Izgubićemo 20 odsto stanovništva do 2050.!

avan-turista

Iskusan
Banovan
Poruka
5.549
U pravu ste ljudi.

Treba napraviti dete, pa kod Miskovica raditi ko konji za 18000 :hahaha::hahaha:

Pre podne na posao, posle podne na njivu....tako su radili naši dedovi i babe...pa prehranili po petoro dece i više...kad si mlad onda i možeš i treba da radiš što više možeš...kad ćeš ako ne tad...
Ali bolje je torbicu u ruku i blokče pod pazuh do svoje 35-te

sinnke

Buduća legenda
Poruka
33.985
Pre podne na posao, posle podne na njivu....tako su radili naši dedovi i babe...pa prehranili po petoro dece i više...kad si mlad onda i možeš i treba da radiš što više možeš...kad ćeš ako ne tad...
Ali bolje je torbicu u ruku i blokče pod pazuh do svoje 35-te

Da samo sto si ti na selu imao hrane ko u prici, jer si je sam proizvodio, a sad ti je plata toliko velika da mozes kupiti 35 hamburgera, dve kile paradajza i paprike, a jos nisi rezije platio.:rotf:

Renegade-Ns

Iskusan
Poruka
6.512
Mislim da ne moraju da imaju po šestoro dece. Kad bi se ljudi masovno venčavali sa 20 godina, i istog momenta napravili dvoje dece, to bi značajno popravilo stanje stvari.

To bi doprinelo konzerviranju stanja i sprecavanja opadanja kada dodjemo u poziciju populacionih ravnoteza medju starijim i mladjim grupama ali ne bi nadomestilo neminovne gubitke koji prosticu iz postojece neravnoteze

Psihologue

Buduća legenda
Poruka
36.860
Srbija će 2050. godine imati 20 odsto manje stanovnika, to jest isti broj kao 1950, kao da sav jedan vek kolevka nije zanjihana nijednom. Tada će nam građani biti prosečno mnogo stariji nego sada, a već smo među najstarijim nacijama u Evropi. Najnoviji podaci američkog Biroa za podatke o stanovništvu koji je uradio istraživanje demografske slike sveta pokazuju da je Srbija na četvrtom mestu u Evropi po padu broja stanovnika. I što je najgore, broj se konstantno smanjuje.

Prema njihovim prognozama, veći pad će u narednih četrdesetak godina imati jedino Moldavija, Ukrajina i Bugarska, dok će se u većini razvijenih evropskih zemalja broj stanovnika povećavati.
Srbija ima 7,3 miliona stanovnika. Na osnovnu određenih demografskih parametara Biro za podatke o stanovništvu je procenio da ćemo 2025. godine imati 6,8 miliona građana, a četvrt veka kasnije 5,9 miliona, što je za petinu manje žitelja nego danas. U biltenu „2009 - World population data sheet” piše da će na Kosovu broj stanovnika sa 2,2 miliona do 2050. godine porasti na 3,2 miliona, a to je rast za 43 odsto.
Goran Penev iz Centra za demografska istraživanja Instituta društvenih nauka kaže da je takva perspektiva mogućeg demografskog kretanja manje-više realna.

http://www.blic.rs/drustvo.php?id=106525

Tek da informišem forumsku populaciju...o brojkama.Ali nemojte previše da se brinete,2050.-te većine nas neće biti.:sad2:
Ne brinem se uopste vec nas je malo sad...

Azathoth

Veoma poznat
Poruka
13.267
To bi doprinelo konzerviranju stanja i sprecavanja opadanja kada dodjemo u poziciju populacionih ravnoteza medju starijim i mladjim grupama ali ne bi nadomestilo neminovne gubitke koji prosticu iz postojece neravnoteze

Ček, a da krenu da prave decu sa, ne znam, petnaest godina, zar nas onda ne bi bilo sve više čak i ako je prosek dva deteta po porodici?

gost 36952

Elita
Poruka
17.066
Neki ucesnici diskusije dovode u vezu broj abortusa sa starenjem stanovnistva kod nas. Potpuno pogresno! Nije rec o tome da deca prinudno da se radjaju.

Resenje je u tome da se onima koji zele decu omoguci da to ostvare.

To je problem koji moze da resi samo drzava. Ovde je sve sto se tice dece problem - cene odece i hrane, pelena, a ono sto je mozda i najveci problem to je nedostatak drzavnih vrtica. Minimum koji bi drzava morala da obezbedi to je da svako dete moze da se upise u drzavni vrtic ako to roditelji zele, kao i da postoje vrtici sa radnim vremenom 24h koji bi mogli da se prilagode potrebama roditelja koji se bave razlicitim profesijama, a to nije uvek od 7-3 i da ti vrtici budu besplatni.

Samo na taj nacin majka moze da ide na posao da zaradi dovoljno novca da hrani svoju decu (zajedno sa ocem, naravno). U protivnom, majka mora da sedi kod kuce, ne moze da zaradjuje, cela porodica je u problemu, a radjanje nove dece bi samo dodatno ugrozilo vec postojecu decu. Zato i nije cudo sto se sve manje radja.

Drzava koja nije spremna da to ucini za resavanje ovako ozbiljnog problema morala bi bar da cuti, a ne da optuzuje mlade ljude za sebicnost.

Prethodna generacija je uglavnom imala bake koje nisu radile i koje su mogle da cuvaju decu ( i mene je moja baka cuvala), ali je sada drugacije i u vreme kada sam ja postala majka moja majka jos uvek bila radno aktivna. Neko bi morao da se ozbiljnio pozabavi ukupnim promenama u drustvu tokom poslednjih decenija i da na osnovu toga preduzima mere, a ovako je sve na nivou prazne price.

Ovo je osvrt samo na jedan aspekt problema inace ima ih mnogo.

Renegade-Ns

Iskusan
Poruka
6.512
Ček, a da krenu da prave decu sa, ne znam, petnaest godina, zar nas onda ne bi bilo sve više čak i ako je prosek dva deteta po porodici?

To je banalizovanje , treba realno sagledavati ovo pitanje ,ljudi nisu roboti pa da svi u ranim 20-tim imaju po dvoje dece ,prosto to nije realno ocekivanje pogotovo da svi nadju partnera uvek ima odredjen broj ljudi koji ostaje sam

Gruban

Buduća legenda
Poruka
35.929
Starenje stanovništva Srbije će verovatno biti i najveći ekonomski problem u budućnosti.Nenormalan broj penzionera će učiniti podizanje životnog standarda nemogućim čak i ako formalno postanemo član EU.Ozbiljna vlada koja ne misli samo na budući mandat razmislila bi i o merama koje bi uključivale i ograničenje nekih priznatih prava čoveka kako bi se izbegla katastrofa u bliskoj budućnosti.

Derer

Buduća legenda
Poruka
43.116
meni su najsmeshnije ove nebuloze tipa"ajde sad patriJote pokazite pa napravite desetoro dece"
ko da je to problem i da bi ishta reshilo
kap u moru
ali neki indijanci ne razumeju kako neke stvari funkcionishu i da ne moze dobra volja pojedinca da zahvati driuushtvo u globalu i nadomesti nesposobnost i diletantizam drzave da intervenishe i stvori uslove za podizanje porodice
to ko ono propada kutja svetog save shto se ne organizujete pa platite koju kintu samoinicijativno lol
lepo reche tihi na nekoj drugoj temi stoku treba yebati dok ne crkne

Azathoth

Veoma poznat
Poruka
13.267
To je banalizovanje , treba realno sagledavati ovo pitanje ,ljudi nisu roboti pa da svi u ranim 20-tim imaju po dvoje dece ,prosto to nije realno ocekivanje pogotovo da svi nadju partnera uvek ima odredjen broj ljudi koji ostaje sam

Verovatno bi se nekakvom kampanjom, i poboljšanjem ekonomije, naravno, moglo postići to da ljudi barem stupaju u brak pre 36. rođendana. To bi taman značilo da nam nije neophodno po devetoro dece po porodici da bi prestali da izumiremo.

Što kasnije ljudi ulaze u brak, to je više dece potrebno. Što ranije ulaze, to je manje dece potrebno. O tome govorim.

Uostalom, zar nije slično stanje i u mnogim daleko bogatijim državama? To samo dokazuje da nisu pare jedini problem, već i celo ovo moderno doba koje nam je donelo to da se ideja venčavanja pre 30. smatra sigurnim znakom ozbiljnog mentalnog oboljenja. Prosto, ljudi žele da se nažive ili ''nažive'' pre nego što se skrase.

Mislim, meni lično uglavnom svejedno. Ni ja nemam nameru sutra da se ženim, ali mislim da ljudi previše insistiraju na tome kako su pare glavni i jedini problem.

manje_zlo

Veoma poznat
Poruka
12.254
meni su najsmeshnije ove nebuloze tipa"ajde sad patriJote pokazite pa napravite desetoro dece"
ko da je to problem i da bi ishta reshilo
kap u moru
ali neki indijanci ne razumeju kako neke stvari funkcionishu i da ne moze dobra volja pojedinca da zahvati driuushtvo u globalu i nadomesti nesposobnost i diletantizam drzave da intervenishe i stvori uslove za podizanje porodice
to ko ono propada kutja svetog save shto se ne organizujete pa platite koju kintu samoinicijativno lol
lepo reche tihi na nekoj drugoj temi stoku treba yebati dok ne crkne

То је суштина и разлог због ког овакве прогнозе не пију воду. Проблем је системски и са друштвеним опоравком ствари ће саме стати на своје место. Законске регулативе и потстицаји могу имају утицај али ограничен, док човек у глави не стекне сигурност мрка капа.

Poslednja izmena: