Izgubljeni Raj

Jasna

Stara legenda
Moderator
Poruka
89.438
Gde je izgubljeni Raj?

Evo ga:

bgd-cela-depo%20(1).jpg

A ovi što po đubretu kopaju, to su oni kojima je Bog dao vlast nad svim što je stvorio.
Ona krntija žuta, delo je vladara. Da bi je napravio, razorio je nešto savršeno, Bogom stvoreno.
I sebe taj vladar naučnikom savremenim i stvaraocem smatra.

Sada čekamo da Bog ponovo pošalje nekoga da nas spasi? Da nas u raj nekakav odvede?
Ma što? Da i od njega deponiju napravimo?

Gde je izgubljeni Raj?
Evo ga:
A ovi što po đubretu kopaju, to su oni kojima je Bog dao vlast nad svim što je stvorio.
Ona krntija žuta, delo je vladara. Da bi je napravio, razorio je nešto savršeno, Bogom stvoreno.

Sada čekamo da Bog ponovo pošalje nekoga da nas spasi? Da nas u raj nekakav odvede?

Ne tako. Evo da ti nosen svojom prelescu dam duhovno znacenje fotke :D

Ovo je raj kakvim ga zelimo na zemlji. Skupljamo plastiku, metal, novac... sve moguce materijalno zeleci da nas to ucini srecnima i blazenima. Kopamo po tom istom djubristu, i uzimamo od tudje gomile praveci svoju vecom, lepsom, boljom, jer sto veci kup djubreta - to veca sreca. Uranjamo glave u kese i presrecni otvaramo kesice i kutijice, raznezeno uzivajuci u svom malom raju. I nije nam dosta. Nikad nam nije dosta, jer sto vise skupljamo na svoju gomilu, sa te visine vidimo da je djubriste sve vece i vece oko nas i mi ga zelimo celo. Samo za nas. Samo za nas velicanstveni raj.

Zuti bager je nasa misao zatvorena na tom djubristu i koja nas goni da svoj zemaljski raj prosirujemo i skupljamo sto je moguce vise, i sto je moguce brze.

Jedino sto fotka ne prikazuje je vozac bagera. Tu se zacario necastivi i cerekajuci se iz sveg glasa, vozi nam bager kako hoce i gde hoce. A mi jadni, slusamo ga, pognute glave, zaronjene u kese i ne usudjujemo se podignuti pogled ka nebu jer nam vozac bagera rece da tamo nema nista i da nam je svo bitisanje ovde. U ovom malom raju koji nam on stvara.

Mene ne čude oni koji govore da gore nema ničega.
Čude me oni koji govore o onom gore kao da je to sve, a da je ovo ovde beznačajno.
Bogom stvoreno pa beznačajno? Ostaviti đubre za sobom treba, pa odlepršati u
neko nebesko blaženstvo.
Dok se ne počisti, mrdanja nema. A kad se počisti, eto Raja.

• Podržavam
Reactions: DUH
Čude me oni koji govore o onom gore kao da je to sve, a da je ovo ovde beznačajno.
neko nebesko blaženstvo.

Да, Свеснаглисто у праву си, нема нам мрдања одавде док се све не почисти и доведе у ред. Ово што радимо, а

што фотка из почетног поста одлично илуструје, јесте велики грех и побуна против Бога.

У Постању нам је лепо речено:

1. " И узевши Господ Бог човјека намјести га у врту Едемском, да га ради и да га чува."

2. " Јер Господ Бог створи од земље све звијери пољске и све птице небеске и доведе к Адаму да види како ће

коју назвати, па како Адам назове коју животињу онако да јој буде име."

А кад смо згрешили и јели с оног дрвета што нисмо требали, нестало је и Раја и наше личне светлости па смо се

осетили голи, боси и гладни. Требали смо у зноју лица свог да радимо земљу, да је чувамо и да водимо рачуна

и о њој и о њеној деци. Но љубомора, похлепа, таштина, сујета, гордост, среброљубље ... окупираше нам и душу

и тело и пођосмо прво несигурним, спорим и трапавим корацима ка материјалном благостању, заборављајући да смо

позвани и одређени да будемо добри домаћини. Сада сигурним, брзим и вештим корацима срљамо у пропаст као малецки

или велики капиталисти, потпуно свеједно. И потпуно је тачно да ће нас Бог питати зашто се нисмо бринули о ономе

што нам је поверио и оставио да се бринемо. Питаће сваког понаособ, а питаће нас и све заједно.

И нећемо се моћи вадити као прошли пут, те змија ме наговорила, те жена ме наговорила.

Све се мора почистити и довести у ред, а на који начин ће то бити урађено још увек зависи од нас.

Али није остало још много времена.
.

Gde je izgubljeni Raj?

Evo ga:

bgd-cela-depo%20(1).jpg

:think:

Ko ce ga znati , da nije ovo pred svima nama ... (?) :

http://www.ceopom-istina.rs/globali...umanizma-udi-u-civilizaci-i-mashina/?lang=lat

neko nebesko blaženstvo.

Bog ovo nije stvarao, vec ljudi , a Svevisnji sto je stvorio, davno je bilo, :)

Kada budeš u gradu, oko sebe pažljivije pogledaj. Živi tepih najčudesnije trave prekriven je beživotnim asfaltom, naokolo, od nezdravog betona gromade, koje domovima nazivaju, među njima automobili spavaju, dimeći otrovnim isparenjima. A među kamenim gromadama, makar li maleno ostrvce pronađu, izrastaju travke i cvetovi, tvorevine Božje. Šumom lišća i ptičijom pesmom On stalno doziva kćeri i sinove svoje, da ono što se dešava shvate i da se vrate u raj. Kako se sve više smanjuje sa zemlje ljubavi svetlucanje, poodavno bi se umanjio sunčev odbljesak. Ali On, energijom svojom pojačava neumorno životvornost i sunčevih zraka. On, kao i pre, voli kćeri svoje i sinove. On veruje, čeka, sanja, kako će jednom, sledećeg svanuća, čovek odjednom shvatiti i da će spoznaja njegova vratiti Zemlji prvobitni procvat.

Anastasija

https://jascur64.files.wordpress.com/2016/06/vladimirmegre-anastasija.pdf

Imanja! Imanja Vedske kulture! Kasnije će ih u okultnim knjigama rajem nazivati. Gubeći znanja ogromna, smatralo se da je samo u daljinama nebeskim raj moguće naći. Sve zarad toga, da bi se značaj pridao onome što se naziva naprednom savremenom naukom, a u stvari se samo ubogost misli time opravdava.
Besmislena je bez delanja rasprava ovakva. A postupci u razrešavanju sporova mogu biti sasvim jednostavni. Neka, na primer, svi što poštovanje zaslužiše, naučne lučonoše što žive danas na Zemlji, pokušaju da sazdaju makar jednu jedinu oazu, za jednu porodicu, uz to ispunjavajući zadatke koje je sa lakoćom savladavao svaki zaljubljeni mladić Vedske kulture.

Posed na kom će živeti srećna porodica, treba potrebe u hrani svih koji nanjemu žive da zadovolji, u svakome trenutku.

Imanje neće dopustiti čak ni začetak bolesti. Pogled čovekov neprestano će veseliti i pružati mu okrepljenje, stvarnost prizora menjajući. Raznolikost zvukova sluh treba da raduje, a čulo mirisa – miomirisi cvetanja.

I hranu za Dušu eteričnu da daje. Novorođeno dete da neguje, čuvajući Ljubav zanavek. Pri svemu tome, članovi cele porodice snagu ne treba da traće, njihova misao slobodna mora da ostane. Za stvaralaštvo je misao ljudima svim data.

Gde je izgubljeni Raj?

Evo ga:

bgd-cela-depo%20(1).jpg

hmmmm....

malo ozbiljnosti molim.... sa duhovog bloga razmisljanje o miltonu...

miltonova prafraza izgubljenog raja je po meni mnogo sponatniji vid da se izrazi njegova tuga sto rano detinjstvo brzo prolazi i nasa nevinost nestaje preko noci.... ona duhovna nevinost i cistota kada smo bili samo oscilirajuca zica spremna da na svako novo saznanje odusevljeno i naivno zatreperimo.

ultimativna saznanja donose i raskrst sa ultimatiivnim obmanama, sto ima za posledicu izopstenost. prvo duhovnu, a nekad distanciranje od svega sto moze da nam zagadi saznanje o istinama za koje mislimo da smo iskustveno upoznali...

algoritam ljudskog misaonog procesa je ono u sta su mnogi mudri ljudi vekovima pokusali da proniknu. zato imamo toliko velikih knjizevnih (i ne samo knjizevnih) dela gde se na pijedestal dubine razumevanja stavlja odnos boga i bafometa. nije tu pitanje ko je u nama, jedno ili oboje, vec nacin da se kroz racionalno razmisljanje pokusava dosegnuti imaginarno, koje moze a i ne mora biti fizicko. kroz taj ciklus autori ispod praga svesti stavljaju osnovne zivotne stvari kao osnovu o kojoj treba razmisljati.

spisak autora koji su na taj nacin eksplicirali o patogenosti ljudske prirode, saznajno je eksponencijalno onoliki koliko smo stari. kao mladi smo optimisti, kao stari defetisti. magija algoritma koji nam je necijom rukom usadjen nema kerkaportu kroz koju mozemo dosegnuti pravo ultimativno saznanje o nama samima, tu ni milton, bulgakov, shopi, eko i svi ostali ne mogu pomoci. taj algoritam je barijera pravim saznanjima zasto i kako, jer ako bi neko naslutio samo deo prave istine, nazalost ne bi imao kome da je saopsti.

zato i pisemo i tragamo do poslednjeg casa u nadi da cemo dozivetu makar neki vid prosvetlenja kojim bismo dali alibi sebi da nam zivot nije bio uzaludan.

Zanimljivo. Još nisam čula da se neko pisanjem prosvetlio, ali držim palčeve hrabrima.
Ko zna. Ako bi to pisanje bilo neka vrsta samoposmatranja i samoopisivanja, možda
bi nekog ploda i dalo.
Od jalove filozofije koristi nema. Zapvavo ona je i stvorila ovu kaljugu.

Свет је одувек саздан тако, да човек не треба да троши енергију
својих мисли - где да тражи храну и какву. Све уоколо сазрева,
по законима природе, по нужном човеку редоследу.
ЈЕСТИ ТРЕБА, КАО И ДИСАТИ, НЕ ОБРАЋАЈУЋИ ПАЖЊУ,
не одвраћајући мисао своју од суштинског. Творац је другима
тај задатак наменио, како би човек могао да живи као човек, своје
предодређење остварујући.

Анастасија

Zanimljivo. Još nisam čula da se neko pisanjem prosvetlio, ali držim palčeve hrabrima.
Ko zna. Ako bi to pisanje bilo neka vrsta samoposmatranja i samoopisivanja, možda
bi nekog ploda i dalo.
Od jalove filozofije koristi nema. Zapvavo ona je i stvorila ovu kaljugu.
svaka filozofija koja vuce korene iz tradicionalne je utopija
ne shvatam otkuda uopste moze nekome da padne na pamet da je klasicna introspekcija ekspresivno data u formi slova pandan bilo kojoj filozofiji?
jalovo je verovanje u dogme koje se vuku vekovima i koje su formulisale ljudsku svest koja je uvek i jedino jednosmerna...valjda bas kroz duhovno suocavanje sa sobom, mozemo pronaci sopstvenu snagu da se nosimo sa izazovima gde se skrece sa obeleznog puta.
po meni je to sve samo ne jalovo

izgubljeni raj je izmedju ostalog i izgubljena sposobnost kognitivnog razmisljanja

ranije davao kao metaforu sudara na paralelama..imas zvanicnu istinu kao jednu traku i imas put kojim ides kao drugu...sve dok idete oboje u istom pravcu svest trpi..obicnom mozgu ni ne pada na pamet da spoji suprotnosti napr. tipa dve ribe po principu glava rep a kamoli da spominjem zablude o materiji i antimateriji.. sudari se desavaju kako se stari, ta dva puta se spajaju u nekoj pripizdini u jednu tacku koja simbolise totalni mrak iako je samim ulaskom na tu autostradu bilo jasno kakva sudbina ceka vozaca ili putnika koji sebe na taj nacin ustroji..citaj nauka ili religija.

imas raj, raj je za one koji ne ebu zivu silu i kanone i misao im leti kao da je razneta eksplozivom na sve strane...oni ni ne ulaze na tu autostradu, cak se ni ne podsmevaju putnicima na istoj, oni jednostavno lutaju okolo i traze bogaze i precice da bi razumeli zasto put uopste postoji kada znaju da je mnogo lepse i uzbudljivije tumarati okolo.

iz tumaranja se svasta na ovom svetu pronaslo i pored kanona puta koji nam se spocitava...i iz tumaranja ce se i izgubljeni raj ukazati..nazalost samo tupamarosima, onima u tgv koji koji ko opijeni svi zure u istu tacku nema spasa ma kaki komfor imali. za njih nema raja a ni pakla. samo nistavilo, sto za zivota a isto i posle.

Našla na internetu.. Ne znam ko je autor.

Nema maski, nema ulaska u prodavnice. Nema maski, nema pristupa javnom prevozu. Nema maski, nema posla, škole. itd, itd. Sve jasno, ali hajde da malo drugačije sagledamo stvari i drugačije razmišljamo. Hajde da se zapitamo šta nam Bog poručuje, zašto sve ovo dopušta i kakva je njegova promisao.
Nema maski, nema ulaska u prodavnice. Možda nas Bog želi sačuvati od svih tih otrova i bespotrebnih stvari koje tamo kupujemo, a uputiti nas kod seljaka i vratiti starom načinu trgovanja kada su ljudi razmenjivali namirnice i usluge, živeli u skladu sa prirodom i jedni sa drugima?

Nema maski, nema pristupa avionima. Mozda nas Bog želi sačuvati blizu svojih porodica i želi da ostanemo na svojim vekovnim ognjištima. Vekovima smo živeli bez aviona i brzih vozova, pa zašto i sada ne bi mogli?

Nema maski, nema pristupa javnom prevozu. Možda nam Bog poručuje da se više krećemo, trčimo i pešačimo. Nekada su ljudi pešačili i po 50 kilometara dnevno i nije im to predstavljao neki veći teret, zato su bili i vitalniji i zdraviji.

Nema maski, nema pristupa javnim zgradama. Možda nas Bog i želi udaljiti od banaka, novca i svih institucija u sistemu, pa tako udaljiti i od samog sistema i podstaknuti na život van sistema, u prirodi, sa samoodrzivim domaćinstvom.

Nema maske, nema posla. Da li nam je posao uopšte potreban za život i preživljavanje? Da li treba da radimo i kapitalistima donosimo profit dok nemamo vremena za porodicu, rad na sebi, boravak na suncu i prirodi, za kreativnost, umetnost, čitanje, druženje, učenje, igru... Da li treba da radimo i zarađujemo novac koji ćemo kasnije potrošiti na potpuno nepotrebne stvari? Možda nas Bog želi vratiti pravim vrednistima. Možda želi da odbacimo lažnog Boga - novac, i krenemo putem koji vodi do njega, istine i ljubavi. Možda nas želi izbaviti iz materijalizma i neprekidne jurnjave za profitom.

Nema maski, nema škole. Možda Bog želi da zaštiti decu od indoktrinacije, dresiranja, programiranja i lažnog znanja. Zapitajte se da li u takve škole treba slati decu i tako ih odvajati od porodice i dopustiti sistemu da ih oblikuje kako on želi. Zašto dopustiti da vam drugi vaspitavaju decu i od njih prave robove sistema? Možete decu sami učiti kod kuće. Škole nisu potrebne deci, jer deca uče i istražuju sama, to im je urođena sposobnost, samo im to treba dopustiti bez da ih na bilo šta primoravamo.

Na kraju, šta ako maske budu obavezne i napolju. Opet, to je moguće jedino u gradovima. Kao što je policijski čas tamo gde ima policije, tako će i maske na otvorenom morati da se nose tamo gde ima kamera, policije i civilizacije. U prirodi ste slobodni. Možda Bog i želi da nas izbavi iz zagađenih gradova, gužve, jurnjave, smoga i sistema. Možda nam želi reći da je priroda spas i rešenje?

Sistem je kao droga. Zavisni smo od njega i čini nam se da je bez njega život nemoguć. Zavisni smo od prodavnica, javnog prevoza, novca, institucija, škole, posla...i svoj život prilagođavamo tom sistemu da bi se u taj sistem uklopili, a onda taj isti sistem tako održavamo i hranimo. Ovo je kao u matrixu i sada je došao trenutak da izaberemo plavu ili crvenu pilulu.

Dakle, sve je na nama i kako gledamo na stvari. Možda umesto da menjamo sistem, vladare, iskazujemo nezadovoljstvo i gnev postojećom situacijom, krenemo da razmišljamo o pravoj slobodi, tj životu van sistema. Jer sve ove ludačke mere važe uglavnom za ljude koji su zavisni od sistema i koji taj isti sistem sami održavaju. Možda, umesto da sistem održavamo i hranimo, krenemo korak po korak da iz njega izlazimo i oslobađamo se svega toga. Mi mislimo da je nešto pogrešno, a možda se zapravo sve dešava sa nekim razlogom i sve je onako kako treba da bude? Možda je sve ovo ovako zbog našeg rasta i da nas nečemu nauči, oplemeni i otvori nove puteve. Ja verujem da je tako, a vi?

U prirodi ste slobodni. Možda Bog i želi da nas izbavi iz zagađenih gradova, gužve, jurnjave, smoga i sistema. Možda nam želi reći da je priroda spas i rešenje
тобоган ја постављао, а ово се два јелена мало кошкају роговима зимус пре короне
FullSizeRender_Moment.jpg

Poslednja izmena:
S vremenom stvari postanu kristalno jasne. Civilizacija nije ništa drugo do plaćanje i
naplaćivanje besplatnog. I što se više naplaćuje i što je više stavki za naplatu, to se
društvo smatra civilizovanijim.

Život je u osnovi besplatan. Milioni vrsta koje žive i opstaju bez da ikom išta plaćaju
su odličan primer za to. Mi smo to zaboravili. I svo ovo pumpanje, konstantna priča o
novcu i o bogatstvu služe samo da se ne bismo podsetili, da ne bismo shvatili da je
sve naše i da niko nema pravo da nam prodaje ono što ja zajedničko, što je dobio na
dar isto kao i mi... i da na kraju krajeva ne bismo počeli da živimo u skladu s tim.
Nažalost nećemo, predaleko smo odlutali da bismo znali da nađemo put za nazad.
Tek poneki retki pojedinac će uspeti u tome, ali to je proces, dug, istrajan koji zahteva
odlučnost i odricanje. Znam takve ljude i oni su najveće blago koje sam stekla za života.

Ovih dana provela sam 15 dana u skitnji i potrošila toliko malo novca da mi niko živ ne
bi poverovao, ne zato što sam se stiskala i škrtarila, već zato što mi nije bilo potrebno
više od toga. Kad se hraniš ljubavlju, lepotom, užitkom, prizorima, energijom, ushićenjem,
treba ti mnogo manje hrane. U Srbiji hrane ima u izobilju, hrana truli kraj puteva, po
voćnjacima i zapuštenim baštama jer nema ko da je pokupi i ubere. Hrana se gazi i
zaobilazi, uništava hemijom, kosi, pali, jer su nas u procesu pripitomljavanja prvo naučili
da zaboravimo šta je sve ono što može da nas prehrani a onda i ubedili da se hrana
kupuje u supermarketu. Naveli nas da zaboravimo da je prepoznamo i vidimo da se
nalazi svuda oko nas, oduzeli znanje koje još uvek svaka domaća životinja nosi u sebi.

Držala sam koze, znam. Koza, ma koliko zatočena i lišena slobode, naviknuta na čovekovu
zdelicu, čim je pustiš na livadu neće pogrešiti i umeće da prepozna hranu, pojuriće ka
najukusnijoj travki odmah, bez premišljanja. Čovek to odavno više nije u stanju i po nekim
parametrima moglo bi se zaključiti je on veća stoka od stoke, iako on to sam sebi nikad
neće priznati.

Čovek gazi ono što ga hrani, uništava ono što ga voli i što mu život daje, odvaja sate
života da plati ono što je besplatno i onda se pita zašto je tako nesrećan.
Ovo leto sam se prvi put posle dužeg vremena ohrabrila da se oslobodim nakupljenog
iracionalnog straha koji nekada davno kao nestašni radoznali devojčurak nisam imala
- da postavim šator, vreću na neko prikladno mesto u prirodi, u divljini, tamo gde mi se
hoće i gde mi se svidi i da zanoćim bez straha od mraka, od živuljki, od prirode i od
njenih nepoznatih zvukova, tajnog govora, jezika koji kao i svaki strani jezik tek treba
da savladam. A trebalo je da ga znam, jer sam se s njim rodila. Jer je maternji.
I još nešto... najveći deo onog što nazivamo 'necivilizovanim' ili 'necivilizacijom'
(plastika, smeće, zagađenje) su samo bolne nuspojave vajne nam hvalospevovane
civilizacije.

Eto, mali izveštaj - krunisanog/korona leta 2020. Još samo da naučim da u potpunosti
živim i opstajem bez tog krvlju pohovanog parčeta papira i niko mi više ništa ne može
. Ni da me uceni, ni da zapreti... svi putevi vode ka tome. I možda ne bih požurila da
se dodatno izvežbam, da proces privedem kraju da mi nisu uvalili krunu, tj koronu i
natereli da je stavim na glavu (a i u glavu) i postanem princeza.
🙂
Kod nas divljih
to tako ide...
🙂

I za kraj, pošto sam okružena gomilom dragih ljudi koji se plaše od onog čime nam
prete, od onog što nas očekuje u narednom periodu, od zatvaranja firmi, gubitka posla,
propasti ekonomije od besparice, gladi evo mog malog saveta kako da se pripremimo
za to. Nešto kao ubrzani kurs, naizgled naivan ali verujte radi.

Ja bih to nazvala ''ekonomski post'' ili skidanje sa potrošačkog društva kao što se skida
sa droge jer je i potrošačko društvo u koje su nas ugurali jedna vrsta narkomanije,
često pogubnija od drugih oblika zavisnosti jer se ne prepoznaje kao takva. I podjednako
ubija i krade živote samo zato da bi se iz dana u dan pribavilo dodatno parče robe za
koje su nas naučili da život čini lepšim i koje daje taj trenutni osećaj (baš kao i kokain,
heroin), a onda traži više.

Moj patentirani ekonomski post bio bi post od 7 nedelja a sastojao bi se u tome da se u
tih 7 nedelja čovek polako nauči da živi bez potrošnje i bez novca. Znači u prvoj nedelji
izabere se jedan dan u kom se neće otići u prodavnicu i neće potrošiti ni jedan jedini
dinar bez obzira šta se u tom momentu činilo bitnim (naučiš da se može i bez toga,
mnogima, naročito na selu to se i dešava a da ne primete problem je s ljudima u gradu
koji su više navučeni), pa onda sledeće nedelje odvojiš dva dana, pa tri i tako do sedam
nedelja kada bi proveo nedelju dana a da ne uđeš u prodavnicu i ne potrošiš nijedan
dinar. I čovek bi naučio da improvizuje, da se dovija i odriče i odjednom bi shvatio koliko
mu u osnovi malo treba i koliko dragocenog vremena baca na gomilanje beskorisnog.
Posle sedmonedeljnog posta uvela bih neku vrstu praznika, slavlja u znak završetka
posta kad bi bila dozvoljena trpeza samo sa hranom iz prirode, (sedam nedelja bi bilo
sasvim dovoljno da se čovek malo priuči tome), a onda okrenuti isti ciklus od početka.

Verujte, mi radi, još davnih dana probala sam nešto slično i dođeš zaista u stanje da ti
više ništa ne treba. Osim malo pažnje, razumevanja, radosti i ljubavi... a to je još
uvek besplatno. Uvek bilo i biće...

Tekst potpisan sa
Sonja Zeljković
nađen negde na internetu

Hvala Sonja

Back