Izreke i mudrosti

Bolje biti živ nego mrtav. Čuj, čast. Pa nisam ja častan čovek da se lepo ophodim prema porodici i prijateljima. Ovo je borba za život. Tu me ne interesuje čast. Da li bi se časno borio da ti neko napadne porodicu? Onako, viteški, po pravilima?
 
Istinski mudar bio bi onaj čovek koji bi u svakoj prilici, svakog trenutka imao pred očima beskrajnu i nedoglednu raznovrsnost i mnogostrukost pojava u ljudskom životu i društvenim odnosima, i koji bi se tim saznanjem stalno i dosledno rukovodio u svom mišljenju i svima svojim postupcima.

Ivo Andrić
 
Човече, буди горд и срећан! – поручује европском човеку завршитељ европске културе, Ниче. Смири се, горди човече! поручује словенском човеку апостол православне културе, Достојевски. Смири се, горди човече, смири пред вечном Христовом истином и правдом!

Јустин Поповић: Светосавље као философија живота
 
Introduce a little anarchy. Upset the established order, and everything becomes chaos.

Уведите мало анархије. Узнемири успостављени поредак и све постаје хаос.
 
AAEAAQAAAAAAAAR7AAAAJDBkMTZhZjE1LTI0YTQtNDZlNi1iZjc2LWJhMTg1ZjM5YTY1MQ1-e1449147992424[1].jpg
 
Kao što nam je naše rođenje donijelo rađanje svega i svačega, jednako će tako i smrt, naša smrt, učiniti sa svime. Zato je i glupo plakati zbog toga što za stotinu godina više nećemo biti živi kao i žaliti što prije stotinu godina nismo živjeli. Smrt je počelo drugog života.

Mišel de Montenj
 

Back
Top