Izrael napada Iran posle 2. oktobra?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

jacksparov

Domaćin
Poruka
3.779
Netanijahu navodno odredio 25.septembar Obami kao poslednji rok da jasno kaže da li će SAD preduzeti vojnu akciju


TEL AVIV - Izraelski mediji, koji ne prestaju da sugerišu da su premijer Benjamin Netanijahu i ministar odbrane Ehud Barak blizu odluke o udaru na iranska nuklearna postrojenja, razmatraju danas kada bi se to moglo dogoditi.

Izraelska televizija objavila je da bi Izrael mogao napasti Iran između 2. oktobra i predsedničkih izbora u SAD 6. novembra.

Ta procena zasniva se na činjenici da bi se Netanijahu i američki predsednik Barak Obama mogli sastati u Vašingtonu između 28. septembra i 1. oktobra, kako se navodno planira.

Prvobitno se očekivalo da će se dvojica lidera sastati u Njujorku na marginama zasedanja Generalne skupštine UN.
Tiražni izraelski "Maariv" piše danas da su Netanijahu i Barak odredili 25.septembar Obami kao poslednji rok da jasno kaže da li će SAD preduzeti vojnu akciju.

To je datum otvaranja zasedanja GS u Njujorku koji se poklapa sa početkom Jom kipura, Dana pokajanja, jednog od najznačajnijih datuma u jevrejskom kalendaru.

U slučaju da Obama to ne kaže javno, Izrael će, kako spekulišu mediji, ostvariti svoje planove da udari na Iran.
Iako su SAD posvećene bezbednosti Izraela i ta zemlja može da računa na zaštitu od posledica napada na Iran, Vašington poručuje da se "na njega ne računa" da Izrael završi posao, procenjuje drugi kanal izraelske televizije.

Portparol Bele kuće Džej Karni istakao je sinoć da SAD i dalje čekaju da razgovori s Teheranom urode plodom.
"Mi i dalje verujemo da ima vremena i prostora za diplomatiju, mogućnost ostaje Iranu da iskoristi taj proces", rekao je Karni, izrazivši nadu da će se nastaviti razgovori Teherana sa pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN i Nemačkom.

Bilo kako bilo, veruje se da Netanijahu ne može narediti napad na Iran pre nego što se sastane s Obamom, a iranska pretnja biće glavna tema njihovih diskusija.

Netanijahu takođe ne može da naredi napad pre nego što se obrati GS 27. septembra, kako se planira. Biće to njegov poslednji apel međunarodnoj zajednici za čvršću akciju da se zaustavi Iran, javlja Kanal 10 izraelske televizije.

Izraelski mediji ne veruju da će napad uslediti odmah posle izbora u Americi, a potom će biti isuviše kasno zbog postignutog napretka i ograničenja izraelske vojne sposobnosti.


Kanal deset predviđa posledice izraelskog napada - odmazdu Irana i saveznika te zemlje, uključujući libanski Hezbolah i palestinski Hamas u pojasu Gaze, a pominje i Siriju.

Izraelska vojska je u leto 2006. godine više od mesec dana ratovala protiv Hezbolaha, kada su gerilci te šiitske organizacije ispalili 4.500 raketa na Izrael .

U slučaju da Izrael napadne Iran očekuje se da će na izraelske ciljeve biti ispaljeno oko 50.000 raketa, navodi kanal 10 tvrdeći da su to procene u Jerusalimu, a broj mogućih žrtava oko 500, kako je još ranije pominjao Barak.
"Maariv" piše i da bi, ako Izrael napadne Iran, Vašington obezbedio toj zemlji takozvanu vazdušnu odbranu od odmazde Teherana i njegovih saveznika.

Poruka koju su republikanci i demokrate u Vašingtonu poslali izraelskim kolegama, preko savetnika bliskih Obaminom rivalu Mitu Romniju i izraelskog ambasadora u SAD glasi - ako Izrael odluči da napadne Iran pre izbora, Obama će narediti američkim snagama da se pridruže vojnom naporu.

Takva intervencija omogućiće da Obama drugi put bude izabran za predsednika, a u protivnom će ga po svoj prilici naslediti republikanci.

Izraelski mediji, koji bombarduju javnost pomenutim spekulacijama, počeli su da objavljuju i specijalne priloge o tome kako bi se trebalo hraniti u skloništima od bombi.

Građani, u međuvremenu, ne prestaju telefonski da konsultuju novinske komenatotore, koji su u petak pokrenuli čitavu lavinu napisa o mogućem udaru, interesujući se da li je već vreme da uđu u skloništa.


Iran ne očekuje da će Izrael napasti

Iransko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da ne veruje u izraelski napad na nuklearna postrojenja u Iranu, dok izraelska štampa poslednjih dana sve više piše o takvoj mogućnosti.
"Redovno smo svedoci takvih neosnovanih izjava, ali smatramo da ne postoji osnova za takvu akciju", izjavio je portparol iranskog ministarstva Ramin Mehmanparast na konferenciji za novinare u Teheranu.
"Čak i ako neko od zvaničnika tog nelegitimnog režima želi da izvede takvu glupu akciju, unutar samog Izraela neće mu dopustiti da to uradi jer bi posledice jedne takve akcije bile veoma teške", dodao je taj portparol. Iran, prema njegovim rečima, ne shvata ozbiljno te pretnje.
Izraelska štampa poslednjih dana piše o mogućim napadima Izraela na iranska nuklearna postrojenja.Portparol Bele kuće Džej Karni rekao je u ponedeljak da Vašington smatra da još ima vremena za obnovu pregovora o nuklearnom programu Iran...polako pocinje svetski vatromet najavljivan davno..
 
Када би се Израел и Иран граничили не бих сумњао у израелску победу.
Овако Израел се може само увући у сукоб без краја и конца са неизвесним исходом, а нуклеарно оружје није алтернатива.
Или баш јесте?
:think:
:sad2:
 
Када би се Израел и Иран граничили не бих сумњао у израелску победу.
Овако Израел се може само увући у сукоб без краја и конца са неизвесним исходом, а нуклеарно оружје није алтернатива.
Или баш јесте?
:think:
:sad2:

Ako krene loše,naći će se ludak !
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top