Izreka o Kulinu banu

Pumpaj Dinstanović

Zaslužan član
Poruka
103.518
Hajde da otvorimo jednu temu o možda jednoj od najpopularnijih domaćih izreka. :)

Za početak, Rade Mihaljčić. U Prošlost i narodno sećanje od 9. do 17. stranice možete pročitati interesantno poglavlje pod nazivom Istorijska podloga izreke od Kulina bana.

https://dokumen.tips/documents/proslost-i-narodno-secanje-rade-mihaljcic.html

Postaviću ovde i rasprave Dragane Mršević Radović Od Kulina bana i dobrijeh dana iz osamsto godina Povelje bosanskog bana Kulina ANUBiH (1989). :bye:

Stranca1.jpg
2.jpg

3.jpg
4.jpg

5.jpg

Nemoj ti tu meni da su veliki Srbi izBosne... 8 turskih vezira iznedrili...
Danas sa Amerikom saradjuju zapare...
Koji god Gazda naidje, eto njih...
Na čelu kolone...

- - - - - - - - - -

depositphotos_35732427-stock-photo-pot-of-gold.jpg

9.mart.jpg

Nema rdje dok iz Bosne ne dodje...
Nadjite Djindjića...

Na kratko procitah ,
a kod nas se kaze
Od Kulina Bana do danasnjih dana
...........................................................
A Scepan Car nije bio lazni vec pravi sto svi arhivi potvrdise , no politika.

Код нас (у Крајини, а мислим да сам чуо и у неким другим крајевима) постоји још једна изрека кад неко крене нашироко, преопширно да објашњава, па га упозорие "Ти кренуо све од Кулина бана...".

Но то су изреке. Сам Кулин бан је познат по повељи, но за њега се везује и богумилство. Доста је то добро обрађено у српској историографији, тиме су се бавили Сима Ћиркови у дјелу "Историја средњовековне босанске државе" (https://www.scribd.com/doc/12186542...ednjovekovne-bosanske-države-SKZ-Beograd-1964 од стр.44) и други српски историчари, нема ту пуно непознаница.

Када је богумилство у питању, ту има подоста манипулација. Када су почело вишестраначје у БиХ 1990е, потомци конвертита из рода српског из неких тамо османлијских времена су "открили“ богумилство, на страначким (СДА) скуповима имали би и "час историје“ гдје би потенцирајући постојање ових богумила покушали "изокола“ прогурати неку везу у својој генези са овима, при томе занемарујући битну чињеницу да богумили нису били никаква етничка скупина већ вјерска заједница. Но то је већ друга тема.

Мислим да се слаже са народним памћењем Срба до 19. века које гласи да већина Срба не зна да је ишта постојало пре Немањића и ако јесте нема никакву вредност.
У складу са тим Кулин Бан је контраверзни лик који је био добри Бан који је примао све избеглице и верске дисиденте у своју државу дајући им право на своје верске обичаје.
Ово је довело средњовековну Босну у јако неповољан положај и директан сукоб са св. столицом.
Онда уговор са Дубровчанима да слободно тргују његовом земљом а да не убира пореза од њих само уколико сами желе да дају а он им је гарантовао заштиту.

Сад мене занима порекло Кулина бана да ли потиче некако од непознатог жупана којег је Бодин послао у Босну.

Као и овај детаљ:

"Још 1187. године дајући надбискупу Дубровника плашт и потврђујући му права цркве, папа Климент III као њему подложну дијецезу „државу Србије која је Босна”. Због политчких намера Бела III, мађарски краљ у надбискупији у Сплиту стави свог човека, Мађара, Петра, који је утицао на римску курију, да му при одређивању надбискупије 1192. године, дода и „босанску епископију”,која је дотле била под јурисдикцијом дубровачког надбискупа. Него постоји једна недоумица око тога. 4. маја 1195. године судило се у Дубровнику између дубровачког надбискупа и надбискупа Бернарда и његове свећенства ради распе, која је настала због тога, јер је требало да се реши ко ће да иде по оно епископе, који треба да посвете с дубровачким надбискупом новог изабраног босанског бискупа, qui ad consecrandum venerit. То води ка томе да је можда пренебрегнута папина одредба од пре три године. То је сасвим могуће имајући пример код Мирославовог понашања мало пре тога, али је заиста значајно, зашто против тог акта не устаје сплитски надбискуп."

Oprostite, da li ste time mislili na odredbe Povelje koja ima za cilj da ih privuče u tadasnje vreme, garantujući im bezbednost?
Да, мислим да је настала од стране Дубровчана јер су у његово време имали слободну трговину по Босни док су им каснији владари то право ограничавали.

Bice da se izraz ili fraza iskljucivo moze tumaciti ispravno kao sprecavanje razvodnjavanja konkretne teme,
tako da je u suprotnosti sa ovom temom.
Dakle, neko pragmatican nije zeleo raspravu o tome sta bi bilo kad bi bilo nego sta je bitno, pa je upotrebio frazu
koja se tumaci kao "nekada davno" pa cela prica od tada do trenutka rasprave,
za vreme koje slusaoci zaborave o cemu je rec u temi, a tema se zapostavi.

- - - - - - - - - -

Fraza suprotnog znacenja je " onaj ko zna o cemu govori, sve kaze u par recenica."

ne mrsi mooda nesigurnim razmisljanjem.

Mozda malo sa dokaznim materijalom, ti nemas?

Pa svako ovde kači literaturu i istorijske izvore, pa posle ih analiziramo i kritikujemo. A ti to nisi učinio, iako je vidljivo da ti nešto smeta. Jedino što se može pročitati je da si Draganu, koja je profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu, izgleda proglasio Bosankom, za šta ne znam da li ti je podatak pouzdan. I malo zvuči poznato ovo da se tema zapostavi.

A i oseća se neko neprijateljstvo jer si preneo stvari na lični nivo, komentarišući da sam i ja navodno stručnjak iz osamdesetih. :dontunderstand:

Poslednja izmena:
Изгледа да си схваћен да шириш бб (беч-бошњачку) пропаганду.:mrgreen:

Намерно ставих ово јер према овоме он је први познати владар самосталне Босне без Србије под мађарском јурисдикцијом иначе тај део ме је историски занимао о увижењу босанског племства и настајању нове босанске државе.

"Још 1187. године дајући надбискупу Дубровника плашт и потврђујући му права цркве, папа Климент III као њему подложну дијецезу „државу Србије која је Босна”. Због политчких намера Бела III, мађарски краљ у надбискупији у Сплиту стави свог човека, Мађара, Петра, који је утицао на римску курију, да му при одређивању надбискупије 1192. године, дода и „босанску епископију”,која је дотле била под јурисдикцијом дубровачког надбискупа. Него постоји једна недоумица око тога. 4. маја 1195. године судило се у Дубровнику између дубровачког надбискупа и надбискупа Бернарда и његове свећенства ради распе, која је настала због тога, јер је требало да се реши ко ће да иде по оно епископе, који треба да посвете с дубровачким надбискупом новог изабраног босанског бискупа, qui ad consecrandum venerit. То води ка томе да је можда пренебрегнута папина одредба од пре три године. То је сасвим могуће имајући пример код Мирославовог понашања мало пре тога, али је заиста значајно, зашто против тог акта не устаје сплитски надбискуп."

Можда отуд од Кулина бана па уназад нема везе , није важно!
(стара латинска пословица):mrgreen:

Poslednja izmena:
Изгледа да си схваћен да шириш бб (беч-бошњачку) пропаганду.:mrgreen:

Pravo je pitanje zašto, ali iz dosadašnjeg što sam primetio deluje mi da dotični forumaš uopšte ni ne pročita šta je prethodilo pre kucanja odgovora.

Možda mu je za oči zapalo to što autorka piše srpsko-hrvatski jezik, što za to vreme uopšte nije bilo neuobičajeno, a u celoj raspravi je (vezano za nju samu, kao i ovu temu u celini) i potpuno nebitno.

Намерно ставих ово јер према овоме он је први познати владар самосталне Босне без Србије под мађарском јурисдикцијом иначе тај део ме је историски занимао о увижењу босанског племства и настајању нове босанске државе.

Можда отуд од Кулина бана па уназад нема везе , није важно!
(стара латинска пословица):mrgreen:

A Borić?

Poslednja izmena:
Pravo je pitanje zašto, ali iz dosadašnjeg što sam primetio deluje mi da dotični forumaš uopšte ni ne pročita šta je prethodilo pre kucanja odgovora.

Možda mu je za oči zapalo to što autorka piše srpsko-hrvatski jezik, što za to vreme uopšte nije bilo neuobičajeno, a u celoj raspravi je (vezano za nju samu, kao i ovu temu u celini) i potpuno nebitno.

A Borić?

Он се борио за ту ствар али колио видим за његово време Рашка и Босна су биле као Србија поређена Барском епископу тек у време Кулина Босна ће постати засебна црквена јединица привремено под Угарском под којом ће и остати мање више.
Нешто мало више покушаја Саве око Дабарске епископије то је вероватно захватало ово више уз Дрину.
Али ето нови господари Босне долазе из темпларских редова.

Он се борио за ту ствар али колио видим за његово време Рашка и Босна су биле као Србија поређена Барском епископу тек у време Кулина Босна ће постати засебна црквена јединица привремено под Угарском под којом ће и остати мање више.
Нешто мало више покушаја Саве око Дабарске епископије то је вероватно захватало ово више уз Дрину.
Али ето нови господари Босне долазе из темпларских редова.

U vreme Borića Srbija i Bosna su drugačije političke formacije; i Jovan Kinam zato precizira da je bosanski vladalac samostalan od Srbije. Njegov je savremenik u Srbiji Uroš. Bio je i ugarski vazal. To nema nikakve veze sa istorijskom percepcijom po kojoj Bosna pripada Srbima (a što je, u to vreme, sredinom XII stoleća, još uvek bilo sveže da se tako izrazim, ako me razumeš, kao što se u izvorima i oslikava), a koja se ogleda i u insistiranju dubrovačke Crkve.

U vreme Borića Srbija i Bosna su drugačije političke formacije; i Jovan Kinam zato precizira da je bosanski vladalac samostalan od Srbije. Njegov je savremenik u Srbiji Uroš. Bio je i ugarski vazal. To nema nikakve veze sa istorijskom percepcijom po kojoj Bosna pripada Srbima (a što je, u to vreme, sredinom XII stoleća, još uvek bilo sveže da se tako izrazim, ako me razumeš, kao što se u izvorima i oslikava), a koja se ogleda i u insistiranju dubrovačke Crkve.

Разумем али сам овде пре свега мислио на црквену заједницу докле је постојала заједница Србија-Рашка-Босна
Јер Угари надиру у Босну још за време Часлава.Сад из приложеног се види да су завладали обласни господари.
Немања није потенцирао за Босном а бан Борић га је подржавао да преузме власт у Рашкој.
Тако да је јасно да су се удаљиле као што су се границе Босне прошириле али су још биле под капом Дуборвника српска дијацеза?
Није чудно што су се деспоти овде враћали и ратовали као и то што су Далмати Душана исчекивали да их посети?

Tvoj osecaj ima veze samo sa tvojim egoom, lepo si umislio da nesto znas i posto, ne prihvatas nicije misljenje ne mozes da shvatis koliko ne znas,

Je li to jedino što znaš da napišeš?

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jedan od starih primera upotrebe ove izreke, s početka XX stoleća

Paskal Mladenović Zelinac:
Od Kulena bana
i sretnijeh dana

Evo da dodam, Paskal Mladenović-Zelinac objavljuje iz prošlosti bosanske, u Sarajevu 1907. godine jednu srpsku istoriju Bosne i Hercegovine do pada 1463. godine. Na stranici br. 73. pominje se slična verzija ove izreke:

Pogledajte prilog 509088

Nemam pri ruci kopiju pa ću prvom prilikom pogledati kada budem mogao ovu fusnotu. Primetio sam negde da se autor poziva na Srpsku riječ, ali da se pominje i 1898. godina, što nije moguće jer taj list Srpske narodne organizacije izlazi tek od 1905.

Istorija-Bosne-i-Hercegovine-Paskal-Mladenovic-Zelinjac_slika_O_77768977.jpg

Poslednja izmena:
Znate gospodo istoricari, da je neko od vas znao i radio svoj posao za korist i u ime srbije,
ne bi srpsku istoriju pisali nemci i njihovi srpski ucenici, vec bi se sami, naucnim metodama
a ne prepisivanjem falsifikata, potrudili da narod ucite istoriji srpskog naroda.

U svakom slucaju, nisam primetio javne rasprave i razmenu informacija medju istoricarima,
vec samo odbranu statusa onih koji su dosli do nekog statusa koji im odgovara licno.

Dakle, ako neko kaze da spamujem temu onda treba da dokaze da nije istina ono sto pisem,
sve drugo je politizacija i nasilje.

Back