Izrazavanje osecanja

Ester Oz

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.175
Otkriveno za čime najviše žale ljudi na samrti

Bivša medicinska sestra objavila je knjigu u kojoj je izdvojila pet stvari za kojima oni na samrti najčešće žale jer to nisu učinili dok su mogli.
Izvor: radiosarajevo ponedeljak, 5.12.2016. | 21:55
Tweet
Foto: Thinkstock

Broni Ver, britanska medicinska sestra s odeljenja za palijativnu negu koja se brinula za ljude tokom poslednjih nedelja njihovog života, kaže da je iznenađujuće da se oni na samrti kaju uglavnom zbog pet vrlo sličnih stvari.

Da sam barem živeo kako sam želeo, a ne kako su to želeli drugi

Ovo je najčešći uzrok žaljenja većine osoba koje umiru, kaže Broni. "Voleo bih da sam imao hrabrosti da vodim život dosledan samom sebi, umesto što sam živeo onako kako su drugi očekivali", rekli su joj mnogi na samrtnoj postelji.

Kad shvate da im se život primiče kraju i kad ga jasno sagledaju, lako je videti koliko je snova ostalo neispunjeno zbog straha ili pritiska okoline.

"Većina ljudi nije ispunila ni polovinu svojih snova, a umiru znajući da je to zbog odluka koje su sami donosili ili ih nisu donosili. Zdravlje donosi slobodu koje je malo ko svestan, sve dok ga ne izgube."

Da barem nisam radio toliko mnogo

"Ovo mi je rekao svaki muški pacijent kog sam negovala. Nisu videli odrastanje svoje dece i toliko su vremena bili odvojeni od supruge, a na samrti žale zbog tih odluka. I žene znaju da žale zbog istog razloga, ali većinom su to rekli stariji muškarci. Naime, mnoge moje pacijentkinje bile su domaćice. A svi muškarci koje sam negovala kaju se da su toliko vremena trošili zarađujući novac", napisala je.

Da sam barem imao hrabrosti da izrazim osećanja

"Mnogi ljudi potiskuju osećanja kako bi održali mir s drugima. To rezultuje životom koji se može opisati frazom 'srednja žalost'. Nikad ne postanu ono što bi zaista mogli da postanu. Mnogi se i razbole zbog ogorčenosti i povređenosti koju nisu nikad izrazili ili razrešili."

Da sam barem ostao u kontaktu s prijateljima

Mnoge osobe koje umiru ne shvataju pravu vrednost starih prijateljstava sve do tog trenutka, a onda često nije moguće pronaći ih i stupiti u kontakt s njima.

Da sam barem dopustio da budem srećniji

"Ovo je začuđujuće uobičajen razlog za žaljenje. Mnogi shvate tek na kraju života da je sreća njihov izbor. Nekako se naviknu na navike i ponašanje koje smatraju svojim životom. Zbog straha od promene glume i drugima i sebi da su zadovoljni. Međutim duboko u sebi žude za tim da se dobro nasmeju i opet imaju malo ludosti u svom životu", zaključila je autorka.

Izvor B92. Kakvi ste vi sa izrazavanjem svojih osecanja?

Ako znas da si u pravu, tesko je oprostiti nepravdu. Moras da predjes preko toga zbog sebe i da prihvatis da ti je neko ucinio zlo. Ne vredi vracati, razmisljati o tome, besneti, ali lako je to reci. Ljude vredja istina i ono sto oni sami ne bi uradili drugome. Meni niti jedan stari prijatelj nije ostao u onom intenzitetu u kojem smo nekad bili prijatelji, ali postoji razlog zasto je to tako. Sretnem ih ponekad, naravno, ali vidi se gde su oni, gde sam ja. Onda skontas da je tako moralo biti.

Ne zatvaram srce kada ne želim da osetim. Zato što se tako bolje osećam. A vidim da ljudi rade baš suprotno. I to me boli, a oni to i hoće. Da me zaboli.

Što se tiče rečenice:

"Da sam barem živeo kako sam želeo, a ne kako su to želeli drugi"

to je normalno ako čovek ima decu.

- - - - - - - - - -

Ako ti se ne svidja ne moras ni da je citas niti da pises. Neka pisu oni koje to zanimma. Osecanja su bitan pojam u psihologiji gde je tema i postavljena.

Čovek ima određena osećanja prema temi. A ti se loše izražavaš prema njemu i njegovim osećanjima.

Ne zatvaram srce kada ne želim da osetim. Zato što se tako bolje osećam. A vidim da ljudi rade baš suprotno. I to me boli, a oni to i hoće. Da me zaboli.

Što se tiče rečenice:

"Da sam barem živeo kako sam želeo, a ne kako su to želeli drugi"

to je normalno ako čovek ima decu.

- - - - - - - - - -

Čovek ima određena osećanja prema temi. A ti se loše izražavaš prema njemu i njegovim osećanjima.
I ja imam odredjena osecanja prema temi, a on se lose izrazava prema meni i mojim osecanjima.

Ljudi su glupi i nesvesni svoje gluposti, samim tim im dođe iz d u glavu samo kada je situacija krizne prirode.

Ali, opet, ne treba ništa u životu raditi na silu, lepo je i odmarati u životu. Žal za izgubljenim vremenom jeste česta pojava i to ne samo kod ljudi koji su na samrtničkoj postelji, već i kod ljudi koji izgube puno toga tokom svog života, pretežno kada se ljubavi izgube, pa bude čoveku krivo na šta troši vreme.

ne dozvoljavam sebi da se kao starkelja kajem u vezi bilo čega...
vrijeme na ovoj planeti brzo leti, za čas proleti u ovom prirodnom svijetu....trebalo mi je uveliko preko tri decenije da to shvatim istinski cijelim svojim bićem...
stoga od tog veličlanstvenog momenta, nemam dlake na jeziku, misli i osjećanja su kristalno jasna prema drugim ljudima...lijepa, ružna, šarenoliko izmiješana, svejedno..
malo je vremena ostalo, čovjek uglavnom živi nekim kvalitetnim životom tu do 60-te (ako ima privilegiju da ih doživi)...kasnije je teško stvari popraviti, nadomjestiti...a ponekad i fizički nemoguće...

:dida Šime maše štapom: :heart2:

Ljudi su glupi i nesvesni svoje gluposti, samim tim im dođe iz d u glavu samo kada je situacija krizne prirode.

Ali, opet, ne treba ništa u životu raditi na silu, lepo je i odmarati u životu. Žal za izgubljenim vremenom jeste česta pojava i to ne samo kod ljudi koji su na samrtničkoj postelji, već i kod ljudi koji izgube puno toga tokom svog života, pretežno kada se ljubavi izgube, pa bude čoveku krivo na šta troši vreme.
Ne možeš zaključke o ljudima da izvodiš samo polazeći od sebe. U psihologiji se to naziva projekcija.
Drugim rečima, nisi ti ovde ništa drugima otkrio o njima, već o sebi. :)

Ne možeš zaključke o ljudima da izvodiš samo polazeći od sebe. U psihologiji se to naziva projekcija.
Drugim rečima, nisi ti ovde ništa drugima otkrio o njima, već o sebi. :)

Jeste, ja sam baš na samrtničkoj postelji i izgubio sam mnoge ljubavi, izem ti logiku. :hahaha: O ovome može da se podosta nauči iz raznoraznih životnih priča, primera je i previše, čini mi se... :think:

Nije sve što ljudi napišu u kontekstu drugih - projekcija sebe!

Otkriveno za čime najviše žale ljudi na samrti

Bivša medicinska sestra objavila je knjigu u kojoj je izdvojila pet stvari za kojima oni na samrti najčešće žale jer to nisu učinili dok su mogli.
Izvor: radiosarajevo ponedeljak, 5.12.2016. | 21:55
Tweet

Broni Ver, britanska medicinska sestra s odeljenja za palijativnu negu koja se brinula za ljude tokom poslednjih nedelja njihovog života, kaže da je iznenađujuće da se oni na samrti kaju uglavnom zbog pet vrlo sličnih stvari.

Da sam barem živeo kako sam želeo, a ne kako su to želeli drugi

Ovo je najčešći uzrok žaljenja većine osoba koje umiru, kaže Broni. "Voleo bih da sam imao hrabrosti da vodim život dosledan samom sebi, umesto što sam živeo onako kako su drugi očekivali", rekli su joj mnogi na samrtnoj postelji.

Kad shvate da im se život primiče kraju i kad ga jasno sagledaju, lako je videti koliko je snova ostalo neispunjeno zbog straha ili pritiska okoline.

"Većina ljudi nije ispunila ni polovinu svojih snova, a umiru znajući da je to zbog odluka koje su sami donosili ili ih nisu donosili. Zdravlje donosi slobodu koje je malo ko svestan, sve dok ga ne izgube."

Da barem nisam radio toliko mnogo

"Ovo mi je rekao svaki muški pacijent kog sam negovala. Nisu videli odrastanje svoje dece i toliko su vremena bili odvojeni od supruge, a na samrti žale zbog tih odluka. I žene znaju da žale zbog istog razloga, ali većinom su to rekli stariji muškarci. Naime, mnoge moje pacijentkinje bile su domaćice. A svi muškarci koje sam negovala kaju se da su toliko vremena trošili zarađujući novac", napisala je.

Da sam barem imao hrabrosti da izrazim osećanja

"Mnogi ljudi potiskuju osećanja kako bi održali mir s drugima. To rezultuje životom koji se može opisati frazom 'srednja žalost'. Nikad ne postanu ono što bi zaista mogli da postanu. Mnogi se i razbole zbog ogorčenosti i povređenosti koju nisu nikad izrazili ili razrešili."

Da sam barem ostao u kontaktu s prijateljima

Mnoge osobe koje umiru ne shvataju pravu vrednost starih prijateljstava sve do tog trenutka, a onda često nije moguće pronaći ih i stupiti u kontakt s njima.

Da sam barem dopustio da budem srećniji

"Ovo je začuđujuće uobičajen razlog za žaljenje. Mnogi shvate tek na kraju života da je sreća njihov izbor. Nekako se naviknu na navike i ponašanje koje smatraju svojim životom. Zbog straha od promene glume i drugima i sebi da su zadovoljni. Međutim duboko u sebi žude za tim da se dobro nasmeju i opet imaju malo ludosti u svom životu", zaključila je autorka.

Više puta su mi rekli da delujem hladno.Ne volim razgovore sa ljudima koje ne poznajem dobro niti sa previše otvorenima i pričljivima.Ne prija mi.Teško se otvaram,ne pokazujem osećanja.
Nasuprot tome,u nekim ljudima prepoznajem delove sebe.S njima mogu satima da pričam ,dozvoljavam im da me upoznaju.I da,pokazujem osećanja.

Back