Izrael ili Izrailj

valjda onaj koji se rve sa bogom.
jakov uvatio jahvu za gušu i ne pušta ga

24. А кад оста Јаков сам, тада се један човек рваше с њим до зоре.

25. И кад виде да га не може свладати, удари га по зглавку у стегну, те се Јакову ишчаши стегно из зглавка, кад се човек рваше с њим.

26. Па онда рече: Пусти ме, зора је. А Јаков му рече: Нећу те пустити докле ме не благословиш.

27. А човек му рече: Како ти је име. А он одговори: Јаков.

28. Тада му рече: Одселе се нећеш звати Јаков, него Израиљ; јер си се јуначки борио и с Богом и с људима, и одолео си.

a sad
29. А Јаков запита и рече: Кажи ми како је теби име. А Он рече: Што питаш како ми је име? И благослови га онде.

a nema tog čoveka koji ne bi dalje pitao da znam s kim sam se tabačio celu noć i još kukaš da te pustim :D
Jacob is a classic boy name that arises from the Latin Iacob, which, in turn, derives from the Greek Ἰακώβ (Iakob). This Greek term further originates from the Hebrew Ya’aqov. The Hebrew meaning of the name is ‘may God protect.’ Jacob is from the Old Testament, meaning ‘supplanter.’ It signifies a person who seizes or usurps.
a moze da se prevede i kao onaj sto sledi, sledbenik

Sto se stihova tice koje si postavio zar ti nije ocito da se Jakov bori sa covekom/sobom/iskusenjima. Ta borba je ujedno i sa Bogom. Kojim Bogom? Jakov posle dugog odsustva od kuce u zemlji pradedova/Ur/ dolazi u dodir sa bogovima/mnogobostvo/ tog kraja i perioda. Posle 14 godina odsustvovanja normalno jje da se bori sa svojim umom i srcem izmedju dva sveta. Ova borba se i vodi nocu/u snu/ kao i kod Avrama uostalom i to imenovanje je ustvari imenovanje starog i novog coveka .

Kako nije ako si pravoslavac?
ne, naša duša je slovenska. ako već tvrdite da je Isus došao svim narodima onda nema potrebe da težiš ka nečem što nisi ili ti bog nije dao. to tumačenje da je izrael nešto drugo ne pije vodu. ko se odrekne sebe odrekao se i boga.
zna se kako mi Srbi gledamo na poturice. mogao si ladno da izabereš i duhovni musliman, ja nemam ništa protiv al nemoj me ubeđivati da je bogougodno biti nešto drugo.

Sto se stihova tice koje si postavio zar ti nije ocito da se Jakov bori sa covekom/sobom/iskusenjima. Ta borba je ujedno i sa Bogom. Kojim Bogom? Jakov posle dugog odsustva od kuce u zemlji pradedova/Ur/ dolazi u dodir sa bogovima/mnogobostvo/ tog kraja i perioda. Posle 14 godina odsustvovanja normalno jje da se bori sa svojim umom i srcem izmedju dva sveta. Ova borba se i vodi nocu/u snu/ kao i kod Avrama uostalom i to imenovanje je ustvari imenovanje starog i novog coveka
mislim da si pogrešila adresu. to objasni ovima što bukvalno shvataju događaje u bibliji.
tebi svaka čast tumačiš bibliju po mom ukusu :D
ja samo pratim sagovornika da vide nelogičnost ali uzalud jer zaista veruju da je jakov tabačio boga, kao da meni u inat teraju što me opet zabole lakat.

ne, naša duša je slovenska. ako već tvrdite da je Isus došao svim narodima onda nema potrebe da težiš ka nečem što nisi ili ti bog nije dao. to tumačenje da je izrael nešto drugo ne pije vodu. ko se odrekne sebe odrekao se i boga.
zna se kako mi Srbi gledamo na poturice. mogao si ladno da izabereš i duhovni musliman, ja nemam ništa protiv al nemoj me ubeđivati da je bogougodno biti nešto drugo.
Ne postoji slovenska ili bilo kakva druga "etnička" duša. Ljudska duša je bogolika i to je njeno suštinsko svojstvo.

nisi u pravu, jer Hristos upravo to trazi od nas da se odreknemo sebe, e sad naravno da ja necu da budem veci amer nego srbin, ali to je vec drugo pitanje, trazenje nacionalnog identiteta prvo vs drugosrba itd, imas i aytosovinsite navodno, cak.
radi se o teologiji apostola PAVLA na koju se nadovezuju kada kazu da su duhovni izrailj, a ja sam na primer duhovni adam, to ti je to isto, moras to da shvatis
Rimljanima 2,28Jer ono nije Jevrejin koji je spolja Jevrejin, niti je ono obrezanje koji je spolja na tijelu;
Rimljanima 2,29Nego je ono Jevrejin koji je iznutra, i obrezanje srca duhom a ne slovima, to je obrezanje; kome je hvala ne od ljudi nego od Boga.
e, tako sam ja iznutra adam, a spolja ne idem go golcijat

nisi u pravu, jer Hristos upravo to trazi od nas da se odreknemo sebe, e sad naravno da ja necu da budem veci amer nego srbin, ali to je vec drugo pitanje, trazenje nacionalnog identiteta prvo vs drugosrba itd, imas i aytosovinsite navodno, cak
a šta si onda kada se odrekneš sebe. ti kao čovek ne voliš boga više od svoje dece jel tako, samo si mu zahvalan što ti podario plodnost. Isus govori da treba mrzeti sve osim njega, zar to nije ego.

26. Ако ко дође к мени, а не мрзи на свог оца, и на матер, и на жену, и на децу, и на браћу, и на сестре и на саму душу своју, не може бити мој ученик

prosto ne znam kako bi ovo drugačije tumačio. da bi sledio Hrista ti moraš mrzeti svoje najmilije koje ti bog podario.
Rimljanima 2,28Jer ono nije Jevrejin koji je spolja Jevrejin, niti je ono obrezanje koji je spolja na tijelu;
Rimljanima 2,29Nego je ono Jevrejin koji je iznutra, i obrezanje srca duhom a ne slovima, to je obrezanje; kome je hvala ne od ljudi nego od Boga.
upravo, nametanje jevrejstva, pa makar i duhovnog

Већина Срба је тако веровала, а верује и сада. И пази, они који су ишли за Христом остали су највернији Србству.
Ови други сви издадоше.
vera se prenosi s kolena na koleno, nema tu ništa uzvišeno i romantično sem u glavama sa ružičastim naočarima na nosu.

pa onda ne pričaj nešto što nisi proverio, prosto kaži "ja tako verujem, ja tako želim da verujem" kao pravi sns-ovac gde nam teče med i mleko na pinku i hepiju.
kontaš
Нема шта да верујем, чињеница је историјска да су Срби који су пошли за Христом до краја очували Србство и остали му верни.

Док Срби католици и Срби муслимани су се одвојили и, сем мањине којој свака част, одрекли се Србства.

То је историјски факт.

Нема шта да верујем, чињеница је историјска да су Срби који су пошли за Христом до краја очували Србство и остали му верни.

Док Срби католици и Срби муслимани су се одвојили и, сем мањине којој свака част, одрекли се Србства.

То је историјски факт.
ako ćemo istorijski najbolje bi bilo da evropljani a naročito sloveni nisu primili hrišćanstvo jer su totalno razjedinjeni i svima na ovaj ili onaj način ebu kevu.
istorijski gledano Srbi nisu ratovali samo u vreme tita pa ti vidi . čim se povampirio religionizam povampirio se i šovinizam i eto belaja.

ako ćemo istorijski najbolje bi bilo da evropljani a naročito sloveni nisu primili hrišćanstvo jer su totalno razjedinjeni i svima na ovaj ili onaj način ebu kevu.
istorijski gledano Srbi nisu ratovali samo u vreme tita pa ti vidi . čim se povampirio religionizam povampirio se i šovinizam i eto belaja.
Срби су били разједињена племена која нису имали заједничку, колективни свест, пре доласка Хришћанства. Тек са њим, једном вером и једном државном идеологијом, на тој вери заснованој, племена прерастају у Народ који почиње да има свест о себи.

Сличан процес је био и код Руса.

О улози Православља и Цркве у време турског ропства најбоље говори изрека настала у самом народу ,,Манастири и свето гудало, то је нашу Вјеру сачувало".

Lingvistički naoko nema razlike između Izraela i Izrailja, ali ima duhovno kad je naš jezik u pitanju. Izrael je današnji Izrael (Država Izrael i današnji novojudaizam), a Izrailj je crkva i starozavetna i novozavetna, hrišćanska crkva (narod Božiji) kao prirodni nastavak starozavetnog Izrailja, izabranog naroda, i svaki hrišćanski hram gde se savršava beskrvna žrtva od zakonitog sveštenstva, koji je prejemnik Jerusalimskog hrama.
To sam osetio duhovno kod molitve kad sam čitao prevod Psaltira gde piše Izrailj, a kad sam čitao prevod gde piše Izrael osetio sam da molitva ide za današnji Izrael.

Срби су били разједињена племена која нису имали заједничку, колективни свест, пре доласка Хришћанства. Тек са њим, једном вером и једном државном идеологијом, на тој вери заснованој, племена прерастају у Народ који почиње да има свест о себи.

Сличан процес је био и код Руса.

О улози Православља и Цркве у време турског ропства најбоље говори изрека настала у самом народу ,,Манастири и свето гудало, то је нашу Вјеру сачувало".
nek je i tako a nije :D bar se nisu ubijali međusobno

Back