Izolovani bubnjevi Džona Bonama daju uvid u njegovu legendarnu moć

Sensei

Master
Moderator
Poruka
55.543
Njegov doprinos roku bio je raskid sa džez i bluz stereotipima koji su oblikovali zvuk bubnjeva; Bonam je počeo da udara svoje perkusije sa većom snagom, što bi na kraju motivisalo žanrove poput hevi metala, koji se odlikuju snagom i brzinom udara.

Džon Bonam, poznat i kao „Bonzo“, bio je bubnjar koji je ostavio neosporno nasleđe u istoriji muzike i roka. Veliki deo uspeha koji je Led Zeppelin imao zahvaljujući Bonamovoj tehnici komponovanja i izvođenja pesama, savladavanju vremena i načina sviranja bubnjeva, čemu možete svedočiti slušajući izolovanu numeru za bubnjeve za jednu od najslavnijih pesama Led Zeppelina, ' Whole Lotta Love'.


Moram da priznam da nisam obraćao pažnju na bubnjeve jer sam bio usresredjen na gitaru, ali ovo je fenomenalno!
 
Bonam je u početku koristio Premier bubnjeve, ali ga je krajem 1960-ih Carmine Appice upoznao sa Ludvig bubnjevima. Tokom ostatka svoje karijere, Bonam je podržavao Ludvig. Ponekad je Bonamova pedala bubnja škripala. Džimi Pejdž je kasnije prokomentarisao:

Jedini pravi problem kojeg se sećam bio je kada smo sastavljali prvi set u kutiji. U "Since I've Been Loving You" postojala je užasno škripava pedala za bas bubanj. Zvuči sve glasnije svaki put kad ga čujem! [smeh]. To je bilo nešto što je u to vreme očigledno bilo zanemareno.

H89631000004000-00-600x600.jpg
 
Na koju konkretno "tehnologiju" iz 80-tih ti zapravo mislis? Koja je to "tehnologija" zbog koje bubnjari vise nisu mogli "manipulisati" bubnjevima?
Pocetkom osamdesetih proslog vijeka, je zapoceto sa proizvodnju bubnjeva, tako da su postojali elektricni bubnjevi kao i novi bubnjevi koji su sluzili samo za pratnju ostalim clanovima benda.
 
Ritam masine koje su se pojavile osamdesetih su sluzile za pratnju. Elektricni bubnjevi nisu sluzili "samo za pratnju" i mogu se koristiti isto kao i obicni bubnjevi. I jedni i drugi bubnjevi imaju svoje prednosti i mane. Neki rok bubnjari iz sedamdesetih kao Fil Kolins i Nil Pert su dodali i koristili elektricne bubnjeve za svoju muziku iz sedamdesetih. Nista ta tehnologija nije promenila niti je sprecavala bubnjare u necemu. Svirali su soloe na elektricnim bubnjevima isto kao sedamdesetih na akusticnim bubnjevima sa mogucnoscu da eksperimentisu, sviraju iste pesme kao na obicnim bubnjevima.ali u novom zvuku.
Bil Braford na elektricnim Simmons bubnjevima sa grupom Yes na koncertu (solo od 5:00). Ko poznaje njegovu karijeru lako moze da prepozna kasniji King Crimson zvuk od 6:00 u videu, a koji je karakteristican Bilov King Crimoson zvuk od "Discipline" pa nadalje.

 

Back
Top