Iznajmiti prazan ili namešten stan?

da li kvar, lom, popravku placa zakupac ili zakupodavac?
kako se dogovorite ili napišete u ugovoru.. u mom slučaju stanarka plaća ali mi izdajemo jeftino.. 260 eura .. sada je takav stan oko 500 eura.. mislim sada kada su Rusi došli ..ljudi dižu cene..ko neće da plati izbacuju ih napolje.. mi to nećemo.. trudna je stanarka, čeka bebu a i da ne čeka jbg ..

Zavisi za koji vremenski period ti treba stan, šta sa prethodnim nameštajem ako ga poseduješ?

Možda je bolje namešten stan ako je opremljen svim potrebnim stvarima.
Samo preneti knige, krevetninu, garderobu i lične stvari.
Pomeranjem sa mesta na mesto, nameštaj postaje praktično neupotrebljiv.
Preseljenje stvari je veliki i skup posao.
Isti nameštaj se ne može uvek uklopiti u različite rasporede i dimenzije prostorija.

To se definiše ugovorom o zakupu
Tačno se zna,ko šta placa
Ja sam bila podstanar godinama. Kao fizicko lice koje je iznajmljivalo stan nikada se nije pravio ugovor. U jednom slucaju jeste, rucno napisan i potpisan.
Kada mi je fima iznajmljivala tada je vec sve bilo regularno.
Mislim da vecina ljudi ne potpisuje nikakav ugovor prilikom iznajmljivanja.

Ja sam bila podstarar godinama. Kao fizicko lice koje je iznajmljivalo stan nikada se nije pravio ugovor. U jednom slucaju jeste, rucno napisan i potpisan.
Ni ja nisam pravila ugovor.
Više vredi data reč sa karakternom osobom od zvaničnog ugovora sa prevarantom.
Kada smo prvi put izdavali stan, zakupac je bio mlad, svideo mu se stan zahtevao je zakup na duži vremenski period.
Dogovorili smo se da stan ostavi u stanju kako je zatekao i da svi računi budu na nuli.
Kada je kupio svoj stan ( u istoj zgradi), računi su bili na nuli, stan je održavan iako nikada nismo ušli u taj stan dok je stanovao tu ( kiriju nam je donosio svakog meseca).
Šta više, uložio je u taj stan a nije hteo nadoknadu, samo nas je pitao da li može da ugradi još jedan radijator u veliku dnevnu sobu.
Hteli smo da odbijemo kiriju ali nije pristao na to jer je, kako je rekao, njemu tako odgovaralo

Sada smo komšije, iako više ne živimo u toj zgradi ali se sretnemo na stepeništu.
Jako dobro iskustvo imamo sa podstanarima, i oni sa nama.

Ja sam bila podstanar godinama. Kao fizicko lice koje je iznajmljivalo stan nikada se nije pravio ugovor. U jednom slucaju jeste, rucno napisan i potpisan.
Zašto ne bi potpisali
Potpišeš i ne boli te glava.
Sve definišeš i
otkazni rok.

Nikad ne znaš,kako je stan renoviran pre tebe
Na pr,samo nalepe pločice preko pločica.
Tačno.
Kod nas mi je zanimljivo da se pre odlučuju na neke kičeroze koje ne vrede ni soma evra od nameštaja, ukrasa i sl, a pristaju da kupuju stanove po fiktivnim kvadraturama, terasa ne ulazi u km2 stana. Možda u novogradnji, a ne znam to . Drugo, svako ima svoj ukus za enterijer, valjda. Osnovno higijensko sređivanje od str. starih vlasnika bi bilo dovoljno...

Zašto ne bi potpisali
Potpišeš i ne boli te glava.
Sve definišeš i
otkazni rok.
Tada kada sam iznajmljivala bila sam student. Obicno ti stanovi nisu bili luksuzni cak sta vise, nagledala sam se stanova koji nisu ni za zivot. Od budji, namestaja sa ulice, raspalih kuhinja, neispravnih ves masina, kreveta bez nogu, svacega.
Hocu reci da je svest o ugovoru bila ( sada trenutno ne znam ) i od strane zakupaca i od strane zakupodavaca na nezavidnom nivou.
Tada mi se cinilo da se vise zakupodavci "plase" ugovora i obaveza.

Mislim imala sam prilike da vidim sta i stanari rade. Ne osudjujem ih posto ih/nas ima svakakvih.

Ne znam kakva je sada situacija. Mozda se sve promenilo i ugovori su postali normalna pojava i medju fizickim licima.

Zakupac, logično.

Zakupodavac, ako se niste drukčije dogovorili, plaća investicione kvarove i na stvarima u svojoj svojini.
Meni se desavalo recimo da stan iznajmim sa starom ves masinom. Ona se kvarila bas cesto. U sustini i nije radila.
Kao i neki drugi uredjaji.
Kod polovnih masina kvarovi su neminovni pre ili kasnije. Imala sam zakupodavce koji su savesno popravljali ali i onih koji nisu nikako.

Mislim ugovor stiti i zakupca i zakupodavca, samo nisam sigurna koliko su ljudi voljni praviti ugovore o zakupu i da li se i gde overavaju ukoliko se overavaju.

Tada kada sam iznajmljivala bila sam student. Obicno ti stanovi nisu bili luksuzni cak sta vise, nagledala sam se stanova koji nisu ni za zivot. Od budji, namestaja sa ulice, raspalih kuhinja, neispravnih ves masina, kreveta bez nogu, svacega.
Hocu reci da je svest o ugovoru bila ( sada trenutno ne znam ) i od strane zakupaca i od strane zakupodavaca na nezavidnom nivou.
Tada mi se cinilo da se vise zakupodavci "plase" ugovora i obaveza.

Mislim imala sam prilike da vidim sta i stanari rade. Ne osudjujem ih posto ih/nas ima svakakvih.

Ne znam kakva je sada situacija. Mozda se sve promenilo i ugovori su postali normalna pojava i medju fizickim licima.
Ako je stan lux,onda ugovor na 2 do 3 strane,ako je običan onda 1 strana,ali ugovor obavezno

Meni se desavalo recimo da stan iznajmim sa starom ves masinom. Ona se kvarila bas cesto. U sustini i nije radila.
Kao i neki drugi uredjaji.
Kod polovnih masina kvarovi su neminovni pre ili kasnije. Imala sam zakupodavce koji su savesno popravljali ali i onih koji nisu nikako.

Mislim ugovor stiti i zakupca i zakupodavca, samo nisam sigurna koliko su ljudi voljni praviti ugovore o zakupu i da li se i gde overavaju ukoliko se overavaju.
Nisu voljni, nema šanse, mislim da oni koji imaju i voljni su da prave ugovore, pripadaju retkima.

Živeh u porodičnoj kući(1984-2004), stanu apartmanu, delu kuće(bg), kasarnama, stanu apartmanu(SU), pa kruzerima(ispod i na nivou mora), pa dva stana u NS, kabinama, pa stanu apartmanu, bele lađe, stanu, porodična kuća(stavio konačno parket u sobu, za.jeb, da nisam to uradio kupio bih stan ili dva), pa opet kruzer, pa kovid pa karantini porodična kuća, brodić, i od ove godine sam sam u toj kući i istoj sobi u koju sam uselio 90tih kao klinac, pa planiram opet na sedam mora i kabinu nad nivoom mora*...

Razmišljam da menjam kuću za stan? Glupa ideja? Ne smem samo prodati ili ću završiti kao podstanar, znajući prethodni život...

A što se tiče teme uvek su bili namešteni ili polunamešteni stanovi kad sam bio podstanar...
Nisam pravio nikad veću štetu. Potrošno sam sam menjao, ostalo u dogovoru sa vlasnikom stana.

da li kvar, lom, popravku placa zakupac ili zakupodavac?
Ja verujem da zavisi ništa ne traje večno pa tako ni nameštaj verujem da bi trebao biti neki rok ako je radijator nov trebao bi da bude bez kvara barem prvih 5 godina ako do kvara dođže a nije namerno oštećen mehanički onda stanar ne bi trebao da plaća popravak nego vlasnik koji je iznajmio namešten stan isto tako sa nameštajem ako je rastovina neče dase pokida ali ovi danas kupuju onaj kartonski nameštaj šta ne traje dugo naravno je da će se pokukidati za nekoliko godina pogotovo ako je podstanar tamo na dugo vreme u tom slučaju verujem da popravak ili zamenu treba da plati vlasnik sve šta nije namerno pokidano nego zubom vremena treba vlasnik da plati a ne stanar

Back