Quantcast

IZJAVE I GESTOVI KOJE BI POLITIČARI ZABORAVILI!

vracaracc

Buduća legenda
Poruka
38.333
IZJAVE I GESTOVI KOJE BI POLITIČARI ZABORAVILI!


Verovali ili ne, ali i politički lideri žale zbog pojedinih svojih gestova, izjava, ponašanja odranije. Evo detalja iz prošlosti naših najvažnijih političara koje bi oni verovatno rado zaboravili


BEOGRAD - I oni imaju obraz!
Kad bi zlatna ribica domaćim političarima ponudila tri želje, mnogi bi prvo izabrali brisanje nekog dela svoje prošlosti. Većina bi kao iz topa znala da kažu zbog čega i posle toliko godina crveni. Bilo da su današnji liberali nekad bili surovi nacionalisti, ili su nacionalisti počeli kao komunisti, jedno im je zajedničko: greške su uglavnom pravili kao početnici.

Kurir je pokušao da se priseti koji to deo karijere žele da zaborave. Evo kako bi možda izgledao taj spisak želja.

Čedomir Jovanović: Suđenje Mladiću besmisleno!

Iako danas zastupa drugačije ideje, lider LDP Čeda Jovanović pre 5. oktobra bio je žestoki pristalica monarhije i kritičar Haškog tribunala. Malo je poznato da je 1998. Čeda bio jedan od najvatrenijih zagovornika povratka „kralja“ Aleksandra Karađorđevića na presto, o čemu je pisao u ultradesničarskom časopisu Trag istine.

Kritikujući republikansku ideju oličenu u stihovima „Dajte pušku od dva metra da ubijem kralja Petra, kralja Petra i Mariju, Tomislava i Andriju“, Čeda je žalio što prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića srpska javnost vidi „kao žeton koji se svakog 13. maja ubacuje u ravnogorski džuboks“. Osim ideje monarhizma, mladi studentski vođa se u svom „ranom radu“, pod naslovom „Senka kapije trijumfa“, dotakao i teme Haškog tribunala ili, kako je tada pisao, „krivično-egzorcističke ustanove“. U nastavku teksta on zaključuje da je „besmisleno suditi Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću“ i „ignorisati činjenicu da su oni reprezenti legitimne i legalne volje“.

Vuk Drašković: Draža Mihailović izdajnik!

U ranoj mladosti Vuk Drašković je bio zakleti protivnik crkve i vere. Ne verujete nam na reč? Ne morate, sve lepo piše u tekstu objavljenom u nedeljniku NIN 26.11.1972. godine, pod naslovom „Politika na verski način“. Na nepune dve strane Vuk je ukazivao na to da „Srpska pravoslavna crkva, ali i ostale verske organizacije veoma često izlaze izvan okvira i nadležnosti propisanih Ustavom“.

„Sveti Sava je simbol narodnog jedinstva svih Srba“ - citirao je Drašković i odmah izvukao zaključak da „Srpska pravoslavna crkva na taj način najdirektnije napada osnovne postulate samoupravnog socijalizma“. On dalje konstatuje da je „poražavajuće veliki procenat religioznih“.

Još gore „svetogrđe“ vezano je za čiča Dražu. Njega je Vuk u feljtonu „Poslednja četnička zavera“, objavljenom u Politici ekspres avgusta 1974. godine, nazvao izdajnikom, a četnike banditima.

Toma Nikolić: Njegovo četničko vojvodstvo...

Lider naprednjaka bi verovatno, da može, iz kalendara izbrisao 13. maj 1993. Toga dana ga je na Romaniji tadašnji šef Vojislav Šešelj imenovao za četničkog vojvodu. Ponosni Toma je sa još 17 kolega saboraca položio i zakletvu: „Zaklinjem se kao srpski četnički vojvoda, zaklinjem se Bogom i svetim Savom, da ću se svim svojim snagama boriti za slobodu srpskog naroda i obnovu jedinstvene srpske države na Balkanu, koja će obuhvatati sve srpske zemlje, tako mi Bog pomogao. Amin.“

Objašnjeno je i zašto su baš ta osamnaestorica proizvedena u vojvode:
„Zbog izvanrednih zasluga u ovom ratu, velikog junaštva i pokazane ratne veštine“, pročitao je gromkim glasom mladi Dragan Todorović.

Rasim Ljajić: Selam Aliji

U jednom sarajevskom listu 2003. kao ministar za ljudska i manjinska prava objavio je čitulju Aliji Izetbegoviću: „Poslednji selam našem dragom predsedniku Aliji Izetbegoviću, neka mu Alah dž. š. podari dženetski rahatluk, njegovoj porodici sabur, a nama večno pamćenje na njegov neprolazni lik i delo“.
Taj postupak je objasnio rečima:

- Pošto nisam mogao da dođem na sahranu, angažovao sam svog dobrog prijatelja da iz pristojnosti prema Aliji, čoveku koga sam dugo poznavao, objavi jednu prigodnu čitulju. Kasnije se nisam raspitivao oko toga, a tekst čitulje sam prvi put pročitao u beogradskoj štampi.

Iako ga građani znaju i cene zbog umerenih stavova, Ljajićeva prva stranka bila je SDA Alije Izetbegovića.
- Na osnivačkoj skupštini SDA u Sarajevu govorio sam ispred studenata iz Sandžaka, ali opet sam mislio da budem po strani - rekao je jednom Ljajić.
Mada, još je poznatija njegova izjava da je „sve svoje poraze pretvarao u pobede“.


http://www.kurir-info.rs/vesti/izjave-i-gestovi-koje-bi-politicari-zaboravili-75992.php
 

vracaracc

Buduća legenda
Poruka
38.333
protest1mf5lb6.jpg
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.