Izgorela mi jaja!

Kad sam usla u restoran da ispecem jaja,dosao glavni kuhar i gleda kojeg vraga ja to radim.Ja ulila ulja i stavila 2 jaja i polivam ga gore da lipo pobile,a on da sam unistila jelo,da se nikad jaje ne pece na ulju i nikad polivati.Potirao me vani iz kuhinje i spremio mi ponovo jaja,gledam ona sto sam ja ispekla i njegova.Meni moja bila ukusnija,ja ne volim da se gliba gore kao da ce mi skociti u oci :zcepanje: :zcepanje: :zcepanje: :zcepanje:

Kad sam usla u restoran da ispecem jaja,dosao glavni kuhar i gleda kojeg vraga ja to radim.Ja ulila ulja i stavila 2 jaja i polivam ga gore da lipo pobile,a on da sam unistila jelo,da se nikad jaje ne pece na ulju i nikad polivati.Potirao me vani iz kuhinje i spremio mi ponovo jaja,gledam ona sto sam ja ispekla i njegova.Meni moja bila ukusnija,ja ne volim da se gliba gore kao da ce mi skociti u oci :zcepanje: :zcepanje: :zcepanje: :zcepanje:
Sve zavisi kako ko voli, ja volim rovito žumance ali ne i belance oko njega i stvarno sa polivanjem se dobije tako ali pošto koristim vrlo malo ulja onda ga na desetak sekundi okrenem na drugu stranu, moraš biti vešta u tome i čekati pravi trenutak da se žumance ne razlije :D Najbitnija je jaka vatra i dobra posuda koja ne lepi

znam za tu foru kada se prelivaju vrelim uljem a ne okreću se na stranu žumanceta
kažu da je to francuska verzija prženja

Podsjeti me na dogadjaj od prije nekih pet sest godina, kasna jesen, taman se okupao i vani kupim gace sa zice koje cu navuci, kada jeziva bol prodje rukom, skoro sam se rasplakao od muke.
Osa u gacama, ja brzo papucu i umlatim je.
Za desetak minuta prsti na ruci kao kranjske kobasice.
Onda sam se opet skoro rasplakao, ali od srece, zbog toga sto sam zamislio sta bi bilo da sam navukao gace.
upao bi u big black kategoriju

Screenshot_20230521-171124~2.png

Došao Ciga kod doktora i viče:
• Doktore, pomagaj, poplavelo mi jaje!
• Joj, Cigo, gangrena, moramo da sečemo!
• Bre, doktore, nemoj ki Boga te molim, ne mogu pred ženu.
• Mora ili će se proširiti dalje.
I tako doktor njemu odseče jaje i Ciga ode kući. Sledećeg dana opet Ciga dolazi kod doktora i vapi:
• Doktore, pomagaj, poplavelo mi i drugo jaje!
• Gangrena, Cigo, proširilo se, što si imao dece, imao si.
Doktor Cigi odseče i drugo jaje. Posle dva dana Ciga opet dolazi kod doktora i viče:
• Doktore, pomagaj, poplavela mi noga!
A doktor će njemu:
• Je li bre, Cigo, da tebi ne puštaju farmerke?

Koja količina ulja je potrebna za prženje jaja ?

i dodatno pitranje:

da li je rizik kad žumance ostane sirovije, bude problematično zbog salmonele ?
Salmonela je ko dobardan kada su kupovna jaja. Ako je teflon malo masti, ako je inox malo više. Ne sme da pliva u ulju.

Ako se otruješ zovi hitnu pomoć. Deca su tek slaba na salmonelu bilo je smrtnih slučajeva.

stavim samo malo maslinovog ulja (komine masline, litar oko 5 eura) da nakvasi tiganj koji je btw made in yugoslavia. Upalim to da se malo zagrije, toliko da se ulje razidi i onda pomjeram tiganj da se razlije svuda, cak i po obodu.

Krknem 3 komada, smanjim kolo na pola snage, posolim samo zumanca i zabiberim cijela jaja.

kad se malo stvrdne, spaklom obigravam oko jaja, obicno istom tom spaklom okinem i napravim 3 komada kako bih mogao prici sa svih strana da mi ne zagori.

Ugasim kolo i pustim ih jos malo dok se bjelance skroz ne isprzi, spaklom ih prebacim u tanjir i imam savrseno isprzena jaja kojima se zumance moze prosuti, nesto kao benedikt.

Komina je teška otrovčina čist kancer, dobija se zagrevanjem košpica i ceđenjem. To najgorem nwprijatelju nebi preporučio. Inače nikakvo prženje na bilo kakvom ulju nije preporučljivo jedino puter i svinjska mast.

Maslinovo ulje je samo i isključivo za salate bez ikakve termičke obrade.

Ovo ulje je namijenjeno za przenje i tu je bolje od ekstra djevicanskog koje se brze zagrijava i koje pocinje da dimi a samim tim i ispusta stetne materije na manjim temperaturama.

Svinjska mast i przenje na istoj direktno asocira na debele ljude sa zestokim viskom kilograma sto nikako ne moze biti zdravo.

Komina se pravi zagrevanjem drobljenih košpica u onog mulja koji ostaje nakon ceđenja ekstra devičanskog ulja. nijedno biljno ulje nije za termilku obradu.

Uostalom pitaj nekog tehnologa da ti objasni ja sam svoje rekao. Pozz

Back