Izgubićemo 20 odsto stanovništva do 2050.!

gost 23146

Buduća legenda
Poruka
46.396
Srbija će 2050. godine imati 20 odsto manje stanovnika, to jest isti broj kao 1950, kao da sav jedan vek kolevka nije zanjihana nijednom. Tada će nam građani biti prosečno mnogo stariji nego sada, a već smo među najstarijim nacijama u Evropi. Najnoviji podaci američkog Biroa za podatke o stanovništvu koji je uradio istraživanje demografske slike sveta pokazuju da je Srbija na četvrtom mestu u Evropi po padu broja stanovnika. I što je najgore, broj se konstantno smanjuje.

Prema njihovim prognozama, veći pad će u narednih četrdesetak godina imati jedino Moldavija, Ukrajina i Bugarska, dok će se u većini razvijenih evropskih zemalja broj stanovnika povećavati.
Srbija ima 7,3 miliona stanovnika. Na osnovnu određenih demografskih parametara Biro za podatke o stanovništvu je procenio da ćemo 2025. godine imati 6,8 miliona građana, a četvrt veka kasnije 5,9 miliona, što je za petinu manje žitelja nego danas. U biltenu „2009 - World population data sheet” piše da će na Kosovu broj stanovnika sa 2,2 miliona do 2050. godine porasti na 3,2 miliona, a to je rast za 43 odsto.
Goran Penev iz Centra za demografska istraživanja Instituta društvenih nauka kaže da je takva perspektiva mogućeg demografskog kretanja manje-više realna.

http://www.blic.rs/drustvo.php?id=106525

Tek da informišem forumsku populaciju...o brojkama.Ali nemojte previše da se brinete,2050.-te većine nas neće biti.:sad2:
 
Ова статистичка глупирања и епохална демографска истраживања не треба схватати озбиљно. За 3,4 године све се обрне.

Nije to tek tako , kao prvo drasticno raste udeo starijih ljudi u populaciji a mladih opada tako da broj mladih kod nas vise odgovara populaciji od 5 miliona nego 7,5 ,ta disproporcija bi se mogla premostiti jedino izuzetno velikim natalitetom u narednim godinama a to se nece desiti ,prosto nije realno ,prosle godine razlika izmedju broja umrlih i rodjenih je 34 000 i smanjenje stanovnika je konstantno iz godine u godinu
 

Back
Top