Izetbegovićeva prevara izazvala rat

bakonja

Buduća legenda
Poruka
43.538
" Izetbegovićeva prevara izazvala rat

A. J. 22. februara 2019. 15:48

fe4bbe81600a40063594e597e00eb05b_xl.jpg

Na današnji dan 1992. godine postavljeni su temelji Kutiljerovog plana za BiH, koji je predviđao njenu kantonizaciju i nezavisnost.
Plan su prihvatili Srbi i Hrvati, a tadašnje muslimansko rukovodstvo ga je prvo potpisalo, a potom odbacilo.

Srpsko prihvatanje tog plana je istorijski značajno jer potpuno negira navodnu srpsku krivicu za rat u BiH i tvrdnje da su Srbi započeli sukobe, jer su, navodno, hteli da ruše BiH i uspostave „veliku Srbiju“.

Lisabonski pregovori, koje je inicirala EU, a koje je vodio portugalski diplomata Žoze Kutiljero, pokrenuti su kako bi bili sprečeni sukobi u BiH i pronađeno kompromisno rešenje.

Tokom razgovora, 21. i 22. februara, evropski predstavnici su dali svim stranama ugovor sa tri osnovne tačke prema kojima bi BiH bila nezavisna i sastavljena od tri nacionalna kantona, a Sarajevo bi imalo eksteritorijalni status.

Srpska strana i hrvatska strana, koje su predvodili Radovan Karadžić i Mate Boban, prihvatile su te principe.
Tako ostaje zabeleženo da je srpska strana prihvatila nezavisnost BiH pre ijednog ispaljenog metka u BiH u zamenu za teritorijalnu autonomiju.

Samo je muslimanska strana imala primedbu i to na drugu tačku sporazuma, koja se odnosila na kantone.

Prema brojnim svedočenjima, kako samog Kutiljera, tako i drugih aktera, računajući Aliju Izetbegovića, Harisa Silajdžića i Rusmira Mahmutčehajića, koji su predvodili delegaciju SDA, evropski predstavnici su objasnili da je reč o kompromisu.

Muslimanskoj delegaciji, odnosno delegaciji SDA, objašnjeno je da Srbi i Hrvati imaju uslov za nezavisnost i da im se mora izaći u susret, ali da se izlazi u susret i muslimanima, jer i Srbi i Hrvati prihvataju novu državu.

Muslimanska strana je prihvatila taj plan 18. marta, ali ga je Alija Izetbegović nakon toga, u osvit sukoba, odbacio.

Dejtonski mirovni sporazum, potpisan četiri godine kasnije, mnogo je nepovoljniji, pre svega za Bošnjake, u odnosu na Kutiljerov plan, ali su ga njihovi predstavnici ipak prihvatili.

Prethodno su Izetbegović i vrh SDA odbacili sporazum Karadžić-Filipović, koji je predviđao ostanak BiH u skraćenoj Jugoslaviji, i to bez unutrašnjih granica u BiH. Izetbegović je bio jedan od inicijatora tog sporazuma, sa kojim se saglasio i Beograd.

Tadašnju muslimansku stranu zastupali su Muhamed Filipović i Adil Zulfikarpašić, a sa srpske strane u pregovorima su učestvovali Nikola Koljević, Momčilo Krajišnik i Biljana Plavšić.

Čim je dogovor predstavljen javnosti, vrh SDA ga je odbacio. Muslimanska strana je odbacila i Oven-Stoltenbergov plan.

Te istorijske činjenice, potpisi i svedočanstva, jasno lociraju krivca za ratne strahote koje su usledile i ukazuju da su vrh SDA i njen lider Alija Izetbegović počinili zločin protiv mira.

Izetbegović je to i javno priznao u preratnom parlamentu BiH, izjavivši da će „žrtvovati mir za suverenu i nezavisnu BiH“. Tako je i učinio.

Žoze Kutiljero je u Hagu, na suđenju Radovanu Karadžiću, direktno optužio Aliju Izetbegovića i njegovu stranku da su minirali Lisabonski sporazum, te da su ga obmanuli, prihvatajući, pa povlačeći potpis, te da je takvo ponašanje izazvalo rat, piše Srna, a prenosi RTRS.".

https://www.krstarica.com/vesti/region/izetbegoviceva-prevara-izazvala-rat/

:rtfm:

Zna se ko je rekao :

fe4bbe81600a40063594e597e00eb05b_xl.jpg

...Izetbegović je to i javno priznao u preratnom parlamentu BiH, izjavivši da će „žrtvovati mir za suverenu i nezavisnu BiH“. Tako je i učinio.

- - - - - - - - - -

...i bi rat i to krvav i sa hiljadama zrtava i to najvise civilnih ...!

Добро, Изетбеговић је смрад, знали смо то, свакако не оправдава то што је Србија послала Аркана у Источну Босну који је српској ствари допринео дивним сценама из Бијељине и Зворника које су обишле свет.

Добро, Изетбеговић је смрад, знали смо то, свакако не оправдава то што је Србија послала Аркана у Источну Босну који је српској ствари допринео дивним сценама из Бијељине и Зворника које су обишле свет.

Да САД нису подржале балкански ИСИС, Аркан би остао у Београду.

Ne bi nastavio bi da pelješi pokretnu i nepokretnu imovinu po Baranji i Slavoniji

Боље да водиш рачуна о лоповима који станују на тргу св. Марка.

- - - - - - - - - -

Балкански ИСИС, да не претерујеш мало?

Ако знаш ко је Изетбеговић, које идеје је заступао и у којем друштву је био, онда нема места чуђењу.

Ma taj Izetbegović je bio bošnjački nacionalista kao što je i Tudjman bio hrvatski nacionalista a Slobo i Šešelj bili srpski nacionalisti. Ali dodao bih i da su bili nacional komunisti a ne da su bili neki verski fundamentalisti, to su sve bila ateistička komunistička deca koja su preuzela nacionalizam jer im je donosio glasove a nekad su i glumili da su neki pobožni ljudi, medjutim iskreni su bili samo u komunističkom sistemu vlasti, to im je ono izvorno, sve ostalo je bio neiskreni populizam da se zavedu mase.

Ако знаш ко је Изетбеговић, које идеје је заступао и у којем друштву је био, онда нема места чуђењу.

Какве то везе има, знам ја шта је он писао у Исламској декларацији али овде говоримо о стварном животу и догађајима двадесет година касније. Ткз. Република БиХ није била Исламска држава, није ни личила на њу. Уосталом, колико су они срушпили наших цркава у Сарајеву, а колико ми џамија у Бањалуци и ко ту више личи на ИСИС?

Не волим ове расправе јер звучим као Чеда али не могу ни да жмурим читав живот на неке очигледне ствари.

Какве то везе има, знам ја шта је он писао у Исламској декларацији али овде говоримо о стварном животу и догађајима двадесет година касније. Ткз. Република БиХ није била Исламска држава, није ни личила на њу. Уосталом, колико су они срушпили наших цркава у Сарајеву, а колико ми џамија у Бањалуци и ко ту више личи на ИСИС?

Не волим ове расправе јер звучим као Чеда али не могу ни да жмурим читав живот на неке очигледне ствари.

Екипа око Изетбеговића би успоставила шеријатску државу, само да су могли. И њихова злодела имају исти патерн као и у случају људождера из пустиње. Разлика је у томе што су босански муслимани имали ДС администрацију као патрона.

А што се тиче моралних дилема... Погледајте само на шта су личили немачки градови '45. године. Мислите ли да је иједан савезнички официр имао икакв проблем са савешћу?

Екипа око Изетбеговића би успоставила шеријатску државу, само да су могли. И њихова злодела имају исти патерн као и у случају људождера из пустиње. Разлика је у томе што су босански муслимани имали ДС администрацију као патрона.

Srbi su stvorili nezavisnu BIH.Srbi su bili na kljucnim pozicijama i povukli kljucne poteze. Od Bogica Bogicevica pa nadalje

У тој екипи само Алија је и био дубоко религиозан, могуће да их је још било али ми нико не пада на памет. Остали су били онако, комуњаре класичне које су промениле плочу. То би била комедија од шеријата. Држава коју би Алија направио да су му дате одрешене руке би вероватно личила на данашњи Сарајевски кантон.

Но све то није битно јер се никада није догодило, нити им је стварање шеријатске државе био ратни циљ. Док су они причали о демократији, суживоту, мултикултурализму, а Европска заједница упијала, ми смо заступали исту идеју као данас, етничко разграничење. Са Хрватима смо далеко више личили на данашњи ИСИС од њих.

Ne, sa glupim Bošnjanima treba postupati baš tako, jer što si bolji prema njima to su oni gori prema tebi.

I danas nemali broj njih zagovara sveti rat tamo.

Ne, sa glupim Bošnjanima treba postupati baš tako, jer što si bolji prema njima to su oni gori prema tebi.

I danas nemali broj njih zagovara sveti rat tamo.

Сјајна идеја друже али немој после да кукаш и кривиш антисрпску заверу што ти је целокупно руководство и војни врх осуђено за ратне злочине. Ако хоћеш да будеш заебан, буди до краја. Изрокај и реци да, урадио сам то, осудите ме, радите шта хоћете. Немој да негираш и умањујеш своје дело.

У тој екипи само Алија је и био дубоко религиозан, могуће да их је још било али ми нико не пада на памет. Остали су били онако, комуњаре класичне које су промениле плочу. То би била комедија од шеријата. Држава коју би Алија направио да су му дате одрешене руке би вероватно личила на данашњи Сарајевски кантон.

Но све то није битно јер се никада није догодило, нити им је стварање шеријатске државе био ратни циљ. Док су они причали о демократији, суживоту, мултикултурализму, а Европска заједница упијала, ми смо заступали исту идеју као данас, етничко разграничење. Са Хрватима смо далеко више личили на данашњи ИСИС од њих.

Ma Bošnje su bile najveće komunjare i ateisti u SFRJ, ima scena sa početka sukoba u Bosni gde oni nose partizanske zastave i kliču Titu, misle da se bore protiv fašista koji nadiru na sve strane. Većina nije imala pojma ni šta piše u Kuranu i počeli su da ga čitaju verovatno tek tokom rata i naprasno su kao postali religiozni. Treba im samo pogledati devojke pa videti da tu nema ni š od šerijata. Glavni idoli su im Maca Diskrecija, Zerina i Dalila koje dovode do samog vrha u rijalitijima glasovima iz Bosne a one su nekakve teške radodajke, veće i od naših Stanija i Kija. Takve bi obezglavili u Turskoj i Saudiji, njihovim istočnim vodiljama. U suštini vernici na rečima kao i mi i Hrvati al pošto su muslimani i zbog pojave ISIS oni se vide kao neki fanatici, meni sve to presmešno, žderu i piju a devojke im polugole šetaju. Balkan je generalno komedija, na svakom koraku na rečima srednjovekovni mračnjaci a u suštini vode život ko prosečan Švabo i Amer moralno i verski.

Сјајна идеја друже али немој после да кукаш и кривиш антисрпску заверу што ти је целокупно руководство и војни врх осуђено за ратне злочине. Ако хоћеш да будеш заебан, буди до краја. Изрокај и реци да, урадио сам то, осудите ме, радите шта хоћете. Немој да негираш и умањујеш своје дело.

I to je bolje nego se povlačiti pred tom lojavom bagrom.

Samo zbog onog ''junačkog dela'' u Dobrovoljačkoj ih je trebalo tući kao volove u kupusu.

Ma Bošnje su bile najveće komunjare i ateisti u SFRJ, ima scena sa početka sukoba u Bosni gde oni nose partizanske zastave i kliču Titu, misle da se bore protiv fašista koji nadiru na sve strane. Većina nije imala pojma ni šta piše u Kuranu i počeli su da ga čitaju verovatno tek tokom rata i naprasno su kao postali religiozni. Treba im samo pogledati devojke pa videti da tu nema ni š od šerijata. Glavni idoli su im Maca Diskrecija, Zerina i Dalila koje dovode do samog vrha u rijalitijima glasovima iz Bosne a one su nekakve teške radodajke, veće i od naših Stanija i Kija. Takve bi obezglavili u Turskoj i Saudiji, njihovim istočnim vodiljama. U suštini vernici na rečima kao i mi i Hrvati al pošto su muslimani i zbog pojave ISIS oni se vide kao neki fanatici, meni sve to presmešno, žderu i piju a devojke im polugole šetaju. Balkan je generalno komedija, na svakom koraku na rečima srednjovekovni mračnjaci a u suštini vode život ko prosečan Švabo i Amer moralno i verski.

Шта муслимани у Босни хоће види се и у томе што више гласају за Комшића него за кандидате СДА. Додај томе и комуњаре из СДП и ето ти дебеле већине. Дан данас су међу највећим левичарима у бишој држави. На приједорском такмичењу у брзом једењу чварака шампион је муслиман, јел треба још нешто рећи?

Мада има све више и тих вехабија и осталих зилота, треба и то рећи и то није безначајна ствар.

Но све то није битно јер се никада није догодило, нити им је стварање шеријатске државе био ратни циљ.
Ма, јок, а она гомила муџоса из неколико земаља која је вршљала по БиХ су ту били туристи...:roll:
Какве ти глупости ваљаш овде, јбт!?

Jaka stvar, došlo par fanatika iz Jordana i Saudije da ratuju kao što su i Švabe dolazile kod Hrvata a na našoj strani Rusi. Radi se o par hiljada vojnika koji nisu uopšte mogli da izvrše uticaj kakav je imao ISIS jer ipak je tu u jednom momentu bilo preko 100.000 boraca iz raznih država. U BiH su napravili jednu formaciju od tih budala, par hiljada vehabija, a mnogi su izginuli ili se vratili u Jordan i te zemlje. Ostalo sve ukupno u Bosni par stotina fanatika al verovatno su otišli u ISIS i svakako poginuli tamo, sad ih u Bosni samim tim i manje ima.

Ма какав Изетбеговић. Рат на простору бивше Југославије изазвао је Слободан Милошевић јер није уважио мишљење Арбитражне Мировне конференције познатије као "Бадинтерова комисија" по коме Авнојевске границе имају постати државне, већ је ратовао за 'Југославију са онима који у њој желе да остану' илити за Велику Србију како је тај злочиначки подухват називао Вјекослав Шешељ. Рат у БиХ је могао престати већ маја 1993 усвајањем по Србе изузетно повољног Венс-Овеновог плана који је Караџић у Атини потписао, али га је паљанска скупштина накнадно одбила и тиме довела до даљих разарања, до Бљеска и Олује, до геноцида у Сребреници и интервенције НАТО пакта.

Ма, јок, а она гомила муџоса из неколико земаља која је вршљала по БиХ су ту били туристи...:roll:
Какве ти глупости ваљаш овде, јбт!?

Ти си заправо тај који прича напамет. Ратни циљ РБиХ није била шеријатска држава већ демократија, људска права, суживот, бла бла. Оно што је Европа желела да чује. Наш и хрватски ратни циљ је било етничко разграничење, исто ово што и данас заступамо са идејом поделе Косова. Не говорим о странцима на ратишту, они су долазили и одлазили, неки су и остали али они нису водили политику већ су ратовали. Примали смо и ми и кусо и репато у своју војску, да не говорим о оним хрватским наци бригадама. Нико није одбијен ко је желео да узме пушку.

Back