ni trgovcima, a ni proizvođačima ne bi bilo života. U sadašnjim uslovima proizvođači po hektaru kukuruza imaju čistu zaradu između 600 i 1.000 evra - kaže Saković.On dodaje da je srpski žuti kukuruz postao brend za sebe. Bez ijednog dinara uloženog u propagandu, ovaj ratarski proizvod podrazumeva izvanredan kvalitet, kaže Saković.


Raste cena kukuruza na svetskim pijacama
Najtrgovanija roba već dve sedmice na Produktnoj berzi u Novom Sadu jeste kukuruz. Cena se kretala od 19,76 do 20,52 dinara po kilogramu, da bi uoči Nove godine kukuruz bio 20,69 dinara. Na rast cene kukuruza na svetskom tržištu uticala je povećana tražnja u azijskim zemljama, navode u novosadskoj berzi kao i da na njegovu cenu utiču kretanja cena sirove nafte na svetskim berzama.

http://www.blic.rs/Vesti/Vojvodina/228761/Izvezli-900000-tona-kukuruza-za-90-dana

Ako niste znali kakva je veza stoke i kukuruza u Srbiji,sada znate:stoka izvozi kukuruz!Zato će oni na vlasti da i dalje kradu a budale neće jesti ni kukuruz ni meso.
 
Dioksinu, dioksinu , šta učini od agrara ?

GMO iz uvoza će da jede svako onaj ko ne poznaje sopstvenog seljaka snabdevača.

Zato je važno da zemljište ostane u rukama što većeg broja srpskih domaćinstava- gazdinstva.
Da ne bi bilo monopolskog ponašanja.

Посматраје шта ће да се деси са храном на светским берзама у наредне две недеље. Храна, а посебно здрава храна је суво злато.
 
da se rasclani prevara: seljak je prodao po nizoj ceni jer je kukuruza bilo na pretek a onda je drzva svojim tajkunima dozvolila da izvezu kukuruz preko svake mere, kukuruz je strateska roba i odredba mora da postoji za njega.
za rezultat imamo sechu stoke, i to i priplodne, nas stocni fond je jednak onom sa pocetka 20og veka danas.

seljaci su svoj uspeh tesko platili, sad dolazi na grajdanstvo da trpi posledice

koje su ove tadije stetocine, to nema ni u africi
 
Ускоро ће се масовно продавати станови и локали по Београду, да би се купила плодна земља. Пољопривреда, а посебно баштованство у пластеницима опремљеним модерном технологијом биће честа појава.
 

Back
Top