Izvedeni bombaški napadi na tri nigerijske crkve

Couleman

Primećen član
Banovan
Poruka
853
Izvedeni bombaški napadi na tri nigerijske crkve
Glasnogovornici nisu naveli koliko osoba je poginulo ili ranjeno

Autor Fena | Objavljeno 17.06.2012. u 02:51

thumb.php

Foto: Ilustracija

U nedjelju su napadnute tri crkve u sjevernoj nigerijskoj državi Kaduni.

Policijski glasnogovornik savezne države Kadune izjavio je da su mete dva bombaška napada bile crkve u gradu Zarija. Glasnogovornik Agencija za upravljanje vanrednim situacijama Jušau Šuaib naveo je da je crkva u gradu Kadunu bila treća meta bombaškog napada.

Glasnogovornici nisu naveli koliko osoba je poginulo ili ranjeno, javlja CBS News.

U izvještaju nigerijskog Crvenog krsta se navodi da spasilački timovi pokušavaju transportovati žrtve iz Zarije u obližnje bolnice. Također se navodi da su mladi počeli proteste u Zariji, što je izazvalo zabrinutost da će napadi u nedjelju dodatno podstaći vjerske tenzije.

Vlasti su saopćile da trenutno nemaju osumnjičenih za napade, iako je radikalna islamistička sekta poznata kao Boko Haram preuzela odgovornost za ranije slične napade.

Boko Haram, čije ime znači "Zapadno obrazovanje je svetogrđe" na jeziku Hausa, izazvala je krvave sukobe sa sigurnosnim snagama i javnošću.

Više od 560 osoba je poginulo u ovoj godini u nasilju za koje je okrivljena Boko Haram.

Dnevni Avaz

Ovo je strasno sto se desava u Nigeriji. Mislim da niko normalan ne moze podrzati ovo sto cini Boko Haram. Oni hladnokrvno ubijaju ljude u unistavaju Crkve koje je Muhammed s.a.v.s. strogo zabranio da se unistavaju. Veliki je grijeh uznemiravati vjernike pa bilo koje vjere da su. Narocito se pridaje paznja Ehlul Kitablijama ( zidovi i krscani). Mislim da se tako ne moze dalje i da Boko Haram ne moze vise ubijati nevine ljude i ciniti nered po zemlji. Oni ruse jedan miran sin stanovnika Nigerije unistavajuci harmonican zivot muslimana i krscana. Odmah se da vidjeti da Boko Haram nije neka organizacaija koja ima iza sebe podrsku muslimana. Muslimani vecinom osudjuju ove napade ali stvar je u tome sto je Boko Haram povezan sa globalnom teroristickom mrezom Al Kaide. Oni tako djeluju povezano i sa namjerom kako bi unosili mrznju u narodu. To je strasno sto se desava i Saudijska Arabija ne podrzava te akte. Slucaj je da su Boko Haram i Tuarezi u Maliju u savezu i da zajedno rade.
NIgerija je ejdna zemlja koja je puna Islama i to je zemlja koja ima veliki broj Crnaca muslimana. To je glavno mjesto Crnackih muslimana i odatle je najveca baza Islama koja se siri medju Africkim Crncima. Na sjeveru zemlje je uveden Serijat i on se primjenjuje na regionalnom nivou. Nigerijski muslimani su vezani za Islam i oni su dobri vjernici. Na jugu zive krscani i oni zive u dijelu koji je bogat naftom. NIgerijska ekonomija je najrazvijenija u Africi i Nigerija je bogata sirovinama i energentima. NIgeriji samo treba mir kako bi se ta zemlja pretvorila i lijepu oazu bogatstva. U Nigeriji se govori Engelski jezik i to je jedini sluzbeni jezik u zemlji. Nigerijski muslimani su Malikijskog mezheba i oni su vezani za Islam. Oni su tako educirani da ulazu sav novac kako bi se svuda napravila Dzamija. Odnos muslimana i krscana je 50% prema 50% madfa neki kazu da ima nesto malo vise muslimana. To je dobra vijest i muslimani mogu da zive komotno u Nigeriji nadajuci se vecini. Inace, NIgerijski musliamani su predati Islamu i od Nigerije se Islam siri kao jugu Afrike. Najveci grad u Nigeriji je Lagos i mislim da je vecinski muslimanski. Lagos je jedan sjajan grad koji je pun Dzamija i ljepote. Lagos izlazi na more i to je jedno gezoticno mjesto gdje se svaki muslimana moze nauzivati.
Na nama muslimanima je da osudimo Boko Haram i da apeliramo da se prestane sa ubijanjima jer to nikuda ne vodi. Nigerija mora mostati cjelovita drzava gdje ce zajedno zivjeti muslimani i krscani. Nigeriji treba mmir i stabilnost i njoj ne treba terorizam. Muslimani mogu zivjeti komotno i mogu njegovati islam i imati udjela u vlasti.

Ovo je strasno sto se desava u Nigeriji. Mislim da niko normalan ne moze podrzati ovo sto cini Boko Haram. Oni hladnokrvno ubijaju ljude u unistavaju Crkve koje je Muhammed s.a.v.s. strogo zabranio da se unistavaju. Veliki je grijeh uznemiravati vjernike pa bilo koje vjere da su. Narocito se pridaje paznja Ehlul Kitablijama ( zidovi i krscani). Mislim da se tako ne moze dalje i da Boko Haram ne moze vise ubijati nevine ljude i ciniti nered po zemlji. Oni ruse jedan miran sin stanovnika Nigerije unistavajuci harmonican zivot muslimana i krscana. Odmah se da vidjeti da Boko Haram nije neka organizacaija koja ima iza sebe podrsku muslimana. Muslimani vecinom osudjuju ove napade ali stvar je u tome sto je Boko Haram povezan sa globalnom teroristickom mrezom Al Kaide. Oni tako djeluju povezano i sa namjerom kako bi unosili mrznju u narodu. To je strasno sto se desava i Saudijska Arabija ne podrzava te akte. Slucaj je da su Boko Haram i Tuarezi u Maliju u savezu i da zajedno rade.
NIgerija je ejdna zemlja koja je puna Islama i to je zemlja koja ima veliki broj Crnaca muslimana. To je glavno mjesto Crnackih muslimana i odatle je najveca baza Islama koja se siri medju Africkim Crncima. Na sjeveru zemlje je uveden Serijat i on se primjenjuje na regionalnom nivou. Nigerijski muslimani su vezani za Islam i oni su dobri vjernici. Na jugu zive krscani i oni zive u dijelu koji je bogat naftom. NIgerijska ekonomija je najrazvijenija u Africi i Nigerija je bogata sirovinama i energentima. NIgeriji samo treba mir kako bi se ta zemlja pretvorila i lijepu oazu bogatstva. U Nigeriji se govori Engelski jezik i to je jedini sluzbeni jezik u zemlji. Nigerijski muslimani su Malikijskog mezheba i oni su vezani za Islam. Oni su tako educirani da ulazu sav novac kako bi se svuda napravila Dzamija. Odnos muslimana i krscana je 50% prema 50% madfa neki kazu da ima nesto malo vise muslimana. To je dobra vijest i muslimani mogu da zive komotno u Nigeriji nadajuci se vecini. Inace, NIgerijski musliamani su predati Islamu i od Nigerije se Islam siri kao jugu Afrike. Najveci grad u Nigeriji je Lagos i mislim da je vecinski muslimanski. Lagos je jedan sjajan grad koji je pun Dzamija i ljepote. Lagos izlazi na more i to je jedno gezoticno mjesto gdje se svaki muslimana moze nauzivati. Na nama muslimanima je da osudimo Boko Haram i da apeliramo da se prestane sa ubijanjima jer to nikuda ne vodi. Nigerija mora mostati cjelovita drzava gdje ce zajedno zivjeti muslimani i krscani. Nigeriji treba mmir i stabilnost i njoj ne treba terorizam. Muslimani mogu zivjeti komotno i mogu njegovati islam i imati udjela u vlasti.

....Lagos je jedan od najprljavijih gradova Svijeta..
Lagos-Taffic.jpg
_44580801_10nigeria_afp.jpg
..
01.Par.6374.Image.gif

Poslednja izmena:
U Lagosu zivi prilican broj muslimana. Lagos je najveci grad u Nigeriji i ujedno to je najljepsi grad. To sto se ponekad prikazuju neke slike iz Afrike sluze kako bi se poslala u svijet jedna ruzna slika o Africi i o Crncima. Mislim da to nije tako i da Crnci znaju kako da urede zemlju i kako da urede grad. Istina je da medju krscanima zivi prilican broj katolika ali isto tako ima dosta protestanata. U Nigeriji se obavlja snazna misija protestantske Crkve.
Sad sam dosao do podataka i ovako stoje procenti krscana u Nigeriji: 15% Protestant, 13.7% Catholic, and 19.6% other Christian.
Znaci ima vise protestanata.

U Lagosu zivi prilican broj muslimana. Lagos je najveci grad u Nigeriji i ujedno to je najljepsi grad. To sto se ponekad prikazuju neke slike iz Afrike sluze kako bi se poslala u svijet jedna ruzna slika o Africi i o Crncima. Mislim da to nije tako i da Crnci znaju kako da urede zemlju i kako da urede grad. Istina je da medju krscanima zivi prilican broj katolika ali isto tako ima dosta protestanata. U Nigeriji se obavlja snazna misija protestantske Crkve.
Sad sam dosao do podataka i ovako stoje procenti krscana u Nigeriji: 15% Protestant, 13.7% Catholic, and 19.6% other Christian.
Znaci ima vise protestanata.

...ajde ne melji ko maksim po diviziji..upravo ti pisem iz Lagosa..tocnije sa aerodroma Murtala..vracam se kuci..ovi nigerijski crnci ne znaju ni kako ce prezivit do sutra ujutro,a kamoli da znaju sta uredit..oni su maheri samo rasturit,zaprljat i razjebat..zemlja od 150000000 stanovnika(kazu da ih ima jos 20000000,ali zive po bushu i bez osobnih karata),preko 1150 razlicitih tribua,seoskih kraljeva,vraceva..covjece pa 150 km od Lagosa i Abudje u unutrasnjosti jos postoji market gdje se prodaje ljudsko meso..pa ti izvoli za trpezu sa tim milopjevom..

...ajde ne melji ko maksim po diviziji..upravo ti pisem iz Lagosa..tocnije sa aerodroma Murtala..vracam se kuci..ovi nigerijski crnci ne znaju ni kako ce prezivit do sutra ujutro,a kamoli da znaju sta uredit..oni su maheri samo rasturit,zaprljat i razjebat..zemlja od 150000000 stanovnika(kazu da ih ima jos 20000000,ali zive po bushu i bez osobnih karata),preko 1150 razlicitih tribua,seoskih kraljeva,vraceva..covjece pa 150 km od Lagosa i Abudje u unutrasnjosti jos postoji market gdje se prodaje ljudsko meso..pa ti izvoli za trpezu sa tim milopjevom..

Hahahahah molim te nemoj pretjerivati. Barem da pricas o nekoj drugoj drzavi bih ti vjerovao ali o Nigeriji meni ne mozes pricati. Ja znam da je Nigerija jedna skladna drzava u kojoj se zna reda. Gradovi su predivni i ima puno Dzamija. Ulice su ciste i uredne i lijepo je setati tim ulicama. Zemlja je plodna i ima puno suma. Jedna takava zemlja za toliko muslimana ne moze biti losa i neuredna. Kavi ljudsko meso. Pa nije zabiljezeno u historiji da je u Nigeriji bilo kanibala. Molimt e nemoj prosipati to tvoje Hrvatsko smece. Ja ne vidim gdje ti je moral da radis u jednoj zemlji i da zaradjujes novca i da pricas toiko lose stvari o jednom narodu i jednopj drzavi. Nigerijski narod je ponosan narod i to je narod koji zeli da se razvije. To je narod kome je znoj ljepsi od svij znojeva sto postoje. Zato0 nemoj mi pricati neke dstvari i nemoj prosipati tisucljetni rasizam.

Hahahahah molim te nemoj pretjerivati. Barem da pricas o nekoj drugoj drzavi bih ti vjerovao ali o Nigeriji meni ne mozes pricati. Ja znam da je Nigerija jedna skladna drzava u kojoj se zna reda. Gradovi su predivni i ima puno Dzamija. Ulice su ciste i uredne i lijepo je setati tim ulicama. Zemlja je plodna i ima puno suma. Jedna takava zemlja za toliko muslimana ne moze biti losa i neuredna. Kavi ljudsko meso. Pa nije zabiljezeno u historiji da je u Nigeriji bilo kanibala. Molimt e nemoj prosipati to tvoje Hrvatsko smece. Ja ne vidim gdje ti je moral da radis u jednoj zemlji i da zaradjujes novca i da pricas toiko lose stvari o jednom narodu i jednopj drzavi. Nigerijski narod je ponosan narod i to je narod koji zeli da se razvije. To je narod kome je znoj ljepsi od svij znojeva sto postoje. Zato0 nemoj mi pricati neke dstvari i nemoj prosipati tisucljetni rasizam.

...pa ti si slucaj za psihijatriju...evo ti malo cistih ulica :...
E7850075-Nigerian_street-SPL.jpg

...
LagosStreet.jpg

...
MDG--Nigeria-Infrastructu-006.jpg
..ovo su ti ulice u Lagosu..dodji ovamo pa im ponjusi znoj..

..uhapseni kanibali od strane nigerijske policije Mopola..
human-eaters-2.jpg

...There was drama yesterday when an angry mob stripped naked two men, Alaba Abiodun and Samuel, who were allegedly eating human flesh.
However, the suspected cannibals were lucky as the timely arrival of policemen from the Area ‘F’ Police Command, Ikeja, Lagos State, saved them from being set ablaze.

Earlier, a passer-by along the rail line in Ikeja saw three men in tattered dresses. One of them was making a call and one eating a meat suspected to be human flesh.

The passer-by raised an alarm that attracted the mob which instantly pounced on the two suspect human part eaters. But the one making the phone call managed to escape.

Their problem was compounded when the mob moved to their hideout behind the Ikeja Local Government Secretariat fence and found a cutlass, knife, charms and meat with fat which the mob suspected to be human flesh.

When a detachment of policemen from Area ‘F’ arrived the scene, Abiodun told them, that he was a carpenter but had no money to set up a workshop.

Abiodun claimed to be from Akiniku in Moloney area of Ilaro, Yewa, Ogun State, Southwest Nigeria. He added that he made the hideout his residence as he could not afford to rent a room for himself.

He explained that the meat discovered in their hideout was a cow fat which they eat and not human parts.

After intensive questioning, the policemen were convinced that the suspects were mistaken for human parts eaters and sellers by the mob. They were later released.

Speaking with P.M.NEWS on the incident, a police officer who preferred anonymity advised the public to investigate suspected criminals before taking any action.

But for the timely intervention of the policemen, the officer noted, the suspects would have been set ablaze.

..bolje suti i ne javljaj se iz te tvoje dzamahirije !!!

lagos-algarve-hotels.jpg

Lagos, Al Garve Hotels

lagos-city.jpg

new_lagos25.jpg

.....tocno..ali ovdje normalni Nigerijac ne ide..ovo je samo za bogate crnce i bijelce..svaki ovaj prilaz u par tih kvartova je osiguran policijom,vojskom..crnci koji tu rade za bijelce i bogate crnce imaju specijalne iskaznice koje produljavaju svaki mjesec..i rade kao robovi iz kolonijalnog doba..prosjek place je 18000 Naira sto je 120 $ na mjesec-10 % drzavne takse..

Sokoto Kalifat

Sokoto Caliphate ili Fulani carstvo je islamska duhovna zajednica u Nigeriji, na čelu sa sultanom od Sokoto i Sa'adu Abubakar. Halifat je osnovan tokom Fulani džihada u 1809 od strane Usuman Dan Fodio, koji je bio jedan od najmoćnijih imperija u sub-saharskoj Africi pre evropske kolonizacije i osvajanja. Kalifat je ostao postojeći kroz kolonijalnog perioda i kasnije, iako sa smanjenom snagom.

Fulani su tradicionalno nomadska, pastoralna zajednica, nekadašnji cuvari goveda, koza i ovaca, popunjavajući livade između gradova širom Zapadne Afrike. Sa povećanjem trgovine, dobar broj Fulani su se takođe naselili u gradovima, formiravsi posebnu manjinu. Fulani su postali uglavnom muslimani, kao što su vladari većina država u regionu su Fulani naseljavaju. Islam od vladara ovih država je bio prilično slab, međutim, i oni su se brzo vratili na nacionalne religije animista. Tokom sedamnaestog i osamnaestog veka Fulani je počeo da pokrece ustanke protiv vladara koji su ih ugnjetavali. Ovo je uspostaviio mali broj, i obično kratko živeo, Emiratima u zapadnom delu Sahela. Najmoćnijih država u regionu bili su grad-država od Hausaland. Oni su imali velike Fulani populacije, koji se generalno smatraju građanima drugog reda. Tokom vekova, međutim, hausa i Fulani su postao prilično integrisani. Jedan od više marginalne Hausa država bila je Gobir. Loše i na periferiji Hausaland, je vladao ostatak ugašene Songhai carstva. Ova vladavina je poznata po despotizmu prema oba Fulani i Hausa seljaka.

475px-Sokoto_Barry_Kent.jpg

Sokoto Caliphate in 1893

Jedan od najpoznatijih Svetih vjerskih učenjaka u regionu, Usman dan Fodio, građevinsko Fulani, živeo u Gobir. Sa početnim odobrenjem Bava, vladar Gobir, bilo mu je dozvoljeno da osnuje versku zajednicu u Degel. U zamenu, Dan Fodio je blagoslovio monarhiju i obrazovanog Bava nećaka i naslednika Iunfa. Kada je postao vladar Iunfa, međutim, odlučio se da ukine autonomiju zajednice Dena Fodio i imaju dan Fodio kad je ubijen. Degel je odbranjena, ali ne mogu da stoje do vojske Iunfa - Dan Fodio i njegovi sledbenici se povukli u Gudu . Iz izgnanstva dan Fodio pozvao na džihad protiv ugnjetača u regionu koja je postao rat Fulana. Kao rezultat toga, Dan Fodio se pridružio i veliki broj Fulani i takođe mnoge Hausa, ovo je izazvalo opšti ustanak u Hausaland i većina vlada u regionu brzo pao. Dan Fodio je proglašen kao vladar novog kalifata.

Iz ove baze u Hausaland Fulani se brzo šire u celom regionu. Otvorene ravnice na zapadu su pripojene, na jugu Fulani su zauzeli severni deo Iorubaland. Oni su bili blokirani na istoku od strane Kraljevine Kanem-Bornu u 1810. Od Fulani snaga bila je usredsređena sa moćnom konjicom nisu mogli proširiti daleko na jug, međutim, kako su konji bili neefikasni u šumama u regionu i nije mogao da izdrži bolesti u tim geografskim širinama. Ona je postala najveća država u Africi proteže se od onoga što je danas Burkine Faso do Kameruna. novo carstvo je organizovano u nizu emirata koji su labavom kontrolom Dan Fodio. U okviru njega carstvo je podeljeno u dve divizije, jedan je vladao njegov brat, drugi je njegov sin. U 1815 Dan Fodio se povukao iz sultanija i imperija je prešla na njegovog sina Muhameda bello. On je izgradio novu prestonicu u Sokoto, pretvarajući ga u glavni centar. Carstvo u KSIKS veku se često naziva Sokoto kalifata. Dena Fodio brat Abdullahi sati Fodio nastavili da vladaju na zapadu, i ovaj stav, poznat kao Gvandu Emirata, donet na njegove naslednike, ali je ostao podređen Sokoto.

Pored svoje vojne snagu, imperija je postala poznata po svojoj stipendiji. Belo, Abdullahi, i Dan Fodio su se svi smatrali velikim učenjacima i pored vladavine takve ogromne države, sva trojica su nastavili da proizvode izlaz značajne poezije, i tekstovi o religiji, politici i istoriji. Dok je stipendija nastavljena u carstvu posle smrti bello je postala odvojena od političkog života. Vremenom, imperija je postala mnogo više hausa karaktera, uz to Hausa jezik postaje službenim jezikom. Carstvo je nastavilo da biljezi ekonomski uspeh. Hausaland, sada ujedinjena, dostigla nivo prosperiteta bez presedana i regionu ostao bezbedan od upada nomada od Sahare. Iako sultan od Sokoto kontroliše druge gradove, posebno Kano, stalno se povećava vlasti tokom devetnaestog veka. Godine 1893 krize sukcesije vladara Kano ce porasti na nesvakidašnju važnost.

Imperija je počela da se ruši pod pritiskom od evropskog kolonijalizma koji je uništio tradicionalne obrasce trgovine i oružane susedne zemlje. Kada je francuski istraživač parfe-Luj Monteil posetio Sokoto 1891, Kalif je bio u ratu sa emirom Argungu, pobedivši Argungua sledeće godine. Monteil je tvrdio da Fulani vlast se teturajući odrzava , ali je verovatno previše impresioniran privremenog nemira izazvanih ratom i nedavnog prijema kod nepopularnog Kalife Abdul Rahmana . Međutim, u 1903 i Sokoto i Kano su opljačkani i carstva je propalo, podeljena između francuske, Britanije i Nemaca.

Kolonizatori su sačuvali Fulani Emirat sistem kod lokalnih vladara koji su dobili značajnu autonomiju od Britanaca. Sultan od Sokoto ostaje do današnjeg dana glavni verski lider nigerijskih muslimana, a pozicija je i dalje u posedu potomaka Danova Fodio.

Poslednja izmena:
Mislim da iz ovog goprnjeg teksta mozete doznati koliko NIgerijski muslimani mogu biti ponosni na svoju historiju. Oni su imali svoj Halifat tako da su oni dobri muslimani i da nije bilo kolonizatora sigurno bi smo sada imali jednu veliku drzavu.
Inace tekst sam preveo sa Engleskog jezika i izvinite ako neke rijeci nisu jasne.

A dobro ucka reci mi da li ima dosta muslimana uy Nigeriji i da li oni vole Islam?

..ima ih dosta i vole Islam,kojega krivo tumace,kao sto i nigerijski krscani krivo tumace svoje..konfuzija je velika kao sto su i oni sami...sve to sada pospjesuje "guranje" vanjske politike i muslimana i krscana izvana,tako da se ne zna ko pije a tko placa..bicu tu svasta,samo ne mira..

Mislima nakon saznanja da je nekada postojala Sokoto Imperija onda bilo bi dobro kad bi se muslimani i krscani podijelili i kad bi se obnovila Sokoto drzava. Mislim da bi to bila nacionalna drzava za Nigerijske muslimane. Naime ime Nigerija je vjestackog znacaja i nema utemljenja u nacionalne osjecaje NIgerijskih muslimana. Prava nacija Nigerijskih muslimana je Sokoto ili Fulani. Mislim da bi bilo najbolje za sve kad bi se osnovala zasebna drzava i kad bi se osnovala nova islamska drzava Sokoto.

Back