Izgubljena radioaktivna kapsula pronađena na autoputu (australija)

Miris Pokošene Trave

Buduća legenda
Moderator
Poruka
25.080
Opasna kapsula izgubljena je tokom transporta na ruti dugoj 1400 kilometara. Timovi za pretragu pretražili su stotine kilometara u australijskoj divljini.

Kapsula ima samo šest sa osam milimetara, što je čini manjom od malog novčića. "Želim da naglasim da je ovo izuzetan rezultat", rekao je Dawson na konferenciji za novinare. "Potražne grupe su bukvalno pronašle iglu u plastu sijena."

Kapsula je pripadala britansko-australskom rudarskom gigantu Rio Tinto. U potragu su učestvovali predstavnici vatrogasne službe i Australijske organizacije za nuklearnu nauku i tehnologiju. Predstavnik vatrogasne službe Darren Klemm rekao je da su pretražene stotine kilometara u predgrađima i u zaleđu Australije.

Kapsula se nalazila oko dva metra od ceste na Velikom sjevernom autoputu. Specijalni uređaj na vozilu mjerio je radioaktivnost na lokalitetu brzinom od 70 kilometara na sat. Tim je potom nastavio potragu s prijenosnim mjernim uređajima i pronašao kapsulu.

Australijska vojska je u procesu jedinstvene identifikacije kapsule koristeći njen serijski broj, rekao je Klemm. Lokacija je bila ograđena u radijusu od 20 metara. Plan je bio da se kapsula stavi u olovni kontejner kako bi se spriječilo zračenje i odnese Newmanu preko noći. Zdravstveni organi najavili su detaljnu istragu, koja bi mogla dovesti do krivičnog gonjenja. Očigledno odgovorni nemaju čega da se boje.


die-silberne-kapsel-mit.jpgpishe njemachki faz
 

Miris Pokošene Trave

Buduća legenda
Moderator
Poruka
25.080
Šta god da je bilo osim polonijuma (a verovano nije čim su ga našli detektorom na više od 2m), nije opasno.

Ali Australijanci su poznati po tome da prave paniku i oko sitnih stvari, kao što je pilula od 5mm.
Srebrni kontejner sa radioaktivnim cezijumom-137 izgubljen je na putu od rudnika u rudarskom regionu Pilbara do predgrađa metropole Pert između 11. i 16. januara. Međutim, gubitak je uočen tek nekoliko dana kasnije, kada je teret preuzet sa transportera.

tako kazu
 

Top