Izrada Android aplikacija

• Začetnik teme Začetnik teme Roach
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Roach

Početnik
Poruka
12
Ima li neko ikakvih iskustava sa izradom aplikacija? Zadnjih 6 meseci sam se zanimao sa javom i rekao bih da sam dosao do nekog statusa solidnog programera i smatram da bi najbolji napredak napravio kroz rad, konkretno na izradi aplikacija. Koliko sam upucen, vecina ili sve Android aplikacije su pisane u Javi, pa me zanima da li je neko imao iskustva i odakle je najbolje poceti?

Android ima svoj tutorial, ali sam kroz njega prosao povrsno i delovao mi je konfuzno, tako da sam odustao brzo, ali nameravam ponovo da pogledam.

Моја пракса са андроид апликацијама је мало зарђала, али потврђујем да се може радити у еклипси. Опис за подешавање окружења, којег сам ономад нашао на developer.android.com, је био straight forward.

У принципу ти треба телефон да би ваљано тестирао ствари. Симулатор прави проблеме и трокира, за разлику од оног за iPhone / iPad. Опет, xcode (развојно окружење за iOS) је срање у поређењу са еклипсом. Нпр. дешавало се да ми пукне при простом отварању фајла. Свако добро за неко зло.

Ovako, sto ti se tice Androida, imas na developer.android.com odlicnu dokumentaciju i primjere.
Odatle ces najbolje nauciti.
Dalje, koju god knjigu da uzmes, i ako uzmes neces pogrijesiti, sve se vrte na istom principu, ja imam Android - Izrada aplikacija pomocu paketa AndroidSDK (Prevod na srpski imas po domacim knjizarama, na netu imas Englesku verziju, knjiga je malo stara, ali je itekako upotrebljiva).

Dalje, sto se tice Eclipse-a, na gore pomenutom sajtu imas lagano uputstvo za instalaciju AndroidDevToolkit-a (ADT) i pratecih stvarcica.
Skontao sam da je Eclipse ponekad spor, kod mene na Intelovom Core2Duo procesoru od 2.2GHz i 4GB DDR3 RAM memorije, i ako imas slabiju masinu, dosta ces muke imati sa okruzenjem.

Zato postoje neke preporuke kako ubrzati Eclipse, editovanjem eclipse.ini fajla, iskljucivanjem MyLyn plugin-a te iskljucivanjem nekih nepotrebnih fancy UI stvarcica.

Jos nesto, emulator zna da bude strasno spor, mada sada su iskoristili moc hardvera, te je i on brzi i ima podrsku za OpenGLES 2.0.
Zaista, bez 4GB RAM memorije nema svrhe da se j**es sa emulatorom, jer ti nece raditi normalno.
Ima i brza verzija emulatora, tacnije radi se o VirtualBox verziji Android OS, koristio sam jedno vrijeme, ali nisam bas prezadovoljan (http://www.android-x86.org/)

Takodje, tutorijala na netu imas masu, samo guglaj.

Toliko od mene, nadam se da ces uspjeti sa ovim.

Zdravo svima!
Imam source code za jednu android aplikaciju, takodje i .apk fajl do iste.
Treba mi da pokrenem u eclipsi ovaj kod, prelistao sam sav net ali nece da upali. Da li je neko raspolozen da mu posaljem kod (.java i .xml) da pokusa na svoj komp?
Unapred zahvalan.

Zdravo svima!
Imam source code za jednu android aplikaciju, takodje i .apk fajl do iste.
Treba mi da pokrenem u eclipsi ovaj kod, prelistao sam sav net ali nece da upali. Da li je neko raspolozen da mu posaljem kod (.java i .xml) da pokusa na svoj komp?
Unapred zahvalan.
Poznato mi to, slicno imao neki dan kad sam bio nesto listao za Android aplikacije.. kako si rjesio, ako jesi?

Back