Quantcast

Izgovor (fonetika)

Da li se trudite oko izgovora kad učite strani jezik?

 • da

  glasova: 4 80,0%
 • ne baš

  glasova: 0 0,0%
 • ponekad

  glasova: 1 20,0%

 • Ukupno glasova
  5

milance19

Poznat
Moderator
Poruka
8.954
Fonema (ili glas) jeste najmanja jedinica fonološkog sistema, glas kao jedinica koja utiče na značenje reči, tj. glas čija je funkcija unošenje razlike u značenju unutar reči. Drukčije rečeno, to je najmanja govorna jedinica kojom se jedna reč razlikuje od neke druge, slične reči, kao što je, na primer, glas r u reči kora koji tu reč razlikuje od reči kola ili kosa. Sami glasovi nemaju značenje (osim nekih predloga, uzvika i veznika), ali menjaju značenje u sklopu pojedinih reči. Takvo diferencijalno svojstvo može imati i početna (putžut), i središnja (toptup), i završna fonema (mačmak). Što se tiče samih razlika, to mogu biti zvučnost (besbez), mekoća (džakđak), nazalnost (ledmed) i druge akustičke osobine.

https://www.opsteobrazovanje.in.rs/srpski-jezik/gramatika/fonema/
 

milance19

Poznat
Moderator
Poruka
8.954
Glasovna ili fonetska transkripcija jeste prilagođeno prenošenje glasova iz jednog jezika u drugi, tj. prilagođeno pisanje izraza stranih jeziku u koji se transkribuje, pri čemu se nastoji zapisivanje naziva simbolima ciljnog jezika sa najsličnijom glasovnom vrednošću.

U standardne glasovne šeme spada Međunarodni fonetski alfabet (MFA, IPA) i njegov ASCII ekvivalent Fonetski alfabet metoda procene govora (SAMPA).

Nasuprot glasovne, postoji pravopisna ili ortografska transkripcija. Pravopis jezika u koji se transkribuje sadrži tačno određena pravila, tj. uputstva kako transkribovati određene glasove. U većini slučajeva, pravopisna transkripcija, za razliku od fonetske, nije u potpunosti bazirana na MFA zapisu, već i na pismu. Fonetski prenos stranih pojmova u srpski jezik koristi se samo pojmove prethodno nepoznate srpskom jeziku, i to iz jezika nepokrivenih pravilima pravopisnog prenosa.

https://sr.wikipedia.org/sr-el/Гласовна_транскрипција
 

milance19

Poznat
Moderator
Poruka
8.954
phonetic-alphabet (1).gif


Primer fonetske transkripcije za engleski jezik.


http://laganokrozengleski.blogspot.com/2015/03/kako-se-uci-egleski-i-nesto-o-fonetskoj.html
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.