Izdani ideali - Atlantska povelja

Duh Sekire

Iskusan
Poruka
6.686
Још раније, када сам одгледао једну емисију на Виасату, размишљао сам о тексту на ову тему. Мислио дам да ће бити потребна темељита припрема, али текст саме Повеље је толико речит да могу одмах прећи на ствар. Наравно, могу у наставку теме рећи и пар речи на тему како је ова Повеља изневеравана, али погледајмо је сада у складу са актуелном ситуацијом.

THE ATLANTIC CHARTER

The President of the United States of America and the Prime Minister, Mr. Churchill, representing His Majesty's Government in the United Kingdom, being met together, deem it right to make known certain common principles in the national policies of their respective countries on which they base their hopes for a better future for the world.

First, their countries seek no aggrandizement, territorial or other;

Second, they desire to see no territorial changes that do not accord with the freely expressed wishes of the peoples concerned;

Third, they respect the right of all peoples to choose the form of government under which they will live; and they wish to see sovereign rights and self government restored to those who have been forcibly deprived of them;


Fourth, they will endeavor, with due respect for their existing obligations, to further the enjoyment by all States, great or small, victor or vanquished, of access, on equal terms, to the trade and to the raw materials of the world which are needed for their economic prosperity;

Fifth, they desire to bring about the fullest collaboration between all nations in the economic field with the object of securing, for all, improved labor standards, economic advancement and social security;

Sixth, after the final destruction of the Nazi tyranny, they hope to see established a peace which will afford to all nations the means of dwelling in safety within their own boundaries, and which will afford assurance that all the men in all the lands may live out their lives in freedom from fear and want;

Seventh, such a peace should enable all men to traverse the high seas and oceans without hindrance;

Eighth, they believe that all of the nations of the world, for realistic as well as spiritual reasons must come to the abandonment of the use of force. Since no future peace can be maintained if land, sea or air armaments continue to be employed by nations which threaten, or may threaten, aggression outside of their frontiers, they believe, pending the establishment of a wider and permanent system of general security, that the disarmament of such nations is essential. They will likewise aid and encourage all other practicable measures which will lighten for peace-loving peoples the crushing burden of armaments.

Franklin D. Roosevelt

Winston S. Churchill

Иако мислим да се може лако доћи до закључка колико поштују ову повељу они који су је сами саставили (односно њихови данашњи наследници) даћу ипак пар коментара.
Други став јасно говори да се границе не могу мењати без сагласности укључених страна. Толико о косовској независности.
Трећи став каже да је право народа да одреди облик владавине у којој ће живети. Није прецизирано какав. Тај облик може бити комунистички, фундаменталистички, чак и фашистички. Према томе нема места терминима као што је рецимо "одметничке државе". Прича о томе како само парламентарна демократија гарантује народу да се он пита о облику владавине је ограничена и то могу објаснити ако неко жели.
Пети став се односи на подизање животног стандарда становништва широм планете. Геноцид који је економским путем спроведен пре свега у Африци и даље широм "трећег света", као и мере које спроводи ММФ су у директној супротности са овим.
Осми став забрањује употребу силе, прецизирано изван механизма који је за то успостављен. Такав механизам је био кроз Уједињене Нације. Нелегалне агресије на Србију и Ирак су у директној супротности са овим ставом.
 
ma zna se da su oni izdali svoje ideale...možda su imali jednog predsednika koji je bio iskren i dosledan u medjunarodnim odnosima(vilson),sve posle toga je...

čitam danas buš proziva severnu koreju,nešto imam utisak da su oni sledeći,baš je pominjao slobodu i demokratiju,ma amerikanci su vrhunac licimerja...

što se tiče granica već su menjane(timor),sada će samo da nastave...ma realno ako kosovo dobije nezavisnost da podržimo mi ira-u i one teksašane,pa da vide čija majka crnu vunu prede...:smile:

pitanje je kada će se njihova imperija urušiti, čini mi se da se to neće dogoditi u ovom veku...u svakoj epohi postojala je dominantna imperija...rim,britanija,sada je to amerika koja realno gledano još uvek nema protivtežu,možda ima nešto u istočnoj aziji plus rusija,ali ne verujem da će je uskoro ugroziti...
 
episkop2qi.gif
 
PLESsitnihDEMONA:
Ma lepo bre narod rekao: "Sila Boga ne moli".
Ja sam to jednom prevodio jednom poznanici amerikanki...:lol:
Force dont pray to God :lol: :lol:
I jos sam joj naglasio da ce muslimani da im yebbu mamu...hehehe! Ja nisam za to...tj. ne navijam za muslimane,ali...

Remember the force will be with you...
(када већ причамо о сили, можете видети мог новог аватара)

Ниси за то да им муслије ј.м., али... е баш тако и ја мислим са тим али.
Сећате ли се како је Џемс Бонд ратовао на страни талибана, а против Руса. Сад, знам ја да је он био "измишљена личност" - али то јасно говори једну ствар: православци су за њих били негативци, а муслије готивци. Сада, када муслије њих рокају, што они не би били готивни за мене?!?

А што се тиче повеље: Како рекох све је јасно и треба их подсећати повремено на оно што су сами прокламовали.
п.с. Наравно, Бонд је Енглез - Американци су доста негативног преузели од Европљана (укључујући и однос према Србима) и не треба их за све окривљавати.
 
Али "не знају" неки који би да виде Србију у НАТО, па онда они који ви да "рашчисте са прошлошћу", па неки који се стално боре за "људска права" која Срби могу имати само у односу на друге Србе и ако довољно воле Великог Брата...
Ма схватићеш већ...
Али за неке је стварно Џаба Хат ;)
 
Мастер Душе Многих Светлећих Секирчића,
Империја поштује само законе који јој одговарају, док су сви остали обавезни да поштују све-дословце. Отуд и њихово залагање за међународни суд који ће бити обавезујући за све осим за њих!
 
Ajde da kazem da ovo ima neke veze za Atlatnskom poveljom i mnogim drugim poveljama.
Bilo bi nam neuporedivo bolje da samo 500 godina bili pod okupacijom Austro-ugarske,nego Turske imperije.
Pre svega zbog evro kulture kojoj pripadamao.
Zato ...ja nemam nista protiv toga sto Ameri rokaju muslidze po Iraku i Afganistanu...i kojekude po svetu. Znate kako se kaze ..."psu i turcinu ne veruj nikad".
To sto su Zapadanjaci zaslepljeni novcem od nafte...pa zato yebu nas umesto obrezane...to je vec njihov ozbiljan problem,koji ce i njima doci glave ako se ne opamete,makar malo.
 
То да смо били део Аустроугарске, можеш подвести под оно "да је покрет ДМ победио"... историја би била другачија, па би и ставови нас били другачији. Можда не бисмо били православни па бисмо резоновали као Пољаци (католици) или западни Украјинци (унијати)...
А тек да смо остали пагански Словени!!!
У принципу и мени је драго кад Амери рокају муслије, а драго ми је и обрнуто. Као рецимо кад су муслије и Хрвати заратили у Босни...
Наравно, понекад лијем крокодилске сузе над жртвама у Ираку, да бих ударио контру онима који су исувише за Америку (а пошто смо ми џедаји фини свет, па тога код нас нема, на овом форуму ћу редуковати овај феномен своје каријере). У суштини сам против униформизације света и сврставања мене под неки стандард или униформу, а ту предњаче Американци (за њима иду Европљани).
Ми иначе можемо "захвалити" доста тога што нам се десило због нечије заслепљености петродоларима (одлично си то рекао - фиксираш ствари на НОВАЦ, а не на нафту која није незамењива).... а можемо томе захвалити и то што су нас бар делимично оставили по страни - док се не обрачунају са Арапима - а то ће богами да пооотрраајееее...
 
Ima,ima...stoji to sto si rekao Dushe od Sekire :lol:
Ali,pazi...glavni razlog sto mi nismo miljenici USA i Evrope je taj sto smo isuvise nestabilni. Politicki nestabilni. Nepredvidivi. Naginjemo prema raznim stranama. I oni se plase da nam se "povere",jer nam ne veruju. Plase se da cemo ih u nekom po njih nepogodnom trenutku izdati i apsolutno stati na stranu istoka tj. Rusije. Sto je naravno i tacno.
Mogli smo da biramo. Hocemo li se prikloniti istoku ili zapadu. I jedni i drugi su nudili sve. Mi smo odlucili. I kao i uvek odluka nam je bila pogresna. Priklonili smo se laznim obecanjima istoka. Na zapadu mozda ne bi smo dobili sve obecano,ali bi dobili neki pristojan deo.
Sada smo siromasni,porazeni na svim frontovima i isfrustrirani zbog toga. I sto je najgore necemo da priznamo sopstvenu gresku i nikada necemo potpuno shvatiti da smo pogresili i gde smo pogresili i da idemo pogresnim putem.
I Grcka je na zapadu,pa je pravoslavna. Niko je ne podriva zbog toga. Jos uvek smo nezreli,neorganizovani,bez ideje,bez cilja. Ne znamo odakle smo posli ni kuda idemo. Ni sta nas ceka tamo negde,ako stignemo.
A svaki dan nas je sve manje i manje. Ostajemo bez najboljih ljudi. Ako ikada stignemo da nekog cilja...stici cemo sa monogo "izbubljenje krvi". A onda taj cilj nema svrhu. Kom Srbinu treba Srbija,ako u njoj ne zive Srbi?
 
Исток и Запад су релативни појмови. Грчка је на Западу зато што је одлучено 1945 да буде капиталистичка, када је одлучено да Југославија буде комунистичка. Тек пред реалном претњом комунизма (који је западни производ као марксизам) Запад се први пут дефинише као јединствени политички појам. Наравно, Запад је постојао и раније. Ја ћу о томе дати читав низ есеја Александра Зиновјева (мислиоца који је живео и на Истоку (комунизму) и на Западу). Не бојте се, нећу толико често писати, уосталом морам да прекуцам осим ако не нађем на нету :)

Што се тиче нас о томе где је Србија у односу Исток-Запад, писао је још Свети Сава. Србија је тамо где јесте. Дакле ту си где си, не можеш то изменити.
У Кур'ану је то лепо речено: "Поредак света створен је пре тебе".
То где си те одређује. Ниче је то звао amor fati - љубав према судбини.
 
Dushe od Sekire...ne bih da sad ulazimo u pojma istoka i zapada. Gde je sta? Naravno da smo mi zapad za Bugarsku.:D
Kada kazem zapad mislim na Francusku,Englesku,Nemacku (danasnju),SAD,Italiju,Holandiju,Svedsku...
Kada kazem istok mislim na Rusiju. Mislim da je to jasno.
A Grcka je na jugu...zato se valjda i izborila za status kakav dana ima.
 
Duh Sekire:
То да смо били део Аустроугарске, можеш подвести под оно "да је покрет ДМ победио"... историја би била другачија, па би и ставови нас били другачији. Можда не бисмо били православни па бисмо резоновали као Пољаци (католици) или западни Украјинци (унијати)...
А тек да смо остали пагански Словени!!!
У принципу и мени је драго кад Амери рокају муслије, а драго ми је и обрнуто. Као рецимо кад су муслије и Хрвати заратили у Босни...
Наравно, понекад лијем крокодилске сузе над жртвама у Ираку, да бих ударио контру онима који су исувише за Америку (а пошто смо ми џедаји фини свет, па тога код нас нема, на овом форуму ћу редуковати овај феномен своје каријере). У суштини сам против униформизације света и сврставања мене под неки стандард или униформу, а ту предњаче Американци (за њима иду Европљани).
Ми иначе можемо "захвалити" доста тога што нам се десило због нечије заслепљености петродоларима (одлично си то рекао - фиксираш ствари на НОВАЦ, а не на нафту која није незамењива).... а можемо томе захвалити и то што су нас бар делимично оставили по страни - док се не обрачунају са Арапима - а то ће богами да пооотрраајееее...
Меј д форс оф шљивовица енд гибањица би вит ју
У суштини и мени је драго што се међусобно рокају јер
на крају крајева мање ће остати нама да их тучемо, јер кад тад ће доћи време
да потурице нападну на нас ПРАВОСЛАВНЕ НАРОДЕ, а и латински јеретици нису далеко .
 

Back
Top